Tiedemiehet kehittivät läpinäkyvän alumiinin – tavallaan

laser_alumiini_lapinakyva

Metallit eivät ole läpinäkyviä. Tämä on ollut tähän asti melkoisen yleispätevä fakta.  Nykytieteen käppösissä tämäkään totuus ei enää kuitenkaan ole absoluuttinen. Oxfordin yliopiston tiedemiehet ovat äskettäin onnistuneet luomaan alumiinin, joka on kuin onkin läpinäkyvä ultraviolettivalolle. Kyseisen tuloksen saavuttamiseksi tutkijat joutuivat pommittamaan alumiinikappaleen jokaisesta atomista elektronin pois, mikä muutti alumiinin läpinäkyväksi, jättäen aineelle samalla kuitenkin tämän metallisen koostumuksen.

Läpinäkyväksi käsitelty alumiini ei varsinaisesti ole kuitenkaan paljaalle silmälle läpinäkyvää, vaan ainoastaan äärimmäisen voimakkaalle ultraviolettisäteilylle. Lisäksi alumiini muuttui noin 40 femtosekunnissa, eli  1/800000 osa sekunnissa takaisin normaalitilaansa, eli läpinäkymättömäksi. Jotta homma ei lopulta menisi liian helpoksi, niin pikkuriikkisen alumiinikappaleen läpinäkyväksi käsittelyyn tarvittiin lasersäde, joka kuluttaa käytössä suunnilleen saman verran sähköä, kuin pieni kaupunki.

Joka tapauksessa läpinäkyvän aluminin toteuttaneet tutkijat ovat menestyksestä innoissaan. Kokeiden tuloksena on onnistuttu luomaan täysin uuden tyylinen materiaali, jolle saattaa lähitulevaisuudessa useita hyötykäyttöjä. Innovaatiosta voisi olla hyötyä esimerkiksi astrofysiikassa tai vaikkapa fuusiovoiman kehittämisessä.

Lähde: physorg.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 arviota, keskiarvo: 4.50/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1Pete
  says:

  Kuullostaa….melkein hyödylliseltä

 2. Vote -1 Vote +1sharspy
  says:

  jep…ainakin melkein

 3. Vote -1 Vote +1Maksa
  says:

  Eikös jossain StarTrek leffassa ollut läpinäkyvää alumiinia josta tehtiin jotain ihmeen valastankkia vai mikä se oli. Hommaan liittyi aikamatkustusta ja muutakin, mutta tämöinen flashback tuli jostain lokerosta…

 4. -1 Vote -1 Vote +1TM
  says:

  Eikös pari vuotta sitten jossain Volvon konseptimallissa ollut A-pilarit tehty jostain läpinäkyvästä metallista? Näin ainakin muistelisin..

 5. +3 Vote -1 Vote +1poppoppo
  says:

  hienoa. lisää tieteeseen liittyviä uutisia! :)

 6. +2 Vote -1 Vote +1Läski-Valentin
  says:

  sipsipussien “alumiinifolio” on läpikuultavaa. tai ainakin oli vielä silloin kun minä söin sipsejä.

 7. Vote -1 Vote +1
  says:

  Maksa: jep, itsekin olen nähnyt kyseisen leffan.

 8. Vote -1 Vote +1jompe
  says:

  Sipsipusseissa käytetään mylaria.

 9. Vote -1 Vote +1Someon
  says:

  Ei tuota voi minun mielestäni sanoa läpinäkyväksi. Jos se olisi läpinäkyvä, niin silloinhan siitä pitäisi NÄHDÄ läpi. Itse olisin laittanut otsikoksi: “Tiedemiehet kehittivät UV-valoa läpäisevän alumiinin”.

Speak Your Mind

*