Värivalokuvia 1900-luvun alun Venäjältä

varikuva.jpg

Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944) toimi Venäjällä Tsaarin valokuvaajana. Hän kuvasi aikansa ihmisiä, Ensimmäisen maailmansodan tapahtumia sekä Venäjän vallankumousta. Erikoista hänen työskentelystään teki se, että hän kuvasi värikuvia. Teknisesti hän yksinkertaisesti kuvasi mustavalko-negatiiveille erikseen punaisen, vihreän ja sinisen käyttämällä suotimia.

Kuvat on digitaalisesti muunnettu värikuviksi, ja täytyy sanoa, että aika upeat värit ovat saaneet kaivettua. Kuvia löytyy osoitteesta www.museum.ru. Tietoa Prokudin-Gorskiista löytyy englanniksi osoitteesta www.loc.gov. Samaisella sivustolla on myös tietoa kuvien valmistusprosessista. Hassua nähdä vanha maailma väreissä. Ihmiset todellakin ovat aivan samannäköisiä kuin nykyään. Ja vaatteet ovat olleet paljon värikkäämpiä kuin mitä itse olen ajatellut.

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (38 arviota, keskiarvo: 4.42/5)

Comments

 1. Vaikuttavaa jälkeä

 2. Hieno kuva. :)

 3. Vote -1 Vote +1hmm...
  says:

  Aivan mahtavaa katseltavaa!

 4. Vote -1 Vote +1DeeGee
  says:

  Kieltämättä aika kiehtovia kuvia.

 5. Vote -1 Vote +1Taneli
  says:

  Tässä on ainakin erikoisen oloista porukkaa:
  http://www.museum.ru/museum/1812/Memorial/PG/pic/04430v.jpg

 6. “Värivalokuvia 1900-luvun alun Venäjältä”

  Kuvaaja on venäläinen, mutta kuvia on muualtakin. Esim. ensimmäisellä sivulla on kuvia Venäjän lisäksi ainakin Italiasta, Sveitsistä, Tanskasta, Dagestanista ja Krimiltä (joista kaksi viimeistä toki kuuluivat tuohon aikaan Venäjän imperiumiin ja Dagestan edelleenkin).

  Tähänkin juttuun valittu kuva pojasta sillalla on Caprin saarelta Italiasta (“На острове Капри”).

 7. Tosin maisema näyttää kyllä Capriksi aivan liian tasaiselta. Voisiko tuo “Капри” tarkoittaa sittenkin jotain muuta paikkaa esim. Venäjällä?

 8. Vote -1 Vote +1esko
  says:

  Taneli: pelottavan näköistä porukkaa. Zombeja tms..?! O_O

 9. Vote -1 Vote +1patsku
  says:

  Hienoja kuvia

 10. Vote -1 Vote +1fdsaSaar
  says:

  “Hassua nähdä vanha maailma väreissä. Ihmiset todellakin ovat aivan samannäköisiä kuin nykyään. Ja vaatteet ovat olleet paljon värikkäämpiä kuin mitä itse olen ajatellut.”

  Luuliko kirjoittaja että maailma oli musta-valkoinen. Daa!

 11. Vote -1 Vote +1Jyrki
  says:

  Oon tutkinut viime aikoina paljon ihmisen kuvankatsomispsykologiaa. Esimerkiksi jos ottaa mustavalkokuvan nyt vaikkapa jostain ihmismassasta, siihen tulee heti poliittinen vaikutelma. Ainakin minulle nämä kuvat ovat erittäin arvoituksellisia, ja ajatus herää hetkessä: “Voiko tuo olla noin värikäs?”.

 12. Vote -1 Vote +1maglite
  says:

  nuoha on selevästi 2000-luvun tikikuvia

 13. Aina vanhat kuvat olleet mustavalkoisia niin “luulee” että maailma on ollut tylsä ja harmaa 1900 luvun alussa. Mutta ooh, silloinkin on ollu värit olemassa

 14. Vote -1 Vote +1Hannezz
  says:

  Todella hienoja kuvia. Erityisen kiinnostavia ovat kuvat ihmisistä ja kuvat joissa on jotain rakenteilla. Olisi kiinnostavaa nähdä noin vanhoja värikuvia muualtakin maailmasta. Todellakin, maailma oli värikäs myös ennen vanhaan. Onkohan negoissa ollut kuvia hymyilevistä ihmisistä. Lienee ajan tapa ollut olla vakavana kuvissa. Nämä kuvat herättävät minussa halun lähteä tutkimaan mennyttä aikaa ja tutustumaan ihmisiin satojen vuosien, tuhansien vuosien takaa. Huoh.

 15. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  minakin luulin pienena etta neuvostoliitossa eletaan mustavalkoisena…

Speak Your Mind

*