Vaikka erilaisia kännykän tai matkatietokoneen lataamiseen soveltuvia aurinkokennolatureita on esitelty varmasti jo satoja erilaisia, niin tässä silti saattaa hyvinkin olla tähän mennessä pienin aurinkokennolaturi.
Tämä kännykkäriipuksen kokoinen kännykkälaturi pitää sisällään myöskin pienen akun, jolle aurinkokennon keräämä energia tallennetaan. Puhelimen oman akun hyytyessä akulle varautunut energia saadaan sitten siirrettyä varaenergiaksi puhelimen käyttöön. Aurinkokennolaturille luvataan iäksi noin 500 latauskertaa. Laturin toimitusten kerrotaan alkavan Japanissa vielä kuluvan kuukauden aikana. Hintaa aurikokennolaturilla on kohtuulliset 1900 Jeniä, eli reilut 12 Euroa.
Lähde: item.rakuten.co.jp
Aloin vain miettiä että paljonkohan tuollainen sitten oikeasti antaa ulos virtaa? Vaikka nykyajan kännyköissä on pienijännitteinen akku, niin kyllä litium silti jaksaa ampeereita imeä…
Aika hieno keksintö – ja todella kohtuuhintaan!
Esittelysivun mukaan laite toimii vara-akkuna, jonka voi ladata aurinkopaneelin lisäksi myös suoraan verkkovirrasta. Täysi akku antaa n. 35 min lisää puheaikaa puhelimeen.
Muuta pikkuinfoa sivuilta:
– Akun lataus täyteen kestää aurinkopaneeleilla 6-10 tuntia, verkkovirrasta 3 tuntia.
– Osa tuotosta ohjataan muusikko Ryuichi Sakamoton perustamalle More Trees -organisaatiolle. (Ainakin eko-imago on siis kunnossa ;))
– ensimmäinen tuotantoerä (700 kpl) myytiin päivässä loppuun, toinen erä saadaan toimitukseen helmikuussa.
Aika pientä erää jos 700kpl on yhden erän koko. Luulisi tuollainen hinta vaativan kymmenien tuhansien eräkoot.
Tommonen olis kyl tosi kätevä 😉
Aika optimistiset on speksit taas kuten aina aurinkokennolaturilla. Käytetään jotain halpis tusina kennoa ja luvataan sama mitä ehkä markkinoiden huippukennot voisi jopa saavuttaa.
Laitteen oikea ekoarvo on luultavasti negatiivinen vaikka eko-imago siitä kasvaisikin.
Itse joutunut lähtemään suunnittelupöydälle kännykän aurinkokenno laturin suhteen kun pari markkinoilla olevaa kokeillut. Ja todennut että luvattuihin aikoihin ei pääse kuin laskemalla ne muutamat huippu aurinkoiset tunnit päivässä yhteen. Eli käytännössä 6-10h latausaika voi ehkä pitää paikkaansa jos käytetään ja lasketaan vain siihen 3-4päivän aurinkoiset huippu tunnit kesällä jossain etelän auringossa.
Hieno asia nyt vaan pilataan tälläisilla arvottomilla aurinkokenno romuilla vieden mielenkiinto pois niistä kokonaan kun nämä romut ei toimi lähellekkään speksien mukaisesti edes optimiolosuhteissa. Parempi asia olisi tässäkin jättää aurinkokenno kokonaan pois ja pitää pelkkänä ladattavana akkuvarastona ollen jopa ekologisempi kuin nykyisellään.
Tämä ilmiö jo nähty markettien ja halpahallien aurinkokenno puutarhavalojen suhteen jotka kaikkea muuta kuin ekologisia.
Jos otetaan realismia niin tosta puolet isompi ehkä aavistuksen laadukkaampi panasonicin kenno lataa huonevalaistuksessa 3.6V 1-5mA virralla. Samainen kenno kirkkaassa Suomen auringon paisteessa lataa 3.6V 30mA virralla.
Kännykän akku on helposti nykyisin 3,6V tai 3.7V ja yli 1000mA. Huonevalaistuksessa kännykän akkua pitäisi siis noin 1500-300h ladata tyhjästä täyteen. Ja auringonpaisteessa noin 50h (akkujen lataushäviöt mukana arvoissa).
Eli ehkäpä lataa 6-10h tarkoittaa että nämä kaupalliset romut lataa sisäisestä akustaan vaikka säkkipimeässä ton 35min puheaikaa kännykkään.
Kennollaan ne ei ainakaan lataa noissa ajoissa millään kun ton kokoisella kennolla hyvin jos edes 100h ympäri vuorokautta kestävässä kirkkaassa auringonpaisteessa lataisi kännykän. Eli ainoa hyöty kennosta on lähinnä että hätävärä akku pysyy varmasti täynnä eikä tyhjene itsestään.