BMW GINA Light Visionary on konseptiauto, joka muuntuu tilanteen mukaan

BMW GINA Light Visionary on konspetiauto, jonka pintamateriaali

Baijerilaisen autovalmistaja BMW:n suunnitteluosastolla ruvettiin miettimään, että miksi auton kuoren tarvitsisi enää tänä päivänä olla jäykkää ja taipumatonta materiaalia? Autosta on nykyään mahdollista valmistaa riittävän jäykkä ja turvallinen myös ilman kankeaa metallivaippaa joten miksi ei siis kokeiltaisi täysin uuden tyyppisiä pintamateriaaleja? Tuloksena syntyi BMW GINA Light Visionary -konseptiauto, jonka pintamateriaalina on käytetty joustavaa, kangasmaista materiaalia. Materiaalin hienoutena on, että auton muotoa on mahdollista muuntaa tilanteen mukaan pinnan alle rakennetun mekanismin avulla.

Kannattaa ehdottomasti katsoa myös linkin jälkeen löytyvä esittelyvideo ällistyttävän hienosta konseptiautosta!

bmw-web.tv

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (36 arviota, keskiarvo: 4.56/5)

Comments

 1. Huh huh, on kyllä melkoisen mahtava luomus. Mietin vaan miten törmäystestit menee läpi. Kimpoaako muut autot tuosta kuin kumipallosta vai onko kolarin jälkeen kasa teräsputkea ja kankaanpalasia. Entäs pesu ja lumisade ym. ympäristöefektit. Mutta antaa kyllä suunnittelijoille aika paljon vapauksia ja jotenkin tuo saumattomuus on kyllä hienoa, kuten nouse spoileri. Täytyy laittaa kesäautoksi tuollainen :D

 2. Vote -1 Vote +1Reppu
  says:

  Kerranki bemarilta tullut jotain äärettömän coolia. Voi tosin olla, että vastaan tulevat linnut ym. teräväkärkiset asiat sujahtaa kyllä hätäseen kankaasta läpi. Sen ongelman saisi vissiin korjattua käyttämällä aps muovia/mitälie. Sitä samaa mitä rukka käyttää sro moottoripyöräily asusteissa. Normaalioloissa elastista, mutta kovettuu välittömästi iskun siihen kohdistuessa.

 3. Vote -1 Vote +1tsimoun
  says:

  WAU!

 4. Vote -1 Vote +1Pilami
  says:

  Onha toi aika magee ;) joo ja sitte toi ilkivalta jos joku puukolla huitasee nii… vai oisko toi vaikka kevlaria :P

 5. Vote -1 Vote +1Manu
  says:

  Kevlaria meinasin itsekkin ehdottaa. :D

  ja kyllähän siitä ikävät jäljet tavalliseenkin autoon jää kun puukolla huitasee.

 6. Vote -1 Vote +1S252
  says:

  Nyt bemareilla ja kondomeilla onkin sitten *kaksi* yhteistä nimittäjää.

 7. Vote -1 Vote +1hihi
  says:

  Ei helkkari… mä iskin silmää takas tolle siinä lopussa. =D

 8. Vote -1 Vote +1narude
  says:

  hieno konsepti! totuus on ettei auton peltiosat käytännössä suojaa kolaritilanteissa juuri ollenkaan, murtomiehiltä ehkäpä sitäkin enemmän mutta nehän menee autoon sisälle jos haluavat tavalla tai toisella.

  miettikääpä paljonko auton valmistuskustannukset laskee kun ei tarvita auton kosmeettisia peltiosia ja maalausta, vedetään vaan halutun värinen kuomu päälle ja voila! samalla auton kokonaispaino tippuu ja se näkyy bensankulutuksessa.

  väittäisin että pelkästään “cooliuden” lisäksi tämä on ekoteko autoteollisuudelta maapalloa kohtaan.

  saapas nähdä iskeekö tämä läpi ja kuinka pian tulee ensimmäiset autot markkinoille :D

 9. +1 Vote -1 Vote +1kekkonen
  says:

  Rauhottukaapa vähän ja palatkaa takasin maahan.

 10. Vote -1 Vote +1miehs
  says:

  kekkonen voi rauhoittua yksinään

 11. Vote -1 Vote +1Minä
  says:

  Kohta voi ladata netistä autolleen skinejä, vähä ois vänkää.

 12. Vote -1 Vote +1nameless
  says:

  aika perkelen hieno

 13. Vote -1 Vote +1PiliBoy
  says:

  Todella kiehtova konsepti…Vahva, ja okein onnettomuustilanteessa toimiva runko lienee törmäystesteissä ratkaisu ennemminkin, kuin painoa vähentävä pintamateriaali. Pikkukolhut kaiketi myös historiaa. Tiedä sitten, onko peltipintojen maalaushommat paljonkin edullisempia, kuin “nahanluonti” puukotettuun kohtaan?
  Parasta kuitenkin eläimellisen inhimillinen olemus ja , ja, ja…..
  Saisikohan aidolla nahalla?

 14. Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Päälystettiinhän muuten lentokoneetkin aikoinaan samalla tavalla.

 15. Vote -1 Vote +1Yorak
  says:

  Mitenköhän toi kangas lepattaa sit kun autolla ajetaan kahtasataa. Taitaa siinä rakojen puuttumisen tuomat aerodynamiikkasäästöt kadota sen siliän tien.

 16. Vote -1 Vote +1Jere
  says:

  Ei se kangas mitään lepata kun on tiukasti kiinni ja kunnolla pingotettu auton päälle. Pahin ongelmahan tuossa on kun kangas repeää yhdestä kohtaa, niin kovin yhtenäiseltä toi kupu kuitenkin vaikuttaa. Ei taida kuitenkaan olla mitään ikean pussilakanoita eli hintaa voi tulla pari euroa.

 17. Vote -1 Vote +1hulikko
  says:

  Kyllä on harvinaisen ruma luomus. En ottaisi vaikka maksettaisiin. Tääkin kangashirviö maksoi varmaan miljoonia.

 18. Ottaisin heti kaksi!

  Epäilyttää tosin esim. linnunpaska. Sen irroittaminen kangaspinnalta on yhtä helvettiä ja siitä jää rumia laikkuja kankaaseen. Samoin kiveniskemät. Kestääköhän tuo? Kuinkahan helppoa ja hintavaa on vaihtaa vaikka “etupuskuri” tai konepelti uuteen? Tuotantomallissa varmaan tulisi saumoja vähän sinne sun tänne arkipäivän huoltoja helpottamaan.

 19. Vote -1 Vote +1narude
  says:

  teflon käsiteltyyn kangas pintaan ei enään paska tartukkaan.

  epäilen että kosmeettinen pinta oikeasti olisi kangasta, vaan jonkinlaista kiiltävää muovia johon kakkensdaali ei enään tartukkaan kunnolla. porukat takertuu liiaksi tuohon kangas teemaan vaikka ajatuksena on joustavalla materiaalilla (lue vaikka kumi tai muovi) tehty ulkokuori autoon.

 20. Vote -1 Vote +1S252
  says:

  E: Jos kangas on kumimaista, kiveniskemien luulisi vain pomppaavan kankaan pinnasta jälkiä jättämättä. Kumikalvoahan käytetään myös hiekkapuhalluksessa sapluunana.

 21. Vote -1 Vote +1Carp
  says:

  Onhan lentäviäkin autoja elokuvissa nähty… Mutta missä ne on :D

 22. Vote -1 Vote +1nameless
  says:

  semmonenkin on tehty(nimeä en vain tiedä) nähtiin kerran myytinmurtajissa

 23. Vote -1 Vote +1JaMo.
  says:

  Tuohan on ihan sairaan hieno! Toivottavasti tulee tuotantoon nopeasti.

 24. Vote -1 Vote +1pellet
  says:

  Todella hieno. Jos naarmut halpoja húoltaa niin mahtava edistys askel. jos jotain megakallista niin sitten voi unohtaa.

 25. no teflon käsitellystä kankaasta en oo aiemmin kuullukkaan, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta.

  kumimaisissa materiaaleissa käsittääkseni on se vika, että ne hapertuvat ajan kanssa. lisäks lämpötila (pakkanen) vaikuttaa varmaan mielenkiintoisesti kun kumi alkaakin olla joustamaton.

 26. Vote -1 Vote +1Severed
  says:

  Siis hyi helvetti en tykännyt yhtään =|

 27. Kyllä tuo minustakin aika hieno keksintä on koska se muuttaa radikaalisti ajoneuvon rakennetta. Mahdetaankohan tuota samaa soveltaa joskus uniin, laivoihin ja muihin kulkupeleihin? Pyöriin?

  Taidanpa kuitenkin vielä monta vuotta kiertää Keinukallion polkuja vanhalla jäykkäperäisellä Konallani..

 28. Vote -1 Vote +1Teppo
  says:

  Eikö teflon käsiteltyä kangasta käytetä ravintoloiden pöytäliinoina?
  Kyseessä kuitenkin lienee vain yhden tyyppinen teflon käsittely, mutta auton pintamateriaaliksi se ei kyllä sopisi.

 29. Vote -1 Vote +1Raike
  says:

  Kyllähän tuo toimiakseen vaatii jonkin kankaan. Muoveissa, varsinkin lujissa muoveissa on muotoiltavuus aika py**ystä. Sama koskee melkein kaikki konstruktiomateriaaleja. Voihan pellinkin taivuttaa, tai hakata palloksi, mutta palautus levyksi on jo toinen juttu. Kumi on ehkä ainoa jolla on hyvä palautumiskyky, mutta muuten aika huono materiaali, jos ei puhuta tiivistämisestä. Kun rakennusmateriaalina ei ole jotain “terminator”-rakennusmateriaalia, on tämä hanke pelkkää shittiä.

  Ps. Pitää muistaa että puhumme konseptiautosta, eli laitteesta joka ei luultavimmin ikinä tule näkymään maanteillä.

 30. Vote -1 Vote +1Jooo!
  says:

  Tänne heti yksi. Ja onhan noita materiaalivaihtoehtoja, nanoteknologiakin varmaan avaa kaikkea kivoja mahdollisuuksia tässä lähitulevaisuudessa ;) kun niitä likaahylkiviä kankaita ja itsensä korjaavia maalipintoja on jo olemassa niin en nyt näkisi minään mohdottomuutena tätä. ja muutenkin mainio idea tässä autoilun uudistamiseen.

  Mutta kuten tuossa jo todettiin niin tuskin tullaan näkemään liikenteessä, mikä on ainakin allekirjoittaneen mielestä sääli :(

 31. Vote -1 Vote +1retro
  says:

  I-maailmansodassa leijat sentään saatiin lentoon.

 32. Vote -1 Vote +1Teflonia selässä
  says:

  On hieno, sano.
  Teflon-, tai polytetrafluori-, käsiteltyä kangasta käytetään myös asusteissa. Esim. Eräasut käsittelyllä ja kalvoilla…
  Ei tule kyllä yleistymään tämä konsepti.
  harmi…

 33. Vote -1 Vote +1raimo
  says:

  kummeleita lainatakseni: “kyllä se paperilla näytti hyvältä” tuo kertooki aika paljon mun mielipiteestä. muuten olis aika mielenkiintonen jos toimis niinku teillä ensimäisenä mieleen tulee. vikoja tuosta jutusta löytää erittäin paljon ku vähä miettii.

 34. Vote -1 Vote +1Esko
  says:

  “Voihan pellinkin taivuttaa, tai hakata palloksi, mutta palautus levyksi on jo toinen juttu.” onhan niitäkin metalleja, jotka tietyssä lämpötilassa palaavat samaan muotoonsa, kun oli ennen muotoilua.

 35. Vote -1 Vote +1Yabba
  says:

  Jos (tai no, tässä tapauksessa varmaankin kun) tuo auto tulee markkinoille, niin kyllähän minä sellaisen otan. On nimittäin aika tyylikäs vehje.

  Mitä tulee tuohon kangaskeskusteluun niin kuvittelisi että tätä lukeva porukka ois joskus kuullut sanahirviön “älykäs materiaali”, mutta aina ei kai voi liikoja vaatia. Tällä siis tarkoitetaan kaikkia materiaaliratkaisuja kankaasta metalliin ja nanotasolta siltapylvääseen olevaa materiaalia jolla on jokin “älykäs ominaisuus” kuten tääläkin mainitut älykankaat. Metalurgiassa se tarkoittaa metalliseosta, josta valmistetut tuotteet saavat esimerkiksi sähkön- tai lämmönvaikutuksesta jonkin tietyn muodon.

  Eli, esimerkiksi lentokoneen siiven muotoa voidaan vaihdella yksinkertaisesti syöttämällä sen läpi tietynlainen sähkölataus (esim USA:n armeijalla on jo toimivia ratkaisuja tästä). Lämpösäädön puolella taas esimerkiksi paineen/lämmöntasausjärjestelmät voidaan tulevaisuudessa automatisoida yksinkertaisella levyllä, joka tukkii poistoaukon, kunnes tietyn lämpötilan ylitys käskee levyn “taipua” aukon edestä pois ja jälleen kun lämpö on palautunut alle tuon raja-arvon, levy “taipuu” takaisin normaaliin asentoon.

  Enemmän tietoa englanniksi:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_materials

 36. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Tuo taipuminen ei nyt mitään älyä vaadi, vaan ihan tavallisen kaksoismetallin. Käytetty termostaateissa suunnilleen termosaatin keksimisestä saakka. Siis kaksi metallilevyn suikaletta, joilla on erilaiset lämpölaajenemiskertoimet, valssataan yhteen. Näin saatu metalliliuska taipuu lämpötilan muuttuessa koska toinen metalleista muuttaa pituuttaan enemmän kuin toinen..

 37. Vote -1 Vote +1Yabba
  says:

  Mutta ei se silti muuta tuota kutsumanimeä, eli älymateriaali, ja sitähän minä en itse keksinyt :/

 38. Vote -1 Vote +1Raike
  says:

  Esko, kyllä on aika rajalliset ne metallin palautumiset. Tietenkin jos sulatat metallia niin kauan että se leviää sulana levyksi ja annat jäähtyä. Mutta mitkä olikaan materiaalin arvot sen jälkeen? Sitten toinen seikka on se, että saahan siitä vanhasta ladastakin pellit aina uuteen muotoon kun on työkalut mukana (vasara ja kaasupillit).

  Ja Yabba, tuo sana älymateriaali pikkaisen ylimitoitettu termi, kuten joku jo bimetalliliuskan jo mainitsikin, ei mistään uudesta keksinnöstä ole puhe, vrt. vanhan mallin vilkkurele. Tuo armeijavertauskaan ei tee siitä niin mediaseksikästä, kuin sana älymateriaali.

  Ja eikös noi teinit personoi autonsa erinäköiseksi joka päivälle?

 39. Vote -1 Vote +1Töhnä
  says:

  Oon aina vihannu bemareita ja tulen aina vihaamaan. Onhan tuo hienon näkönen tosin… Mut en usko että koskaan tulee toimimaaan esimerkiksi Suomen oloissa. Miten turvallinen tuo on kolaritilanteessa? Tollanen muotoaan muuttava rakenne ei voi olla kovin luja. Todennäkösesti kallis ois ja vituttais ku joku valopää menis tekemään ilkivaltaa.

 40. Vote -1 Vote +1kickel
  says:

  Tämä niin sanottu “kangas” on nanometallia.. eli toisin sanoen mikroskooppisen tarkasti valmistettu polymeeriä, jota voi taivuttaa pienellä sähkövirralla.

  Mahtava konsepti. Heh.. nauratti tuo “ladata skinejä netistä” -kommentti. who knows!

 41. Vote -1 Vote +1jugurtti
  says:

  Jos tuon pinnoitteen saisi vielä tehtyä grafeenista niin voisi tämäkin poika lähteä baanalle vaikkapa irakiin

 42. Vote -1 Vote +1andrej
  says:

  eipähän ruostu.

Speak Your Mind

*