Pelikonsoli ilman pelaamista, osa 1: mihin sitten jos ei pelaamiseen?

jääkaappikuva: Nikita Kashner

Sen lisäksi, että markkinoilta löytyvistä pelikonsoleista on tietenkin paljon iloa pelien pelaamisessa, riittää nykyaikaisessa konsolissa käyttömahdollisuuksia myös moneen muuhun. Konsolien ominaisuuksiin kuuluu sellaisia perinteisesti kotitietokoneille kuuluneita sovelluksia, kuten Internet-selaimia, videosoittimia, pikaviestimiä, musiikkisoittimia, valokuvankatselusovelluksia, verkkokauppoja tai vaikkapa reaaliaikaisia “virtuaalimaailmoja”.

Koska tunnetut pelijulkaisut tuntuvat edelleen keskittyvän lähinnä konsolien peliomaisuuksista kirjoittamiseen, ja toisaalta olen itse jonkin aikaa ehtinyt perehtymään kaikkien kolmen yleisimmän pelikonsolin “sielunelämään”, päätin tehdä aiheesta juttusarjan. Juttusarjassa on tarkoitus käydä lävitse pelikonsoleita nimen omaan siitä näkökulmasta, mitä näillä on mahdollista tehdä pelaamisen ohella.

Sarjan ensimmäisessä osassa, eli tässä esittelen kaikki mukana olevat konsolit lyhyesti “epäpelaajan” näkökulmasta. Mukana siis ovat  Xbox 360, Playstation 3 ja Nintendo Wii.

Playstation 3

Sonyn Playstation 3 on alusta alkaen pyritty suunnittelemaan pelikäytön ohella toimimaan kodin mediakeskuksena. Kotiteatterifriikin ostoslistalle PS3 päätyy usein jo siitä syystä, että konsoli tarjoaa edelleen yhden edullisimmista ja monipuolisimmista Blu-ray soittimista mitä markkinoilta löytyy. Tämän lisäksi konsolin videosoitin taitaa myös monen muun formaatin toiston. Video-ominaisuuksien lisäksi listalta löytyy muiden muassa musiikkisoitin, valokuvien katselusovellus, internet-selain, pikaviestinsovellus, videoita ja pelejä kauppaava verkkokauppa, sekä esimerkiksi virtuaalimaapallo, jonka kautta on mahdollista tarkkailla planeetan tapahtumia kolmiulotteista maapalloa ruudulla pyörittelemällä.

Liitäntäpuolelta konsolista löytyy langaton sekä langallinen verkkoliitin, Bluetooth ja USB. Videon ulossaanti onnistuu parhaiten HDMI-liitännän kautta täydellä 1080p HD-resoluutiolla. Kotiverkossa PS3 osaa myös toistaa mediaa suoraan standardin mukaiselta UPnP-mediapalvelimelta. Lisäksi laitteen sisuksista läytyvä standardi 2,5-tuuman kovalevy on helppo ja edullinen vaihtaa itse suurempaan.

Hakkereita silmällä pitäen Sony tarjoaa käyttäjälle “virallisesti tuetun” mahdollisuuden asentaa konsoliin Linux-käyttöjärjestelmän Playstationin oman käyttöjärjestelmän ohelle.

Xbox 360

Samaan tapaan kuin Playstation 3, Xbox 360 tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kodin viihdekeskuskäyttöön. Konsolin avulla on mahdollista toistaa videoita, kuunnella musiikkia, katsella  digikuvia tai vaikkapa chattailla kavereiden kanssa verkossa. Viihdekäyttöä ajatellen konsoli koki kovan kolauksen, kun Microsoftin tukema HD-DVD hävisi teräväpiirto-DVD kisan Playstation 3 konsolista vakiona löytyvälle Blu-ray asemalle, joten teräväpiirtoelokuvista Xboxin omistajat eivät tällä hetkellä pääse nauttimaan.

Kotiverkkokäytössä Xbox 360 tukee UPnP-standardimediapalvelinten ohella Windowsin Media Center -sovellusta, joka tarjoaa mukavan käyttöliittymän Windows-tietokoneen kovalevylle tallennetun median selailemiseen. Myös videoita ja muuta mediasisältöä myyvä online-kauppa löytyy. Merkittävänä puutteena kilpailijoihin nähden Xboxista ei jostakin syystä kuitenkaan löydy minkäänlaista internet-selainta.

Konsolin liitännöistä löytyy vakiona langallinen verkkoliitin, kovalevypaikka ja USB-liitännät. Tätä nykyä laitteen kaikissa markkinoilla olevissa versioissa on mukana myös HDMi-liitin digitaalisen kuvan ulossaantiin täydellä 1080p HD-resoluutiolla.

Hakkereiden näkökulmasta Xbox 360 ei tarjoa niin runsaita mahdollisuuksia kuin alkuperäinen Xbox, mutta peloton rassaaja saa tästäkin laitteesta kyllä paljon enemmän irti, kuin mitä käyttöopas lupaa.

Mainittakoon vielä loppuun, että konsolin käytettävyys sai äskettäin suuren parannuksen uudistetun “Xbox experience” käyttöliittymän myötä.

Nintendo Wii

Todettakoon tässä alkuun rehellisesti, että Nintendo Wii on markkinoilla olevista pelikonsoleista vähiten mediakäyttöön soveltuva. Wiissä ei esimerkiksi ole sisäänrakennettua kovalevyä jolle olisi mahdolista tallentaa mediatiedostoja, eikä konsoli tue DVD-elokuvien toistoa vakiona.

Wiin monipuolisin pelailuun liittymätön sovellus on ehdottomasti tämän hieno ja toimiva Opera -intenet selain. Selaimen avulla kosolilla on mahdollista jopa toistaa videoita, valokuvia ja musiikkia omalta PC:tä, ihan niin kuin Xboxilla ja Playstationilla konsanaan. Valokuvien katseluominaisuus  SD-muistikorttipaikan kautta löytyy myös.

Liitäntäpuolelta Wiistä löytyy vakiona SD-muistikorttipaikka, W-LAN verkkoyhteys, Bluetooth, kaksi USB-porttia ja komponentti-videtulo. Xboxista ja Playstationista poiketen Wii ei tue teräväpiirtoa, vaan resoluutio on maksimissaan 854×480 pikseliä.

Wii on myös hakkerien näkökulmasta kiinnostava kapine, sillä konsoli on mahdollista murtaa “homebrew” -sovellusten ajamista varten SD-muistikorttipaikalta. Hakkeroinnin avulla Wii on mahdollista virittää vaikkapa peliemulaattoriksi, tai jopa toimivaksi DVD-soittimeksi.

Mitä jatkossa?

Nyt kun käsiteltävät pelikonsolit on lyhyesti esitelty, niin seuraavilla kerroilla keskitymme tarkemmin konsoleiden peleihin liittymättömiin ominaisuuksiin eri osa-alueilla. Seuraavaksi on vuorossa video-ominaisuuksia käsittelevä juttu. Myöhemmiin sarjaa on tarkoitus jatkaa artikkeleilla, joissa käsitellään muiden muassa konsolien homebrew/hakkerointimahdollisuukia, valokuva-katseluominaisuuksia, pikaviestimiä, konsolien on-line verkkokauppoja, musiikkisoittimia ja verkko-ominaisuuksia.

Läpi käytävää siis riittää, eli palaamme asiaan lähiaikoina!

(Ehdotuksia tuleville aiheille saa myös laittaa tämän artikkelin kommentteihin!)

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 arviota, keskiarvo: 3.73/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1wiimies
  says:

  tämä onki hyvä idea tehdä tällänen juttu. tulee varmasti paljon kiinnostavaa tietoa.

 2. Vote -1 Vote +1wiimies
  says:

  niin ja vielä…wiin opera selaimessa ä on vaikea saada nopeasti

 3. Vote -1 Vote +1defic
  says:

  wiin saa häxäämällä “jopa toimivaksi DVD-soittimeksi.”? Eikö se muuten sitten ole? mikäs järki siinä on, että kun lukija jo löytää niin e silti osaa lukea. x360:lla muistaakseni pystyy myös vuokraa leffoja ainakin USA:ssa ja Briteissä.

 4. Vote -1 Vote +1asd
  says:

  Joo Wiissä ei ole ainakaan vielä vakiona DVD-soitinta. Wiin omistajana mietin itsekkin miksi ei.. Kuitenkin olen juurikin tuolla SD-kikalla saanut sen toimimaan, joskin täydellinen soitin se ei kuitenkaan ainakaan muutamia kuukausia sitten ollut. Kuva ei päivittynyt aivan riittävän nopeasti, mutta siihen tottui (siis kyseessä ei ollut kuin muutaman kuvan uupuminen välillä).

 5. Vote -1 Vote +1vieras
  says:

  Mulla on vanha modattu Xbox leffakoneena ollu jo pitemmän aikaa tulee sillä harvoin pelattuakin, mut käytännössä vaan tulee katottua tv-sarjat helppoa, kun leffat voi olla koneella ja kattelee sitten kotiverkon yli xboxilla.

 6. +1 Vote -1 Vote +1Murmeli
  says:

  Mad photoshopping skillz there bro.

 7. “x360:lla muistaakseni pystyy myös vuokraa leffoja ainakin USA:ssa ja Briteissä.”
  Eikös tämä ole Suomen näkökannasta kirjoitettu ja ja… Eli ne mallitkin ovat Suomen markkinoiden malleja jne…

  Ainiin
  “PS3:lla paras suorituskyky Blu-ray-soittimien testeissä”
  Link: http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/16213.cfm

 8. Vote -1 Vote +1Esa king esa?
  says:

  PS3, Siinä se.

Speak Your Mind

*