phraselator-p2.jpg

USAn Defense Advanced Projects Research Agency (DARPA) on kehittänyt tällaisen melko kompaktin tulkkausvälineen. Tulkki ymmärtää puhuttua englannin kieltä ja pystyy kääntämään puheen mille tahansa muulle kielelle. Laite puhuu käännetyn lauseen ulos tähän sisäänrakennetuista kaiuttimista.

Vuosien kehittelyn ja tutkimuksen tuloksena syntynyt laite on kooltaan 18x13cm ja pitää sisällään monipuoliset toiminnot. Laitteessa on mm. kosketusnäyttö, tavalliset nappulat, USB-portti, 1GB muistia sekä 20 tunnin akku. Lisäksi laite kestää kovempiakin otteita, sillä se on koteloitu kestävällä materiaalilla. Laitetta ei tarvitse ”opettaa” ymmärtämään yhden käyttäjän puhetta, vaan tämä ymmärtää kene tahansa selvää englannin kielistä puhettä.

Jotenkin on vaikea uskoa, että tällainen laite on saatu kehitettyä. Ties kuinka monet sodat tälläkin olisi vältetty, kun kielimuuri on ollut edessä. Kyllähän tämä meneekin vähän sotateollisuuden kategoriaan, ja toivottavasti tällä voidaan selvittää kiperät neuvottelutilanteet vaikkapa vankienvaihdossa.

Lähde: http://www.voxtec.com

Edellinen artikkeliViikkokysely: Mikä on mielestäsi paras kodin pelikonsoli kautta aikojen?
Seuraava artikkeliFujitsulta maailman pienin kannettava tietokone