Apple-brändi lähes tuplaa tietokoneen hinnan

Vaikka olenkin edelleen sitä mieltä, että ensimmäinen Apple-logoa kantava laitteeni, eli iPhone 3G oli loisto-ostos, niin pelkät ominaisuudet yhteen laskemalla joku voisi väittää, että eri merkillä varustetun, yhtä monipuolisen puhelimen voisi saada halvemmallakin.

Myös Applen tietokoneita pidetään keskimäärin hinnaltaan kalliina. Mielikuvia on kuitenkin vaikea mitata rahassa, joten howtogeek.com -blogi päätti tarttua tuumasta toimeen ja laskea paljonko Apple brandi tuo konkreettisesti lisää hintaa tehokkaalle pöytätietokoneelle. Tulos oli, että Yhdysvalloista hankittuna 2669 dollarin hintaista iMac tietokonetta vastaavan kokoonpanon saisi itselleen erillisistä komponenteista koottuna noin 1200 dollaria halvemmalla, sisältäen 24-tuumaisen monitorin.

n
Ovatko Apple-tietokoneet mielestäsi hintansa arvoisia?
Näytä tulokset

Koko tarina löytyy vertailun tehneeltä verkkosivulta osoitteesta blogs.howtogeek.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 arviota, keskiarvo: 3.45/5)

Comments

 1. -1 Vote -1 Vote +1asd
  says:

  Ihan mielelläni maksan luotettavuudesta, käytännöllisyydestä ja designista vähän lisää. Jaksa katella pöydällä mitään pc:tä joka näyttää joltain satelliitilta. Veikkaan että varmaan kaikki jotka ovat sitä mieltä ettei ole hintansa arvoisia eivät ole koskaan koskeneetkaan mäkkiin.

 2. Vote -1 Vote +1Petzki
  says:

  Kokonaisuus maksaa. Lisätään vielä mukana tulevan ohjelmiston laatu ja laajuus niin hintaero kapenee satasilla. Eikä yksikään pc-valmistaja tarjoa verrokkina käytetyn iMacin tavoin koko laitetta litteään näyttöön rakennettuna.

 3. Vote -1 Vote +1rotten apple
  says:

  “Veikkaan että varmaan kaikki jotka ovat sitä mieltä ettei ole hintansa arvoisia eivät ole koskaan koskeneetkaan mäkkiin.”

  Minä taas tiedän että olet väärässä.

 4. Vote -1 Vote +1asd
  says:

  Okei, no ei kaikki varmaan, mutta iso osa kuitenkin.

 5. Vote -1 Vote +1impronen
  says:

  Ei sillä, etteivät mäkit olisi ihan hyviä koneita mutta kyllä niissä hinnoissa on brändi-ilmaa ihan reippaasti. Kaikki mäkit eivät ole hintansa arvoisia, on minun mielipiteeni ja olen kyllä mäkkiä käyttänytkin. Ihan rehellisesti voin sanoa, että winkkarin käyttis sopii meikäläiselle paremmin.

 6. Vote -1 Vote +1Pete
  says:

  Ostetaanhan mersujaki. Laatu on mitä on hintaan nähden, mutta silti ovat niin hienoja ja hyviä.
  nm. kokemusta on.

 7. Vote -1 Vote +1gaamu
  says:
 8. Tegnologizer julkaisi taannoin hyvän sarjan artikkeleita, joissa koitettiin mahdollisimman tarkkaan verrata Applen laitteita vastaaviin muiden valmistajien laitteisiin. Tulokset saattavat olla yllättäviä, tässä linkki oheisessakin artikkelissa mainitun iMacin ja vastaavien hinta- ja varusteluvertailuun:

  http://technologizer.com/2008/08/17/are-macs-more-expensive-all-in-one/

 9. Ei pitäisi kirjottaa sängyllä maaten, typot valtaavat tekstin :)

 10. Vote -1 Vote +1Joona
  says:

  Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Tämä pätee Applen tuotteisiin enemmän kuin hyvin.

  Olen jostain lukenut artikkelin ja laskelman, että Ferraria vastaavan auton pystyy rakentamaan puolella siitä hinnasta, mitä aito italialainen maksaa uutena. Tämä pitää varmasti paikkansa, mutta uskon, että jokainen, joka nimenomaan Ferrarin ostaa, maksaa mielellään tuon toisen puolen siitä, mitä kyseinen brändi edustaa.

  Sama pätee Applen tuotteisiin. En koe laitteita ylihintaiseksi, koska en osta pelkkää softaa tai rautaa, vaan tyylikkäitä ja toimivia kokonaisuuksia, joita on äärettömän helppo käyttää: siis suupieleni hymyyn vääntävää käyttökokemusta ja luotettavuutta, jota ei saa kilpailijoista edes rahalla.

  Ja hei, onneksi maailmassa on vaihtoehtoja, eikö? Kukin ostaa ja käyttää parhaaksi katsomiansa laitteita (tai autoja) :)

 11. +1 Vote -1 Vote +1Carlos
  says:

  Voi voi.. taas tätä. Ostin Apple Powerbook läppärini uutena vuonna 2003. Se palvelee edelleen täydellisesti. Kirjoitan tätäkin kyseisellä koneella. Nyt käytettynä tämän saisi myytyä netin hinta-arvioiden mukaan 480 eurolla. Kuinka moni ostaisi 5 vuotta vanhan Acerin tällä hinnalla?
  Mäkit säilyttävät arvonsa, ja syykin on selvä. Nämä ovat laadukkaita koneita. Kyse on kokonaisuudesta. Ohjelmisto ja rauta toimivat yhteen. Kyse ei ole yksittäisistä komponenteista, vaan toimivasta koneesta. Siitä että kone on huoltovapaa, mukava käyttää ja mukavan näköinen. Siitä, että yksikään kaupan kone ei näytä edes viiden vuoden jälkeen houkuttelevammalta. Samaa ei voi sanoa juurikaan muista valmistajista. Mäkeissä jokainen yksityiskohta on mietitty ja viimeistelty. Luulisi, että Erkkikin antaisi suunnittelijalle ja designille vähän enemmän arvoa.

  Mutta hei, teille, joiden mielestä ihan yhtä hyvän saa halvemmalla; te olette ansainneet tämän maailman, jossa joka paikka täyttyy kertakäyttöisestä sekunda-roskasta. Maailman jossa yritysten tavoite on tuottaa voittoa, ei tehdä laadukkaita tuotteita. Ostakaa vaan Ikeasta huonekalunne, nehän on halpoja ja ihan yhtä hyviä. Ostakaa vaan tietokoneita, jotka voi sitten ensi vuonna vaihtaakin uuteen. Näinhän se maailma menee. Kukapa enää haluaisi maksaa siitä, että joku oikeasti ajattelee tuotetta eikä hintaa. Ympäristö ja lapsenne vielä kiittävät.

 12. Carlos: Kuka sanoo, että en anna arvoa designille? Sanon vaan, että tehty laskelma on mielestäni mielenkiintoinen.

  On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi työkäyttöön hankitun tietokoneen hinnassa säästetty tonni on nopeasti hävitty muutaman ongelmantäyteisen työpäivän jälkeen.

 13. +1 Vote -1 Vote +1Tommi N
  says:

  Carlos: mainiosti yrität syyllistää, vaan oma halpapaska-Acerini on nyt palvellut minua viisi vuotta eikä minulla ole aikomustakaan vaihtaa uudempaan koneeseen. Lienet itse yhtä hyvin “ansainnut” sitten maailman, jossa tuotteet myydään mielikuvilla laadusta ja “paremmasta” designista (maitotölkkikin on designia, siinäkin on kulmat ja väriä), sen sijaan että ihmiset oikeasti ostaisivat sitä mitä tarvitsevat. Jos ylipäätään ostavat.

  PS. Jos Powerbookisi maksoi uutena kaksi tonnia, on sen hinta nyt 1/4 alkuperäisestä. Minun Acerini maksoi uutena 700 euroa, voinko olettaa saavani siitä nyt 175 euroa? Todennäköisesti kyllä. Siispä arvonaleneminen on täysin samaa luokkaa sen Macisi kanssa.

  Niin, ja minusta Macit ovat mainioita koneita. En vain pidä arroganteisa iPojuista.

 14. Itsekkään en pidä ihmisistä jotka alkavat leimaamaan muita fanboyksi ihan vaan sen takia, että he ovat valinneet tuotteen johon ovat todella tyytyväisiä ja kertovat oman arvionsa niiden laadukkuudesta verrattuna muiden valmistajien vastaaviin malleihin.

 15. +1 Vote -1 Vote +1Murmeli
  says:

  Itse en pidä pätemisen tarpeessa olevista ihmisistä.

 16. Vote -1 Vote +1vikke
  says:

  gaamu: Mitä sitten kun molemmista hajoaa webcam ja pitäs saada korjatuksi? :)

 17. Taas verrataan omenoita ja appelsiineja.

 18. Apple fanit vs. Winows fanit vs. Unix fanit

  Hienoa, hienoa..

  Makuasioita.

  unix for pros
  windows for newbies
  apple for creators

 19. -2 Vote -1 Vote +1Tapetti
  says:

  “Veikkaan että varmaan kaikki jotka ovat sitä mieltä ettei ole hintansa arvoisia eivät ole koskaan koskeneetkaan mäkkiin.”

  Minä äänestin että eivät ole yhtä arvokkaita kuin hintansa, mitä joudun pulittaa. eli äänesti ” eivät tosiaankaan”. Enkä ole koskenut makkiin. Haluaisin kyllä, muttei ole mahiksii, vai missä? Oon kyl koulus nähny makin… makkeja. Tietokoneluokan koneet ovat niita Mac- koneita. =/ Empä tii… haluaisin iha oikeesti kokeella, palan halusta! Ne kerta ovat niin vakaita ja käyttäjäystävällisiä… miks niitten pitää olla nii jeskuksen kalliita? Ohjelmisto on tosi hieno. Ihmetyttää vaa, ku joku Mac Book tai sellane, nii speksit:

  RAM: 1 GB
  Näytönohjain: En muista, mut ei ollu hyvä
  prossu:1,6 gHz
  13 ” näyttö
  DVD asema, 120 GB kovo. Pitääkö tosta maksaa TONNI? Ihan oikeestì? Ton tason läppärin kuitenki saa jo 400 , eikä windows ole ny nii paska,etteikö … vittu ´vituttaa tälläne vitun paska kusetus saatana!

 20. tapetti, Kyllä olet oikeassa paskaa saa halvalla.

 21. Vote -1 Vote +1Hintaero on hyväksi
  says:

  Hyvä vaan, että maksaa puolet enemmän, niin kaikenmaailman PC-Terot pysyvät omalla puolellaan, eivätkä ryhdy käyttämään näitä Applen oikeasti toimivia koneita.

  Ja tuosta vertailusta, varmaan kannatti taas verrata kalleinta vaihtoehtoa, halvin iMacci taitaa maksaa 990 taalaa jenkeissä, se tuskin on enää tuplasti kalliimpi kuin verrokkina käytettävä koko pöydän tilan vaativa PC-palapeli.

 22. Vote -1 Vote +1Yöü
  says:

  Eihän niissä mäkeissä se hinta mitään, mutta en osta sellaista koska en tahdo leimautua itseäni ja omenoita täynnä olevaksi ylimieliseksi mäk-uskovaiseksi. Oikeasti siis, en kehtaisi käyttää mäkkiä julkisella paikalla. Se ei ole edes Applen vika, vaan käyttäjäkunnan… Ja se asenne paistaa läpi täälläkin monen kommenteista.
  Ei PC:idenkään kanssa ole pakko ostaa sitä halvinta paskaa, kyllä ne kalliimmat toimivat jo ihan toisella tavalla.

 23. -1 Vote -1 Vote +1Manu
  says:

  Moi.

  Vastasin kyselyyn “eivät todellakaan” koska:

  1. Oman kokemukseni mukaan PCt ovat vakaampia. Käytämme koulussa koneelle todella raskaita ohjelmia (Lightwave, After Effects etc.) ja maceilla tuntuu olevan aina jotain nokankoputtelemista.

  2. Ei se käyttöjärjestelmä oikeasti toimi niin hyvin kuin windows. Uskokaa, minä tiedän.

  3. Tuki softalle. (“Hanki windowsemulaattori noob!!11″)

  4. WTF EI HIIREN KAKKOSNAPPIA MITÄ PASKAA???!?!?!+1+1+11

  En kuitenkaan kiroa maceja alimpaan helvettiin, koska ne on kivan näköisiä ja käyttöjärjestelmä smoothi.

  Nyt siirryn odottamaan vastaväitteitä.

  Ps. anon:
  “–
  windows for newbies
  apple for creators”

  wut? Opiskelen animaattoriksi ja sanoisin että windows on “luomiseen” paljon parempi alusta. Get back to /b/.

 24. -1 Vote -1 Vote +1Erde
  says:

  Olen pitkään käyttänyt Windowssia pääalustana ja tietenkin PC konetta.
  Tässä taannoin sain lainakäyttöön Macbookin ja viikon sen kanssa
  leikittyäni, voin täydellä varmuudella sanoa, että ei se Mac OS X
  ole yhtään sen helpompi käyttää, kuin esim Windows tai jotkut Linux
  distrot. Käytöllä tässä viittaan peruskäyttöön, eli mitä tavallinen
  täti Moonika sun muut tekevät.

  Kun aletaan virittelemään niin Mac OS X ja Linux kyllä hyppäävät
  vaikeusasteella jo kohtuuttoman puolelle verrattuna esim Windows XP:henn. Tosin nämä peruskäyttäjät varmasti asavat Windowssinsa
  sotkuun nopeammin, kuin nuo kaksi muuta ja tämä ymmärrettävistä
  syistä.

  Itse en kyllä alkaisi noisa muodoista maksamaan puolta enempää,
  koska Mac ei yksinkertaisesti ansaitse sitä arvostusta brändinä,
  kuin mitä Apple fanit antavat ymmärtää. Mutta kun valhetta toistaa
  tarpeeksi kauan, siitä tulee totuus.
  Myöskin tämä lause “it just works” on melko harhaanjohtava, ku notetaan huomioon montako tukisivustoa Mac OS X ongelmille löytyy
  netistäkin

  Eli toisinsanoen, Mac OS X on ns. “hifistien” käyttöjärjestelmä.

 25. Apple on hifistien käyttöjärjestelmä, kyllä.

  Yksinkertaisia design-tuotteita, jotka vaan toimivat.

  Applea ei voi koota osista, eikä halpakonetta ole siksi olemassa. Osista koottuna samanlainen high-end PC maksaa samanverran – ellei enemmän.

  Käyttöjärjestelmä on ongelma. Se pitää uusia noin 1.5 vuoden välein jos haluaa uusinta uutta. Lisäksi koneista on saatavana rajoitettu määrä malleja, eikä niitä oikein voi räätälöidä haluamakseen.

  Uskon, että samantehoisen koneen saa puoleen hintaan. Mutta kuluttaako se yhtä vähän virtaa kuin Mac Mini? Onko se yhtä kompaktissa näyttökotelossa kuin iMac? Onko siinä yhtä monta corea kuin Mac Prossa?

  Applen kannettavat ovat kyllä hieman jäljessä, mutta se asia muuttuu maanantaina.

 26. Vote -1 Vote +1katoppa tuo
  says:
 27. Juu ei noilla halvimmilla Maceilla saa pelejä oikein pelattua.

  Mac Pro:ssakaan ei ihan heti ollut uusinta rautaa tarjolla, mutta kyllä sillä tuon pelin saisi toimimaan.

  Lisäksi ainakin EA tekee pelit niin, että niille on kirjoitettu omat kirjastonsa, jotka vaan kääntävät Windows-kutsut Maceille lennosta. Tämä aiheuttaa suoraa viivettää kaikkeen. Ainoa oikea suuri Mac-pelifirma taitaa olla Blizzard.

  Itse näen tämän suurena hyötynä. Nyt kun joskus ostan jälkikasvulleni konetta, sillä pitää opiskella – eikä pelata pelejä. Sama koskee seuraavaa omaa konettani. En enää osta mitään peli-PC:tä, vaan yksinkertaisen koneen surffailuun ja töihin ja rupean pelaamaan konsoleilla.

  Ja Hackintoshit on vaan osoitus siitä, että jotain ihmeellistä ja ihanaa siitä Macista löytyy, kun oma PC pitää pakottaa Mac OS X:ää ajamaan.

  Jokainen ostaa mitä haluaa. Itse ostin itselleni 600e Mac Minin ja tyttöystävälle 300e PC:n. Tyttöystävän PC on tehokkaampi, ja myöhemmän näytönohjainpäivityksen jälkeen (70e) se pyörittää jopa pelejä. En silti vaihtaisi ;)

 28. Vote -1 Vote +1Willow
  says:

  Voi luoja. Ei oo päivää ilman väittelyä macista ja PC:stä. Molemmilla on melkoiset ominaisuudet ja hienoudet sekä uskomaton määrä erinäköisiä vikoja. Joko pitää osata tyytyä siihen mitä on tarjolla ja käyttää joko PC:tä tai macia. Ne jotka oikeesti tietää mitä haluaa ja tietää tasan miten saa niin vakaan elustan että hippulatvinkuu niin antaa palaa ja tekee semmoisen itse.

  Aivan ehdottoman hyvä kokoonpano on Mac: johon asentaa Ubuntun. Siinä on tyyli ja tehot kohdallaan. Kevyt kättis just sellaisena kuin itse haluat räätälöidä. Tietty siinä maksaa semmoisen 500 – 1000€ liikaa mutta saapahan tyylikkään ja mielekkään kokoonpanon.

  Mitä softiin tulee, niin macin helmenä voi pitää CS3 ja finalcut:ia. PC:llä onni on omistaa Sibelius sekä miljoona oheislaitetta, sekä uskomatonmäärä muuta sälää millä säheltää. Ei juuri macillä turvallisesti pyöritellä jotain valo-ohjaimia tai muuta.

  Mielipideasioita… Älkää ostako mitään jos ette oikeesti tarvitse.

 29. Vote -1 Vote +1Erde
  says:

  Mac kone windowssilla tai Linuxilla olisi jo jotain. Saisi kaikkien
  maailmojen parhaat puolet, jos siis haluaa maksaa tyylistä.
  PC ihmisenä en kyllä ymmärrä, miksi koteloni tulisi olla hip ja bling,
  kun sattuupa se olemaan poissa silmistä jaktuvasti. Näyttö ja muut
  ovat kyllä aivan tyylikkäät mielestäni, eikä siitä riemusta ole
  satoja euroja extraa joutunut maksamaan. Kannettavien osalta en ala kommentoimaan. Saa niitä tyyliläppäreitä PC:näkin, mutta hinnoittelu
  on suhteessa Mac:iin sama ja muokattavuus lähtee niin, että hip hei.

  “Ja Hackintoshit on vaan osoitus siitä, että jotain ihmeellistä ja ihanaa siitä Macista löytyy, kun oma PC pitää pakottaa Mac OS X:ää ajamaan.”

  Tuo kommentti pistää vähän nauramaan. Kuinkahan kauan Mac omistajat ovat itkeneet, että pitäisi jkotain PC softaa saada pyörimään. Tämä vietiin niinkin pitkälle, että Mac koneisiin vaihdettiin PC rauta ja annettiin tämän myötä mahdollisuus dualbootata Windowssiin, jota monet
  läyttävätkin esim. pelaamiseen.

  Tyylistä ja “just works” konseptista saa mielestäni kuka vaan maksaa itsensä kipeäksi. Itse preferoin alustaa ja käyttöjärjestelmää joka ei rajoita tekemisiäni ja pidä minua tyhmänä tekemällä päätöksiä puolestani ja estämällä vaikuttamasta niihin ilman suurta vaivaa.

  Selvähän se, makuasioita ja kukin tarpeensa mukaan. Mutta jos lähdetään suuremmassa kokonaisuudessa vertaamaan, Mac OS X ei vaan yllä niin korkealle kuin pitäisi.

 30. erde, intelmacciin saa asennettua windowsin tai linuxin

 31. Vote -1 Vote +1sfdd
  says:

  Tämä nyt on sellainen asia mistä ei ikinä päästä muuhun kuin tappeluun.

  Itselleni se Mac on parempi, en osaa käyttää Windowsia sitten ollenkaan. Tykkään enemmän Macin logiikasta, joskin veikkaan että sitä winukkaakin oppisin käyttämään jos vain opettelisin. Silti, en tiedä miksi mun pitäisi vaihtaa kun olen erittäin tyytyväinen just tähän Macciin – ja veikkaan että moni PC-käyttäjä omalla puolellaan ajattelee samoin.

  Kun olin hankkimassa noin vuosi sitten uutta konetta, mietin pitkään kalliimman valkoisen MacBookin ja Sony VAIOn kanssa. Molemmissa oli ihan samat ominaisuudet, joskin VAIOssa oli muistia 4gt (jota vista ei kaikkea edes osaa hyödyntää, puhunko läpiä päähäni vai eikös se noin mene?), hinta oli lähestulkoon sama, VAIO hieman kalliimpi, mutta se 4gt muistia verrattuna 2gt söi sitten sen eron. Muotoilultaankin pelottavasti samannäköiset.. Tulin kuitenkin siihen tulokseen etten ihan oikeasti halua vaihtaa käyttistä, koska itse vaan tykkään oikeasti OS Xstä. Windowsista en ole ikinä saanut niin paljon irti kuin Macistä, joten MacBookin hankin. Enkä ole päiväkään katunut, paitsi hetken sitä että nyt se vanhempien virustentorjuntaohjelma jää käyttämättä.

  En tahdo toitottaa mitenkään Maccien paremmuutta, koska ei ne nyt oikeasti yleisesti yhtään sen parempia ole kuin Windows-PCt. Mutta kun katsoo mun näkökulmasta, niin en mä kyllä enää kun koneen vaihto tulee uudelleen eteen joskus kymmenen vuoden päästä harkitse kai sitä Windowsia, saman verran kun maksaa mutta en silti saa sitä sisustaa minkä haluan. :D

  Ja se oikeesti maksaa saman verran se VAIO kun MacBook, saa vaikka tarkistaa. (okei, en verrannut näytönohjainta koska mulle sellaset on ihan yks ja hailee, kuhan kone on nätti, pieni ja sill voi hyvin surffata ja kuunnella musiikkia)

 32. Otetaan esimerkiksi Mac mini se perusmalli 2,26 ghz ja 2 gb muistia. HIntaa on n. 550€, onko se teidän mielestänne kallis? Minun mielestäni se ei ole. varsinkaan kun siinä mukana tulee Applen sanoja lainaten “Maailman kehittynein käyttöjärjestelmä”. Mistä meinaatte saada yhtä hyvän puuceen hintaan 550€. Lisäksi muistaakseni tietokonelehdestä luin, että Mac on parempi pc kuin oikea pc, koska Maciin saat asennettua windowsin ja mac os x:n, mutta tavalliseen pc koneeseen et saa Mac os x:ää. Tämä on minun mielipiteeni ja pian tulee Fanboy kommenttia =)

Speak Your Mind

*