Phoenix Mars -laskeutuja löysi Marsista vettä!

Muutama viikko sitten Marsiin saapuneen Phoenix Mars -luotaimen ensisijaiset tehtävät olivat tutkia, onko Marsissa todellakin vettä ja että löytyisikö Marsista elinkelpoisia alueita.

Nyt vaikuttaisi siltä, että ainakin toinen edellämainituista tehtävistä olisi jo onnistunut. Oheisessa animaatiossa esitetään samaa kohtaa Marsin pinnalle tehdyssä kaivauksessa kesäkuun 15 ja 18 päivän välillä. Kuvista on selvästi nähtävissä tässä esiintyvien valkoisten alueiden ja murusten katoaminen. Ilmiö ei asiantuntijoiden mukaan voi johtua muusta, kuin jäisten kappaleiden sublimoitumisesta.

Seuraavana tehtävälistalla luotaimella onkin löytää lisää jäätä, irrottaa tästä palanen ja analysoida tämä mahdollisten elävien mikrobien löytymisen toivossa.

n
Uskotko, että Marsista löytyy elämää?
Näytä tulokset

Lähde: phoenix.lpl.arizona.edu

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 arviota, keskiarvo: 4.56/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1jee
  says:

  Ei sitä marssista löydy vaan jostain muualta.

 2. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Kameran erottelukyky vain teki tepposet, tai sitten tuo on joku valo/varjo systeemi. Jäätä siellä nyt ei ainakaan ole, vedestä puhumattakaan.

 3. +1 Vote -1 Vote +1E
  says:

  Experts agree @ NASA: Kuvassa näkyy jäätä!!!!1

  Seuraavana päivänä Heikkinen Suomesta kyseenalaistaa teorian ja pohtii miljoonia maksaneen kameran linssin laatua.

  NASA hylkää ajatuksen miehitetystä Mars-lennosta ja lähettää Heikkiselle kiitoskirjeen sekä postikortin ISS:ltä.

  ;)

 4. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Juuri näin!

 5. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Säästinhän niiltä sentään melkoiset märäät hukkaan heitettyä rahaa ja vaivaa kun selvitin tämän väärinkäsityksen.

 6. Vote -1 Vote +1Nauraja
  says:

  No jos siellä on lumivyörykin ajat sitten havaittu niin kai siellä vettä kin voi olla.

  Ja E oli hyvin sanottu, mutta heikkisen tueksi voidaan vaikkapa puhua hublen satelliiitista maksoi miljardeja ja linssissä oli virhe ja havaittiin vasta kun se oli jo lähetetty. Tuli kallis reissu lähettää korjaaja sinne. xD

 7. avaruusuutiset saa helposti paljon hälyä aikaan. uskon kyllä että elämää löytyy jostain päin kaikkeutta, mutta eipä välttämättä marsista eikä linnunradasta.

 8. Vote -1 Vote +1Garion
  says:

  Linnunradasta voi sanoa erittäin suurella todennäköisuudellä löytyvän elämää, mutta Mars on toinen juttu.
  Mahdollisen elämän on täytynyt kehittyä nopeasti, kun virtaavaa vettä on esiintynyt. Marsilla ei tunnetusti ole ollut paksua ilmakehää, joka olisi suojannut kehittyvää organismia auringon haitallisilta hiukkasilta. Paksu vesi-kerros on voinut antaa tuon suojan elämälle.

  Tietenkin on myös mahdollisuus elämän kehittymiselle auringolta piilossa olevalla vyöhykkeellä ja silloinkin lähinnä Marssin napajäätiköiden tuntumassa. Maapallolta löytyy elämään, kiehuvasta vedestä, suuren paineen alaisesta vedestä, kivien sisältä, syvien kaivosten syvimmästä nurkasta, jonne aurinko ei ole ikinä valaissut.
  Elämä on sitkeää jos se vaan pääsee kehittymään.

  Marssin kaasukehästä on havaittu metaania. On kaksi vaihtoehtoa mistä sitä tulee lisää. Elollinen alkuperä tai vulkaaninen.
  Ensimmäinen antaa vastauksen kysymykseen onko maailmankaikkeudessa maapallon lisäksi muualla elämää vai onko avaruus vain täynnä hukkatilaa.

  Toinen antaa elämälle suotuisan mahdollisuuden kehittyä, nestemäisen veden ansiosta. Niinpä, joten en osaa sanoa onko elämä saanut jalansijaa Marssista, muuten kuin ihmisen itse lähettämien organismien myötä. Marsperää höyrystetään parhaillan, kenties kohta olemme kaikki viisaampia.

 9. +1 Vote -1 Vote +1martian
  says:

  Kyllä linnunradalla on elämää… Maassa :)

 10. Vote -1 Vote +1Sissikolmonen
  says:

  Kyllähän jostain päin mustaa elämää on pakko olla.. Jos me tänne ollaan synnytty niin miksi ei muuhun aurinkokuntaan voisi syntyä.

  Sittenkun tekniikka kehittyy sinne Star Trek tasolle niin eiköhän ne tutkimusmatkat jotain löydä..

 11. Vote -1 Vote +1MikeDanton
  says:

  Ei tällä todistusaineistolla saada kyllä kovin vahvasti minua vakuutettua. Uskoisin, että tässä nähdään juuri sitä mitä halutaan nähdä, sen verran epämääräistä on todistusaineistoksi. En yllättyisi vaikka joku yli-innokas avaruustutkija olisi lisämäärärahojen toivossa vähän käynyt yöllä ohjailemassa luotaimen kauhaa tahi leikkinyt Photoshopilla. Odotellaan vaan löytyykö sitä jäätä vai meneekö projekti jäihin :D

 12. Vote -1 Vote +1Rami raiskaaja
  says:

  Jos löydetään uusi lähde, mist metaania voi tulla, vaikkapa jos Marsissa olisi jotain meille tuntematonta kaasua, ja se auringonvalon avulla muuttuu metaaniksi….

  Taikka sinne on jostain muunta aurinkokunnasta ammuttu valtava metaanipommi…..

 13. Tua kuva on otettu maasta mustavalkosella kameralla!!!!! Eikä marssista. (pelle peloton)

Speak Your Mind

*