Audi kehittelee Travolution-järjestelmää, jolla saadaan toteutettua vihreä aalto kaupunkiautoilijoilleAudi kehittelee ja on itse asiassa testannut jo kahden vuoden ajan järjestelmää, jossa kaupunkiautoilussa auton tietokone käy keskustelua liikennevalojen kanssa. Kuten kuvasta näkyy, toimintaperiaate on erittäin yksinkertainen. Autossa Travolution-järjestelmä on yhteydessä seuraaviin liikennevaloihin enimmillään 270 metrin päässä.

Järjestelmä arvio auton sijainnin ja järjestäytymisen perusteella sopivan nopeuden, jolloin seuraavat valot ovat vihreät. Autoilija seuraa nopeusehdotusta ja pääsee jatkuvasti vihreään aaltoon. Jos ruuhka on paha, ei järjestelmästä tietenkään ole apua. Tieto välitetään WLAN-yhteydellä.

Ingolstadtin kaupungissa Baijerissa on kaksi vuotta testattu 46 älykkäällä liikennevaloristeyksellä ja kahdella autolla, joihin on asennettu Travolution. Eräässä testissä oli kolme runsaan trafiikin risteystä, joista järjestelmällä päästiin lähes aina vihreällä aallolla. Audin tutkimusten mukaan jos järjestelmä olisi 10 prosentissa autoista, kaikki tienkäyttäjät havaitsisivat liikenteen parantuneen sujuvuuden.

Audilta ehdotetaan myös, että juuri tällainen järjestelmä olisi sopiva hiilidioksidipäästöjen rajoituksiin, sillä pysähdyksien ja liikkeellelähtöjen radikaali väheneminen vähentäisi pakokaasujen määrä. Myös autoilijat hyötyisivät taloudellisesti pienemmästä kulutuksesta. Järjestelmä kaipaa kuitenkin vielä runsaasti lisätestausta, jotta saadaan paremmin tietää, kuinka se toimii muiden autoilijoiden parissa sekä useissa erilaisissa liikennetilanteissa.

Lähde: www.dailymail.co.uk

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 arviota, keskiarvo: 4.31/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Aku Ankkahan tässä tulee mieleen….
  *Ryskis*

 2. Vote -1 Vote +1ata
  says:

  Ja lisäksi pitäisisi lisätä järjestelmä joka ilmoittaa paikallisista liikenneruuhkista ja navigaattori näyttäisi kiertoreitin.

 3. Vote -1 Vote +1zip
  says:

  pitääkö sille ilmoittaa etukäteen mihin suuntaan on risteyksestä kääntymässä jotta se osaa seurata oikeaa valoa?

 4. Vote -1 Vote +1Jalpuri
  says:

  zip, ei pitäisi olla homma eikä mikään virittää tälläinen yhteistyöhön navigaattorin kanssa

 5. Vote -1 Vote +1Eipä ei
  says:

  Aku Ankka juu…. muistan sen hyvin…

  Eli mitä jos menekki kasvaa liian suureksi ja ehkä jopa noin 70% ihmisistä käyttäisi laitetta? Ei hyvä seuraa.

 6. Vote -1 Vote +1JSI
  says:

  Luitteko te ollenkaan tuota juttua, va katsoitteko vain kuvan? “Pieni” ero Aku Ankkaan verrattuna tässä järjestelmässä kyllä on. Tämä ei ohjaa liikennevaloja, vaan liikennevalot kertoo järjestelmälle, milloin ne aikovat vaihtua. Ajaessa pitää edelleen seurata valoja, eikä mennä vain seuraamatta mitään.

  Idea on mielestäni loistava. Ja paras hyöty järjestelmästä saataisiin, jos menekki kasvaisi niin suureksi, että 100% autoilijoista käyttäisi ja osaisi käyttää sitä. Siihenhän voisi lisätä järjestelmän, joka varoittaa punaisia päin ajamisesta.

  Zip: Sinähän ilmoitat etukäteen, mihin aiot kääntyä. Siihen käytettävä laite on vilkku.

 7. Vote -1 Vote +1Masi
  says:

  Ei kuulosta vallan mainiolta idealta. Jo nyt lyhyet valovälit kärsivät valuttelijoista, jotka välttävät pysähtymistä. Osa liittymävälille mahtuvista autoista jää silloin turhaan edellisten valojen taakse ja koko väylän liikenteenvälityskyky kärsii.

 8. JSI: Semmonen ollut Aku Ankassa myös, joka kertoi autolle kuinka lujaa mennä ehtiäkseen juuri vihreisiin valoihin.

 9. Vote -1 Vote +1Martian
  says:

  Audi kehittelee systeemiä ja käyttää kuvissa Opelia :/

 10. Vote -1 Vote +1Pete
  says:

  Vai olisiko vain niin, että ihmiset alkaisivat itse käyttäytyä sujuvammin ihan ilman tuollaista järjestelmää? Että valoihin hissutellaan aiemmin (edellyttäen että taustapeilistä, kyllä taustapeilistä, näkyy takana olevan vähän autoja) ja valojen vaihtuessa lähdettäisiin liikkeelle muullakin vaihteella kuin vähintään nelosella ja pistettäisiin vaihde päälle jo ennen kuin vihreät ovat olleet päällä pitkään. Lisäksi jos ihmiset oppisivat vihdoinkin, että vilkkureleet eivät heidän käyttöaikana varmaan kulu puhki, niin voisivat tehdä liikenteestä sulavamman. Ei siihen tietokonetta tarvita, että esim. oman työmatkan liikennevalojen rytmin oppii.

 11. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Harmittavan monella on hakusessa vielä se autokoulun opetus, että kaikki lähtevät liikkeelle heti kun valo vaihtuu, eikä vasta 5sekuntia sen jälkeen kun edellä oleva auto on lähtenyt liikkeelle.. Tämä yksin parantaisi jo risteysten läpäisyaikoja vähintään tuon 10%, eikä vaadi liikaa autoilijoilta.

 12. Vote -1 Vote +1JSI
  says:

  v: Ahaa, tuollaista en ole lukenutkaan. Johtuneeko siitä, että en ole lukenut Aku Ankkaa kymmeneen vuoteen. Aiheutuiko siitä laitteistosta sitten siinä Aku Ankan jutussa kolareita? Mistä ne sitten johtuivat?

 13. Vote -1 Vote +1Eipä ei
  says:

  Se taisi olla jossain 2000-2003 aikana julkaistussa lehdessä, luulisin.

  Laite siis vain vaihtoi valon vihreälle, ja menekki kasvoi liian suureksi ja eiköhän sitten kaikilla ollut sellainen ja menivät isosta risteyksestä ja crash boom bang. Sitten Pelle Peloton hirtettiin.

 14. Vote -1 Vote +1Kaasua
  says:

  “Harmittavan monella on hakusessa vielä se autokoulun opetus, että kaikki lähtevät liikkeelle heti kun valo vaihtuu, eikä vasta 5sekuntia sen jälkeen kun edellä oleva auto on lähtenyt liikkeelle.. Tämä yksin parantaisi jo risteysten läpäisyaikoja vähintään tuon 10%, eikä vaadi liikaa autoilijoilta”

  Todellakin!!

Speak Your Mind

*