Bendable Concrete on betonia, joka korjaantuu itsestään vedellä

Bendable Concrete on betonia, joka korjaantuu itsestään vedellä

Victor Li Michiganin yliopistolla on kehittänyt kollegoidensa kanssa jo 15 vuoden ajan seuraavan sukupolven betonia. Joustavaa materiaalia voidaan käyttää kuten tavallista betonia, mutta se kestää paremmin ja “paranee” itsestään. Taipuessaan materiaaliin tulee mikro-säröjä. Nämä säröt korjautuvat muutaman sadepäivän jälkeen. Sateessa säröjen kuiva materiaali reagoi veden ja hiilidioksidin kanssa siten, että betoniin syntyy kalsiumkarbonaatti-”arpia”. Ja nämä arvet siis täyttävät säröt. Samanlainen rakenne ja reaktio löytyy luonnosta simpukankuorista.

Samantyylistä materiaalia on jo käytetty mm. Japanin korkeimmassa asuinrakennuksessa Osakassa. Myös Michiganilaisessa sillassa on tätä myös “hiljaiseksi betoniksi” kutsuttua materiaalia. Nimi siitä, että betoniharkkojen väliin ei tarvita laajenemisyhdysosia. Toisaalta tämä aiheuttaa ääntä autojen renkaista, kun ne ajavat pienen raon ylitse.

Kuten arvata saattaa tällä itsekorjautuvalla betonilla on kysyntää alueilla, joissa maa järisee, sillä pienet murtumat ja säröt ovat usein maanjäristyksen jälkioireita betonissa. Mikäs sen kätevämpää kuin betoni, joka paranee tästä itsestään. Seuraava suuri projekti on Montanan kastelukanavat, joihin kyseessä oleva betoni on ehdolla. Betoni on kalliimpaa rakennusvaiheessa, mutta ylläpitokustannusten ja järistyksen kesto tekevät tuotteesta edullisemman pidemmällä aikavälillä.

Lähde: news.nationalgeographic.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (52 arviota, keskiarvo: 4.54/5)

Comments

 1. +10 Vote -1 Vote +1JEA
  says:

  Tämä on kyllä jo aikamoinen tuote, varsinkaan jossei olisi ihan hirmuisesti kalliimpaa ja helppo valmistaa isoja määriä. Onhan tälläisiä itsekorjaavia materiaaleja koitettu kehittää metallejen ja komposiittejenkin osalta ja osalta onnistuttukin.

 2. +9 Vote -1 Vote +1Närski
  says:

  Näinhän ne antiikin pytingit on pysyny tuhansia vuosia jotenkuten pystyssä, joustavalla laastilla. Nykyasunnot on aivan kuin korttitaloja.

 3. +8 Vote -1 Vote +1k
  says:

  Tämä on juuri sitä mitä suomen kehnokuntoinen tieverkosto tarvitsee!

 4. +6 Vote -1 Vote +1Nakki
  says:

  Jeps, mikäli on halpaa valmistaa suuria määriä, niin suomessa olisi aivan loistava ratkaisu. Vettä täällä ainakin sataa sen verran usein.

 5. +4 Vote -1 Vote +1Jörge
  says:

  “Tämä on juuri sitä mitä suomen kehnokuntoinen tieverkosto tarvitsee!”
  Paitsi että betonia ei käytetä tiessä. Joku saisi kyllä keksiä itsekorjautuvan asfaltin.

 6. +2 Vote -1 Vote +1Niko3003
  says:

  Mitähän tollane tykkäis parin kuukauden pakkasista :P

 7. +5 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Tuskin moittisi pakkasia, jos ei sisällä varsinaista vettä, vaan pelkästään veden avulla muodostuneita molekyylisidoksia. Kemia ei ole ihan ominta alaani, olen suuntautunut fysiikkaan.

  Voisi tosiaan kuvitella, että tuollaisesta betonista voisi tehdä hyvin pitkäikäisiä rakennuksia, jos hyvä materaali yhdistettäisiin hyvän arkkitehtuurin kanssa. Esimerkiksi tuulta kestävä kupolirakenne hurrikaanialueilla. Tuuli ei vie mennessään ja tuulen mukana kulkeva tavara ei aiheuta pysyvää vahinkoa rakenteille.

  Materiaalitekniikka kehittyy tällä hetkellä myös melkoista kyytiä. Tietotekniikan kehitys on nopeuttanut myös sitä tieteenalaa.

 8. +3 Vote -1 Vote +1ins.
  says:

  Mikäli ko. betonin huokosrakenne on samankaltainen kuin nykyisten betonien, tulee siinä olemaan aina vettä. Eli käytännössä betonit imevät vettä itseensä ulkoisista kosteuslähteistä, kuten nyt vaikka ympäröivästä ilmasta. Betonin sisällä olevat eri kokoiset huokoset sitten pitävät huolen betonin kestävyydestä pakkasrapautumista vastaan. Puhutaan suojahuokosista, joihin betonissa oleva vesi pääsee jäätyessään laajenemaan, eikä näin ollen riko rakennetta.
  Mitä tulee tähän keksintöön, veikkaisin että pakkasenkestävyys tulee olemaan hankala ratkaista. Riippuu tietysti siitä, miten tuo reaktiossa syntyvä kalsiumkarbonaatti käyttäytyy veden(ja jään) kanssa. Joihinkin sisätilojen rakenteisiin kyseinen materiaali kuitenkin varmasti on käyttökelpoinen. Riippuen hinnasta tietenkin.

 9. -6 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  (click to show comment)

 10. +8 Vote -1 Vote +1Henkka
  says:

  Eipä taida olla maanjäristysalueella tästä mitään hyötyä jos järistys on kaatanu koko rakennuksen maantasalle.

  Vai nouseeko rakennukset kannullisella vettä takaisin pystyyn ;)

 11. +1 Vote -1 Vote +1...
  says:

  tuskin tuo jaksaa pakkasella reagoida jään kanssa paljoakaan.

 12. +2 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Lisää vain vesi =). Maanjäristysalueilla, kuten Japani, suurin osa maan järinästä ei ole tuhoisan voimakasta, vaan sellaista ikkunanlaseja helisyttävää tutinaa, joka ei kaada rakennuksia, mutta voi vaurioittaa kovia ja hauraita rakenteita. Itsestään “paraneva” rakenne voisi jossain vähemmän kriittisessä kohteessa säästää paljon tarkistus ja korjauskuluissa.

  Onkohan jossain päin maailmaa jo alettu kokeilla mikroelektromekaanisten antureiden yhdistämistä betonirakenteisiin? Sillä tavallahan perusbetoninkin rasituksista saisi tietoa sitä mukaa kun ne esiintyvät ja vaaranpaikat voitaisiin ennakoida paremmin. Raudoitettu betoni ei taida käyttäytyä ihan hauraan materiaalin tavoin, vaan murtumat vievät siltä lujuuden jossain kuormitussuunnassa, kuten käy vähemmän jykeville komposiiteillekin.

 13. -2 Vote -1 Vote +1ervyi45
  says:

  Ja jos säröjä tulee sisälle jaksaako vesi puskea sinne saakka? Ja hinta miinus. Plus sitten voiko tämä olla yhtä kestävää kuin tavallinen betoni? Jos esim sademkausi tulee nii koko juttu liukenee tai jos on kestävää nii kuitenki se on kuin maalia joka ei luovu koskaan ei koskaan viittii koska seinään taikka sitten jos betonia alkaa valua ulko pihalle tai terasille. Tulee rumaa jälkeä.

 14. +2 Vote -1 Vote +1kaikai
  says:

  betonia on suomessa teissä kokeiltu, ja esmes saksassa aivan normi käytössä

Speak Your Mind

*