Nainen, joka ei pysty unohtamaan

nainen_joka_ei_pysy_unohtamaan.jpg

Moni haaveilee täydellisen valokuvamuistin omaamisesta, jolloin tärkeiden asioiden unohtmainen ei enää koskaan olisi ongelma. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi voisiko kaiken muistaminen olla lopulta enemmän kirous, kuin siunaus. Yhdysvalloissa elää eräs, noin 40-vuotias nainen, joka tietää, että kaiken muistaminen ei ole pelkästään positiivinen asia. Nainen otti kuusi vuotta sitten yhteyttä Californian yliopiston neurobiologian tutkijaan nimeltään Jim McGaugh ja kertoi, että hänen ongelmansa on, että hän muistaa liikaa.

Naisen jonka nimimerkkinä käytetään tutkimuksissa yksityisyyden suojaamiseksi kirjainyhdistelmää AJ, omaa oireyhtymän, joka on määritelty lakkaamattomaksi, kontrolloimattomaksi ja automaattiseksi muistiksi. AJ kirjaimellisesti muistaa kaiken, mitä tälle on tapahtunut edellisen 25-vuoden aikana. AJ:ltä voidaan esimerkiksi kysyä tietystä sattumanvaraisesti valitusta päivästä aina 25 vuotta taakse päin, jolloin tämä pystyy välittömästi luettelemaan korrektisti kaikki merkittävät tapahtumat tänä päivänä, mukaan lukien säätilan, joka kyseisenä päivänä vallitsi.

Naista tutkinut McGaugh kertoo, että ei 50-vuotisen tutkijanuransa aikana ole koskaan törmännyt vastaavaan kykyyn.

Olisiko kaiken muistaminen kirous vai siunaus?
Näytä tulokset

Lähde: www.ocregister.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 arviota, keskiarvo: 4.44/5)

Comments

 1. Mitäh?

  “Naista tutkinut McGaugh kertoo, että ei 50-vuotisen tutkijanuransa aikana ole koskaan törmännyt vastaavaan kykyyn.”

  Eikös tuo Kim Peek ole ehkä tunnetuin näistä Savant -tyypeistä?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Peek

 2. Jotenkin silti epäillyttää tuo muistikyky…

 3. Vote -1 Vote +1Nauraja
  says:

  Minuakin epäilyttää ei oltu selitetty minkä takia on tällänen kyky, joten roskaa veikkaisin.

 4. Vote -1 Vote +1jmerkki
  says:

  Uskoisin että kaikilla ihmisillä on ihan yhtä hyvä muisti. Näillä valokuvamuisti-ihmisillä on vain kyky hakea muistista haluamansa.

 5. Vote -1 Vote +1jmerkki
  says:

  tämän voi huomata mm. selkounista

 6. kuulostaa ihan älyttömältä, mutta jos tuo totta on niin eipä tosiaan ole tarvetta valokuville.

 7. Vote -1 Vote +1Joku
  says:

  Tuommoinen muisti on siunaus, jos pystyy unohtamaan pahat asiat, ja kirous, jos ei pysty.

 8. Vote -1 Vote +1Lare
  says:

  eipä tuo ole ensimmäinen laatuaan, onhan noita fotograafisen muistin omaavia tyyppejä ollu telkkarissaki

 9. Vote -1 Vote +1A. Monk
  says:

  It’s a gift… and a curse.

 10. Onhan noita vaikka kuinka!
  monet autistit, ja ihan joitain teitä normaaleja ihmisiä joilla on tommonen muisti.

 11. Eräs ystäväni kertoi samankaltaisesta tyypistä eilen. Aika mielenkiintoista, kun muistaa 25 vuoden päähän aivan kaiken.

 12. Vote -1 Vote +1SaNppa
  says:

  Kyllähän jokaiselle ihmiselle tallentuu muistiin joka ikinen elämän varrella sattunut aistimus. Normaalisti ne vain eivät ole käytettävissä ns. “päällimmäisessä muistissa”, mutta ne voidaan kaivaa esiin esimerkiksi hypnoosilla tai jmerkin mainitsemilla selkounilla.

 13. Vote -1 Vote +1applepie
  says:

  kiva ois vaikka opiskella… kerran lukee asit niin se on siinä…

 14. Vote -1 Vote +1Blaa
  says:

  joo mutta kaikki paska mitä tulee sanottua/tehtyä itse ja muu kaikki kärsimys jää muistiin, ja sitten masentaa …

 15. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Itse tunnen henkilön, joka muistaa kaikkien tuntemiensa ihmisten syntymäpäivän ja kaikki olympia tulokset desimaalitarkkuudella.

 16. Vote -1 Vote +1Tuhoojabotti
  says:

  just tuli telkkarista ripley believe it or not ohjelmassa mies, joka ei voi unohtaa, sillä oli joku aivo vamma syntyessään…

 17. Vote -1 Vote +1zouzel
  says:

  Entäpäs kun vetää juhannuspippaloissa pään täyteen..? Jos muistaa vielä mitä loppuiltana on tapahtunut niin varmasti on mielenkiintosta.

 18. Vote -1 Vote +1Kekkonen
  says:

  Kyllä voi ihan pokkana väittää, ettei mikään elävä – tai ei edes elävä – voi muistaa kaikkea valokuvantarkasti 25 vuoden takaa. Jälleen siis kyse on spekuloinnista siitä, mitä tuo ‘kaiken muistaminen’ todellisuudessa tarkoittaa.

 19. Vote -1 Vote +1kimmo
  says:

  Itse en pystyis kyllä muistin avulla edes itselle todistaa olleeni elossa 10 vuotta sitten.

 20. Vote -1 Vote +1Jalpuri
  says:

  Hassua, itse en välillä edes muista mitä tein edellisenä päivänä

 21. Vote -1 Vote +1asd
  says:

  Kekkonen voi väittää mitä haluaa, mutta näitä muistihirmuja on kyllä enemmänkin. Ei tartte kauaa googlella ettiä. Usein niillä on kyllä sitte vastaavasti muita vaikeuksia. Esim. vaikeuksia hahmottaa kokonaisuuksia.

 22. Vote -1 Vote +1Nauraja
  says:

  No jos heitä todella on eikä ole asiaa liioteltu niin eivätkö heillä olisi avaimet olla erittäin älykkäitä? Kuinka monta avaruussukkulaa nämä supermuistiset ihmiset ovat suunnitelleet?

 23. Vote -1 Vote +1TheMagician
  says:

  Tämä Kim Peek lukee kirjan tunnissa (sivun lukemisessa kestää muutama sekunti) ja hän muistaa noin 99% koko kirjasta. Dokumentissa “Pi man” tjsp. käytiin vierailemassa hänen luonaan, jossa hän demonstroi tätä sekä uskomatonta muistiaan.

  – Seuraava pätkä sisältää spoilerin Derren Brownin Trick or Treat sarjan 2. kauden 2. jaksosta –

  Derren Brown tuntuu myös omaavan tämän kyvyn, tai ainakin hänellä on kyky muistaa ulkoa tuhansia kirjoja ja muita asioita. Sarjassaan Trick or Treat 2. kauden 2. jaksossa hän opettaa aivan normaalille miehelle kyseisen kyvyn ja tämä mies lukee viikossa muutamia satoja tietosanakirjoja, joista hän muistaa lähes kaiken ja tuon viikon jälkeen hän osallistuu tietokilpailuun ja sijoittuu toiseksi. Eli on mahdollista, että jokainen ihminen voi omata valokuvamuistin, mutta sen opetteleminen voi viedä aikaa.

 24. Vote -1 Vote +1Tommi
  says:

  Nauraja: muistaminen ei ole mikään tae sille, että YMMÄRTÄISI lukemansa. Fysiikkaa ja sen semmoista ei muistaen opiskella.

 25. Vote -1 Vote +1Kekkonen
  says:

  Asd: ett tainnut ihan ymmärtää mitä tuolla hain. 25 vuoden elämän muistaminen kuvantarkasti vaatii aivan älyttömästi muistikapasiteettiä, niin paljon, ettei siihen riitä mikään ihmisaivojen kaasiteetti. Eikä kyllä mikään muukaan. Näin kärjistäen ja rautalangasta vääntäen: pelkästään jos katot ulos ikkunasta puuta vaikka tunnin verran huomaat ettei mikään pysty muistamaan jokaisen lehden sijainnin, muodon ja värin – jotka vaihtelevat jatkuvasti – seuraavat 25 vuoden ajaksi.

  Mitä tällä siis hain: tässä siis jälleen spekuloidaan siitä, mitä tämä “kuvantarkasti” tarkoittaa. Kyllä minäkin pystyn muistamaan minkä värisen, muotosen pyyhkeen omistin joskus 15 vuotta sitten. Tiety näitten kyky muistaa on huomattavasti parempi, mutta kuinka kuvantarkasti KAIKKI asiat muistetaan?

 26. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Rainman? Perustuu ihan oikeaan jannuun. Eli tuo ei ole, kuten jo todettukin, ainoa tapaus. Ihan lukion psykan perusjursseillakin on aihetta käsitelty.. Joka ei usko, olkoon uskomatta, mutta tottahan tämä kuitenkin on.

 27. Vote -1 Vote +1dude
  says:

  Huvittaa kun jotkut aina huutaa ensimmäiseksi “Ei ole mahdollista, roskaa sanon minä” jne. Aina joskus kannattaa luke muutakin kuin Aku Ankkaa tai katsoa edes televisiosta jotain muuta kuin bb tai idolsia. Saattaa vaikka vahingossa sivistyä!?

  Itse asia, “kaiken” muistaminen on varmaan sekä siunaus että kirous. Miettikääpäs ystävien ja sukulaisten, lasten, puolison kuolemiseen liittyviä tuntemuksia. Jos tärkeimmät asiat pysyy kirkkaana mielessä on kai oletettavissa että myös niihin liittyvä emotionaalinen lataus säilyy aika vahvana.

  Toisaalta tuota varmasti pystyy käyttämään hyödyksikin, ja vaikkei pystyisi (taloudellisesti) niin ei tartte töitä tehdä jos ei halua. Tutkimus kohteena ja talk show vieraana voi varmaan viettää ihan lokoisaa elämää.

  Näin äkkiseltään ajateltuna ottaisin kyllä itselleni moisen “kirouksen” kaikesta huolimatta. Minä kun olen äärimmäisen hajamielinen ja muistan ihmisten nimet ja syntymäpäivät yms huonosti.

  Joskus tuntuu että kaikkiin naisiin on asennnettu tuollainen pieni lisämuistimoduuli. Ainakin riidan tullessa saa hyvin pian kuulla että “Sinähän sanoit silloin että” ja “Viimeksikin…” tai “Mitä tarkoitit kun sanoit silloin että” AAAARGH, sanoinko, en minä muista! ;-)

 28. Vote -1 Vote +1dude
  says:

  Ps. Joku kommentoi ettei sinne aivoihin voi kaikki mahtua. A. Mistä voimme tietää kuinka paljon sinne mahtuu? B. Ei kai sinne sellainen tallennu mitä et tietoisesti katso. Eli jos katsot maisemaa kokonaisuutena etkä “skannaa” joka kolkkaa yksityiskohtineen niin ei ne sinne varmaan tallennu? Ihminenhän näkee todellisuudessa “Kerralla” hyvin pienen alueen ja silmät hakevat ja aivot yhdistelee tietoa niin että koemme sen yhtäaikaiseksi suureksi kokonaisuudeksi. Aivot on ihmeellinen äärettömän kehittynyt elin!

  Eikös se mieskin muistaakseni (huom, muistaakseni ;-) ) muistanut 20 vuodenkin jälkeen kaikki muititestit vastauksineen mitä sille oli tehty. Eli paljon sinne joka tapauksessa mahtuu. SIloin sitä muistamista selitettiin “suotimen” puuttumisella, eli kaikki tallentuu. Ei niin kuin me muut jotka kokeisiin luimme toistamalla asiat riittävän monta kertaa jolloin tietoa katsotaan tarpeelliseksi ja tallennetaan pysyvään muistiin.

  Tunnen muuten henkilön joka aivovamman seurauksena ei tahdo omata lähimuistia ja on invaliditeetti sen vuoksi. Kaikki pitää kirjoittaa varmuudeksi ylös tai kännykkään ettei unohdu. Se on KIROUS!

Speak Your Mind

*