Kolelinia – pyöräilyä (lähes)pilvissä

Etenkin vilkkaimmissa kaupungeissa polkupyöräily on välillä melko ongelmallista. Ajoi sitten jalkakäytävällä tai autotiellä, aina löytyy vihaisia katseita joltain suunnalta. Kolelinia on konseptitason idea, joka kirjaimellisesti nostaisi hieman pyöräilijöiden asemaa. Pääosin keksinnöstä tulee mieleen yksiraiteiset junat. Kolelinian alaosasta löytyy ura, jota myöten pyöräilijä ajaa. Ylempänä sijaitsevaan vaijeriin taas kiinnitetään toinen ohjaustangon kahvoista putoamisen estämiseksi. Lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus kiinnittäytyä itse polkupyöräänsä turvallisuuden lisäämiseksi.

Tietysti kyseiset raiteet rajoittavat liikkumisen vapautta suuntien osalta, mutta kyllä tuo ilmassa pyöräily vaikuttaa melko kiinnostavalta. Mahdollisia ylämäkiä voitaisiin myös tasoittaa ja välillä kenties lisätä reittien mukaan. Ongelmia yksikaistaisella radalla aiheuttavat eri vauhtia pyöräilevät ihmiset, ohi kun ei pääse siitä vaan. Erilaisten risteyskohtien rakentaminenkin tuo omat tekniset murheensa mukaan ja kun vielä pitäisi lähtökorkeuteen jotenkin pyörän kanssa päästä.

Vaikka on siis paljon vielä suunniteltavaa jäljellä, tuo kyseinen konsepti joitain uusia ajatuksia ikuisen pyöräilyongelman ratkaisemiseksi. Vielä ei ole nähty lentäviä autoja, mutta kenties ilmojen halki kiitävät pyörät ehtivät ensin.

Lähde

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (17 arviota, keskiarvo: 3.59/5)

Comments

 1. +1 Vote -1 Vote +1Banned
  says:

  No nyt on kyllä erittäin mielenkiintoinen ratkaisu :O ;)

 2. Vote -1 Vote +1slashdot
  says:

  Mitäs sitte ku kaikilla on eripaksuset renkaat? Toihan olis tosi hyvä semmosille reiteille, jossa kulkee paljon ihmisiä.

 3. Vote -1 Vote +1Nimi Erkki
  says:

  Vanhassa Aku Ankassa oli vastaava idea. Siinä tosin raiteista roikuttiin alaspaäin.

 4. -1 Vote -1 Vote +1jänis
  says:

  Voi muuten olla aika hankala ajaa ku ei saa eturengasta käännettyä…

 5. +3 Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Onko tämä jotain pilaa! näkeehän tuon jo kuivastakin ettei tämä toimi. Nimittäin kun kuvassa käytetään kahta eripaksuista vaijeria joten tuon radan esijännittäminen on mahdotonta sillä eripaksuiset vaijerit käyttäytyvät lämpötilamuutoksessa eri tavalla josta taas seuraa että pyörän ja ohjaustangon välinen vaijerin etäisyys muuttuu kiinnitystukipiste tolppien välillä. Kuvassa näyttäisi kuitenkin olevan liikkumisvaraa pystysuunnassa juuri tätä ongelmaa torjumaan. Tästä on seurauksena että pyöräilijä ollessaan keskellä tukipylväitä jää ilmaan renkaan kadottaessaan otteensa alhaalla olevasta vaijerista. Tämä keksintö toimisi jos siinä olisi pyörät ylhäällä ja käytössä olisi vain yksi vaijeri, polkija muodostaisi tuossa systeemissä itse pystyssä pitävän vastapainon.
  Olen kuitenkin valmis kokeilemaan tätä systeemiä sillä se toisi pyöräilyyn aivan uudenlaista tehokkuutta, kunhan kaikki pyöräilijät huolehtisivat pyöriensä kunnosta ettei ohjaustanko pääse irtoamaan sillä tässä ohjaustankoon kohdistuu tavanomaiseen pyöräilyyn verrattuna toisenlaisia ylöspäin suuntautuvia voimia.

 6. +2 Vote -1 Vote +1Jusbe
  says:

  Toinen käytännönläheinen ongelma. Mitäs sitten tehdään kun edessä on mummo? Ajetaan yli?

 7. +3 Vote -1 Vote +1ollo
  says:

  Tiedekeskus Heurekassa pysty aikoinaan ajaa tsygällä vaijeria pitkin, ehkä nykyäänki. Paljo kätevämmin se suju siellä.

 8. Vote -1 Vote +1Pekka Holoppa
  says:

  Enivei, olisi huomattavasti turvallisempi työmatka minulla tuota käyttäen. Toisaalta nyt on aikaa mm. Hilavitkuttimelle.
  T:6kk sairauslomaa, johon kuntoutukset päälle.

 9. Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Aika huikeaa. Minkähänlainen operaatio vaijeritiehen liittyminen ja siltä poistuminen mahtaa olla? Näitä kannattanee rakentaa vain kaksisuuntaisina ruuhkaisiin ylityspaikkoihin, sen sijaan että alettaisiin rakentaa mitään isompaa verkostoa.

  Länsiväylän yli olis aika päheetä virittää nippu tuollaisia. Paitsi että otteen lipsahtaessa länärille mätkähtäminen autojen yliajettavaksi ei oikein ajatuksena houkuttele…

 10. “Voi muuten olla aika hankala ajaa ku ei saa eturengasta käännettyä…”

  Se menee uraa pitki

 11. +5 Vote -1 Vote +1JM
  says:

  Voehan se kääntää katseita kun tytöt kesällä pyöräilee minihameissa muutaman metrin korkeuessa. :P

 12. Vote -1 Vote +1Maza
  says:

  Itse pyöräilisin mielelläni kaupugnissa katutason yläpuolella johtuen liikennevaloista ja muista matkantekoa hidastavista tekijöistä.

  Laajakaan verkosto hyvin toteutettuna aiheuttaisi suurta ongelmaa. Sainkin jo paljon erilaisia ideoita ognelmien välttämiseen lukiessani aikaisempia kommentteja, kuten ylös pääseminen ja alas tuleminen. (tarvitaan vain jonkinlainen “ramppi” ja pyörä kiinnitetään vaijeriin jo alhaalla.) Risteykset ovat tosin hieman hankalampi toteuttaa.

  “Voehan se kääntää katseita kun tytöt kesällä pyöräilee minihameissa muutaman metrin korkeuessa. :P

  Eikös se ole vain pelkkää plussaa… :P

Speak Your Mind

*