Uusi tutkimus: yksipuolinen kasvisruokavalio saattaa kutistaa aivoja

Kokemukseni perusteella yksi varma aihe, josta saadaan verkossa keskustelua aikaan on lihansyönti “vs.” kasvissyönti. Tässä hieman lisää vettä myllyyn lihansyöntiä kannattavien koneistoon. Oxford yliopistossa toteutettu uusi tutkimus nimittäin osoittaa, että yksinomaan kasvisruokavaliota noudattavilla henkilöillä on kuusinkertainen riski kärsiä aivojen kutistumisesta, kuin sekaruokavaliota suosivilla ikäkumppaneillaan.

Tulosten takana olevaan tutkimukseen otti osaa yhteensä 107 61-87 vuotiasta henkilöä, joille toteutettiin muistitesti, kuntotesti sekä aivoskannaus kahdesti viiden vuoden välein. Tutkimus osoitti, että kasvisruokavaliota suosivien koehenkilöiden aivojen massa oli laskenut kuusinkertaisella todennäköisyyydella lihansyöntiä suosineisiin koehenkilöihin nähden. Aivojen kutistuminen linkitetään yleisesti esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja muihin kognitiivisiin sairauksiin. Tutkijat uskovat aivojen kutistumisen taustalla olevan kasvisruokavaliota noudattavien huono B12 vitamiinin saanti.

Mitäs mieltä olette kasvissyöjät, pistääkö tämä harkitsemaan ruokavaliota uudelleen?

Lähde:  www.news.com.au

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 arviota, keskiarvo: 3.78/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Jutun otsikko on harhaanjohtava, siinä sanotaan suoraan kasvisruokavalion kutistavan aivoja, kun tekstissä puhutaan vain kohonneesta riskistä. Varmaankaan tämän perusteella ei ole syytä pitää kumottuna ravitsemusterapeuttienkin myöntämää tosiseikkaa, että kasvisruokavalion voi koostaa ravitsemuksellisesti täysipainoikseksi.

  Nykymaailmassa elämme siitä onnellisessa tilanteessa, että myös tuota paljon puhuttua B12 vitamiiniä saa hyvin imeytyvinä synteettisinä valmisteina, sen sijaan että sen lähteenä olisivat yksinomaan eläinkunnan tuotteet. Täytyy muistaa myös, että ihmiskeho tarvitsee muitakin suojaravintoaineita, kuin B12 vitamiiniä, eivätkä yksipuolista lihapainotteista sekaravintoa syövät ihmiset ole hekään turvassa puutostiloilta.

  Tästä artikkelista jäi hieman sellainen tunne, että mikä on pointti? Onko tarkoitus levittää tutkimustietoa vai vahvistaa negatiivisiä mielikuvia kasvisruokavaliosta ja sitä noudattavista ihmisistä?

 2. Taku: olet oikeassa, lisäsin otsikkoon tarkennuksen, että “kasvisruokavalio SAATTAA kutistaa aivoja”. Kasvisruokavalion täydentäminen synteettisillä valmisteilla on niin ikään hyvä pointti keskusteluuun. Toisaalta tulokset näyttävät myös osoittavan, että läheskään kaikki kasvissyöjät eivät näin tee.

 3. +1 Vote -1 Vote +1dude
  says:

  Pointti varmaan oli se että pelkän kasvisruoan syöminen on yhtä älykästä kuin pelkästään eläinperäisten tuotteiden syöminen. Kummassakaan ei ole järkeä. On totta että maailmassa varsinkin monissa länsimaisissa kulttuureissa syödään suhteettoman paljon lihaa. Syömällä enemmän kasviksia, lihaa ei tarvitsisi tehotuottaa samalla tavalla kuin nyt. Viimevuosina jotkut ovat sitten keksineet tämän toisen ääripään olevan ratkaisu, eli syödään vain kasviksia. Siinä mielestäni menee lapsi pesuveden mukana. En itse aio koskaan ruveta syömään pelkkää kasvisruokaa. Sen sijaan teen kyllä paljon salaatteja (joissa saattaa joskus olla myös lihaa) ruoaksi ja siihen kaveriksi esim hyvä pihvi. Nam!

 4. Vote -1 Vote +1Vustin
  says:

  Eiköhän tuo kohonnut riski koske lähinnä vegaaneja, joilla on muitakin riskejä tuon B12-ongelman takia. Tavallisten kasvissyöjien (eli lakto-ovovegetaristien) ei tästäkään tarvitse välittää.

 5. Vote -1 Vote +1Nauraja
  says:

  Ihmiselle kehittyi aivot koska ihminen söi lihaa Nykyään molempia voitaisiin syödä tasapuolisesti… Minua surettaa jos löytyy kasvisyöjiä jotka pakottavat lapsensakin siihen ei tule normaaleja ihmisiä pelkillä kasviksilla.

 6. Vote -1 Vote +1tetta
  says:

  Jos nimenomaan B12-vitamiinin puute saattaa kutistaa aivoja, niin vegaaneilla, jotka huolehtivat sen riittävästä saannista ei pitäisi siis olla hätää tässä suhteessa.

  Myös sekaravinnon syöjien kannattaa koostaa ateriansa kunnolla, jotta saisivat riittävästi hivenaineita. Monellakaan ei esimerkiksi täyty suositus “puoli kiloa kasviksia päivässä”, pelkästä lihasta ja eineksistä ei ihminen saa kaikkea tarvitsemaansa. Vähäkasviksinen ruokavalio lisää esimerkiksi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

  Ja mielestäni tärkeä pointti tässä on se, välittävätkö lihaa syövät siitä, miten ja missä heidän syömänsä liha tuotetaan. Monikaan ei sitä tunnu paljon miettivän, tai omatunnon kolkuttaessa se vaiennetaan, koska kuitenkin täytyy saada pihviä tai broileria, kun “ei pelkillä porkkanoilla elä”. Kuinka moni sekasyöjä olisi valmis teurastamaan tai metsästämään eläimen itse?

  Entisaikoinakaan eivät kaikki yhdenveroisesti osallistuneet teurastuksiin ja metsästyksiin, mutta eivät myöskään voineet ostaa teuraan parhaita paloja suoraan kaupan kylmäaltaasta. Toisin kuin nykyään, eläimiä ei pidetty järjettömän kokoisissa tuotantolaitoksissa, joissa niillä ei ole minkäänlaista identiteettiä tai eläinarvoa; ainoa tarkoitus niiden elämällä on ruokkia laiskoja ja itsekkäitä ihmisiä. Miten kukaan ihminen voi ottaa oikeudekseen määritellä, onko eläin tunteva olento vai ei, onko oikein riistää vasikat, porsaat ja tiput emojensa hoivista ja
  alistaa ne osaksi lihantuotantoprosessia?

  Maapallo ei kaipaa ihmistä, jonka pääasiallinen tehtävä täällä on aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin olennoille. Kyllä, häpeän olla ihminen, mutta en silti aio vielä tappaa itseäni tai muita. Voisi tosin kysyä miksen.

 7. Minusta tuntuu että opiskeluvuosien päivittäinen makaronilaatikon syöminen on surkastanut meikäläisen aivot minimiin. Vaimo voi allekirjoittaa tämän milloin vain.

 8. Vote -1 Vote +1Jarska
  says:

  Minä ainakin yhä edelleen metsästän ruokani. Peruna on ovela saalistettava, ja pihvi suorastaan vaarallinen. Haarukalla harppuunoin kuin alkuihminen.

 9. Vote -1 Vote +1Leiskis
  says:

  Turha eläimien ihimillistäminen on myös täysin typerää, eläin on tavara jota omistetaan, sillä ei ole ihmisarvoa eikä se sitä (toivottavasti) koskaan saakaan. Eläin tuskin edes ymmärtää olevansa eläin tai elossa. Eläimet ovat ihmisiä varten ei päinvastoin. En halua silti puolustella järjetöntä tehotuotantoa tai olla tyytyväinen jos eläimet vain kärsivät koko elämänsä. Luulisi sillä jo olevan negatiivisia vaikutuksia lihan, maidon, munien jne. laatuun.

  Sitä olenkin monesti miettinyt, että jos eläin saisi elää ns. onnellisen elämän maistuisiko sen liha paremmalta? Maistuisiko myös esim. lehmänmaito tai kananmunat paremmalta jos lehmä saisi olla ns. hyvissä elinoloissa, tarkoittaen tilavampia navettoja ja kunnon laitumia jne?

  Kaikki Star Trekiä katsoneetkin tietävät, että fiktiivisen tulevaisuuden ihmisillä on käytössää replikaattorit joilla he pystyvät muuttamaan energiaa materiaksi, tämä on vapauttanut heidät täysin tarpeesta käyttää eläimiä ruoanlähteenä, vaikka liharuoka monelle siitä huolimatta edelleen maistuu, pihvin voi yksinkertaisesti ja kätevästi replikoida muutamassa sekunnissa vahingoittamatta mitään eläintä. Jos joku joskus keksii tälläisen tai jonkun muun tavan tuottaa lihaa se käy kyllä minulle mainiosti. En silti aio luopua lihasta vain sen takia että eläin kärsii tai sen tunteita loukataan. Niillä ei ole muuta tarkoitusta kuin olla täälä ihmistä tai toisia lihansyöjä eläimiä varten. Oli se sitten lemmikkinä, ruokana pöydässä tai ihan vain rikastuttamassa luontoa. Maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin eläinten oikeudet. Iso osa ihmisistä elää huonommin kuin tehotuotantoeläimet. Miksi se ei liikuta ketään?

  Kasviksista vielä sen verran, että olen itsekin pyrkinyt niitä lisäämään. En silti ryhtyisi pelkäksi kasvisyöjäksi kuin pakon edessä vaikka kasvikset hyviä ovatkin ja täydentävät päivittäistä ateriaa mukavasti sekä tuovat ateriaan raikasta vaihtelua. Liha on kuitenkin sellainen tuote mitä ei voi korvata millään soijalla tai muulla tuotteella, ainakaan vielä.

 10. Vote -1 Vote +1No Lifes For Ever
  says:

  Minä kun luulin, että lihaa syövät niitä vitamiini valmisteita tarvitsee…

 11. Vote -1 Vote +1Wertti
  says:

  Leiskis, väität “Eläimet ovat ihmisiä varten ei päinvastoin”. Miten niin eläimet ovat ihmisiä varten? Kuka niin on määritellyt? Jumala? Captain Kirk?

 12. Vote -1 Vote +1kalzone
  says:

  leiskis, sun mielestä siis pienet lapsetkaan ei ole ihmisiä ja niitä saa tappaa surutta koska ne eivät tiedosta itseään? kärjistäen sanottu toki mutta siihen tuo ajatus johtaa.

  turha tämän tutkimuksen pohjalta lihansyönnin kannattajien on barrikaadeille nousta. ensinnäkin, tutkimuksen otos on hyvin pieni. omasta mielestäni sattuman merkitystä ei poisteta näin pienellä otoksella.

  toisaalta taas jos ruvetaan miettimään niitä tutkimustuloksia, jotka puhuvat lihansyöntiä vastaan, päädytään välttämättä siihen että oikein koostettu kasvisravinto on selkeästi terveempää.

  jokainen älykäs vegaani pitää huolta siitä, että kaikkia ravintoaineita tulee saatua tarpeeksi.

  ja vielä pitää tuohon leiskiksen kommenttiin ottaa kantaa. mikä oikeuttaa ihmisille tämän “johtajan” aseman? jos ulkoavaruudesta tulisi meitä tapaamaan superälykäs rotu, olisiko sinun mielestäsi ok että nämä alienit orjuuttaisivat ja tappaisivat ihmiskunnan?

  ja vielä siihen, miten suurimmalla osalla maailman ihmisistä on kurjaa. kannattaa joskus ajatella kokonaisuuksia eikä yksittäisiä asioita. varmasti jo yläasteen biologiassa on opetettu että ravintoketjussa vain 10% ravinnosta siirtyy seuraavalle ravintoketjun portaalle. kasvissyönti siis vähentää sekä ekologista jalanjälkeä sekä vähentää hukkaanheitettyä ravintoa.

  ajatelkaa ihmiset, ajatelkaa.

 13. Vote -1 Vote +1Kelmi
  says:

  @kalzone
  “jokainen älykäs vegaani pitää huolta siitä, että kaikkia ravintoaineita tulee saatua tarpeeksi.”

  -Myös jokainen _älykäs_ lihansyöjä. Kaikki eivät vain ole “älykkäitä”. Tai eivät halua olla älykkäitä ja tottelevat himojaan.

  Ja jos tuo superälykäs rotu orjuuttaa meidät, ei sille vain voi mitään. Samoin kuin, jos LHC tuhoaa maapallon. Huonoa tuuria, ei mitään muuta.

  @Wertti:
  “Leiskis, väität “Eläimet ovat ihmisiä varten ei päinvastoin”. Miten niin eläimet ovat ihmisiä varten? Kuka niin on määritellyt? Jumala? Captain Kirk?”

  -Heti evoluution annettua ihmiselle kyvyn syödä ja metsästää ihmisiä, ihmiset ovat näin määrittäneet. Mielestäni ihmiset ovatkin maapallolla loinen. Niin myös minäkin.

 14. Vote -1 Vote +1JSI
  says:

  Kalzone: “leiskis, sun mielestä siis pienet lapsetkaan ei ole ihmisiä ja niitä saa tappaa surutta koska ne eivät tiedosta itseään? kärjistäen sanottu toki mutta siihen tuo ajatus johtaa.”

  Ei johda, koska pienet lapset ovat ihmisiä, eläimet ovat eläimiä. Ihmisillä on ihmisarvo, eläimillä ei. Minusta Leiskis teki selkeän eron tähän. Muutenkin kommentti oli mielestäni ihan asiallinen. Hän sanoi: “Niillä (eläimillä) ei ole muuta tarkoitusta kuin olla täälä ihmistä tai toisia lihansyöjä eläimiä varten. Oli se sitten lemmikkinä, ruokana pöydässä tai ihan vain rikastuttamassa luontoa.” Näinhän asia luonnossa on, joten mielestäni on täten perusteltua sanoa että eläimet ovat ihmisiä varten eikä päinvastoin.

  Itse kannatan sekaruokavaliota, kasviksiin painottuen. Hampaistommekin perusteella olemme sekaravinnon käyttäjiä.

 15. Vote -1 Vote +1tepu
  says:

  HYVÄ LEISKIS!! oon sun kanssa samoilla linjoilla.

  ps. miksei kukaan vielä kommentoinut että täähän on jo wanha juttu

 16. Vote -1 Vote +1Hypnos
  says:

  JSI: “Ei johda, koska pienet lapset ovat ihmisiä, eläimet ovat eläimiä. Ihmisillä on ihmisarvo, eläimillä ei.”

  Ja ihminen ei ole eläin? DNA:mme on 99% identtinen apinoitten kanssa.
  (ja muistanet varmaan, että Espanjassa apinoilla on jo ihmisoikeudet). Olemme osa luontoa, vaikka evoluutio on muokannut meistä maapallon dominantin lajin.

  “Hän sanoi: “Niillä (eläimillä) ei ole muuta tarkoitusta kuin olla täälä ihmistä…”
  Tämä logiikka, johtaa myös siihen, että Ihmiset ovat täälä bakteereja/viruksia varten, koirat ovat täällä kirppuja/lapamatoja varten, krokotiilit kahlaajalintuja varten….
  Minä en julista ihmistä luomakunnnan kruunuksi, luotan siihen että evoluution on älykkäämpi kuin kukaan meistä

  Minulla ole illuusioita siitä missä ruokani on tuotettu. En myöskään ole niin naiivi, ettenkö uskoisi eläimillä olevan tietoisuutta (tosin kuten Nagel jo esitti, en voi koskaan ymmärtää millainen). Olen sekasyöjä koska se on paikkani luonnossa.

  …ai niin ja WANHA!!

 17. Vote -1 Vote +1Kottarainen
  says:

  Muiden kasvissyöjien kyvyttömyys huolehtia ruokavaliostaan ei vaikuta mun terveyteen joten eipä kyllä pistä harkitsemaan…Hohhoijaa..

 18. Vote -1 Vote +1Leiskis
  says:

  “-Heti evoluution annettua ihmiselle kyvyn syödä ja metsästää ihmisiä, ihmiset ovat näin määrittäneet. Mielestäni ihmiset ovatkin maapallolla loinen. Niin myös minäkin.”

  Jees… jokainen uskoo siihen omaan uskontoonsa, joku on ateisti, joku uskoo evoluutioon, joku kreationismiin, joku buddaan, joku allahiin, joku rahaan, joku kommunismiin, joku ufoihin jne. Kaikkilla uskontojen edustajilla on vain paha tapa pitää itseään parempina ihmisinä kuin toiset (kyllä, myös tieteet ja evoluutio lasketaan uskonnoksi vaikka sitä tiedeuskovaiset eivät itselleen myönnäkkään, he vain luettelevat “todisteita” ja “faktoja” omasta uskonnostaan josta eivät oikeastaan tiedä mitään, ja näillä “todisteillaan” perustelevat miksi ihmisten pitäisi uskoa heidän uskontoaan. He vain robottimaisesti toistelevat tiedemiesten teorioita kiveen kirjoitettuina totuuksina. Ainiin, mutta nehän on jo todistettu tosiksi. Evoluutiokaan ei ole teoriaa enää vaikka faktaksi kukaan sitä ole pystynyt todistamaan. Tai sitä, että ihmiset olisivat tulleet apinoista. Mutta hei, onhan meillä 99% sama DNA joten pakkohan minunkin esi-isän on olla ollut apina).

  En minä tykkää, nauti tai saa jotain tyydytystä siitä, että eläimet kärsivät. En silti aio nousta barrikaadeille sen asian puolesta. Haluan edelleen saada lihaa pöytään vaikka minulla jonkinlainen käsitys siitä onkin, että tämänkin lihan eläin on saattanut elää ikävissä oloissa. Niin kauan kun et tarjoa ihmiskunnalle vaihtoehtoa lihalle (joka siis on yhtä tyydyttävää kokonaisvaltaisesti kuin eläimestä tuleva liha) aion pitää ruokavaliossani myös lihan.

  Miksi minun pitäisi kokea syyllisyyttä siitä, että syön lihaa? Miksi sinä kuvittelet, että ihminen ei olisi arvokkaammassa asemassa kuin eläin? Vain sen takia koska evoluutio kertoo sinulle niin? Ihmisetkin ovat eläimiä ja meillä ei ole oikeutta syödä toisia eläimiä? Jos ihmiset käytävät asemaansa väärin sillä on omat seurauksensa, mutta lihan syöminen ei silti ole asia josta pitäisi kantaa syyllisyyttä tai olla tappamassa itsensä.

  Hohhoijjaa… kylläpä on taas niin rakentavaa väitellä foorumeilla tälläisistä asioista. Ja aina siihen ansaan lankeaa…

 19. Muistakaa toki että korkeintaan 500 miljoonaa ihmistä on riittävästi.

  Georgia Guidestones:in mukaan ensimmäinen käsky/ohje on:

  Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.

 20. siis helvata ei tässä nyt oo mitään hyvää ja pahaa… ei ne teidän ns.lihansyöjät oo mitään raakoja julkimuksia eikä kasvissyöjät välttämättä hippejä.raamatussa lukee että ihmisellä on lupa valjastaa eläimet käyttöönsä.repikää siitä

 21. Vote -1 Vote +1JSI
  says:

  Hypnos:

  “Hän sanoi: “Niillä (eläimillä) ei ole muuta tarkoitusta kuin olla täälä ihmistä…”
  Tämä logiikka, johtaa myös siihen, että Ihmiset ovat täälä bakteereja/viruksia varten, koirat ovat täällä kirppuja/lapamatoja varten, krokotiilit kahlaajalintuja varten….

  Niin johtaa, ja niinhän se asia luonnossa on. Vai onko asia luonnossa mielestäsi jotenkin muulla tavalla?

  Sittenkin ihmisarvo on vain ihmisillä, siis 100% yhteneväinen DNA meidän kanssamme. Hetkinen… Myös muut ihmisen kuin minun kloonit ovat ihmisiä. Kuinka yhtenevä DNA on vaikkapa sukulaisilla, entä kahdella mahdollisimman kaukaista sukua olevalla ihmisyksilöllä? Joka tapauksessa simpanssit eivät ole ihmisiä, vaikka niillä 99% yhteneväinen DNA olisikin meidän kanssamme.

  Anteeksi, että jatkan keskustelua vielä nmäin pitkän ajan perästä, olen laiska kirjoittamaan.

 22. Vote -1 Vote +1Ulpukka
  says:

  Oliko tämän jutun tarkoitus vain taas kerran osoittaa, miten hölmöksi lihansyönti jotkut kirjoittajat tekee? Argumentointia tasolla “se nyt on niin kun minä sanon niin”… juu täydestä meni.

  Kylmä kahvi voi kaunistaa, mutta nihilismi ei.

 23. Vote -1 Vote +1Arska
  says:

  Eiköhän se kuitenkin ole niin, että vegaanit yleensä haluavat vain saada muutkin ihmiset ajattelemaan ympäröivää luontoamme. Eikai ympäristöstään huolehtiminen saa heterolihansyöjää näyttämään neitimäiseltä, jos se lihan syömättömyys kerran saa sellaisen illuusion aikaan. Itse olen vegaani ja huolehdin omasta ruokavaliosta ja sairaan poikamme ruokavaliosta. Vain vegaaniruoka on se paras mahdollinen meidän tilanteessamme ja kuinka voisinkaan ymmärtää poikamme ruokavaliota, jos en sitä itse noudata. Ennen ajattelin samoin, kuin monet sekasyöjät tälläkin palstalla, mutta nyt olen oppinut monia asioita itsestäni, ympäristöstäni, terveydestäni ja varsinkin siitä mitä suuhuni laitan. Syökää mitä haluatte. Eikai se ole teiltä pois, jos joskus pienen teon teette luontoa ajatellen.

 24. Vote -1 Vote +1stamus
  says:

  Eihän aivojen koko sinänsä ole edes ratkaisevaa, vaan aivokuoren poimuttuneisuus sekä aivosolujen keskinäinen järjestyneisyys. Ovathan naisenkin aivot pienemmät kuin miehen, eivätkä naiset silti ole tyhmempiä. Toki aivojen surkastuminen ei varmasti hyväksikään ole.

  Mitä lihansyöti vs. kasvissyönti asetteluun tulee, on lihan syönti mielestäni suurissa määrin järjentöntä juurikin lihantuottamiseen käytetyn 10 -kertaisten viljelysresurssien kulutuksen takia. Myös eläinten kohtelu tehotuotannossa on ihan perseestä. Toivon että teollisuusmaat rajoittaisivat lihantuotantoa tulevaisuudessa enemmän.

  Itse syön lihaa.

 25. Vote -1 Vote +1blaa
  says:

  Kunhan B12-vitamiinista huolehtii, ei tuommoisia ongelmia tule vastaan. (b12:aa saa esim. soijamaidoista)

 26. Vote -1 Vote +1Jumala
  says:

  Leiskis on vain ja ainoastaan väärässä kaiken suhteen. Ensinnäkin, en ole tarkoittanut eläimiä ihmisten ruoaksi, tämä on valitettavan yleinen virheluulo. Toisekseen, vajavaisten ihmisten antamat oikeus/arvoluokitukset eivät muuta ihmisiä tai muitakaan eläimiä millään tavalla – ne ovat sitä mitä ovat, ajattelivat ihmiset miten hyvänsä. Joku välkympi saattaa jo ehkä arvatakin mitä ajan tällä takaa: identtisillä kognitiivisilla kyvyillä varustettu lapsi tai esimerkiksi harakka ovat täsmälleen yhtä tietoisia itsestään ja ulkomaailmastaan, ja omaavat abouttiarallaa yhtäläisen kyvyn aistiensa puitteissa kokea asioita.

  Miksi vaivauduit edes kirjoittamaan, kun juttusi pohjautuu niin vahvasti jo aikoja sitten vanhentuneiden oletuksien varaan? Perehdy hyvä mies kognitiiviseen- ja neuropsykologiaan sekä tuoreeseen tutkimukseen eläimistä, jotta voit unohtaa tuollaiset epämääräiset kysymykset kuten “voiko eläin tuntea” ja “voiko eläin tiedostaa itsensä”, joihin on jo vastauksia olemassa. Tiivistetysti: voi.

  “Iso osa ihmisistä elää huonommin kuin tehotuotantoeläimet. Miksi se ei liikuta ketään?”

  Jaa, missähän päin maailmaa? Afrikan nälkäänäkevilläkin on juhlavat olot tehotuotantotiloihin nähden. Onnellisen poikkeuksen tähän tekee lähinnä osa nautakarjasta.

 27. Vote -1 Vote +1Mou
  says:

  tekstissä ainoa perustelu aivojen kutistumiseen oli B12 vitamiinin puute silloinkin aivot SAATTAVAT kutistua. 100% vegaanin on aivan yhtä helppo huolehtia b12 vitamiinin riittävästä päiväannostuksesta kuin sekasyöjänkin! Lasillinen soya-maitoa johon lisätty b12 on jo riittävä (ainakin tällähetkellä tavallisissa kaupoissa olevissa soya maidoissa siis saa jo 1-2 lasillisesta riittävästi) b12 vitamiinin lähde ja sitä saa muualtakin kuin soya-maidosta.

  Tuollaisihan uutisia voi keksiä tämän tosta kuten nyt dissatakseni maidonjuojia (lehmän maidon) Esim. Ihminen, joka juo lehmän maitoa altistuu joka päivä lehmän kasvuhormoneille, ja sen immuunijärjestelmän hoito (mille lie hormoneille) ! och så vidare

Speak Your Mind

*