Aurinkolasit, joiden linssien väri vaihtuu nappia painamalla

aurinkolasit_vaihtavat_linssit_vari.jpg

Eri käyttökohteisiin soveltuvat parhaiten eri väriset aurinkolasien linssit. tutkijat Seattlessa, Washingtonin yliopistossa ovat nyt kehittäneet teknologian, jonka avulla aurinkolasien linssien väriä voidaan vaihtaa nappia painamalla. Teknologia perustuu linssien materiaalina käytettävään elektrokromiseen polymeeriin, jonka läpinäkyvys ja väri voivat vaihdella sen mukaan, minkälaista virtaa tähän johdetaan.

Tutkijat ovat tähän mennessä onnistuneet kehittämään teknologiaan perustuvat prototyyppilasit, joiden linssien väriä voidaan muuttaa napin painalluksella kirkkaasta sinisen eri sävyihin. Myös vihreä sävy on testikäytössä, mutta ei vielä yhtä stabiili, kuin sininen. usealla eri värisellä värikerroksella varustettujen linssien avulla olisi mahdollista toteuttaa käytännössä minkä sävyiset linssit tahansa.

Virtaa lasit tarvitsevat ainoastaan silloin, kun sävyä muutetaan ja yhdestä paristosta riittää virtaa tuhansiin vaihtoihin. Teknologiaan perustuvia vaihtuvavärisillä linsseillä varustettuja laseja saamme odottaa kauppoihin vielä muutaman vuoden. Massatuotettuna linssien valmistamisen ei pitäsi olla ratkaisevasti korkealuokkaisia aurinkolasilinssejä kalliimpaa.

Lähde: www.livescience.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 arviota, keskiarvo: 3.10/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Jussi
  says:

  Mielenkiintoinen ja hyödyllinen keksintö.
  Mikä olisi hauskempaa kuin vaihdella lasien väriä mielenmukaan.
  Esim. autolla ajaessani huomasin pitäväni keltaisista laseista, se jotenkin ainakin allekirjoittaneella terävöitti näköä… Hassua.

 2. Mutta entäs tv-shopin Mojavet! Vaihto pitää ehkä tehdä manuaalisesti, mutta tyyli on kilpailijoiden ulottumattomissa!

 3. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Toivottavasti tutkimus jatkuu ja edistyy. Kerrankin jotain hyödyllistä kehitteillä.

  Tv shopin linssejä olen muuten itsekin haikaillut, mutta ilman vahvuuksia en tee laseilla mitään :( Täytyy siis tyytyä raybaneihin kunnes tvshop alkaa tekemään vahvuuksia.

 4. Vote -1 Vote +1Tojar
  says:

  Uvexilla on vastaavantyyppinen ratkaisu laskettelulaseissa, en tiedä onko jo markkinoilla. Siinä väriä voi vaihtaa oranssin (huono näkyvyys) ja punaisen (aurinkoinen keli) välillä. Tästä oli pikku-uutinen uusimmassa Skimbaajassa.

 5. Vote -1 Vote +1Kekkonen
  says:

  Aurinkolasipiilarit vois olla kova sana.

 6. Vote -1 Vote +1mää
  says:

  sama tekniikka ikkunalaseihin…?

Speak Your Mind

*