Shapeways tuo edullisen kolmiulotteisen tulostuksen kenen tahansa ulottuviin

Elektroniikkayhtiö Philipsin tytäryhtiö Shapeways on lanseerannut vielä beta-vaiheessa olevan, edullisia 3D-tulostuspalveluja tarjoavan verkkopalvelunsa. Palvelun ideana on tarjota arkkitehdeille, muotoilijoille tai kenelle tahansa kolmiulotteisia tulostuspalveluja tarvitsevalle edullinen vaihtoehto itse suunniteltujen kolmiulotteisten mallien pikamallintamiseen.

Vielä betavaiheessa olevaan palveluun voi anoa liittymisoikeutta osoitteesta www.shapeways.com. Juuri omaan sähköpostilaatikkooni tipahtaneen kutsun myötä ehdin jo pikaisesti tutustumaan verkkosivustolta löytyviin palveluihin. Homma toimii seuraavasti: Aluksi käyttäjä lataa joko STL, Collada tai X3D tiedostomuotoisen kolmiulotteisen mallin verkkosivujen kautta sekä mahdollisen rendauksen mallista tulostuksen referenssiksi. Tämän jälkeen palvelu tarkistaa automaattisesti, onko malli tulostukseen soveltuva. Mikäli malli läpäisee tarkastuksen, voi käyttäjä tämän jälkeen valita kolmiulotteisen mallin materiaalin. Materiaaleissa löytyy tällä hetkellä valkoinen, läpikuultava ja taipuisa muovi. Tyypillisesti hintaa tulostettavalle esineelle tulee sivujen mukaan noin 50-150 dollaria (noin 30-95 euroa). Kokeiluni perusteella jo 25 dollarilla saa tulostettua noin 10×10 senttimetrin kokoisen pienen esineen. Työn hinta ilmoitetaan siinä vaiheessa, kun esine on skaalattau haluttuun kokoon ja materiaali on valittu. Ainakin nyt betavaiheessa tuotteet toimitetaan tilaajille jopa ilman erillisiä toimituskuluja. Toimitusajaksi luvataan maksimissaan 10 päivää. Ei siis vaikuta lainkaan hassummalta palvelulta!

Täytyykin tässä alkaa verestämään mallinnustaitoja ja laittaa palvelu lähipäivinä kokeiluun. Laitan lisää juttua aiheesta, kun saan kuvia valmiista palvelun kautta tilatusta tulosteesta!

Palvelun esittelyvideo hypyn jälkeen

Lähde: www.shapeways.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (23 arviota, keskiarvo: 4.43/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1Chibitus
  says:

  Kuulostaapa kyllä melkoisen mielenkiintoiselta idealta.

  Varmaan tämäkin menee niin kuin paperikopioiden kanssa aluksi; seuraavaksi valokuvaamot tai kopioihin erikoistuneet liikkeet ottavat tämän mahdollisuuden valikoimiinsa, ja jossain vaiheessa laitteiden hinnat laskevat niin että ne alkavat löytää tiensä jo ihan tavallisiin koteihin… Tai sitten ei.

 2. Vote -1 Vote +1ewar
  says:

  Siis todella hienoa. Odotan innolla lisää infoa tästä. Ite haluaisin suunnitella jonkun taide esineen isoon kokoon. Mitäköhän maksais 1,5 metriä kertaa 70 cm oleva veistos?

 3. Taide-esineiden lisäksi ehkä kätevä tapa saada osia itse suunnittelemiinsa/rakentamiinsa laitteisiin. Tai tiedä nyt siitä sitten kuinka kestävää tuo muovi on…

 4. Vote -1 Vote +1narude
  says:

  mun matikka on aika aunuksesta varmaan, mutta laskeskelin että 70cm * 70cm * 150cm koko luokkaa oleva teos maksas ton 10cm * 10cm hinnoittelun perusteella laskettuna 18375 dollaria. ihan tajuttoman kallis, mut taide esineethän yleensä on :D

 5. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Tokkopa niillä on koneessa edes puolitoistametristä akseliakaan millä voisi noin isoja tehdä. Mikäli onkin, niin koneen hinta olisi varmasti tuo 18k^n

  Erittäin mielenkiintoinen lanseeraus jokatapauksessa. Pistäkääs sitten kuvia ja näppifiilisten kuvailua jos/kun saatte tuolta itse muotoilemianne esineitä.

 6. Vote -1 Vote +1Martt1
  says:

  tuski 18k irtoo tollast konetta :D

 7. Vote -1 Vote +1SaNppa
  says:

  Itekki sain justiinsa kutsun tonne. Saa nähdä, raaskiiko tuolta tilata mitään. Houkuttelevalta palvelu kyllä näyttää.

 8. Vote -1 Vote +1Pekhe
  says:

  Itsehän sain tehtyä tunnuksen tuonne myös.
  Kyllä jotain pitää tilata tuolta ihan kokeilumielessä, kunhan keksii jonkun sopivan 3D-esineen. Luultavasti jostain pelistä rippaan ja vaihdan tiedostomuodon sopivaksi.

 9. Vote -1 Vote +1Professori
  says:

  Sitä ihmettelen, että 3D-tulostimet käyttävät aina muovia materiaalina. Se on tietenkin kätevin, mutta tekniikan yleistyessä menee kuitenkin vuosia eikä muovin raaka-aineen eli öljyn hinta sillä välin ainakaan laske..

 10. Vote -1 Vote +1Esa king esa?
  says:

  on se aika jännä ku melkee tyhjänkin päälle vaa liimailee massaa :=

 11. Vote -1 Vote +1Jalpuri
  says:

  Pekhe; ei sattuisi mielessä olemaan esim. The Companion Cube? :D

 12. Vote -1 Vote +1Lao Ma
  says:

  narude: Tuon verran maksaa, jos veistos on pelkkä täytetty kuusitahokas. Palvelu laskuttaa vain oikeasti käytetystä materiaalista, joten tuskin tuonkaan kokoinen veistos noin paljoa maksaisi. Lisäksi toki kannattaa tehdä malli ontoksi, jolloin materiaalia säästyy.

  Professori: Tuolta Shapewaysistä voi myös tilata tulosteen ruostumattomasta teräksestä. Hinta on vaan aika muikea $10/cm3.

Speak Your Mind

*