Tunnetta metallisormissa

ok
Tutkijat Scuola Superiore Sant’Annassa Italiassa ja Lundin yliopistossa Ruotsissa ovat kehittäneet mullistavan käsiproteesin: The Smart Hand on ensimmäinen proteesi, joka lähettää signaaleja takaisin aivoihin luoden tuntemuksia.

The Smart Hand sisältää neljä moottoria ja neljäkymmentä sensoria. Tekniikka käyttää hyväksi haamujäsenaistimusta eli tunnetta siitä, että amputoitu tai puuttuva jäsen on yhä kiinni ruumiissa ja liikkuu kuten muutkin ruumiinjäsenet. Aivot lähettävät edelleen signaaleita amputoituun raajaan, jolloin signaalit pystytään ohjaamaan proteesiin. Kun Smart Hand -proteesin sensorit kytketään hermopäätteisiin, pystyy potilas tuntemaan ja ohjaamaan kättä.

The Smart Hand -projekti ei kuitenkaan vielä vastaa toiminnaltaan oikeaa kättä, koska elävässä kädessä on miljoonia hermopäätteitä. Kättä on kehitetty tällä hetkellä kymmenen vuotta ja tutkijoita on ollut mukana Ruotsin ja Italian lisäksi Tanskasta, Islannista, Irlannista ja Israelista. Tulevaisuudessa voidaan olettaa, että proteesiraajat vastaavat lähes täysin toiminnaltaan luonnollisia raajoja. Videolla esiintyvä Robin af Ekenstam vaikuttaa ainakin varsin iloiselle jo nykyisestä Smart Hand -proteesista.

Lisätietoja.

Lähde: Psysorg.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (29 arviota, keskiarvo: 4.52/5)

Comments

 1. +6 Vote -1 Vote +11935
  says:

  Olis kyllä hienoo saada tollane jos käsi on mennyt =)

 2. +4 Vote -1 Vote +1Peewc
  says:

  Huh huh… Melkoisen pätevää touhua. Siinä olis arkhimedes ihmeissään.

 3. +2 Vote -1 Vote +1JepJep
  says:

  Scifi begins 2 be reality! Miettikää 10, 20 tai 30 vuoden päästä!! Vituttaa kun itse on jo melkein kolmekymppinen. Olisipa syntynyt vasta nyt tai 10 vuoden päästä. :P

 4. -3 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  kuinkas pali tuollanen “proteesi” kunstantaisi :) varmaan aika hunajat jos suomessa tarvis

 5. Vote -1 Vote +1Fomppakarhu
  says:

  Mitenkäs tommosen hommaaminen onnistuis muille. Ei taida olla myynnissä (asennettavissa) vielä ihan jokaselle joka tahtoo. Tai tulevaisuudessa, mikä tuommoisen käden hinta oikein olisi?

 6. +2 Vote -1 Vote +1GEk
  says:

  Tulevaisuuden hinnoista ei tiedä kukaan, mutta kymmenissä tuhansissa euroissa varmaan liikutaan lähiaikoina. Kyllä kai tuollaisen nyt jo saisi jos vaan latoisi riittävästi rahaa tiskiin.

 7. -18 Vote -1 Vote +1Eject
  says:

  (click to show comment)

 8. -4 Vote -1 Vote +1uu
  says:

  Tulevaisuudessa kirurgilla katkotaan ihan toimivia omia raajoja kun noi on yhtä tarkkoja mutta monta kertaa voimakkaampia. Toinen ois ulkoranka

 9. +3 Vote -1 Vote +1tommis
  says:

  Melkein jo leikkaisin oman käteni pois jos vain saisin tollasen on niin siisti. Mutta järjellä ajateltuani olen hyvin iloinen että minulla on kaikki raajat tallella.

 10. +2 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Taidanpa laittaa jo rahaa sukanvarteen, että saan vanhoilla päivillä kokovartaloproteesin, kun lihakehoa ei enää pysty korjaamaan. Tällä hetkellä luonnonluoma alusta toimii melko luotettavasti, kunhan muistaa huoltaa sitä aina välillä.

  Tuotakaan laitetta ei olisi 30-vuotta sitten edes pystytty valmistamaan.

 11. -6 Vote -1 Vote +1nero
  says:

  (click to show comment)

 12. Vote -1 Vote +1ervyi45
  says:

  Vai että oikee ite oot tommosen proteesin osannu tehä? No sehän on hyvä tienaat paljon ku alat myymään. Tämä oli siis nerolle.
  Mutta juu aikalailla samaa mieltä ku muut tommosella ku sais leikkiä nii hyvältä vaikuttaa. Ainaki jos vanhoihin verrataan. Mut eipä taida fyffet riittää.

 13. Vote -1 Vote +1Micimaus
  says:

  Ajatelkaas muuten, jos tuollaiseen bioniseen käteen/muuhun ruumiinosaan laittaisi lisäominaisuuksia, kuten esim. työkaluja
  Mutta olisi varjopuolikin. Kohta sitten kävisivät rikolliset “pimeillä kirurgeilla” asennuttamassa ties mitä aseita ja tiirikoita ja muuta vastaavaa.

Speak Your Mind

*