Adam Harvey: Computer Vision Dazzle -meikkiohjeita kasvontunnistamisen estämiseksi

Adam Harvey on huolissaan isoveljestä. Tämä kun tuntuu nykyään valvovan kameran kanssa joka paikassa niin ulkona kuin rakennuksissakin, mm. kaupoissa. Tähän lisämaustetta tuo tehokkaat avoimen lähdekoodin algoritmit, joilla voidaan helposti tunnistaa henkilö kasvojen perusteella heikommastakin videokuvasta. Mm. joissain kaupoissa on jo otettu käyttöön kasvojentunnistuslaitteisto, joka seuraa yksittäisten ostoksentekijöiden liikkeitä. Ja jos kaupoissa jo tehdään näin, niin kuka tietää miten meitä valvotaan muissa paikoissa. Tämä esimerkki siis kuitenkin USAsta, jossa tiedetysti WTC-iskujen jälkeen on sallittu huomattavasti tarkempaa yksilönseurantaa.

Computer Vision Dazzle on lopputyöprojekti, jossa Adam Harvey selvittää kuinka voi välttää automaattisesti tunnistetuksi tulemisen. Useat kasvontunnistusteknologiaa tarjoavat yritykset antavat ilmaisen demo-version ohjelmastaan käyttöön. Adam on perehtynyt näihin. Tämä meikkausohje on tehty avaamalla OpenCV-ohjelmiston Haar-algoritmi. Ja testissä on siis tunnistettu näitä piirrettyjä kasvoja, ei valokuvia.

Kuvassa: Test Patterns -meikkikuviot ovat erityisesti Haar-malleja silmällä pitäen luotuja hämäysmeikkejä. “Random Patterns” ovat sattumanvaraisia testejä kasvontunnistuksen välttämiseksi. “No Patterns” ovat piirroksia peruskasvoista. Punaisessa laatikossa olevat kasvot tunnistettiin, muita ei. Näitä voi kokeilla kotona vaikkapa digipokkarin kasvontunnistusohjelman kanssa.

Jatkoajatuksena tästä tulee ainakin itselle mieleen, että kasvot joita videovalvonta ei tunnista kasvoiksi saattavat herättää ei-haluttua huomiota. Voisikin lähteä etsimään jonkinlaista OpenCV-injektiota, meikkikuviota joka kaataisi koko ohjelman! Tässä olisi aihetta vaikka scifi-elokuvaan.

Videolta voi seurata pätkää Star Trekistä, jossa on käytetty Pittsburgh Pattern Recognitionin automaattista kasvojentunnistusteknologiaa. Kun henkilö on tunnistettu, näkyy polygonin alla tämän nimi. Valkoiset monikulmiot taasen ilmaisevat että kasvot on tunnistettu, mutta kuva ei ole tarpeeksi tarkka, jotta henkilön voisi tunnistaa.

Lähteet: www.todayandtomorrow.net, ahprojects.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (21 arviota, keskiarvo: 4.05/5)

Comments

 1. +3 Vote -1 Vote +1Niko
  says:

  Voisi olla helpompaa pitää vain peittäviä aurinkolaseja !?

 2. Vote -1 Vote +1Hannu K
  says:

  Tommonen meikki on passikuvan ottajan painajainen ;)

  Ei taitais mennä nimismiehen skannerista läpi.

 3. Vote -1 Vote +1esko
  says:

  saa nähdä kaunko menee että tällaisten meikkien käyttäminen kriminalisoidaan

 4. +1 Vote -1 Vote +1jeps
  says:

  ei muutakun burka päälle!

 5. -2 Vote -1 Vote +1hymy pyllylle
  says:

  tossa videossa ei toimi äänet.. ainakaan mulla :(

 6. +2 Vote -1 Vote +1Taku
  says:

  Siksi siis scifileffojen cyberpunkkareilla on aina jotkin ihme sotamaalaukset kasvoilla!

  Tässä olisi muuten linkki hilavitkuttimeen muutaman vuoden takaa, jonka tarkoitus on myös estää valvontakameroita tunnistamasta käyttäjäänsä.
  http://we-make-money-not-art.com/archives/2005/12/the-purpose-of.php

  Vitsi piilee siinä, että samalla kun pukine haittaa kameroiden valvontakykyä, kanssaihmiset kiinnittävät todennäköisesti enemmän huomiota, koska rakennelma muistuttaa muslimi- tai hindunaisen huivia. Tosin sekin sanotaan tuossa artikkelissa, mutta sanonpa nyt minäkin saman asian.

Speak Your Mind

*