Biotulostin tulostaa orgaanisista soluista kolmiulotteista ihmiskudosta

Bioprinter_kudoksen_tulostin

Elintensiirron suuri ongelma on saatavuuden ohella se, että elimistö tapaa helposti hyljeksimään vierasta kudosta. Eikö olisikin siis mukavaa, jos vioittunut elin olisi mahdollista yksinkertaisesti replikoida, tulostamalla tämän tilalle uusi, solutasolta lähtien täysin identtinen kappale?

Lääketeknologian yritys nimeltään Invetech on nyt tuonut vielä muutama vuosi sitten täydeltä scifiltä kuulostavan teknologian askelta lähemmäs todellisuutta. Yrityksen markkinoille esittelemä tuote on tietojen mukaan ensimmäinen kaupallinen, kolmiulotteista biologista kudosta tulostava laite.

Monipuolisen laitteen avulla olisi yrityksen edustajien mukaan mahdollista tulosaa periaatteessa vaikkapa uusi maksa, munuaiset, tai vaikkapa uusia legoja vanhojen hampaiden tilalle. Tavoitteena on, ettälähitulevaisuudessa lääkäreiden olisi mahdollista tarpeen mukaan tulostuttaa potilaalle uutta kudosta vanhan vahingoittunen tilalle.

Laitteen kehittäjän Invotechin seuraava tavoite on aloittaa toimitukset alan huippututkijoille, jotta nämä pääsisivät kokeilemaan laitteen tulostusominaisuuksia käytönnössä. Tarina ei kerro tarkkaa ennustetta, koska duplikaattorin avulla olisi mahdollista oikeasti tuottaa esimerkiksi uusi maksa vanhan tilalle, joten vielä ei ole lupaa pistää vanhan kanssa täysin ranttaliksi.

Lähde: livescience.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (32 arviota, keskiarvo: 4.56/5)

Comments

 1. +4 Vote -1 Vote +1keke
  says:

  Milloinkohan sitten ruvetaan tulostamaan ihmiselle lisä-aivokudosta? Tulee supermegaälykkäitä ihmisiä.

 2. +1 Vote -1 Vote +1Jonzeri
  says:

  tolla sitten jotain huippu urheilijoitten pumppuja vaan kopioimaan…usain boltilta jalat..sais sekin kaveri vähän vastusta.

 3. +3 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Samalla alalla toimiva organovo sai juuri eräältä pitkäikäisyystutkimusta rahoittavalta säätiöltä huomattavan rahalahjoituksen. Organovo eroaa kilpailijoistaan siinä, että noiden tulevaisuudenkuvien maalailun sijaan se pyrkii kehittämään käyttökelpoisia sovelluksia jo olemassaoleville tekniikoille, kuten verisuonten 3d-tulostaminen.

  Koskahan nähdään ensimmäinen tulostamalla syntynyt ihminen…

 4. Vote -1 Vote +1wow
  says:

  Vau! Tuohan on ihan mahdottoman uskomatonta. Ja omalla tavallaan myös vähän pelottavaa..

 5. Vote -1 Vote +1Legoinsinööri
  says:

  Keken kommenttiin mainiten että ihminen taisi käyttää nytkin alle puolia aivoistaan joten lisäkudokset tuskin auttaa siinä asiassa?

  Pitkäikäisemmän elämän havittelu pitäisi aloittaa terveellisemmistä elämäntavoista. Jos sisäelimiä aletaan kohta tuottamaan saattaa elämän arvostaminen tippua entisestään.

  Eikö se ollut muuten pari vuotta sitten kun oli uutisointia esim. mekaanisten sydänten mahdollisesta tulemisesta lähivuosina? Orgaanisten elinten kopionti laittaa ainakin sille aika hyvin kapuloita rattaisiin.

 6. +3 Vote -1 Vote +1ei näin
  says:

  Keken kommenttiin mainiten että ihminen taisi käyttää nytkin alle puolia aivoistaan joten lisäkudokset tuskin auttaa siinä asiassa?

  eikä käytä. lue faktat, älä vammaisia 100 vuotta vanhoja yleistyksiä.

 7. Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Katsokaahan vain kun hyviä puhuvat professorit hehkuttavat uusien teknologioiden auttavan ihmiskuntaa, epäilen taas kerran tätä viimmeistään silloin kun paljastuu biotulostin teknologiaa käytettykin ihmisten himojen tyydyttämiseen. Jokainen voi sitten puhtaassa/likaisessa mielikuvituksessaan ajatella mitä tämä tarkoittaa, jos me ihmiset oikeasti toteuttaisimme otsikoissa kerrottuja hyviä asioita ei maailmassa kuoltaisi janoon ja nälkään.

 8. +2 Vote -1 Vote +1Ur-Quan
  says:

  Jälleen lähempänä waretettavia autoja!

 9. +1 Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  “Eikö se ollut muuten pari vuotta sitten kun oli uutisointia esim. mekaanisten sydänten mahdollisesta tulemisesta lähivuosina?”

  Muistaakseni just vuosi tai kaksi sitten uutisoitiin, että ensimmäinen täysin mekaaninen sydän olisi onnistuneesti otettu käyttöön. En kyllä jaksa alkaa kaivelemaan, joten lähdelluotettavuus jääköön mutu-tasolle.

  Ja mitä tuohon tuttuakin tutumpaan 10% aivokapasiteettyimyyttiin tulee:
  http://www.uusisuomi.fi/viihde/8721-10-prosenttia-aivokapasiteetista-ja-muita-myytteja

 10. Vote -1 Vote +1keke
  says:

  @Legoinsinööri: Vaikka ihminen käyttäisikin vain puolia aivoistaan ja kokoa kasvatettaisiin kaksinkertaiseksi, eikös se puolikaskin kasva silloin kaksinkertaiseksi?;) Oikeastaan vähän turha spekuloida, koska tuskin kumpikaan olemme aivotutkijoita. Heitin vainmielenkiintoisen idean ilmoille mikä VOISI olla joskus mahdollista.

  Pelottaviahan tuollaiset keksinnöt ovat! Saa nähdä milloin koko ihmiskunta kompastuu omaan nokkeluuteensa. Ei olisi välttämättä kivaa elää kuolaavana kasvina ilman raajoja koko ikäänsä(kuolemattomana) ohjaten liikumakärryjään ajatuksen voimalla..

 11. Vote -1 Vote +1Jora
  says:

  Kaikki kehosi osat liikkuu ajatuksen voimalla.
  Kehosi toimii sillä aivokiekurakasalla. Ilman sitä sinä et eläisi millään tavalla. Sydän ei osaa liikkua itsekseen vaan sekin tarvitsee aivot. Supistukset ja muutkin tarvitsevat aivot.

 12. Vote -1 Vote +1Nimetön
  says:

  …Ja lopulta voi tulostaa kokonaisia ihmisiä

 13. ‘Sydän ei osaa liikkua itsekseen vaan sekin tarvitsee aivot’
  Oikeastaan sydän toimii erillään aivoista.

 14. Vote -1 Vote +1Taku
  says:
 15. Vote -1 Vote +1Legoinsinööri
  says:

  Ok en ole tainnut ikinä ottaa selvää tuosta aivokapasiteetin käytöstä eikä ole tullut faktat vastaankaan niin faktoina on pitänyt sitä mitä on kuullut.

  Hilavitkuttimessakin on ainakin esitelty bionisen silmän ja käden kehitystä.

 16. Vote -1 Vote +1ForzaMies
  says:

  Eiköhän niitä aivoja ihan 100% käytetä.Kuka lie keksinyt että käyttää vain 10% omista aivoista?
  Eikös tämä teknologia olisi englanniksi sitä “flash cloning” hommaa mitä monessa scifi elokuvissa,peleissä ja kirjoissa on?

 17. Vote -1 Vote +1hmm
  says:

  eilen tuli tästä aiheesta discoverylt ohjelmaa
  siin oli juuri tulostin millä pystyyvät tulostamaan vaikka uuden sydämmen tai muita vastaavia. ihmisen omia soluja käytetään siihen joten ei synny mitään hylkimisreaktiota tai muuta. oli kyll melkomielenkiintoista tietoa. on toivoa et elää itsekkii vielä vaikka 40vuoden kuluttua =D

Speak Your Mind

*