Mitä tapahtuu kun pullosta kaataa -21-asteista vettä

Pullo sisältää -21 astetta Celsiusta vettä. Videossa vesi kaadetaan lasiin. Kyseessä on ilmiö nimeltä alijäähtyminen (supercooling), jossa neste jäähtyy jäätymispistettään kylmemmäksi mutta pysyy edelleen nestemäisenä. Aika erikoista, mutta pilvissä yleistä. Lisää aiheesta Wikipediassa.

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (34 arviota, keskiarvo: 4.44/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Mauri-Antero
  says:

  hmm.. tuota ei varmaan kannata kokeilla juoda.. :D

 2. Vote -1 Vote +1Rikhardo
  says:

  kuinkas tuollaisen tekeminen onnistuu

 3. Vote -1 Vote +1hep
  says:

  Ihan normaalia vettä ja ihan normaali pakastin. Täytyy vaan jonkun verran haarukoida että mikä on sopiva aika pitää sitä vettä siellä pakkasessa. Liian vähän niin se ei ole vielä alijäähtynyttä, liian kauan niin se pamahtaa jäähän.

 4. Vote -1 Vote +1ööh
  says:

  tarttuis varmaan kieleen kiinni, jos yrittäis juoda

 5. Vote -1 Vote +1i-Drol
  says:

  eikös keittämällä tai tislatulla helpommin onnistuis.. jostain olin lukevinani, että kuplia ei sais vedessä olla pahemmin

 6. Vote -1 Vote +1gfj
  says:

  Ite aattelin, että jos sitä heiluttelis pakastimessa kylmenemisen aikana niin ei jäätys.

 7. Heilutella sitä ei nimenomaan saa, sillä pienikin täräys voi saada sen jäätymään todella nopeasti ja ainakaan lasipullolla se olisi eitoivottavaa.

 8. Vote -1 Vote +1QtProgrammer
  says:

  Ja tätä kun sataa auton tuulilasiin ni voi että on mukavaa.. :|

 9. Vote -1 Vote +1hep
  says:

  Tuli tossa mieleen että ei ole itseasiassa puhtaalla vedellä sattunut tuollaista koskaan, muttä lähes viikottain pääsee alijäähtymään pakkaseen laitettu limukkapullo. Yleensä jäätyy sitten saman tien kun korkin avaa, joten voi olla että tuota olisi helpointa kokeilla hieman sokeroidulla vedellä ja pullossa jossa ei ole korkkia. Siinäpä vapuksi hauskaa tekemistä?

 10. Vote -1 Vote +1Chibitus
  says:

  Ilmiö syntyy kun vedessä ei ole yhtään hiukkasta jonka ympärille jääkiteet alkaisivat muodostua, eli tislattua vettä vain pakkaseen. Kannattaa katsoa että pullokin on puhdas, ja tosiaan nuo ilmakuplatkin toimivat jäätymisen alkupisteenä…

  Tai näin kuvittelen/muistan kemian tunnilla kuulleeni. :P

  Voisin muuten kuvitella että limupullossakin vaikuttaa enemmän paine kuin sokerisuus, kuka kaataa teoriani?

 11. Vote -1 Vote +1jep
  says:

  kyllä tuo ainakin kivennäisvedelläkin onnistuu

 12. Limukoissa hiilidioksiidin purkautuminen imee nesteestä lämpöä. Hiilidioksiidin muotona on nestemäinen kun pullo on kiinni ja avatessa pulloa hiilidioksiidi höyrystyy ottaen höyrystymiseen tarvittava energian/lämmön limukasta, sen vuoksi limukat ovat jäähtyvät avattaessa ja voivat jäätyä umpeen jopa +5 asteen lämpötiloissa mikäli hiilidioksiidia on runsaasti juomassa eli näin nuorison kielellä “liian hapokasta – ei pysy sulana”.

  Eli temppu on helpointa tehdä nesteellä jossa on hiilidioksiidia.

 13. Vote -1 Vote +1Null
  says:

  Tahtoo!!!

  Joku vois myydä tollasta mulle :D

 14. Vote -1 Vote +1Jalpuri
  says:

  Kätevää, tee tämä limupullolla ja saat instant-jäähilejuomaa :D

 15. Herätän nyt ainakin osin vielä tämänkin aiheen:
  tälläinen linkki löytyi videoon
  http://www.metacafe.com/watch/601280/make_instant_hot_ice/

  jos siis haluaa itse tehdä

 16. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Tunnetusti myös veden suolapitoisuus vaikuttaa siihen miten alhaisessa lämpötilassa vesi alkaa jäätyä. Samoin ilmanpaine. Pienemmässä paineessa vesi pysyy nestemäisenä huomattavasti kylmemmissä lämpötiloissa. Olis hauska tietää, millä reseptillä tuo on keitetty kasaan. Löytyy varmaan jostain jos jaksais kaivella.

Speak Your Mind

*