Japanin uuden luotijunan huippunopeus on 350 km/h

Kuvitelkaapa ihan teoriassa juna, jonka vauhti olisi 350 km/h. Sillä pääsisi puolessa tunnissa Helsingistä Tampereelle ja Rovaniemelle 2 tunnissa, 22 minuutissa. Siis jos matka olisi mitä Google Maps antaa ja vauhti koko matkan alusta loppuun 350 km/h. Suomessa tällaisesta pikamatkailusta ei ole pelkoa. On välipysähdykset ja toisten junien odottelut ja ratatyöt. Mutta teoriassa – olisi se aika hurjaa menoa!

Kawasaki Heavy Industries suunnittelee rakentavansa uuden Japanin nopeimman junan, joka kulkisi tuon 350 km/h. Nykyään kuljetaan nopeimmillaan 300 km/h Shinkansen-junalla. Uusi efSET (environmentally friendly Super Express Train) saadaan suunniteltua puolentoista vuoden päästä. Sitten markkinoidaan ja kenties rakennetaan. Junasta tulee energiankulutukseltaan tehokkaampi, hiljaisempi ja mukavampi matkustusominaisuuksiltaan mm. muotoilunsa vuoksi.

Kunhan juna valmistuu Japaniin, sitä on tarkoitus ryhtyä markkinoimaan myös muihin maihin. Olisi hauska päästä joskus kokeilemaan!

Lähde: www.crunchgear.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 arviota, keskiarvo: 4.33/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Lemppa
  says:

  Mihin niillä japskeilla on aina kiire :D ja miksei noi junat muuten pääse kovempaa ku autot tai moottoripyörät?
  Bugatti Veyron nyt esim. huiput 407kmh… no se kyl ajaa sitä vauhtia max 15min ku loppuu bensa

 2. Vote -1 Vote +1Kinkkujuusto
  says:

  Veyronissa renkaat kestää 15min ja bensa loppuu 12min kohdilla ;)

 3. Vote -1 Vote +1rele
  says:

  Voisin ottaa kyllä ihan perus shinkansen junan tänne suomeen. Sellaisella tuli Japanissa ajettua 3 vikkoa. Kyllä niiden 270km/h vauhti riittäisi hyvin aluksi.

 4. Vote -1 Vote +1Devenec
  says:

  Ranskalaisella TGV:llä on hallussaan nopeusennätys pyörillä kulkevalle junalle, 574.8 km/h, mutta kaupallisessa käytössä sekään ei kulje 320 km/h nopeampaa.

 5. Vote -1 Vote +1ei oo pyörii
  says:

  Eihän TGVssä ole pyyriä? se lilluu magneetin varssa pari senttiä raan ylärpulolleella? Näin ainakin muitselisin..

 6. Vote -1 Vote +1Joona
  says:

  TGV on ihan eri juttu kuin maglev-junat…

  http://fi.wikipedia.org/wiki/TGV
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Maglev

  Japaniin on kyllä rakenteilla maglev-junaverkosto, mutta vasta paljon myöhemmin. Ensisijaisesti virittelevät ilmeisesti shinkansen-verkostoa tehokkaammaksi. (jos se vain suinkin on enää mahdollista ;) )

 7. Vote -1 Vote +1Aubergine
  says:

  “ei oo pyörii” tutustu tähän videoon, ja totea että siinä on pyörät;

  http://uk.youtube.com/watch?v=taVe2WfCx4I

 8. Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  Mitäs nopeutta junat kulkevat enimmillään Suomessa? Ratojen huonon kunnon takia ollaan varmaan kaukana huippunopeuksista.

 9. Vote -1 Vote +1Jep
  says:

  Ei tuo kyllä nopein juna olisi. Japseillahan on siellä jossain Maglev juna: http://uk.youtube.com/watch?v=VuSrLvCVoVk

  Tämä on se leijuva juna, mutta kulkee pyörillä kunnes saadaan 140km/h mittariin. Sen jälkeen pyörät nostetaan ylös ja junan kiihdytystä jatketaan magneettikentällä ja sitten päästäänkin yli 500km/h..

 10. Vote -1 Vote +1Dr. O.
  says:

  Wikipedian mukaan Suomessa IC-junat kulkevat keskimäärin n. 140-200 km/h. Pendolino ajaa matkustajaliikenteessä nopeimmillaan 220 km/h, mutta sillä on testikäytössä ajettu oikorataa 240 km/h.

 11. Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  Niinpä tietenkin, Wikipediasta tämänkin tiedon olisin löytänyt:)

 12. Vote -1 Vote +1miepä vaan
  says:

  Ja saksalaisen Transrapidin maglev on jo pitkään ollut kaupallisessa käytössä Shanghaissa. Huippunopeus 431 km/h.

 13. Vote -1 Vote +1No Lifes For Ever
  says:

  Kyllä olisi hienoo mennä tommosella Turusta Helsinkiin…

 14. Vote -1 Vote +1eara
  says:

  Olen ollut yksityisen hävittäjän kyydissä, jonka vauhti oli n. 400 km/h ja se vasta oli huimaa menoa. Ei jää paljoa nopeudesta armeijan hävittäjistä.

 15. Vote -1 Vote +1Blaa
  says:

  Semmoinen tyhjiössä putkessa kulkeva juna olisi kiva, noin 6 machia.

 16. Vote -1 Vote +1vieras
  says:

  “Olen ollut yksityisen hävittäjän kyydissä, jonka vauhti oli n. 400 km/h ja se vasta oli huimaa menoa. Ei jää paljoa nopeudesta armeijan hävittäjistä.”

  Joo normi liikennelentokone kulkee noin 300km/h

 17. Vote -1 Vote +1miepä vaan
  says:

  “”Olen ollut yksityisen hävittäjän kyydissä, jonka vauhti oli n. 400 km/h ja se vasta oli huimaa menoa. Ei jää paljoa nopeudesta armeijan hävittäjistä.”

  Joo normi liikennelentokone kulkee noin 300km/h”

  Mitäs te oikeen täällä puhutte? Nämä Suomen ilmavoimillakin käytössä olevat Hornet-torjuntahävittäjät menee sen noin 1900km/h. Ja liikennelentokoneet noin 900km/h.

 18. Vote -1 Vote +1Jokke
  says:

  Helvetin hidas hävittäjä kun veti 400kmh.

 19. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  “Tämä on se leijuva juna, mutta kulkee pyörillä kunnes saadaan 140km/h mittariin. Sen jälkeen pyörät nostetaan ylös ja junan kiihdytystä jatketaan magneettikentällä ja sitten päästäänkin yli 500km/h.”

  Hyvä mielikuvitus sulla! Tämä ei ole leijuva juna, eikä siitä sellaista tekemälläkään saa. MAGLEV juna vaatii omanlaisen ratansakin (ikään kuin auki levitetty sähkömoottori).Maailman ainoa kaupallinen MAGLEV liikennöi Pudongin lentokentän, ja Shanghain keskustan (Lujiazui)välillä 30Km:n matkan. Nopeus muistaakseni n.470Km/h. Shanghaissa on juuri tehty päätös jatkaa MAGLEV rataa pidemmälle.

 20. Vote -1 Vote +1miepä vaan
  says:

  ““Tämä on se leijuva juna, mutta kulkee pyörillä kunnes saadaan 140km/h mittariin. Sen jälkeen pyörät nostetaan ylös ja junan kiihdytystä jatketaan magneettikentällä ja sitten päästäänkin yli 500km/h.”

  Hyvä mielikuvitus sulla! Tämä ei ole leijuva juna, eikä siitä sellaista tekemälläkään saa. MAGLEV juna vaatii omanlaisen ratansakin (ikään kuin auki levitetty sähkömoottori).Maailman ainoa kaupallinen MAGLEV liikennöi Pudongin lentokentän, ja Shanghain keskustan (Lujiazui)välillä 30Km:n matkan. Nopeus muistaakseni n.470Km/h. Shanghaissa on juuri tehty päätös jatkaa MAGLEV rataa pidemmälle.”

  Eipä siinä tätä jutun junaa tarkoitettukaan..

 21. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Tarkoitettiin, mitä tarkoitettiin, mutta MAGLEV junassa EI OLE PYÖRIÄ EDES HITAASSA NOPEUDESSA. Se leijuu myös paikallaan ollessaan.

 22. Vote -1 Vote +1miepä vaan
  says:

  Transrapidin maglevissa ei ole pyöriä mutta siinä japsien koe-maglevissa on. Ihan niinkuin aiemmin jo tuossa sanottiinkin.

 23. Vote -1 Vote +1joo
  says:

  Olet oikeassa, mä puhuin koko ajan vaan tosta transrapidin shanghain maglevista. Sori

Trackbacks

 1. [...] keskusteltiin nopeista junista Japanin uuden luotijunan huippunopeus on 350 km/h -artikkelin [...]

Speak Your Mind

*