Tutkijat ovat kehittäneet uuden tyyppisen ledin, joka loistaa jopa 80 vuotta yhdellä nappiparistolla

micro_led_kesto.gif

Irlannissa työskentelevät tutkijat ovat onnistuneet kehittämään uuden tyyppisen, mikrokokoisen LED-polttimon, joka kuluttaa sähköä ainoastaan murto-osan energiaa tällä hetkellä markkinoilla oleviin ledeihin nähden. Mikroledit ovat myöskin nimensä mukaan pieniä – yksi led-polttimo on halkaisijaltaan ainoastaan 15 mikronin kokoinen. Mikroledeistä on mahdollista kuitenkin muodostaa sykermiä, jotka valaisevat laajemmalta alueelta. Ällistyttävintä uuden tyyppisissä ledeissä on kuitenkin näiden vähäinen virrankulutus. Yksi hankkeessa mukana ollut tutija on laskenut, että yksi ampeerin miljardisosan virtaa kuluttavalle mikroledille voisi riittää virtaa jopa 80 vuodeksi yhdestä kolikon kokoisesta nappiparistosta.

Mikroledeille kaavaillaan kaupallisia sovelluksia alkuun laserien korvaajaksi tietyissä yhteyksissä. Teknologialle on pohdittu mahdollista hyötykäyttöä myöskin esimerkiksi konserttilippujen tai lenkkitossujen aitoustodisteena. Samaan tyyliin, kuin vesileimat, tai hologrammitarrat ovat toimineet aitouden takaajana tähän asti.

Lähde:  sparkingtech.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 arviota, keskiarvo: 4.46/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1-------
  says:

  tuohan olisi kätevä liikenne merkeissä ja muissakin ohjaavissa kylteissä

 2. Vote -1 Vote +1jarpe
  says:

  tekisivät mikrokokoisia aurinkokennoja ja laittaisivat joka toisen niitä niin ei tarvis patteria ollenkaan. Ei luulis olevan vaikea kun toimivat ihan samalla periaatteella.

 3. Vote -1 Vote +1S252
  says:

  Toimisikohan tuo myös näyttöteknologiassa? Saataisiin aikaan vieläkin ohuempia näyttöjä kuin OLED-tekniikalla rakennetut.

 4. Vote -1 Vote +1Jalpuri
  says:

  Ja noista vaan väsäämään “LED Throwies”:ja

 5. Vote -1 Vote +1vierailija
  says:

  näyttöjen (tai itseasiassa televisioiden) ohentaminen on jo tässä vaiheessa täysin turhaa.. jos tv tulee esim. seinään kiinni niin ei sillä ole väliä onko se 5 vai 1cm paksu.. ja 1cm paksuun ei mahdu edes liittimet joten ne täytyy kytkeä jalustaan tai erilliseen boxiin.. kannettavien näytötkin on jo minimaalisen ohuita, mutta virtapiheys on tosiaan iso plussa

 6. Vote -1 Vote +1Isäs
  says:

  Sivuilla lukee että kuluttaa MUUTAMAN miljarsisosan. Muutenhan Lamppu palaisi 240mah paristolla 20000 vuiotta.

  Taustavalaistut näytöt ovat jo alle millimetrin pakuusia joten miksi niitä ohentaa pitäisi ohentaa?

  Ja miks heles tää sivu söi mun edellisen kommentin jossa oli perustelut kaikkeen?

 7. Vote -1 Vote +1Vihainen isäs
  says:

  Ja miksi en voi enää viestejäni muokata? Tulee viesti “Error loading comment…”

 8. Vote -1 Vote +1Kekkonen
  says:

  Kyllä nuo näytöt tulevat vielä ohenemaan. Seinällä sentin paksunen näyttö on kieltämättä tyylikkäämpi kuin 5 sentin paksuinen. Paperinohuita näyttöjä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa myös kannettavissa laitteissa.

 9. Vote -1 Vote +1Pete
  says:

  Olisi mielenkiintoista nähdä paristo, joka itsessään kestää 80 vuotta ;) Mitenköhän valotaso muuttuu tuon “80 vuoden” aikana?

 10. Vote -1 Vote +1narude
  says:

  joo taitaapi paristot tyhjentyä itseksee nopeammin kuin mitä tuo ledi kuluttaa virtaa. olisi kiva tietää millaiseen intensiteettiin tuo kykenee, potentiaalisia sovelluksia lienee paljon jos valotehoa vaan on riittävästi.

Speak Your Mind

*