Spotify testissä – kaikki musiikki aina, ilmaiseksi ja laillisesti

spotify_01

Vielä puolisen vuotta sitten muistan lukeneeni artikkelin, jossa kielleltiin suomalaisten levy-yhtiöiden toimesta mahdollisuutta myydä verkkokaupassa kopiosuojaamatonta musiikkia kohtuulliseen hintaan. No, kuinka ollakaan, tämän jälkeen Amazon, Applen iTunes ja koko joukko muita eurooppalaisia äänitteiden verkkokauppoja on  tehnyt koko valikoimastaan kopiosuojavapaata, uutuusalbumien hintojen jäädessä kohtuullisesti alle 10 euron.

Onneksi suomessakin on siis sentään Applen iTunes, jonka kautta musiikkia saa ostettua sopuhintaan ja vieläpä ilman sitä kopiosuojausta. Ruotsista, jossa äänitealalla ei ilmeisesti olla yhtä kankeita uusia ideoita kohtaan, kuuluu kuitenkin kummia. Länsinaapuristamme on nimittäin ponnistamassa uusi musiikkipalvelu nimeltään Spotify, joka saattaa kaupallisesti menestyessään kirjaimellisesti muuttaa tavan, jolla ihmiset kuuntelevat lempimusiikkiaan pysyvästi. Palvelun nimi on Spotify.

spotify_player

Spotifyn idea ei sinällään ole mitenkään mullistavan uusi. Perusajatuksena on, että kaikki musiikki on tallennettu keskitetylle palvelimelle josta musiikkia pääsee kuuntelemaan “streamaamalla” netin ylitse tarkoitusta varten asennetulla ohjelmalla. Sen sijaan palvelun toteutus ja varsinkin saatavilla musiikkikatalogi on kerrassaan mullistava! Spotifyn kautta musiikin ystävä pääsee nimittäin kuuntelemaan vapaasti melkeinpä kaikkea musiikkia. Ja kaikella musiikilla tarkoitan tässä siis ihan kaikkea, kotimaisista idols-artisteista uuteen U2:seen, Elvikseen tai melkein mihin tahansa mitä nyt mieleen sattuu tulemaan. Haettu musiikki löytyy spotifystä nopeasti vapaan sanahaun avulla ja lempikappaleista tai albumeista on nopea koota omia soittolistoja talteen myöhempää kuuntelua varten. Soittolistat tarjoavat käyttäjälle myöskin sosiaalisen aspektin. Kerran kootun soittolistan voi lähettää kaverille ja soittolistoja on myös mahdollista koostaa kollektiivisesti ystävien kanssa. Lopulta Spotify tarjoaa myös option kuunnella oman musiikkimaun mukaan kustomoituja radioasemia.

Tässä vaiheessa on vielä varmasti hyvä mainita, että palvelu on tarkoitus saada pyörimään mainosrahoitteisesti, eli  musiikin kuuntelu olisi täysin rajoittamatonta ja ilmaista. Ainoa rasite musiikiin kuuntelijalle olisivat siis kappaleiden väleihin ujutetut mainosspotit. Ikävistä mainoksistakin pääsee toki eroon hankkimalla Spotify tilauspohjaisena, vajaan kymmen euron kuukausihintaan. Spotify onkin vielä toistaiseksi beta-vaiheessa, eikä mainospohjaista versiota pääse käyttämään, kuin kaverilta saadun kutsun pohjalta. Spotifyn saa sen sijaan kuka tahansa heti käyttöönsä lunastamalla 99 sentin kuuntelupassin 24 tunniksi, tai sitten tilaamalla palvelun itselleen tilauspohjaisesti mainittuun vajaan kympin kuukausihintaan.

Noin viikon kokeilun pohjalta palvelu toimii teknisesti moitteetta. Musiikin laatu on riittävä, eikä pätkimistä esiinny. Tällä hetkellä musiikin kuunteluun tarvitaan toki aina tietokone, mutta erilaisia kotistereoihin liitettäviä Spotify-nettiradioita on varmasti luvassa. Palvelun kehittäjät ovat niin ikään myöntäneet, että iPhone- ja Symbian sovellukset soittimesta ovat jo testauskäytössä.

Ainoa allekirjoittaneen mielessä pyörivä kysymysmerkki liittyy palvelun kaupallisiin menestymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi juuri tällä viikolla saimme kuulla, että suosittu internet-radiopalvelu LastFM muutuu kokonaan maksulliseksi. Jää siis nähtäväksi, onko Spotifyn kaltaisella ilmaisella palvelulla mahdollisuutta nousta kaupallisesti kannattavaksi. Toisaalta, mikäli homma toimii jatkossakin yhtä sujuvasti ja saan musiikin kuulumaan myös  oman iPuhelimeni kautta, niin musiikin ystävänä olisin kyllä kernaasti valmis maksamaan palvelusta pyydetyn kymmennen euron kuukausihinnankin.

Palvelua siis suositellaan erittäin lämpimästi! Tämä löytyy osoitteesta spotify.com

(Kyselin Spotifyltä  mahdollisuutta saada juttuun liitettäväksi joukon kutsukoodeja, mutta sain vastaukseksi että ovat toistaiseksi Spotifyssä “rajoittuneita” Suomen suhteen)

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (21 arviota, keskiarvo: 4.38/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1Jeremiah
  says:

  Kaveri viikonloppuna kylässä, jolloin hänen tunnareillaan luukuteltiin musaa Spotifyn kautta. Hyvin tuntu pelittävän ja omien tunnareiden metsästys ollu kiivasta, tosin tuloksetta.

  ps. mikäli ylimääräsiä invitejä josta haluaa luopua voi laittaa mailia:: trashedpost (miumau) gmail (polkadot) com ;)

 2. +1 Vote -1 Vote +1Pekka
  says:

  Itse sain seuraavalta sivustolta:

  http://spotify.rejected.se/

  En tiedä kuinka paljon invitejä on jäljellä, sillä kun kävin katsomassa, niin tuli vaan ilmoitus, että tästä ip:stä on jo kerran haettu yksi invite.

 3. +1 Vote -1 Vote +1Lasse
  says:

  Mjooh, itse olen myös kokeillut tuota spotifyä. Totesin, ettei sieltä löydy vielä ainakaan ollenkaan sitä musiikkia mitä itse kuuntelen. Olen ilmeisesti niin marginaaliryhmää, ettei se ole tuottavaa tuolla toimintamallilla. Tästä kokeilusta on tosin jo hieman jonkin aikaa enkä tietenkään tiedä tämänhetkistä tilannetta.

 4. Vote -1 Vote +1peewc
  says:

  Ei ollut enempää invitejä siellä!!
  Olen itsekin jo pidempään yrittänyt etsiä tunnareita ko. palveluun.. On meinaan aika yliverto!
  Kaverilla on tunnarit ja hänen kotonaan on aina spotifyn ikkuna auki ja sopivaa musiikkia saa käden käänteessä.. tuntuu ihan laittoman hyvältä systeemiltä!

  Joitain aika yllättäviä puutteita spotifyn kirjastosta oon löytänyt, mutta kokonaisuudessaan musiikkia on PALJON..

 5. Vote -1 Vote +1kuppazki
  says:

  tunnari pärähti mailiin ja hyvin tuntus pelaavan alustavasti

 6. Vote -1 Vote +1jassoo
  says:

  Tuolta voi myös haeskella http://spotify.fleo.se/
  (päivittäin tulee uusia invite-linkkiä)

 7. Aivan parasta on tuo kavereiden soittolistan kuuntelu ja muokkaaminen. Jos vähänkin on musiikkitietoisempaa kaveriporukkaa niin saa kyllä niin huiput soittolistat tehtyä.

 8. Vote -1 Vote +1Sari
  says:

  Sivustolla kannattaa käydä tsekkaamassa. Aina niitä ei ole mutta tulee sitten lisää. Meikä refreshasi sivua ja tokana päivänä sai koodin.
  http://spotify.fleo.se/

 9. Vote -1 Vote +1Dr. O.
  says:

  Jos haluaa Spotify-kutsun, voi vaikka maksaa sen kympin yhdestä kuukaudesta. Ei ole paha hinta, kun käyttäjätili jatkuu ilmaisena kun Premiumin lopettaa. Siitä hyvästä saa myös kaksi kutsua kavereille jaettavaksi.

 10. Vote -1 Vote +1propsit pekalle
  says:

  kiitos pekalle spotify kutsu linkistä, kauan olen hakenut inviä ja nyt sen vihdoinkin sitten sai. loistavalta palvelulta vaikuttaa tai ainakin mitä itse tulee konemusaa kuunneltua ja löytyy jopa suomalaista semmoista yllättävän paljon. Ja mainokset loistavat poissaolollaan suomen ip osoitteissa

 11. Vote -1 Vote +1Synteesi
  says:

  Itse ainakin sain inviten sekä itselleni että siskolleni muutama viikko sitten ilman odottelua tai kyttäilyä juuri noiden invite-sivujen kautta.

  Ihan kaikkea mahdollista musiikkia ei vielä löydy mutta aika paljon kuitenkin. Pitää muistaa myös se, että palveluun lisätään päivittäin paljon uuttaa tavaraa.

 12. Vote -1 Vote +1kirjava
  says:

  Itse löysin ohjelman vajaa viikko sitten, ja inviten sain heti seuraavana päivänä joltain nettisivulta. Ei se niin vaikeaa ollut.

  Yksi erittäin arvostettava juttu konseptissa on soitto-ohjelma. Ei vie yhtään sen enempää muistia, kun mikään muukaan toistaja. Toimii todella hyvin jopa vanhalla kannettavallani. Eikä viiveitä ole tosiaan missään ominaisuudessa, kirjautuminenkin sujuu alle kahdessa sekunnissa.

  Toivotaan että palvelu on vieläkin hiotumpana pystyssä vuodenkin päästä.

 13. Vote -1 Vote +1kalzone
  says:

  olis kiva jos pystyis ensin katsomaan, löytyykö tuolta edes mieleistä musiikkia ilman invite-hässäkkää. taitaa jäädä tämä palvelu tarkastamatta.

  musiikki kuunnellaan vinyyleiltä ja sillä siisti!

 14. Vote -1 Vote +1pwn
  says:

  Pekan osoitteesta sain inviten, ja hyvältä vaikuttaa! Töissä hyvinkin kätevä eikä tunnu kaistaakaan vievän hurjan paljoa. Valikoimassa ainakin Metallican mentävä reikä mutta muuten varsin kattava.

 15. Vote -1 Vote +1kirjava
  says:

  Itse taisin saada tuolta http://www.garaget.in/invites.php

  Sinne vaan kärkkymään keskiyöstä :)

 16. Vote -1 Vote +1Just niin
  says:

  En löytänyt mielimusiikkiani sieltä ollenkaan. Paras pitäytyä omiin kokoelmiin.

 17. +2 Vote -1 Vote +1Kelju
  says:

  http://spotify.mikromann.net <- Kirjoita vain sivun keskellä olevaan kenttään JA tai YES ja rekisteröi tunnuksesi

 18. Vote -1 Vote +1-.-
  says:

  Vaikuttaa tosi hyvältä. Kutsun sain Keljun linkin kautta. ^^

 19. Vote -1 Vote +1noppa
  says:

  Kiitos kelju! Mahtava ohjelma. Löytyy paljon eri biisejä artisteilta joita en ole kuullutkaan!

 20. Vote -1 Vote +1wictro
  says:

  Kiitos Kelju linkistä!

  Mä en tajuu mikä tässä on idea?

  Eli miten tolla tehdään rahaa?

  Ei kai ne ny hyvää hyvyyttään tuota tee.

  .w

 21. Vote -1 Vote +1info
  says:

  ne pitää palvelua pystyssä mainostuloilla jotka menevät maittain ja suomessa ei paljon mainostajia ole itsellä tullut 5 tunnin käytön aikana yksi mainos ja sekin oli spotifyn. Kukaan siis tällä hetkellä ei halua mainostaa suomalaisille ulkomaisilla noita tulee paljon enemmän mitä olen lukenut

 22. Vote -1 Vote +1erpe
  says:

  Onhan tuo aika kätevä. Ei nyt kovin paljo puutteita oo.

 23. Vote -1 Vote +1impronen
  says:

  Kovin tyytyväinen olen ollut palveluun. Last.fmää kätevämpi uusien artistien musiikin tsekkailemiseen, kun saa soitettua juuri tarkalleen sitä musiikkia mitä haluaa, eikä tarvitse tyytyä 30-sekunnin klippeihin. Last.fmn vetovoimaa toki vähentää nyt myös maksulliseksi siirtyminen.

  Kovin paljon on tullut löydettyä uutta musiikkia tuolta, tosin mitään megaundergroundia ei löydy, eikä myöskään muutamia todella suosittuja yhtyeitä (Metallica, Pink Floyd, The Beatles, Led Zeppelin…) löydy ollenkaan. Kuitenkin valikoimat ovat yllättävän laajat ja tuntuvat laajentuvan. En olisi uskonut, mutta foobar (mielisoittimeni) on jäänyt viimeisen viikon ajan pölyttymään, kun olen kuunnellut melkein pelkästään Spotifylla. Mainoksia ei, ainakaan vielä, ole häiritsevästi.

  Last.fm-käyttäjiä lämmittänee myös toimiva audioscrobbler-tuki.

 24. Vote -1 Vote +1henkka
  says:

  pekan linkistä sai invitet samantien :)

 25. Vote -1 Vote +1jees
  says:

  Joo, palvelussa olen kuullut jopa 2 mainosta 2tiukan luukutuksen yhteydessä, että ei tällähetkellä ainakaan ole häiritsevästi :) ja noit tunnareita jaetaan suht aktiivisesti.

 26. Vote -1 Vote +1Friday
  says:

  Erittäin hyvä palvelu! Noista kommenteista nappasin linkin ja sain inviten heti. Hyvin pelittää ja äänenlaatu on erinomainen. Taidankin alkaa käyttämään tätä :)

  Onko ilmaiskäytöllä muuten joku raja?

 27. Vote -1 Vote +1Kelju
  says:

  Tässä pari soittolistaa: Hieman sekalaista musiikkia ainakin omaan makuun sopivaa. – http://open.spotify.com/user/keljuu/playlist/6y37wG6ghGYFufKcXuOC0L Ja vanhoja suomalaisia http://open.spotify.com/user/living_death/playlist/0CAes4oFXkeVjSpLDhiEwe

 28. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  johanna kustannuksen alaisuudessa olevat levyt vain poistuvat suomalaisten käytöstä pariviikkoa sitten :(

 29. Vote -1 Vote +1Tzi
  says:

  @ http://www.hilavitkutin.com/2009/04/06/spotify-testissa-kaikki-musiikki-aina-ilmaiseksi-ja-laillisesti/#comment-64148

  “eikä myöskään muutamia todella suosittuja yhtyeitä (Metallica, Pink Floyd, The Beatles, Led Zeppelin…) löydy ollenkaan.”

  Nämä ovat kuitenkin niitä yhtyeitä mitä ei löydy tällaisista virtuaalimusakaupoista ollenkaan tai sitten heillä on sopimus jonkun tietyn jakajan kanssa (esmes. iTunes tjv).

  “Kuitenkin valikoimat ovat yllättävän laajat ja tuntuvat laajentuvan. En olisi uskonut, mutta foobar (mielisoittimeni) on jäänyt viimeisen viikon ajan pölyttymään, kun olen kuunnellut melkein pelkästään Spotifylla. Mainoksia ei, ainakaan vielä, ole häiritsevästi.”

  Jep, ei minullakaan ole erityisemmin mainoksia tullut ja Spotifyä on jouduttu käyttämään kun foobar mokoma meni poistamaan koko playlistin, enkä jaksa ruveta kaivamaan kaikkia näitä biisejä koneen uumenista kun ne ei kuitenkaan yhdessä paikassa kaikki ole.

  Kaiken kaikkiaan aika kiva ohjelma.

 30. last.fm ei muutu kokonaan maksulliseksi! Ainoastaan last.fm:n radiosta tulee maksullinen. Biisien tilastointi ym. ominaidsuudet kuitenkin toimivat normaaliin tapaan.

 31. Vote -1 Vote +1onko
  says:

  onko turvallinen

 32. Vote -1 Vote +1Pallero
  says:

  “onko”lle
  ON turvallinen, ja mahtava palvelu. Keljun linkist saa helposti ilmaisen.
  Näyttäisi toimivan Messengerin allekirjoitushommakin

 33. Vote -1 Vote +1sammakko
  says:

  eipä taida olla vielä linuksin puolelle tota ohjelmaa.

 34. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  “sammakko kirjoitti 8.4.2009. 10:00.

  eipä taida olla vielä linuksin puolelle tota ohjelmaa.”

  “Palvelun kehittäjät ovat niin ikään myöntäneet, että iPhone- ja Symbian sovellukset soittimesta ovat jo testauskäytössä.”

 35. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  ja pitäs winessä toimii… ainakin itsellä toimii ilman mitään säätämistä

 36. Vote -1 Vote +1Reame
  says:

  On muuten pirullisen hyvä ohjelma/palvelu! Tätä tuun käyttään!

 37. Vote -1 Vote +1Peeveli!
  says:

  Voi että! Juuri kun kokeilin tätä soitinta ja vaikutti hemmetin hyvältä, niin eikös tule sitten ilmotus, ettei jotkut kappaleet toimi suomessa :(

 38. Vote -1 Vote +1SalaHyena
  says:

  Sitten vaan TOR Networkilla IP-proxya hakemaan, Että toimii Esim. Usan tai Irakin Tai GBn kautta!

 39. Vote -1 Vote +1Legoinsinööri
  says:

  Juu Spotifyn sivulla tosiaan lukee että Winellä pitäisi toimia.

  Kiitokset invite linkistä!

 40. Vote -1 Vote +1kamistar
  says:

  Itse sain oman inviteni aikoinaan tavalla jolla se kuuluukin saada eli kaveri sattumalta lähetti inviten ja sen jälkeen olenkin saanut kiitellä kaveria ja ällistellä valtavaa musiikkikokoelmaa.

 41. Vote -1 Vote +1iMone
  says:

  On ihan älyttömän hyvä ohjelma

 42. Vote -1 Vote +1maria
  says:

  Pyh mä en sit millää onnistu saamaan kutsua..
  oon viikkoja yrittänyt :D
  Kokeilin vaik mitä. Toi et ilman kutsuu rekisteröidytää ei onnistunu mul . Ku ei siel lue missää mitää Enter Url ! :/

 43. Vote -1 Vote +1HELPPP!
  says:

  oon yrittäny jo muutamia viikkoja löytää jostain noita invite koodeja. :< tosin huonoin tuloksin.. s: mut jos joku olis avulias/ihana/kiltti ja mukava, niin vois lähettää mulle sen koodin. =(( nniiinna@hotmail.com < siinä olis osote. :)

  oon etukätee tosi kiitollinen jos joku viittis lähettää :) )) ♥

 44. Vote -1 Vote +1Pettynyt
  says:

  Joka ikinen kerta ku satun spotifyta käyttämään, se menee näin:
  Etsin biisiä, ei löydy.
  Etsin toista biisiä, ei löydy, paitsi ehkä jonkun toisen bändin kuracoveri.
  Vaihdan groovesharkkiin tai youtubeen.

  Multa spotify ei saa mitään kehuja.
  Joka kerta sama juttu.
  En ymmärrä mikä pointti siin on.

  “Musiikkia”
  Ois hemmetin kiva jos sellaista edes löytyis!
  Naurettavaa

Speak Your Mind

*