Painovoima-aalto ilmakehässä

Oheisella videolla esitetään nopeutettuna ilmakehässä tapahtuva painovoima-aalto.

“Painovoima-aallot ovat hydrodynamiikassa fluidiin tai rajapinnoille syntyviä aaltoja, jotka gravitaatio pyrkii palauttamaan stabiiliksi. Fluidipaketin joutuessa syystä tai toisesta rajapinnalle tai fluidin sisällä poikkeavan tiheyden alueelle, gravitaatio pyrkii palauttamaan nesteen tasapainoon. ” Lähde: Wikipedia

Mainion näköinen ilmiö, varsinkin noin sopivasti nopeutettuna.

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (17 arviota, keskiarvo: 4.35/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Miski
  says:

  Eipä ole tullu huomioitua moista asiaa.
  Minkä takia takia sanotaan painovoima, eikös se ole vetovoimaa =)

 2. Vote -1 Vote +1Tipe
  says:

  Näyttää aika lailla samanlaiselta kuin myrskyävä vesi pinnan alapuolelta katsottuna.

 3. Aika hienon näköinen ilmiö.

 4. Painovoima-aaltoja ei kaiketi ole vielä havaittu, vaikka yritystä on kovasti. Lue lyhyt juttu Ursan/Turun yliopiston tietokannasta http://www.astro.utu.fi/zubi/obs/grav.htm

 5. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  “Painovoima-aaltoja ei ole itse asiassa havaittu vielä suoraan. Sellainen havainto toisi havaitsijalleen kyllä Nobelin, koska se todistaisi yleisen suhteellisuusteorian erään teorian – sen perusteella painovoima-aaltoja pitäisi olla olemassa. Epäsuorasti niitä on havaittu kaksoistähtien pyörimisenergian menetyksen ansiosta. Jos aaltoja havaittaisiin, tuskin niitä ilmakehässä voitaisiin tällä haavaa havaita. Ehkä avaruudessa.”
  laitoin opettajalle linkin täst ni tos oli vastaus :D

 6. Vote -1 Vote +1Kärsä
  says:

  Tässä nyt sekoitetaan kaksi asiaa. “Painovoima-aalloilla” kaksi viimeistä kirjoittajaa tarkoittavat värähtelyjä aika-avaruuden kaareutumisessa, eli gravitaatioaaltoja (http://fi.wikipedia.org/wiki/Gravitaatiosäteily), ja niitä tosiaan ei ole havaittu.

  Tässä hydrodynaamisessa mielessä taas tarkoitetaan aivan eri ilmiötä, eli ihan vaan sitä, että kun nesteen/kaasun rakenteessa tapahtuu muutoksia, se alkaa painovoiman vaikutuksesta aaltoilla tasapainotilan molemmin puolin, kunnes saavuttaa sen. Järven ja meren aallotkin ovat tässä mielessä painovoima-aaltoja.

Speak Your Mind

*