ProDigits sormet antavat sormettomille sorminäppäryyden.

touch-bionics-finger

Brittiläinen yhtiö, nimeltä Touch Bionics on ilmoittanut kehittäneensä maailman ensimmäiset kaupalliset bioniset sormet, joita voivat käyttää potilaat, joilta puuttuu sormia.

ProDigitiksi kutsuttu laite auttaa käyttäjäänsä taivuttamaan, koskemaan, nostamaan ja osoittamaan oikean käden tavoin. Keinotekoiset sormet ovat niille, joilla on on käsi osaksi tallella, ei sormia synnynnäisen vamman, onnettomuuden, tai amputaation seurauksena.

Maria Iglesias, entinen pianisti Espanjasta on ensimmäisten potilaiden joukossa saamassa yksilöllisesti valmistettuja mekaanisia sormia. Bioniset sormet maksavat 57,000 dollarista aina 73,000 dollariin. Touch Bionicsillä on jo i-LIMB:iksi kutsuttu keinotekoinen käsi, joka on jo osa yli kolmea tuhatta potilasta.

Touch Bionicsin valmistamat ProDigits sormet auttavat selvittämään potilaiden arkisia ongelmia. Joillekkin potilaille, sormien, tai peukaloiden puuttuminen voi tehdä pienten päivittäisten toimien, kuten haarukan, tai kupin pitämisestä vaikeaa, tai turhauttavaa. ProDigits sormet voivat liikkua yksitellen, tai muodostaa nyrkin.

Jokainen bioninen sormi on yksilöllisesti valmistettu. Kannat ovat suunniteltu sopimaan jokaisen potilaan yksilöllisiä tarpeita varten, kertoo valmistaja.

ProDigits aktivoituu joko myoelektronisen sensorin, joka rekisteröi lihas signaaleja jäljelle jääneestä sormesta,  sekä kämmenestä, tai paineesta, kuin touchpadissa. Sormilla on myöskin ominaisuutena se, että ne havaitsevat, milloin ne ovat esineen ympärillä.

Kaikenkaikkiaan aivan oiva laite kaikille joilta puuttuu käsi tai sormia. Vaikkakin vähän hidas tuo sormien liike.
Itseäni kyllä mietityttää se, että kuinka laite ladataan, sekä kuinka pitkä toiminta-aika proteesilla on.

Video laitteesta:

Valmistajan sivut: http://www.touchbionics.com/

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (28 arviota, keskiarvo: 4.00/5)

Comments

 1. -7 Vote -1 Vote +1lollero
  says:

  (click to show comment)

 2. -8 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  (click to show comment)

 3. +3 Vote -1 Vote +1juu
  says:

  Oho oho. Mutta eikös täällä esitelty jokin aika sitten juuri samantyppisiä laitteita mutta vielä kehittyneempiä. Jos en väärin muista…

 4. +2 Vote -1 Vote +1en tiiä
  says:

  joo http://www.hilavitkutin.com/2009/10/26/tunnetta-metallisormissa/ noissa on tuntoaisti yms et tää on aika vanha juttu

 5. +1 Vote -1 Vote +1aerra
  says:

  Aika vaatimattomalta näytti tuon käden toiminta tuossa videon lopussa. Keksi tippui lopussa kädestä. Lisää kehittämistä vaatii!!!

 6. +3 Vote -1 Vote +1jaajaaa
  says:

  Jossain näin tollasen joka laitetaan jotenkin ihan jänteisiin tai johku kiinni leikkaamalla..

 7. +3 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  “maailman ensimmäiset kaupalliset bioniset sormet”, tarkoitaen varmaan että näitä sormia saatavilla kaikille halukkaille, toisin kuin tuon linkin proteesi joka keheittellä yhdelle jannulle?

 8. +1 Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  Onhan näissä vielä paljon parannettavaa, mutta jos vertaa pianistin bionisia sormia ja tuota proteesia, niin kehitystä on kieltämättä tapahtunut. Milloinkohan tekniikka päihittää omat kehomme?

 9. +3 Vote -1 Vote +1Down2Earth
  says:

  Upeaa. Miettikää 10-20 vuoden päästä: markkinoilla on nopeampia, tarkempia, vahvempia, kestävämpiä, kevyempiä, aidomman näköisiä ja toivottavasti myös halvempia proteeseja. Ihmettelin kyllä tuota potilaan kommenttia, että käden voi “helposti irrottaa ja laittaa takaisin”? Wtf? Miten se toimii yhdessä käden haluttujen liikkeiden kanssa? Luulin, että proteesi on kytketty hermoihin ja lihaksiin. Päätteleeköhän proteesi käden tyngän lihasten liikkeiden avulla, että mitä käyttäjä haluaa tehdä?

 10. +1 Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  “Päätteleeköhän proteesi käden tyngän lihasten liikkeiden avulla, että mitä käyttäjä haluaa tehdä?”

  Tuolla tavoin eräs japanilainen käsiproteesi toimii. Ilmeisesti tämäkin.

 11. +3 Vote -1 Vote +1Roboilijat
  says:

  Moni teistä ei ole varmaan nähnyt sitä roboa jonka käsi liikkuu erittäin nopeasti. Nappaa kännykän ilmasta, heittää palloa, pomputtelee pingispalloa ja muuta jänskää. Down2Earth, ei sitä tartte 10-20 vuotta odottaa, meillä “on jo” sitä teknologiaa.

 12. +1 Vote -1 Vote +1En tiiä
  says:

  Ihan muuten hyvä artikkeli, mutta tota “erittäin kätevä niille joilta puuttuu sormet” tämä on tarkoitettu sormettomille” yms toistoa voisi vähentää kyllä kaikki tajuaa että se on sormettomille

 13. Btw, otsikkoon ei tule pistettä. Ja jos joku haluaa elää autuaassa vääräkielisyydessä eikä ole kiinnostunut viestistäni, hän voi kernaasti painaa vaikkapa ctrl+W.

 14. Koskahan tulee ensimmäiset bonushaballa varustetut robottikädet myyntiin.. Kaikille raudantaivuttelijoille unelma joululahja. Vain ysiysi Superkauppa.com:sta.

  (tätä viestiä ei ole oikoluettu)

 15. +1 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  Pilkkua viljellään tekstissäsi 3-kertainen määrä tarvittavaan määrään verrattuna.

 16. +1 Vote -1 Vote +1Heikki
  says:

  Lainaus:
  “ProDigitiksi kutsuttu laite auttaa käyttäjäänsä taivuttamaan, koskemaan, nostamaan ja osoittamaan oikean käden tavoin.”
  Mitenkäs on sen vasemman käden laita? (hehheh)

  No ei, onhan tuossa ideaa niin kuin monissa muissa samantapaisissa laitteissa, joita Hilavitkuttimessa on esitelty, mutta toteutus uupuu vielä.

 17. +1 Vote -1 Vote +1massi
  says:

  telkus tuli joku ohjelma jossa joltain amerikka laiseta oli amputoitu joku käsi ja laitettu tuon tapainen tilalle ja virtalähteenä toimi aika iso akku, joka oli jossain laukus.

  ja lehdes oli saman tapainen, mutta suomalainen ja sillä oli tekojalkakin.

 18. “Keinotekoiset sormet ovat niille, joilla on on käsi osaksi tallella, ei sormia synnynnäisen vamman, onnettomuuden, tai amputaation seurauksena”

  Alun ymmärtää jotenkin, mutta sitten alkaa menemään sohjoksi..

 19. Vote -1 Vote +1Njähä
  says:

  Olihan vaan yhtä pilkkuhelvettiä koko teksti…

  Mielenkiintoinen uutinen kuitenkin… :)

 20. Wikipedian hiekkalaatikolle pääsee harjoittelemaan.

 21. Vote -1 Vote +1Jeppe
  says:

  i-LIMB? Miksi ihmeessä kaiken pitää olla i-jotain nykyään, ärsyttävää.

  Mitäs tässä istuskellessa i-tuolilla, katsellen i-näyttöä ja kirjoittaessani i-näppäimistöön, taidanpa tosin mennä hakemaan i-kupin i-kahvia, lorauksella i-maitoa ja ilman i-sokeria.

Speak Your Mind

*