Brent Williams: Teetä sormus sormenjäljellä

Teetä sormus sormenjäljellä 2

Teetä sormus sormenjäljellä 1

Brent Williams tarjoaa Etsyssä mahdollisuutta teettää kulta- tai hopeasormus, jossa on sormenjälki. Koru toteutetaan siten, että asiakkaalle lähetetään ensin tarvikepaketti, jolla sormenjälki tallennetaan. Tämä laitetaan takaisin tekijälle ja hän käyttää lost wax casting -valutekniikkaa sormuksen valmistamiseen. En nyt äkkiseltään löytänyt tekniikan suomenkielistä nimeä, kertokaahan jos tiedätte, kiitos.

Sormenjälki on tietenkin jokaisella ihmisellä uniikki ja uurteet ovat myös eri syvyisiä. Hyvä idea myös siinä mielessä, jos sormus jatkaa matkaansa sukupolvesta toiselle, sen aiheena on jokin ihmiselle erittäin läheinen ja jokapäiväinen omaisuus, sormenjälki. Täytynee vielä keksiä keino, kuinka sormenjäljen saa otettua toisen huomaamatta, jos aikoo teettää salaa tällaisen 150 dollarin korun kihlattunsa sormenjäljestä. Vai onko parempi antaa oma sormenjälki lahjaksi. Mene ja tiedä.

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 arviota, keskiarvo: 4.36/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Uskoisin että tuossa tarkoitetaan menetelmää jossa sormenjäljestä tehdään sormuksen muotoinen vahamalli, johon tulee myös pieni pillisysteemi kiinni. Sitten vahamuotti haudataan valuhiekkaan ja kuumennetaan. Vaha häviää ja jättää sormuksen muotoisen onkalon. Vahasta tehty pilli joka sormukseen oli liitetty, jättää nyt sopivan reiän josta sula metalli voidaan kaataa sisään vahamuotin jättämään tyhjään tilaan. Virallista nimeä en menetelmälle tiedä, mutta sitä käytetään koruista kirkonkelloihin, kaikennäköisten metalliesineiden tekemiseen.

 2. -28 Vote -1 Vote +1hymy pyllyllä
  says:

  (click to show comment)

 3. -2 Vote -1 Vote +1phg
  says:

  eli perus alipaine vahavalu

 4. Vote -1 Vote +1wikipedisti
  says:

  Wikipediasta löytyy laajahko englanninkielinen artikkeli vahavalumenetelmästä, josta saa hyvin käsityksen prosessin eri vaiheista. http://en.wikipedia.org/wiki/Lost_wax_casting

 5. Vote -1 Vote +1wikipedisti
  says:

  Tarkennus edelliseen viestiin: En ole varma tekniikan suomenkielisestä nimestä, mutta vahavalumenetelmällä löytyi ainakin muutama google-osuma.

 6. Vote -1 Vote +1mickoin
  says:

  komea on kyllä sormus, mielellään tuollaisen ottaisi jos olisi kihlautumassa.

 7. +2 Vote -1 Vote +1Joo
  says:

  Saatan olla vanhanaikainen, mutta en kyllä lähettäis sormenjälkiäni, jollekin “tyypille” :)

 8. -2 Vote -1 Vote +1Tilli
  says:

  Mitä hän sun sormenjäljellä tekee? Ei sillä vielä mitään rahaa pankista tietääkseni saa tai varastettua henkilöllisyyttä…

  Jos olet joku FBI:n huipulla työskentelevä tai jonkin maan presidentti, niin sitten ei välttämättä kannata sormenjälkiään lähetellä. Ihan vain varmuuden vuoksi.

 9. -2 Vote -1 Vote +1Posti kulkee
  says:

  Miten niin “laitetaan takaisin”?

 10. +1 Vote -1 Vote +1Teppo Vanamo
  says:

  Leveä tuollainen, vähän nenänpielestä rasvaa ja jälki sopivaan paikkaan…

 11. Vote -1 Vote +1Juhani Salonen
  says:

  Lost wax castingilla tarkoitetaan tässä yhteydessä ihan tavallista alipainevalua. Tehtävästä sormuksesta tehdään siis vahamalli ja se liitetään valukanavalla osaksi “vahapuuta” (eli siis runko johon kiinnitetään tällaisia vahamalleja niin monta kuin mahtuu). Vahapuun ympärille valetaan sitten valukipsiä ja ennen valua sulatetaan vaha pois muotista. Tällöin muottiin jää vahamallien muodot negatiivina, ja sen tilalle valetaan sitten metalli, tässä yhteydessä siis hopea. Nimimerkki phg on siis oikeassa, samoin kuin myös heikkinen sillä erotuksella, että muottia ei tehdä hiekalla vaan sitä varten tarkoitetulla valukipsillä.

Speak Your Mind

*