Briteissä on kehitetty laite, jolla hummerit tapetaan sähköiskulla ennen keittämistä

Briteissä on kehitetty laite, jolla hummerit tapetaan sähköiskulla ennen keittämistä

Kuten valveutuneimmat lukijoistamme jo tietänevätkin, tutkijat ovat saaneet todisteita siitä että ravut ja hummerit tuntevat kipua kun ne keitetään elävältä. Yleinen käsitys on kauan ollut, että kipua ei ole, sillä eläimet muuttuvat hetkessä punaisiksi. Tai näin minä olen ainakin ajatellut, että kivutonta näkemystä perustellaan. Aihetta sivuten voisi ajatella, että jos ihminen heitetään kiehuvaan veteen, niin varmasti muuttuu punaiseksi sekin. Ja uskoisin että tuskat ovat hetken aikaa aivan käsittämättömät. Ennen kuin tulee shokki ja sydänkohtaus.

Lähellä Lontoota sijaitsevan Studham Technologiesin yrittäjä Simon Buckhaven on kehittänyt CrustaStun -laitteen (kuvassa), joka tappaa hummerin sähköiskulla. Näin eläin ei tunne kipua tai ahdinkoa. Tai ainakin näin uskotaan. Ehkä sähköisku on kuitenkin melko kivuton kuolema. Laite on tulossa markkinoille pian, USAssa 3500 dollarin hintaan.

Useat asiakkaat kyselevät nykyään ravintoloissa kuinka hummerit tapetaan. Monesti tämä ruoka-aines jääkin syömättä kun kohtalona olisi tulla elävältä keitetyksi. Briteissä on leviämässä uudeksi valmistustavaksi jäädyttää hummeri hengiltä. Tämän uskotaan olevan toinen kivuton tapa lähteä.

Mainos:  Sähköshokkiruletti on joulun julmin seurapeli – hanki omasi Superkauppa.fi verkkokaupasta!

Lähde: thechronicleherald.ca

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (10 arviota, keskiarvo: 4.00/5)

Comments

 1. +6 Vote -1 Vote +1Momoshi
  says:

  Lopettaisivat sitten saman tien sian ja naudanlihan (toisinsanoen kaiken lihan) syömisen jos niin kauhistuttaa että se eläin kuolee ennen kuin siitä tehdään syötävää. Ei pidä ajatella asioita liikaa. Enemmän mä säälin niitä teurastajia ja kokkeja jotka joutuu viemään eläimen hengen.

 2. -1 Vote -1 Vote +1aera
  says:

  f**k the animals! syödäänhän joitakin hyönteisiä, matoja ja muita nilviäsiä elävältä, joten mitä nyt hummeri jos kärsiikin niin mitä sitten? Pidän itse ravuista ja olen keitellytkin niitä kerran, ravun kärsiminen on ehkä muutaman sekunnin, sillä lähes 100 asteisessa vedessä henki menee lähes heti. Olen myös kuullut että liha maistu paremmalta, jos eläin on hieman yrittänyt paeta, tai kärsinyt.

 3. +8 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Piuhat pistorasiasta hummerin molempiin päihin, ajaa saman asian. Miksi kaikki pitää aina tehä vaikean kautta..?

 4. +2 Vote -1 Vote +1ollo
  says:

  “Olen myös kuullut että liha maistu paremmalta, jos eläin on hieman yrittänyt paeta, tai kärsinyt.”

  Minusta stressaantunut liha on huonomman makuista.

 5. +1 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Menipäs kauan näin yksinkertaisen laitteen kehittämiseen.

 6. +3 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Aika jeesustelua taas. Luulen ma, ettei sitä rapua kiinnosta juuri se kuolintapa, kun henki viedään joka tapauksessa.

 7. +1 Vote -1 Vote +1blup
  says:

  Miksei täällä “teknologiablogissa” ole jo juttua/arviota blobosta?

 8. Tähän väliin tämmönen

  http://www.youtube.com/watch?v=zUVNCgBaHB8

 9. +5 Vote -1 Vote +1Jones
  says:

  Tyhmät britit, tuo on kyllä kopiokone.

 10. -1 Vote -1 Vote +1Rappiolla
  says:

  Tyhmät suomalaiset kun eivät erota kopiokonetta parillasta.

 11. -2 Vote -1 Vote +1Poro
  says:

  Aika hankalasti tehty, miksei voisi tehdä niin että rapu/hummeri kattilaan, sinne voimakas sähköisku ja siinä sitten keitetään. Amiksesta joku voisi tuollaisen tehdä alta kahden sadan…

 12. +4 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Tai sitten vain keitetään ne ravut niin kuin aina ennekin. Tuskinpa niille on kehittynyt samanlaista kivun välttämisen ja löysäilyn kulttuuria kuin pullamössössä kasvatetuille “eläinaktivisteille”.

  Toisaalta se että ruuaksi tapettavien eläinten kuolintavasta tehdään taas ritualistista kertoo, että eletään yltäkylläisyyden aikaa, jona seuraava ateria on itsestäänselvyys.

 13. -1 Vote -1 Vote +1kopli
  says:

  “Tai sitten vain keitetään ne ravut niin kuin aina ennekin. Tuskinpa niille on kehittynyt samanlaista kivun välttämisen ja löysäilyn kulttuuria kuin pullamössössä kasvatetuille “eläinaktivisteille”.”

  No jo oli perustelut.

 14. -2 Vote -1 Vote +1ollo
  says:

  Hummerit ovat itseasiassa niin tyhmiä, etteivät edes älyä tuntea kipua.

 15. -1 Vote -1 Vote +1Parempaa lihaa
  says:

  Parempaa lihaa saa vähän marinoimalla elävää eläintä. Sitä paitsi se on vain eläin!!! Hei haloo!!! Oletteko seuranneet mitä tapahtuu, kun kissa saa hiiren kiinni.. kyllä siinä hiiri saa kyytiä.. kunnes kissa kyllästyy ;-)

 16. -1 Vote -1 Vote +1kopli
  says:

  “Parempaa lihaa saa vähän marinoimalla elävää eläintä.”

  Tämä on juuri päin vastoin.

  “Sitä paitsi se on vain eläin!!! Hei haloo!!! ”

  Eläinrääkkäys on laissakin kiellettyä.

  “Oletteko seuranneet mitä tapahtuu, kun kissa saa hiiren kiinni.. kyllä siinä hiiri saa kyytiä.. kunnes kissa kyllästyy”

  Se on eläin! Hei haloo!

 17. -4 Vote -1 Vote +1neuro-looginen
  says:

  Yhtä hyvin voitaisiin väittää, että lämpömittari tuntee kipua ja kärsii jos mitataan se näyttöalueen ylittäviä lämpötiloja.
  Ravuilla ei ole tietoisuutta, niiden hermosto on noin yhtä kehittynyt kuin hyönteisten.

 18. -1 Vote -1 Vote +1peewc
  says:

  Itselle tuli myös mieleeni tuo luomuteurastaja ja ajattelin linkin postata tänne, mutta tuoltahan se jo löytyikin :)
  Tohon kopiokoneeseen vois koittaa intergroida noi vessapaperirullat ja jonkun fikkarin niin sais hyvin voimakkaan “valoa kohti” -kokemuksen aikaseksi hummerille.. ja varamsti lihakin olisi näin monin verroin maukkaampaa.. ainakin kalliimpaa ja viimeistään sitä kautta maukkaampaa.

 19. Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Kopli, on ihan perusteltua sanoa, että eläimet eivät ole ihmisiä. Yhtä perusteltua on sanoa, että kivun välttäminen on nykyään osa kulttuuriamme ja eläinten inhimillistäminen pääasiallinen motiivi, joka ajaa näitä inhimillistä kohtelua eläimille vaativia ihmisiä eteenpäin asiassaan.

  Jätit ilmeisen tahallasi myös huomiotta sen osan kommentissani, jossa viittasin ihmisen ja luonnon suhteen muuttuneen enemmän ihmisestä kuin luonnosta riippuvaiseksi. Pelkästä selviytymisestä ollaan siirrytty tilanteeseen, jossa mietitään mitä ruoka kokee kun se valmistellaan syötäväksi.

 20. +1 Vote -1 Vote +1kopli
  says:

  “kivun välttäminen on nykyään osa kulttuuriamme ja eläinten inhimillistäminen pääasiallinen motiivi, joka ajaa näitä inhimillistä kohtelua eläimille vaativia ihmisiä eteenpäin asiassaan.”

  Onko pyrkimyksessä kivuttomaan teurastukseen jotain väärää?

 21. +1 Vote -1 Vote +1Jeppe
  says:

  @ Taku, en nyt sanoisi että siitä on tarkoituksella tehty rituaali, nykyään ihmiset ovat herkempiä ja vaivaavat mieltään sillä miltä ruuasta tuntuu. Ennen ihmiset eivät vaan jaksaneet tai juolahtanut mieleenkään että hummerin voisi tappaa ennen pataan heittämistä, kun sen elävänä sinne heittäminen on helpompaa (syy miksi hummerit pidetään hengissä siihen asti on tietenkin säilyminen, elävä ruoka ei pilaannu), se tapa on sitten jatkunut nykypäivään.

  Ironista että ennen kun ihmiset olivat lähempänä luontoa niin eläinten lopettaminenkin oli vähemmän humaania, mutta tehokkaampaa. Nyt sivistyksen aikana on tärkeää että ruoka on elänyt hyvän elämän ja kuollut onnellisena.

 22. -4 Vote -1 Vote +1few
  says:

  “Onko pyrkimyksessä kivuttomaan teurastukseen jotain väärää?”

  Aika tekopyhää valittaa kivullisesta teurastuksesta, jos kuitenkin käytetään lihaa. Toki, jos vakuutat olevasi vegetaristi, mielipiteesi on ns. validi.

 23. +1 Vote -1 Vote +1kopli
  says:

  “Aika tekopyhää valittaa kivullisesta teurastuksesta, jos kuitenkin käytetään lihaa. Toki, jos vakuutat olevasi vegetaristi, mielipiteesi on ns. validi.”

  No olenhan minä.

 24. Vote -1 Vote +1Sinipiika
  says:

  …onko se jäädyttäminen nyt yhtä sen kivuttomampaa kuin keittäminen? Luulisi olevan melkein päinvastoin. Mutta pääasia että saadaan nirri pois ilman turhaa kivun aiheuttamista eläimelle.

 25. +1 Vote -1 Vote +1krroa
  says:

  Jäädyttäminen itseasiassa saattaa (ihmiskokeiden ;) perusteella) olla kivuttomampi. Väittävät, että jäätymiskuolema on aika euforinen loppuviimeksi. Mutta paha sanoa, en ole kokeillut.

  Mitä tappamiseen tulee… mielestäni on aika vinha ero siinä tappaako eläimen vai kiduttaako eläintä. Kuollut eliö ei tunne tuskaa eikä myöskään mieti kuolemaansa. Elävä eliö sen sijaan takuulla tuntee sen kivun. Jokseenkin ihmisenkin tappaminen on vähemmän sairasta kuin ihmisen kiduttaminen. Miksei sitten sama pätisi eläimiinkin.

 26. Vote -1 Vote +1Tunteeton olento
  says:

  Teurastaminen on aina väärin. Eläisimme vegaaniruoalla ihan hyvin tänäaikana kun meillä on nuita hydroponic farmeja jotka tuottavat aivan ihmetysti ruokaa niin helposti kun meillä on automaatiotakin, joten ei tarvitse siellä köykkiä ja noukkia enään. Kerrosfarmit käyntiin ja ei enään tarvita teurastamista sitten yhtään.

  Jos kannatat teurastamista niin eiköhän se sama olisi laittaa sinut kokeiluun miltä tuntuu olla teuras. Lähetetään sinut sinne Amazoniaan missä niitä kannibaaleja on paljon niin saat miettiä ja pelätä milloin bambumies tulee. Madventuresissa ne kävi tuolla ja ihmetyin itsekkin että semmoisia on vielä.

  Se on helppo hyökätä aina heikon kimppuun. Jos haluat ymmärtää toisen tunteet mitä se ajattelee sillä hetkellä, aseta itsesi hänen paikalleen ja mieti. Et tapa toista ihmistä, miksi tappaisit sitten heikomman asukkaan eläinkunnasta joka ymmärtää vähemmän mitä olet aikomassa tehdä?

  Tulee mieleen kohtaus jossa 2 koiraa ajattelee että meitä rakastetaan ja muuta kun meille on varattu koti täältä hienosta paikasta, mutta se hieno paikka olikin hotelli jossa keittiössä teurastetaan nuo koirat ja kohta nuo 2 koiraa iloisina menee tuonne keittiöön kunnes he alkavat epäillä että jotakin on pielessä. Keittiömestari tarraa koiraa turkista kiinni ja toinen laittaa koiran naaman kohdalle sähköpistoolin ja koira samantien lavahtaa alas kun toinen koira seurasi vieressä tapahtumaa, yrittää toinen koira pakoon peloissaan mutta ei pääse koska keittiön ovet ovat lukittuna ja ympärillä on useita keittiöntyöntekijöitä ja pian joku saa otteen koirasta ja sen jälkeen toinen ja kolmas tarraa ja pian sähköpistooli taas pään kohdalla ja naps.

  Mitä tarina kertoo sinulle tunteista?

  - Leikkii mukana kunnes tajuaa tulleensa uhatuksi ja joutuvansa vaaraan.

 27. Vote -1 Vote +1Jeppe
  says:

  Yksinomaan vegaaniruualla ei selviä, ihminen tarvitsee myös B12 vitamiinejä jotka ovat eläinperäisiä, tosin niitä saa myös bakteeriperäisesti valmistettuina (lienee lähinnä vegaanille sopiva), osa on eläimistä valmistettuja.

  Pelkään että aika usein vegaani ei välttämättä ole tietoinen että näitäkin tarvitaan ja sitten niistä pääsee syntymään puutos, jossa on melko ikäviä sivuvaikutuksia. Pahinta B12 puutos on kasvuikäisille ja syntymättömille lapsille jotka eivät saa vitamiinia äidiltään, lopputuloksena voi olla aivojen tai selkärängan kehityshäiriöitä.

  Ihminen on luonnostaan kaikkiruokainen pääosin kasvis, mutta liha kuuluu myös ihmisen normaaliin ravintoon ja on tarpeellista.

 28. Vote -1 Vote +1Larkku
  says:

  Mielenkiintoisia nämä “ne on vaan eläimiä”-kommentit. Mikä erottaa ihmisen eläimestä? Ei yhtään mikään. Me olemme kädellisiä, nisäkkäitä… eläimiä. Emme yhtään sen parempia kuin muut lajit, emmekä niiden yläpuolella. Toki olemme luoneet taidetta ja tiedettä, mutta ihan samalla tavalla muut eläimet pystyvät asioihin joista me voimme vain haaveilla.

 29. Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Itse elin melkein kymmenen vuotta kasvisruualla, osan ajasta yksinomaan vegaanina. Takki kääntyi yllättävän helposti ja kivuttomasti, vaikka kasvispainotteista tämä sekaruokani on edelleen. Vegaanikulttuurin ahdasmielisyys ja tekopyhyys oli lopulta sietämätöntä. Asioista jeesustellaan paljon, eikä niille käytännössä tehdä mitään. Kadunvarsikojut, mielenosoitukset ja adressit ovat ehkä näkyviä, mutta niiden todelliset vaikutukset ovat melko mitättömiä verrattuna siihen mitä olisi saavutettavissa käymällä kouluja ja hankkiutumalla sellaiseen asemaan, jossa voi todella päättää esimerkiksi yritysten ympäristöstrategian valinnasta tai yhteiskunnan suunnalta tulevista säätelytoimista. Se tosin vaatisi muutakin kuin pilvenpolttelua ja palopuheita takkutukkien kanssa.

  Ihmiset tulevat ihmiselle luontevasti etusijalle, kyse on arvovalinnasta, eikä mistään luonnonlaista. Eläinten inhimillistäminen on mielestäni tyypillistä luonnosta vieraantuneen ihmisen ajattelua. Eläimillä on varmaan tunteita ja ajatuksia, mutta ei taatusti samanlaisia kulttuurisia tulkintoja sielunliikkeilleen, kuin meillä ihmisillä.
  Toisten eläinten tappaminen ihmisten ravinnoksi on pohjimmiltaan aivan luonnollista ja hyväksyttävää. Pelkän biologian takia, en aseta eläimiä ihmisten kanssa samalle viivalle.

  Pitäisikö ihmislasten henkiä pelastavia lääkkeitä vetää markkinoilta siksi, että niitä on testattu rotilla?

 30. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  @Larkku: “Mikä erottaa ihmisen eläimestä?”

  Itsetietoisuus.

 31. Vote -1 Vote +1Larkku
  says:

  Entä missä on päätetty, että juuri itsetietoisuus on se ominaisuus joka nostaa lajin “ylemmälle tasolle” ja tekee siitä muuta kuin “vain eläimen”?

 32. Vote -1 Vote +1Insinööri
  says:

  “Aika jeesustelua taas. Luulen ma, ettei sitä rapua kiinnosta juuri se kuolintapa, kun henki viedään joka tapauksessa.”

  No, kuolisitko mieluummin suuressa tuskassa kiehuvassa vedessä vai silmänräpäyksessä sähköiskusta?

Speak Your Mind

*