Google Goggles tekee hakuja kännykkäkameran kuvien perusteella

google_goggles

Matkapuhelinten kameraa hyödyntävät viivakoodinlukusovellukset ovat jo pitkään olleet tapetilla kännykän kameran käyttömahdollisuuksia pohdiskellessa. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että tähän asti tällaiset viivakoodilukijat ovat jääneet lähinnä demoefektiksi, tosielämään soveltuvien käyttökohteiden puuttuessa.

Tiedonkeräystyhtiö Google on kuitenkin päättänyt tehdä kännykkäkamerasta kertaheitolla oikeasti hyödyllisen skannerisovelluksen netistä löytyvän tiedon linkittämiseksi. Googlen Android -mobiilikäyttöjärjestelmälle toteutettu sovellus nimeltään “Google Goggles” osaa jo nyt tunnistaa kännykällä kuvatuista valokuvista esimerkiksi kirjan kansia, tunnettuja maamerkkejä ja vaikkapa monikansallisten yritysten logoja. Tarkoituksena luonnollisesti on, että tunnistusteknologian kehittyessä sovelluksella olisi mahdollista hakea reaaliajassa tietoa minkä tahansa kännykän kameran kuvaaman pohjalta, kuten vaikkapa kasvokuvien tai vaikkapa viivakoodien perusteella.

Oheisella, vasta julkisuuteen päätyneellä sci-fi henkisellä videolla saadaan jo hyvin esimakua siitä, mitä kuvantunnistusteknologia on kehittyessään tuomassa sinunkin matkapuhelimesi sovelluslistalle. Kuvattu kännykkä on Sonyn vasta markkinoille tulossa oleva Xperia X10 -malli, jonka vakio-ominaisuuksiin sovellus ilmeisesti tulee kuulumaan.

Kautta: engadget.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 arviota, keskiarvo: 3.67/5)

Comments

 1. Herättää kyllä ajatuksia!

  Google ilmeisestikin rakentaa konseptia, jossa tunnistamiseen tarvittava laskentateho saadaan Googlen “pilvestä”, serverifarmien uumenista.

  Mutta voisiko tuo toimia ihan laitteen oman prosessoritehon puitteissa? Enempi lienee kyse ohjelmoinnin problematiikasta kuin raa’asta laskennallisesta väännöstä.

  Entä kasvot tunnistava kännykkäsovellus?

 2. +5 Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:
 3. Joskus ovat nämäkin matkapuhelinten vakiotavaraa.

  Ideablogin index.php muuten heittää Fatal erroria.
  Oletteko huomanneet?

 4. Vote -1 Vote +1Jooo
  says:

  Googlen ansiota tämäkin..

  PS. mulla oli 4 vuotta sitten vanhassa nokia 6630 kännyssä ohjelma joka tunnisti viivakoodit..

 5. Vote -1 Vote +1Sarkku
  says:

  Mulla on jo tovin ollut Nokian puhelimessani vastaavanlainen beta-sovellus.
  http://betalabs.nokia.com/betas/view/nokia-point-and-find

 6. Vote -1 Vote +1android
  says:

  Android-alustalle on ollut saatavilla jo pitkään erilaisia viivakoodin perusteella etsiviä hakukoneita. Tuttavani, joka asustelee USA:ssa, käytti jouluostoksia tehdessään “shop savvy” -nimistä ohjelmaa, joka näyttää sinua lähellä olevien kivijalka- sekä nettikauppojen hinnat skannaamallesi viivakoodille. On ollut kuulemma aivan loistava ohjelma/palvelu. Viivakoodi skannautuu alle sekuntissa, joten homma ei näytä sen epäilyttävämmältä, kuin normaali tavarojen tutkiskelukaan :)

 7. +2 Vote -1 Vote +1jaajaaa
  says:

  Tälläinenkin on ollut iphonelle saatavilla jo varmaan vuoden verran. Sekin etsii nettikauppojen ja kauppojen hinnat ja automaattisesti kertoo mistä sen saa halvimmalla….

 8. +2 Vote -1 Vote +1HI-TECHNOMAN
  says:

  Joo herättää kysymyksiä tosiaan, joku puhui kasvojen tunnistuksesta jne… , saa tietoa suklaapatukasta esim mitä videon katselin, eikös puhelimen alkuperäinen tarkoitus ole ollut että voi olla yhteydessä toisiin ihmisiin, tällä alkaa olla jo ihmisiä toisistaan erottava vaikutus, esim joku kasvojen tunnistus heh eikös ole helpompi kysäistä että kuka toinen on eikä alkaa räpsiin naamasta kuvia, tai sitte kysyä myyjältä tuotteesta tai jopa vaivautua lukemaan itse paketin kyljessä olevat tekstit, no kai tuolla vehkeellä voi vielä kaverille soittaa:)

 9. @herrat viisastelijat: “tähän asti tällaiset viivakoodilukijat ovat jääneet lähinnä demoefektiksi, tosielämään soveltuvien käyttökohteiden puuttuessa.” eli kuten jutussa mainitsin, mitään totaalisen uutta tässä ei ole. Sen sijaan arkikäytössä hyödyllisiä tunnistussovelluksia ei ole ennen tätä näkynyt.

 10. Vote -1 Vote +1Teemu Laurila
  says:

  Harmi, että valmistajat eivät tässäkään voi vetää yhtä köyttä millään tavalla.. Nokia tekee oman, Google tekee oman, Apple tekee oman. Joojoo, eri alustat, “ei voi tehdä yhdessä”. Aivan varmasti Nokia, Google ja Apple voisivat kehittää jonkin yleismallin tälläiselle ohjelmistolle.

 11. Vote -1 Vote +1Peros
  says:

  hey kertokaa joku mulle mistä saan sellaisen viivakoodin luku softan nokiaan!! ois tosi kätevä esim laskuja maksaessa. :)

 12. -1 Vote -1 Vote +1...
  says:

  Tämäntyyppinen softa on ollut Nokialla olemassa jo jonkin aikaa…

Speak Your Mind

*

Amazon.co.uk suosituimmat DVD:t. HUOM! nyt ilmainen toimitus Suomeen kaikille yli £25 tilauksille!