Robotti osaa napata pallon ilmasta

Reinhold-Würthin yliopistolla on rakennettu tennispalloja koppaava robotti.  TOTO eli Tracking of Thrown Objects on robotti, jonka ainoa tehtävä on ottaa kiinni sille heitettyjä tennispalloja.

toto-robot-tennis

Robotti koostuu yhdestä kamerasta sekä itse laitteistosta, jolla pallo napataan. Kamera on yksinkertainen ja tuo laitteisto on – kuten kuvastakin näkee – melko järeä. Kaiken lisäksi näyttäisi olevan vielä jonkin verran laskentalaitteistoa eli tietokone jne. Kovin kovaa palloa ei voi ilmeisesti syöttää, mutta laitteisto ymmärtää myös heitot, joissa pallo pompautetaan lattian kautta. Voi olla, että kunnon kierreheiton kiinniottamisessa menisi robotin mutterit solmuun.

Robotin rakentajat toivovat, että joskus kyseistä tekniikkaa hyödynnettäisiin myös tehtaiden liukuhihnalla. Siis he todellakin toivovat, että joskus tavarat eivät enää liukuisi liukuhihnalla vaan robotit heittelisivät niitä toisilleen. Kuulostaa vähän erikoiselta. Luulisin, että liukuhihnat ovat tapauksessa tehokkaampia ja halvempia. Tekijöille on kuitenkin pakko antaa tunnustusta, aika hyvin se niitä palloja näyttää nappaavan.

Tästä pääsee vielä katsomaan robottia toiminnassa

Lähde: www.engadget.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 arviota, keskiarvo: 3.83/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1sharspy
  says:

  kelpais =D tollanen johonki baseball peliin koppariks =D

 2. -4 Vote -1 Vote +1joo
  says:

  hehe

 3. Vote -1 Vote +1Ana Munkka
  says:

  Kyllähän tuommoinen nopeuttasi tehdasta ja vähentäisi kustannuksia. Nykyään robotti laittaa esineen liukuhihnalle ja toinen ottaa sen siitä. Tulevaisuudessa ne vain kopittelevat, joten liukuhihnan hankintahinta ja huoltokustannukset säästyvät kokonaan. =)

 4. Vote -1 Vote +1Teemu Laurila
  says:

  Ana Munkka:
  Ei ne heittelevät robotitkaan ilmaisia ole ja on niissäkin vähintään yhtä suuret huoltokustannukset. Liukuhihnalla kulkee samanaikaisesti monta esinettä, robotti voisi heittää vain yhden objektin kerrallaan. Kopitellessa tulee myös tiettyjä riskejä

 5. Vote -1 Vote +1peewc
  says:

  Teemu Laurila:”Liukuhihnalla kulkee samanaikaisesti monta esinettä”

  Joo’o mutta kyllähän ilmassakin voi kulkea samaan aikaan monta esinettä. Pitäytymällä siinä kuinka on aina ennenkin tehty ei päästä puusta pitkälle. Pitää pyrkiä ajattelemaan uudet ratkaisut aivan uudelta kantilta, joskus oudolta ja yllätävältäkin, ja tämä on mielestäni loistava malliesimerkki sellaisesta ajattelusta. Tuskinpa tätä teollisuuteen saadaan ihan vuoden sisällä heittelemään ja koppaamaan tavaroita, mutta onnistutnut kehitystyö usein poikii jotain hyödyllistä. Tämänkin tutkimuksen hedelmä teollisuudelle saattaa joskus olla ihan joku muu kuin on alkuun kaavailtu.
  Ja mitä tulee kutannuksiin niin tottahan toki sellaiset spessu-robotit olisivat alkuun kalliita, mutta niin oli todennäköisesti sähköinen valaistuskin josukus kalliimpaa kuin kynttilän valo. Niin se maailma muuttuu.

Speak Your Mind

*