Benefon Proof -konseptipuhelin vuodelta 2001 tuo mieleen Applen iPhonen

Muistaako kukaan vielä 90-luvulla voimissaan olleen, “sen toisen” kotimaisen matkapuhelinvalmistajan nimeltään Benefon? Merkin nimissä tuotiin markkinoille aikoinaan hyvinkin edistyksellisiä ja kaupallisesti menestyneitä NMT-puhelinmalleja. Valitettavasti kuitenkin siirtyminen GSM-teknologiaan tuotti yritykselle suuria vaikeuksia ja Benefon merkki on sittemmin muuttunut yhä harvinaisemmaksi ilmestykseksi matkapuhelinkäyttäjän taskussa.

Kirjoittaessani äskettäin käyttökokemuksia uutukaisen iPhoneeni liittyen, mieleeni palasi väkisinkin vuonna 2001 oppilasprojektina Benefonille suunnittelemamme konseptipuhelin nimeltään “Proof”. Vaikka konseptin ulkonäössä on toki eroa iPhoneen ja käyttöliittymä perustui sorminäppäilyn sijasta styluksella kirjoittamiseen, niin väittäisin kuitenkin, että laitteen korumainen muoto ja suureen kosketusnäyttöön perustuvan käyttöliittymän luo konseptille sukulaisuutta Applen iPhoneen kanssa. Vai oletteko eri mieltä?

Suunnittelemamme konseptipuhelimen näköismalli matkasi valmistuttuan kolmen muun, eri oppilasryhmien suunnittelemien konseptien kanssa ympäri maailmaan Benefonin messuosastoilla. Konseptien toimintaa oli näköismallien lisäksi mukana havainnollistamassa lyhyitä, elokuvataiteen opiskelijoiden avustuksella toteutettuja konseptivideoita. Video omasta konseptistamme näytillä hypyn jälkeen.

(Pahoittelut videon surkeasta laadusta. En kuollaksenikaan löytänyt kovalevyltä enää laadukkaampaa versiota pätkästä)

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 arviota, keskiarvo: 2.20/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  Tyylikkäämpi kuin iPhone.

 2. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Ei näytä iPhonelta

 3. On kyllä aika karmee ihan suoraan sanottuna. Kuka lienee muotoillut?

 4. Vote -1 Vote +1ope
  says:

  On taas lastentarhassa tehty mielipideharjoituksia: “hienompi”, “karmee” ja “ei samannäköne” ovat ihan hyviä mielipiteitä. Seuraavaksi voidaan sitten harjoitella että onnistuttaisiinko miettimään yksittäisiä asioita, jotka miellyttävät tai eivät, mihin piirteitä voisi verrata ja mistä oma mielipide näin voisi johtua. Tällä tavalla voidaan yrittää saada aikaiseksi ehkäpä jopa mielenkiintoista keskustelua jota muistakin on mukava ja kiinnostava lukea.

 5. Vote -1 Vote +1S252
  says:

  Benefonilla oli myös puhelin jossa oli sisäänrakennettu navigaattori. Olivat selvästi aikaansa edellä.

 6. Eikös noista kaikista puhelimista joissa on melkein koko puhelimen etuosan peittävä kosketusnäyttö sanota, että ne ovat iPhonen näköisiä tai kopioita iPhonesta.

 7. suomalaiset ovat aikaansa edellä joskus tietämättä sitä itse.

 8. Vote -1 Vote +1arto
  says:

  Nokia 7710 & MyOrigo mydevice, onhan näitä nähty…

 9. Vote -1 Vote +1d-d-d
  says:

  Tyylikäs ja yksinkertainen muotoilu, toki ois saanut olla slimmimpi. Miettii ku tollasen puhelimen oisi saanut aikoinaa =).

 10. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  M: Olihan kosketukseen yksinomaan perustuvia laitteita markkinoillakin jo kauan ennen kuin iphonesta oli kuultukaan mitään. Siksi ei kannata tulkita lauseesta “tuo mieleen Applen iPhonen” että laite on applen kopio. Asiahan on päin vastoin.

 11. Vote -1 Vote +1aer
  says:

  “suomalaiset ovat aikaansa edellä joskus tietämättä sitä itse.”
  No ei ainakaan olympialaisissa.

 12. No ei todellakaan ollut tarkoitus väittää, että kyseessä olisi ainutlaatuinen idea. Palasi vaan homma mieleen ja lähinnä omaksi ilokseni lähdin vanhoja koulujuttuja kaivelemaan. Muotoiluun liittyen tällaiseen konseptiin päädyttiin ryhmäprojektissa mukana olleiden 4 muun kaverin kanssa. Itse olen tuon lopullisen muodon CAD-mallintanut ja rendannut esityskuvat. Mallin perusteella sitten jyrsittiin hahmomalli CNC:llä.

  Lisäksi on syytä huomata, kuten otsikossakin mainitsin, että kyseessä on konsepti vuodelta 2001. Vertailun vuoksi mainittakoon, että samoihin aikoihin esiteltyjä Nokian huippumalleja olivat mm. Nokian ensimmmäinen kameralla varustettu puhelin 7650 ja “retkipuhelin” 5210. Samoihin aikoihin esiteltiin myöskin ensimmäiset värinäytölliset matkapuhelimet.

 13. Vote -1 Vote +1opa
  says:

  Voi voi, tuli taas ihan ikävä vanhoja Benefon-aikoja… Mulla oli joskus joku benefonin pikkunen näppärä gesmi, oliskohan malli ollu Q tai jotain sellasta. Tykkäsin siitä kovasti, mutta kaverini onnistui hajottamaan sen…

 14. Vote -1 Vote +1mikkis1
  says:

  Pikkasen samannäkönen vehje löyty…

  http://product.cowon.com/product/IFA/product_page_1.php

 15. Näyttää ennemminkin matkatelkkarilta kuin iphonelta. :D eli ei yhtäläisyyksiä tossa laatikossa…

Speak Your Mind

*