Apple MacBook Air – maailman ohuin kannettava tietokone

Apple MacBook Air - maailman ohuin kannettava tietokone

Tämän viikon kohutuimpia tapahtuma teknologia-alalla on tietenkin Applen vuosittain järjestämä Macworld Expo. Todellisten Apple-fanaatikkojen vuoden ehdottomiin kohokohtiin kuuluu tapahtumaan liittyvä, Applen pääjohtaja Steve Jobsin pitämä “keynote” -esitys, jonka yhteydessä perinteisesti esitellään Applen uusia tuotteita. Tänä vuonna eilen järjestettyyn esitykseen ei liittynyt aivan samanlaista hypeä, kuin viime vuonna, jolloin Apple julkisti kyseisessä tapahtumassa iPhone matkapuhelimensa, mutta uutisia uusista tuotteista odotetusti kuitenkin saatiin.

Esitellyistä tuotteista “seksikkäin” on ehdottomasti uusi MacBook Air -kannettava tietokone, joka 1,94 senttimetrin paksuisena julistaa olevansa maailman ohuin markkinoilta löytyvä läppäri. 13,3 tuuman näytöllä varustetun tietokoneen täydelliset ulkomitat ovat 32,5 x 22,7 x 1,94 cm ja painoa koneella on akkuineen vaivaiset 1,36 kiloa. Uutuutena läppärissä on pienen  koon lisäksi useita yhtä aikaisia kosketuksia tunnistava multi-touch -ohjainlevy.

Tässä lisää koneen “perusmallin” speksejä

 • 1,6GHz Intel Core 2 Duo -prosessori, 4 MB sisäistä jaettua L2-välimuisti.
 • 2GB -keskusmuisti.
 • 13,3 tuuman glossy-pintainen laajakuvanäyttö LED-taustavalolla, tarkkuus 1280 x 800
 • Intel GMA X3100 näytönohjain
 • 80GB kovalevy.
 • iSight-kamera
 • AirPort Extreme
 • Bluetooth 2.1+EDR
 • Audio out, USB2.0 ja Micro-DVI-liitännät.
 • Mikrofoni ja monokaiutin.
 • 5 tunnin akkukesto

Koneesta on myöskin saatavilla 1,8 Ghz prosessorilla varustettu versio, jonka erikoisuuksiin kuuluu 64 gigatavun solid-state kiintolevy. Hintaa malleilla on vastaavasti €1699 ja €2878.

Lähde: www.apple.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (19 arviota, keskiarvo: 3.95/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Johannes
  says:

  Kamalan hintainen laite.

 2. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Onkohan kyseessä jenkkilän veroton tukkuhinta? Jos taas koneen saa tuolla hinnalla suomalainen kuluttaja kaupasta kotiinsa niin sitä voidaankin jo pitää varsin kohtuullisena.

 3. Kyl maar tohon hintaan saa jo tilattua Applen verkkokaupasta tai vaikkapa Verkkokauppa.comista. Toimitusaika 2-3 viikkoa.

 4. Kyllä ne suunnilleen noihin hintoihin näyttävät olevan tilattavissa verkkokauppa.comista.

 5. Mutta vain 1 kpl usb-liitäntöjä kuulostaa melko rajoittuneelta. Käytännössä siis pakko käyttää usb-hubia tuon kanssa.

 6. Vote -1 Vote +1Arpikudos
  says:

  Korkealaatunen vehje, täytyy myöntää.
  hinta on ilonen :P

 7. Vote -1 Vote +1jaas
  says:

  eniten harmittaa firewiren puute. videoeditointi, johon macit on omiaan, on paljon fantsumpaa firewiren kuin usb:n kanssa

 8. Vote -1 Vote +1Yabba
  says:

  Apple rahastaa taas kerran ja miksi hitossa siihen piti ympätä tuo multitouch ja hiirilevyksi vielä (tarkoittaa ettei sillä tee mitään, jos ei ole useampaa hiirtä näytöllä) oisivat edes tehneet multitouch näytön, sitten oisin voinut edes harkita ostoa.

  Loppukateettina sanon vielä että minun HP:n kannettavassa (vuosi sitten ostetussa) on kaikin puolin tehot ja speksit paremmat ja plugeja enemmän, ainoa miinus oli Vista premium, mutta kun sen rinnalle kun iski Ubuntun niin sekin meni hyvin (kun on se joissain asioissa hyvä). Toisaalta, en minä iPhoneakaan ottaisi, koska Symbian noksu on paljon luotettavampi ja avoimempi, sitä kun ei tarvi edes kräkätä auki (jotta saisi sitten kauhulla pelätä seuraavaa fireware päivitystä) jotta sen saa toimimaan haluamallaan operaattorilla (ja tämä on toistaiseksi pakkoteko suomessa).

 9. Vote -1 Vote +1Rambo
  says:

  Noh, tätä laitetta nyt ei ole kuitenkaan suunniteltu videoeditointiin, vaan ns. ultraportableksi, eli läppäriksi, jota on mahdollisimman helppoa, kätevää ja mukavaa kanniskella missä tahansa mukana. Siinä Air onnistuu minusta todella hyvin. Vieläpä hintaan suhteutettuna mielestäni paras läppäri mitä nykyään on tarjolla.

  Jos edes hakee läppäriä videoiden editointiin, niin eiköhän se ihan suosiolla kannata katsella tuota MacBook Prota, joka on siihen kaikin puolin parempi laite, ja halvin malli vain parisataa euroa kalliimpi kuin Air. Kuka sitä paitsi edes editoisi 13″ näytöllä?!

  “miksi hitossa siihen piti ympätä tuo multitouch ja hiirilevyksi vielä (tarkoittaa ettei sillä tee mitään, jos ei ole useampaa hiirtä näytöllä)”

  Ööh? :D Olisikohan nyt kuitenkin kannattanut ottaa ensin asiasta selvää. Tuon multitouchin avulla voit pädillä sormien liikkeillä tehdä monenlaisia komentoja, kuten zoomata, pyöritellä, käyttää seuraava- ja edellinen-komentoja, ym tiedostojen hallintaan ja käsittelyyn liittyviä komentoja. Voit tietysti aina sanoa, että nuohan ovat täysin turhia, sillä Windowsissani on 1 plus n näppäinyhdistelmän pikavalinnat, mutta nuo ovat juuri niitä asioita mitkä tekevät Applesta Applen, ja missä Apple toimii suunnannäyttäjänä, ja muut tietotekniikkavalmistajat seuraavat vuoden tai parin päästä perässä. En nyt tarkoita, että Apple esittelisi teknologiat ensimmäistä kertaa, vaan se kykenee tekemään niistä suosittuja.

 10. “Vieläpä hintaan suhteutettuna mielestäni paras läppäri mitä nykyään on tarjolla.”

  Teknisiltä spekseiltään ei kyllä lähellekään, edes tuossa kokoluokassa. Ohut muotoilu on kyllä kieltämättä hieno, ja se varmasti riittää monille ostoperusteeksi.

  Vähän sama kuin iPhonessa, Apple tarjoaa eilisen päivän teknologiaa hienoissa kuorissa. Käyttöliittymän merkitystä ei kylläkään toisaalta voi vähätellä, siinä Apple on edelläkävijä.

 11. Vote -1 Vote +1sadasd
  says:

  Melkoinen pettymys. Nättihän se kyllä on mutta ei millään tasolla mullistava…samoin kuin iipuhelin. Kyllähän _ohut_ tietokone on helppo tehdä, mutta tekisivät oikeasti _pienen_, noin DVD-leffakotelon kokoisen ja alle kilon painoisen.

  Markkinoinnin Apple kyllä osaa, mutta tekniikan päälle yhtään ymmärtävät kyllä osaavat näistä pysyä erossa. Noh, iPodit kyllä ovat ihan toimivia pelejä, joskin kalliita ja turhan tiukasti kytköksissä ah niin kamalaan iTunesiin. Siihen nämä Applen onnistumiset jäävätkin..

  Asuksen loistava eeePc pesee tämän kyllä aikalailla 100-0
  http://eeepc.asus.com/

 12. Vote -1 Vote +1Yabba
  says:

  Rambo, toiset tykkää äidistä, toiset tyttärestä. Eli sille nyt ei vain voi mitään, mutta oma mielipiteeni on että käyttöjärjestelmistä käytännöllisin on Linux, sillä voi tehdä käytännössä ihan mitä vain jos osaa, tosin ei vielä sovi ihan kaikille käyttäjille, eli osaamattomalla voi mennä sormi suuhun. Sitten tulee Windows ja OSX (huomaa että minulla ei ole mitään sitä vastaan) jotka ovat hyviä peruskäyttiksiä sillä erolla että Windowsiin saa helpommin haluamansa ohjelmat (joka johtuu muuten pitkälti juurikin applen ohjelmistopolitiikasta, tutkikaapa miksei esimerkiksi half-lifeä julkaistu OSXlle).

  Mitä tulee mainitsemiisi “pikanäppäimiin” onhan se hankala muistaa 1-3 näppäintä, varsinkin kun nuo sinun mainitsemasi toiminnot saadaan ohjelmoitua vaikka suoraan hiireen (jossa on useampi kuin 1 näppäin) ja näissä “surkeissa” koneissa on yleensä näppäimistössäkin jo kasa “ohjelmoitavia” pikanäppäimiä. Lähinnä tarkoitin tuota pikku juttua, jonka FF hyvin tiivisti yhteen lauseeseen.

  FF:n linjoilla jatkaen Applen “edellä käynti” tarkoittaa sitä että isketään vanha tekniikka pikkusen uuteen muotoon ja hypetetään se, samalla myös “valvotaan” laitteisiin tulevaa tavaraa siten että sitä ei sinne saa, jos ei Jobsin pankkitili kasva. Toki voit sanoa että sama pätee Windowsiin, mutta se ei pidä paikkaansa, exen voi tehdä kuka tahansa ja miten tahansa, eikä sen yhteensovittamiseen tarvita kenenkään lupaa ja linukassa tämä on entistä helpompaa, kiitos UNIX tyyppisen tiedostohallinnan.

  Sitten jotta ei tarvitse tapella pitempään, otetaan ne perinteiset puolustuslauseet tähä jo nyt:

  1. Mac OSX on UNIX:
  Joo joo OSX on “UNIX” mutta se on kuitenkin reippaasti rajoitetumpi kuin oikeat UNIX järjestelmät. Todellisuudessa tulisikin puhua Linux
  tyyppisestä “like a unix” järjestelmästä, joka ei ole puhdasverinen unix, vaan sen tyyppinen. Verrataessa puolestaan OSX:ää ja Linuxia voidaan huomata heti, että ei se lopulta kuitenkaan ole niin hyvä ja hieno kuin miltä kuulostaa.

  2. Toisin kuin muut, Apple kuuntelee asiakkaita:
  Ehkä, mutta muiden puolella ei ollakaan kiinni ainoastaan kyseisen yrityksen tuotteesta vaan jos ei se yksi laite miellytä, niin aina löytyy 100 muuta laitetta jotka ovat parempia. Lisäksi myös huonoa ohjelmaa kohtaan löytyy satoja parempia ohjelmia

  3. Laatu maksaa:
  Sehän ei ole tyhmä joka myy, vaan se joka ostaa. Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää sitä, että joku maksaa tuplasti siitä, että saa neljä kertaa “huonompaa”. Tällä tarkoitan sitä, että viimeksi kun minä koneita vertailin osto mielessä (noin vuosi sitten) olisi siinä ollut Pentium3:n tasoinen prossu ja 512 muistia. No juu, ostinpas sitten kannettavan jossa on tuplaydin prossu (AMD64) ja 2 gigaa muistia (laajennettavissa moninkertaiseksi).

  4. Apple tulee pitkällä tähtäimellä paljon halvemmaksi:
  No joo, ehkä tosin kaikesta mitä sinä käytät, jokaisesta ohjelmasta jonka sinä asennat, kaikesta mitä sinä edes pystyt ajattelemaan, maksetaan rojaltit Applelle. Ja kyseinen yritys pesee kätensä kaikesta (niiden tahdon ulkopuolella olevasta) toiminnasta jonka olet ilman niiden “lupaa” onnistunut siihen hankkimaan. Hyvänä esimerkkinä se kun ne aikoinaan purkivat iPhonen lukituksen, niin eiköhän tule “päivitys” joka tekee kräkätyistä puhelimista tiiliskiviä (turhia) ja sitähän ei korvata. Kyseinen kräkki nyt vain sattui olemaan laitteistopohjainen, joten siihen ei pitäisi ohjelmistopäivityksen vaikuttaa (paitsi jos päivitykseen on kirjattu, että jos tämä komento aiheuttaa tämänlaisen tuloksen, tuhoa… Eli siis kyseessä on virus).

  5. Edelläkävijä:
  Mitäs FF sanoi?

  6. Kaikki muut vihaavat Apple käyttäjiä:
  Ei, näin ei ole. Kaikki Applen käyttäjät vihaavat muita ja käyttävät paljon aikaa siihen että taputtelevat toisiaan selkään ja mainostavat kaikkialla omaa ideologiaansa (ja yleensä pääpappi Steve Jobsin sanoin). Tämä tunnetaan “mulla on parempi kuin muilla”-syndroomana. Tokin on myönnettävä että sama tunnetaan myös Linux ja Windows ympäristössä.

  Jaa’a onneksi olkoon muuten sinulle joka jaksoit lukea koko tekstin läpi :)

 13. Vote -1 Vote +1maag
  says:

  “Teknisiltä spekseiltään ei kyllä lähellekään, edes tuossa kokoluokassa. Ohut muotoilu on kyllä kieltämättä hieno, ja se varmasti riittää monille ostoperusteeksi.
  Vähän sama kuin iPhonessa, Apple tarjoaa eilisen päivän teknologiaa hienoissa kuorissa.”

  Jos olisit vähän ottanut selvää tai edes lukenut artikkelia niin voisit kyllä syödä sanasi.

  Eilisen päivän teknologiasta sen verran, että tuossa on erikoisvalmisteinen Intelin Santa Rosa pohjainen prosessori, joka vie 56% vähemmän tilaa kuin normaali läppärin core 2. Lisäksi on SSD Flash-levy, joka ei ole eilisen päivän teknologiaa vaan tulevaisuuden teknologiaa. Ja 0,4-1.96cm paksua läppäriä et mistään löydä. Sony ohut ja pieni TX-sarja on ohuimmalta kohdaltaan paksumpi kuin macbook air paksuimmaltaan. Siinä on 1,2 GHz Core 2 duo, joka on paljon mopompi kuin Macbookin prossut.

  Kerro sinä mikä on eilisen päivän teknologiaa tuossa koneessa?

 14. “Jos olisit vähän ottanut selvää tai edes lukenut artikkelia niin voisit kyllä syödä sanasi.”

  Hävisin :(
  Ehkä “eilispäivän” oli hieman liioittelua, mutta teknisiltä spekseiltään tuo ei siis säväytä millään tavalla. Ihan perussettiä joka pärjää kilpailijoilleen ainoastaan tuon ohuuden kohdalla. Okei, pieni koko on yleensä aina se mikä lisää hintaa ja pakottaa karsimaan ominaisuuksia, mutta ei tuo nyt mitään juhlimisen aihetta tarjoa.

 15. Vote -1 Vote +1arto
  says:
 16. Vote -1 Vote +1se joku
  says:

  aika ohut läppäri, eniten tuossa pelkää sitä jos se putoo niin onko enään yhtenä kappaleena viellä toiminta kunnossa.

 17. Vote -1 Vote +1kommentti
  says:

  Joku sanoi: “Joo joo OSX on “UNIX” mutta se on kuitenkin reippaasti rajoitetumpi kuin oikeat UNIX järjestelmät.” Tarkoittaa mitä? Voisitko vähän selventää mitä näillä rajoituksilla tarkoitat? Mä oon niin laiska etten jaksa alkaa inttämään näistä muista hyvistä sanomisista täällä, mut toi yksi oli niin räikeä esitys. Muutenkin, hyvät ihmiset jollei asioista ole tietoa niin mikä järki on mitään inttää? Voi toki kertoa oman mielipiteensä, mutta on jotenkin hölmöä väittää asioita jotka ei pidä paikkaansa.

 18. Vote -1 Vote +1itskamplösöön
  says:

  Ja mulla pyörii päässä vaan yks juttu:
  Jos on kerran noin ohut, niin varmasti menee paskaks samantein. Ei tarvi ku telkkarin kaukosäädin päälle laittaa ja näyttö paskana… Ei, Ei, ei…

Speak Your Mind

*