SawStop – turvallinen pöytäsirkkeli, päivitys

SawStop – turvallinen pöytäsirkkeli esiteltiin Hilavitkuttimessa jo puolisentoista vuotta sitten. Silloin jo mietiskelin, että olisikohan valmistajalla pokkaa laittaa oma sormi sirkkeliin. No, nyt meillä on video, jossa mies tökkää sormella sirkkeliä. Älkää kokeilko kotona!

Kiitos linkkivinkistä Mika Ylöselle!

Alkuperäinen artikkeli: “Pyörösahojen, vannesahojen ja muiden työkoneiden kanssa on tietenkin aina syytä olla varovainen. Vahinkoja silti kuitenkin aina sattuu ja joku silloin tällöin menettää esimerkiksi sormensa veiston tunnilla huolimattoman koneenkäsittelyn tuloksena.

Amerikkalainen sahavalmistaja SawStop on nyt kuitenkin keksinyt mullistavan innovaation, jonka avulla moni pyörösahalla tapahtunut onnettomuus voidaan välttää, tai ainakin tämä voidaan minimoida laastarin avulla paikattavaksi naarmuksi. Innovaatio perustuu pyöröterään, jossa pidetään jatkuvasti yllä pientä sähkölatausta. Kun esimerkiksi sahan käyttäjän sormi koskettaa terää, lataus purkautuu ja turvamekanismi pysäyttää sahan terän noin viidessä millisekunnissa. Mekanismi reagoi riittävän nopeasti, että terä pysähtyy, ennen kuin saha ehtii tehdä pahaa jälkeä onnettomuuden uhrille. Yritys kertoo, että saha on suunniteltu maailman turvallisimmaksi pyörösahaksi.”

Lähde: www.sawstop.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (23 arviota, keskiarvo: 4.61/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1Juki
  says:

  Entä jos puu on märkää? Purkautuuko lataus silloin?

 2. Kirjoitin samasta asiasta artikkelin myös omaan blogiini, koska oli niin mielenkiintoinen.

  Niin, miksi ei sirkkeli pysähdy myöskään lihaa leikatessa? Eikö senkin pitäisi pysäyttää se?

 3. +1 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  ^^Videossa sanotaan, että lihalla tehdyt testit ovat tehty ilman SawStop-mekasnismia olevalla sirkkelillä.

 4. Nimetön: Aivan. en vain ole kovin hyvä englannissa, enkä kiinnittänyt siihen huomiota.

 5. -4 Vote -1 Vote +1Entäjos
  says:

  Entä jos haluaa leikata lihaa SawStop™-sirkkelillään? Eip taida onnistua…

 6. +9 Vote -1 Vote +1...
  says:

  kuinka moni leikkaa lihaa sirkkelillään?

 7. -1 Vote -1 Vote +1--
  says:

  Riittäisiköhän koneen tekijällä pokkaa läjäyttää se sormi siihen vähän nopeammalla vauhdilla. Ei kuitenkaan normaalisti sirkkelillä leikatessa ihan noin hitaasti toimita

 8. -2 Vote -1 Vote +1Jepajee
  says:

  Itsekkin mietin tuota nopeutta. Jos siitä sormi lähtee jos normi työstönopeutta vetäsee oman nakin siihen ja tulee paljonkin damagee niin tuohan on ihan turha.

 9. +1 Vote -1 Vote +1omglol
  says:

  No nakillahan ne testas norminopeudella. Ja siihen tuli pieni jälki. Tuskin se ihan vapaaehtosesti haluu sormenpäätäsä aukasta.

  Kuvitelkaas, kai pieni rantu on parempi, kuin koko sormi? Ja toi sormenpäällä tökkäsy todistaa myös laitteen herkkyyden.

 10. Vote -1 Vote +1Paatjo
  says:

  Paljonkohan hintaa löytyy vekottimelle… Mökkinaapurille voisi tilata koska hänellä on enää peukalo ja keskisormi jälellä ettei menettäisi niitäkään :) Muistan yhden tapauksen missä amerikkalainen mies menetti vasemmasta kädestään nimettömän ja keskisormen.. ilman vakuutusta miehelle olisi tullut maksamaan keskisormi 60000$ ja nimetön 11000$.. mies joutui tyytymään tilanteessa nimettömään…

 11. vanha mutta hyvä, saisi yleistyä.

 12. Vote -1 Vote +1Kekkonen
  says:

  Paljonkohan maksaa korjaus ton stopin jälkeen. Onko idiootti varma ts. tuleeko “vääriä” stoppeja

 13. Vote -1 Vote +1ollo
  says:

  60e kuten tossa sanottiin.. vai oliko dollareita, en jaksa kattoa uudestaan.

 14. Taisin muuten olla 1, joka ihmetteli tuota ettei omaa sormeaan sitten tökännyt alkup. artikkelissa \o/

  Muttamutta. Kalliiksi tosiaan tulee ainakin alussa kun kaikkien on se nakki tai sormi tuohon työnnettävä.

 15. Vote -1 Vote +1Partsu
  says:

  Tuohon stopperin uusimisen hintaan saa sitten lisätä myös uuden sirkkelin terän, joten nakkien sahailun hinta vähintäänkin tuplaantuu. Tuo stopin laukaisu tuntuu olevan yleinen vitsi jenkkiläisillä keskustelupalstoilla. Useimmiten harhalaukaisu tapahtuu kun työstäjä koneen ollessa käynnissä alkaa säätämään halkaisuohjainta (mitä ei tietenkään saa tehdä), ja tyrkkää sen terään.

  Tuollaisesta laitteesta olisin valmis maksamaan muutaman sata euroa ekstraa. Harmi kun laitetta ei vaan suomesta saa, mutta muutenkin kyllä suomen pöytäsirkkelimarkkinat ovat täyttä kiina-kuraa. On ne sormet kuitenkin sen verran mukava olla kädessä, eikä lattialla. Vielä kun saisi vannesahaankin teränpysäytyksen, se kun taitaa olla pöytäsirkkeliäkin petollisempi.

 16. Vote -1 Vote +1keijo
  says:

  Miksi sen terän täytyy pysähtyä? Eikö riitä että se vetäytyy piiloon, tällöin ei tarvisi uusia terää ja jarrupalaa.

 17. Vote -1 Vote +1Partsu
  says:

  Terän pysähtymisen positiivinen puoli tulee varmaan parhaiten esille kun käyttäjä onnistuu sotkemaan ‘Norm Abram’- flanellipaitansa terään. Kai se terän tuhoutuminen on useimmissa tilanteissa turhaa, mutta lisää kuitenkin joissain tilanteissa turvallisuutta.

 18. Vote -1 Vote +1Matsu
  says:

  Paras keksintö aikoihin. Meillä edesmenneen sedän paita jumiutui sirkkeliin, joka veti hänet terään. Tämän seuraksena terä katkoi miehen rintakehän kohtaa keskeä halki. Kamalinta ajatella, kun vaimo löysi hänet elottomana kun piti ruokapöytään saapua. Kuulostaa huonon splatter-elokuvan juonelta, mutta tosielämän kauhutarina tämä valitettavasti on.

  En voi ymmärtää miksi lapset saavat koulussa yksin sirkkeliä käsitellä puutyötunneilla…

  Kyllä tämä pitäisi olla ihan lakisääteinen laite, erityisesti kouluissa ja työpaikoilla. Liian monta henkeä sirkkeli on vienyt, kun siinä tosiaan ei ole normaalisti mitään turvamekanismia.

 19. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Yksiselitteisesti uskomattoman hienoa. Pysähtymisnopeus ei ole ongelma, kuten nakkitesti osoitti, eikä parin sadan terä ole mitään verrattuna sormeen.

  Suurin osa sirkkelin aiheuttamista kuolemantapauksista varmaan aiheutuu traktorikäyttöisillä ‘klapisirkkeleillä’. Vanhoja ja vaihtelevan kuntosia vekottimia, joista usein on suojat otettu pois tieltä, tai pudonneet johonkin vuosikymmenien aikana. Lisäksi halon pituu edellyttää työskentelyä lähellä terää. Aika kömpelö saa olla että kaatuu mahalleen tuollaisen pöytäsirkkelin päälle, lisäksi siinä on vielä suojaa jos jonkin laista edessä, joten terään osuminen ainakaan kovin pahasti on hankalaa. Sormia kyllä menee sitten siitäkin edestä, kunyritetään ottaa jotain sahattua palaa sormella terän vierestä ja vähän hipaisee terä siinä samalla..

 20. Vote -1 Vote +1Tonza133
  says:

  Täytyy myöntää, että on loistava keksintö. Vielä, kun näitä vain saisi sopivaan hintaan, niin näistä saattaisi tulla suosittuja.

 21. Vote -1 Vote +1vieras
  says:

  Näyttihän tuolla sawstopin sivuilla olevan prototyyppi vannesahasta. No onhan sitä ennenkin tilattu jenkeistä ei vaan ole ollut tarvetta. Näytin sen alkuperäisen pätkän, joskus kivi ja kirves koulun labrainssille se oli kyllä kiinnostunu siitä, sillon oisko ollut 2004 tai 2005, mut en tiedä onko ne sit suunnitellu tuollaisen tilaamista.

 22. Vote -1 Vote +1Make
  says:

  Itse mietitytti kuinka märkään puuta tolla voi sahata ongelmitta. Varsinkin ton sormitestin jälkeen. Ihmisen ehjä kuiva iho kun on kuitenkin melko hyvä eriste verrattuna siihen kun iho on hajalla. Tarpeeksi tarkkaan ei näytetty videossa tuliko siihen ihoon pienen pieni raapale joka riitti jo saamaan paremman johtavuuden.

  Pieni pinta damage kun ei haittaaa yhtään, mutta säästää turhissa laukaisuissa hermoja ja mahdollisesti sen ettei ota tavallista sirkkeli tai ohita suojia kuten moni tekee jo esim. käsisirkkelin teräsuojan kanssa. Poistaen tai kumilenkillä pitäen teräsuojaa auki.

  Kuinkahan turvallista vaan toi lopulta terän pysäytys tota vauhtia onkaan. Väsynyt terä mahdollisesti huonosta materiaalista tehtynä niin jos se rämähtääkin palasiksi sen sijasta että painuu alas. Sormen sijasta onkin terä otsassa kiinni.

 23. -1 Vote -1 Vote +1Jakues
  says:

  Entäs jos käyttää timanttilaikkaa vaikka laattojen muotoiluun. Pysähtyykö sitten nopeasti, kun se on aika sileä.

 24. +2 Vote -1 Vote +1dude
  says:

  Yksiselitteisesti hieno keksintö, kuten joku jo sanoikin. Varsinkin nykyään kun iso osa keksinnöistö keskittyy ihmisen mahdollisimman tehokkaaseen tappamiseen.

  ESIMERKKI:

  Oma isäni, olisko ollut vuonna 2003 silpoi kätensä todella pahaan kuntoon rakennussirkkelillään. Vuosia käyttänyt jos jonkinlaisia koneita ja tarkka luonteeltaan, mutta jossain vaiheessa tilastot vaan alkaa kääntyä epäedullisiksi, ei osaa enää pelätä tms. Anyway, kurkotti tyhjentämään silppuja syöttöpöydältä ja nahkarukkanen tarttui terän hampaisiin. Silmän räpäyksessä neljä sormea ruhjoutui ihan käsittämättömään kuntoon. Peukalo säästyi. Pelkästään etusormi oli 7 kohtaa murtunut, mukaanlukien nivel palasina! Sirkkelin terä kun ei tuollaisessa tilanteessa ikävä kyllä useinkaan leikkaa vaan repii ja kiertää rikki. Yksikään sormi ei kuitenkaan ihan kokonaan irronnut vaan roikkuivat hanskan sisällä mukana sairaalaan. Siellä verisuoni ja käsikirurgit operoivat 6 tunnin ajan sormia oikeille paikoilleen verityhjiössä.

  Lopputuloksena käsi jossa on yhä 5 sormea mutta jota ei saa nyrkkiin koska liikeradat ovat liian rajoittuneet. Peukalo – etusormi ote kuitenkin onnistuu ja tunto on suurimmaksi osaksi palautunut, thank God! mies kun on oikea Puuha Pete ja tekee kaiken itse.

  Tuska oli kuulemma jotain täysin järjellä käsittämätöntä matkalla sairaalaan. Tämä tällaisena varoittavana esimerkkinä siitä mitä voi käydä ilman tuota sawstoppia…

  Saisi tulla pakolliseksi kuten turvavyö.

 25. Vote -1 Vote +1ddf
  says:

  No minulla kävi koulun veistossa kuviosahalla(pieni sellainen) todella läheltä piti tilanne jossa sormi hipaisi terää sivulta, mutta nopean refleksin avulla selvisi sormi vain muutamalla tikillä. Alku shokki tuli veren vuodatuksesta, mutta sairaalaan mennessä tajusin että ei se ollut kuin pieni pintanaarmu. Olen erittäin huolellinen työskentelijä, mutta jostain syystä vain en tajunnut toisen käden asentoa. Kyllä tuo ehdottamasti on saatava yntiin suomeenkin. Nimenomaan näitä tapaturmia tapahtuu useimmin vanhemmille/kokeneille, koska ei enää huomaa konetta. Itse sanon sitä koneen epäkunnioittamiseksi.

 26. +1 Vote -1 Vote +1Puolituinen puuseppä
  says:

  Dudelle tiedoksi, että voisi näin joulun kunniaksi pyytää loppujakin nahkarukkasia isältänsä; suuri osa vahingoista kun johtuu nimenomaan siitä, että on lapaset kädessä väärässä paikassa. Kyllä niihin tikkuihin ja nyppimiseen pitää vaan tottua – hanskoja ei kuitenkaan missään puuntyöstölaitteissa tule käyttää. Hieno homma kuitenkin, että sai isäsi nakkinsa pitää.

  Arvaatteko muuten mistä laitteesta aiheutuu (kuulopuheiden mukaan) määrällisesti eniten vahinkoja… Pylväsporakoneesta. Liittynee jo mainittuihin tumppuihin…

 27. -1 Vote -1 Vote +1mottis
  says:

  toi käsi oli tossa silleen et saatto olla koko sormi fake :D :D

  ..mutta totta puhuakseni tuo kyllä vaikutti erittäin hyvältä keksinnöltä, ainoa ongelma vain et täyden luoton se saa käyttäjältään vasta sitten kun on tullut vahingossa/tahallaan kokeiltua tuon toimivuus.

 28. +3 Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  mottis: Hyvä näin. Eiköhän se ole ihan tervettäkin varoa sitä terää, vaikka olisi miten nopeat jarrut..

 29. +1 Vote -1 Vote +1yhdeksän jäljellä
  says:

  Hieno keksintö. Vaikka pidänkin itseäni melko tarkkaavaisena ihmisenä, niin etusormi jäi silti työpaikalle jokunen vuosi sitten. Minun puolesta voisi vaikka koko saha mennä käyttökelvottomaksi, jos se jonkun sormet/hengen säästää.

Speak Your Mind

*