Futuristinen Ferrari Monza -konseptiauto “liitää” tien pinnalla

Olen tainnut joskus täällä blogissakin purnata autovalmistajien taipumuksesta pidättäytyä tutussa ja turvallisessa markkinoille saapuvien autojen muotoilun suhteen. Jos ollaan rehellisiä, niin kaikki liikenteessä olevat autot ovat ulkoisesti lopulta kuitenkin pelkkiä peltilaatikoita neljän pyörän päällä. Eroa ulkonäköön syntyy lähinnä koon, pellin kaarien ja värin myötä. Syynä edelliseen tietenkin on, että kun yritetään miellyttää kaikkia, niin muotoilullisesti mitään radikaalia harvoin syntyy. Uskaliaammat markkinoille päätyneet muotoiluideat ovat liian usein johtaneet kaupallisiin floppeihin asiakkaiden vierastettua rohkeita ratkaisuja.

Onneksi konseptiautojen suunnittelussa voidaan kuitenkin vielä irrotella. Tästä Iman Maghsoudi -nimisen muotoilijan Ferrari Monza -konseptiautosta ei mielikuvitusta puutu. Muotoilun lähtökohtana on ollut, että siipimäinen muotoilu keventää autoa tien pinnalta minimoiden samalla tien ja auton renkaiden välisen kitkan. Huomiota herättävän ulkoasun lisäksi auto on suunniteltu kulkemaan maantienopeuksissa täysin tietokoneohjauksen varassa, matkustajan kyetessä keskittyä matkan aikana tärkeämpii asioihin, kuten vaikkapa netissä surffailuun.

Kuka ottaisi?

Lähde: www.yankodesign.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (14 arviota, keskiarvo: 4.43/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Kuulostaa melko vaaralliselta tuo täysi tietokoneohjaus ja kitkan minimoiminen…

 2. Vote -1 Vote +1henkka
  says:

  Pitihän 2000-luvullakin olla jo lentäviä autoja.
  Tuskin autot enää tuosta tämän hetkisestä enää paljoa muutu (paitsi ehkä polttoaineet) koska loppujen lopuksi tuollainen auto on aika turha (ja ruma).

 3. Vote -1 Vote +1lolololo
  says:

  “Pitihän 2000-luvullakin olla jo lentäviä autoja.”
  No onneksi insinööreillä on vielä lähes 1000 vuotta aikaa hoitaa homma.

  Ja jos luulet ettei autot muutu tästä enää juurikaan niin olet vähän ding dong.

 4. Vote -1 Vote +1qee
  says:

  Parhaalta kyllä kuulosti tuo renkaiden ja tien välisen kitkan minimointi.

 5. Vote -1 Vote +1henkka
  says:

  Miksi autojen pitäisi muuttua?
  Ehkä kestävämmäksi halvemmaksi jne.
  Tuskin enempää

 6. Vote -1 Vote +1ighea
  says:

  Tuo on varmaan todella kolariturvallinen… noh.. suoraanhan ne autot on suunniteltu menemään. Kai.

 7. “Miksi autojen pitäisi muuttua?
  Ehkä kestävämmäksi halvemmaksi jne.
  Tuskin enempää”

  Niin se vain on, että muotoilu muuttuu, kehitys vaatii uutta ilmettä. Varustelun ja ominaisuuksien parantelu näkyy ulkomuodossa, tyyli-ihanteet muuttuvat, ruuhkien ja urbanisoitumisen kasvu tulee näkymään. Renkaat tulevat varmasti muuttumaan, samoin kuin ehkä koko auton liikkumistapa. Kummallista jos luulette elävänne kehityksen huipulla.

 8. Vote -1 Vote +1Redhat
  says:

  [IMO]
  Kyllä markkinoilla on oikeenkin hyvännäköisiä autoja.
  Uudemmat mersut mm. C,E,ML ja S tai oikeastaan koko mersun mallisto. Skodan Octavia ja SuperB on silmänruokaa, vaikka Octaviakin on ihan perusauto.
  [/IMO]

 9. Vote -1 Vote +1Leiskis
  says:

  Tietokoneohjattu auto olisi taatusti turvallisempi kuin Kehä I:llä aamuisin ajaa kaikkien hullujen seassa (heh, itse mukaan luettuna). Ruuhkat katoaisivat tai ainakin sujuisivat paljon sujuvammin tietokoneen ohjastamana. Kolarit katoaisivat tai ainakin vähentyisivät TODELLA merkittävästi ja mitä uutisessakin sanottiin, että jäisi aikaa vaikka surffailuun kun tietokone ohjaisi. Voisi vaikka työmatkatkin vetää nokosia.

  Tietysti on se ikävä puoli, että koska me emme elä utopistisessa yhteiskunnassa löytyisi taatusti jotain virusnikkaria jotka keksisivät saastuttaa koko tietokoneohjatun autokannan ties millä viruksilla. Verkossa kun niiden autojen tietokoneiden keskenään pitäis kuitenkin olla.

  Niin… minulle kelpaisi kaikesta huolimatta tuo “lentoauto”…

 10. Vote -1 Vote +1Jarska
  says:

  Tulee mieleen, jotta tuossa olisi edessä sellaiset pikkuiset rullat, niinkuin vaikka Tachikomilla…

 11. Vote -1 Vote +1dunp
  says:

  toi tietokone ohjauskin vaatisi muilta samaa ja jotenkin kommunikointi “naapuri” kulkuneuvojen kanssa jos sinne koneiden sekaan laitetaan yksi manuaali ohjausta käyttävä törppö niin voisi käydä pahoin..
  toisaaltaa kalojen parvista voisi oppia paljon..

 12. Autojen suunnittelussa on tulevaisuuden suuntana nimen omaan ollut auton pitäminen entistä lujemmin tiessä. Ei toisin päin.

 13. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Entäs jos ei halua köröttää maantievauhtia? Ei siis sovi meikäläiselle, kun lähtisi lentoon alta aikayksikön. Eikä muutenkaan oikein sovi ferrarin imagoon että tehdään autoja joilla ei voi ajaa yli 80km/h ilman että suistuvat tieltä..
  Jospa tämä onkin se malli jolla tasataan ne koko malliston hiilidioksidipäästöt sinn 130grammaan että saadaan yleensä autoja myydä. (kyseinen asetus on btw yksi suurin typeryys mitä maailma on nähnyt. toivottavasti joku viisastuu ja kumoaa mokoman ennen kuin tulee käytäntöön.)

 14. Vote -1 Vote +1Farewil
  says:

  jos oikein tajusin: ton perän pitäis noust ylos et se on vaan niitten etupyörien varassa…?

 15. Eikö muuten olekin mielenkiintoista, kuinka kauneuskäsite on tiukasti sidottu kulttuuritaustaan? Se mikä pohjoismaiselle minimalistille on kaunista saattaa intialaiselle esteetikolle olla karua ja kylmää. Kestää myöskin kysyä, että olisiko esimerkiksi auto kaunis esine jonkun sellaisen mielestä, joka ei koskaan aikaisemmin ole nähnyt edes kuvaa tällaisesta, vai olemmeko yksinkertaisesti oppineet, että auto on haluttava kapine ja sitä myöten kaunis esine?

  Itseäni huvittaa myöskin keskustelu tuulivoimalosta ja siitä, kuinka ne oletettavasti pilaavat maiseman. Miksi ei kukaan ole protestoimassa, kun seudulle rakennetaan uusi massiivinen monitasoliittymä betonista? Tuskin kukaan tällaistakaan voi kauniiksi haukkua. Tulipa tuossa myöskin kesällä mieleeni Hollannissa tuulimyllyjen ohitse ajaessa, josko myöskin nämä – sittemmin ikonimaisiksi turistinähtävyyksiki muodostuneet maaseudun koristukset ovat aikoinaan saaneet osakseen samanlaista vastustusta “rumuutensa” tähden.

  No jopas heitti filosoofiseksi. Mutta miettikääpä sitä.

 16. Vote -1 Vote +1Nige
  says:

  Ei ole varmaankaan paras vaihtoehto toi tietokone ohjaus. tiet muuttuvat jatkuvasti ja auton tietokonetta täytyisi päivittää melkeinpä päivittäin ja mitenköhän sekin onnistuisi? Alkuun ainakin tulee häslinkiä tommosista. Ja ei kyllä varmaan tuokaan “auto” ole ympäristöystävällinen taikka muuta vastaavaa ja tuota autoa ei ole suunniteltu millekkän hiekkatielle.

 17. Perässähän on nuo isot renkaat, varmaan tarkoitus ohjata ilmavirtaa edessä olevilla “peräsimillä”. Taitavat vaatia kovin herkän ohjauksen.

 18. Vote -1 Vote +1Doh
  says:

  “Ei ole varmaankaan paras vaihtoehto toi tietokone ohjaus. tiet muuttuvat jatkuvasti ja auton tietokonetta täytyisi päivittää melkeinpä päivittäin ja mitenköhän sekin onnistuisi?”

  Noh, tuskimpa tuo nyt perustuisi mihinkään kämyiseen GPS-kartastoon :D Kamerat ja kaikuluotain/infrapuna-tutkat yhdistettynä kuvantunnistukseen lienee oikea tapa tehdä autopilot. Jos tietä ei pystytä 99% varmuudella tunnistamaan siirtyisi ohjaus kuskille.

  Käytännössä siis vakionopeudensäädin on steroids.

Speak Your Mind

*