Biologit löysivät ensimmäisen monisoluisen eläimen joka pärjää kokonaan ilman happea

Perinteisesti yksi tutkijoiden asettamista edellytyksistä maan kaltaiselle elämälle on happi. Pitkään on ajateltu että ilman yhteyttämällä tuotettua happea tuntemamme kaltainen elämä ei yksinkertaisesti olisi mahdollista. Uuden, välimeren pohjasta tehdyn löydöksen myötä tämäkin tiukkaan juurtunut käsite on nyt joutumassa romukoppaan.

Äskettäin välimeren pohjasta hapettomasta ympäristöstä löydetty uusi Haarniskaislaji on tukijoiden näkökulmasta täysin uniikki löydös, sillä tällä ei ole lainkaan mitokondriota, jonka avulla kaikki muut tunnetut kompleksiset eläimet muuntavat ravinteet ja hapen energiaksi. Mitokondrioiden sijaan löydetyllä haarniskaisella on Hydrogenesomeja, joiden avulla eläin kykenee tuottamaan energiaa ravinteista täysin ilman happea. Vaikka vastaavaa on nähty aikaisemmin joillain yksisoluisilla, bakteerin kaltaisilla eliöillä, niin tähän mennessä ei vielä koskaan näin monimutkaisella elämänmuodolla.

Tavallaan nyt tehty löydös avaa aivan uusia skenaarioita myös Maapallon ulkopuolisen elämän etsijöille. Kenties viimein voitaisiin jopa luopua käsityksestä, että maapallolla tunnetun kaltainen elämä vaatisi planeettamme kaltaisen ilmakehän.

Lähde: wired.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (39 arviota, keskiarvo: 4.49/5)

Comments

 1. -23 Vote -1 Vote +1juu
  says:

  (click to show comment)

 2. +10 Vote -1 Vote +1chemist
  says:

  Tästä käsityksestä, että maapallolla tunnetun kaltainen elämä vaatisi planeettamme kaltaisen ilmakehän, on tosin jo tiedepiireissä luovuttu ajat sitten.

 3. +9 Vote -1 Vote +1Pdsfoj
  says:

  @Juu: eipäs, scifi-kirjailijat ovat jo pitkään kirjoittaneet eliöistä jotka eivät tarvitse happea. Spidermanissakin on joskus ollut tälläinen pahis, en nyt kyllä muista mikä tämän nimi oli enkä jaksa selvittää.

 4. +1 Vote -1 Vote +1lord_kelvin
  says:

  @Pdsfoj:

  varmaan symbioottia tarkotat?

 5. +5 Vote -1 Vote +1Pdsfoj
  says:

  @lord_kelvin
  Nehän ne olivatkin. Tulipa muuten tuosta uudesta eliölajista mieleen eräs lause. “Where’s your god now?”
  Saas nähdä mitä biologian opettajani sanoo kun kuulee tästä.

 6. -14 Vote -1 Vote +1Joonatan
  says:

  (click to show comment)

 7. -5 Vote -1 Vote +1Henkka
  says:

  (click to show comment)

 8. -9 Vote -1 Vote +1heijahui
  says:

  (click to show comment)

 9. +4 Vote -1 Vote +1Tive
  says:

  Kuten nimim. chemist sanoin, niin kyllähän se on jo pidemmän aikaa ollut tiedossa ettei elämä vaatisi happea/ilmakehää. Happihan on vain eräänlainen “polttoaine” jota ihmiset ja monet muut eläimet nyt sattuvat käyttämään energianlähteenään. Mutta esimerkiksi jotkin syvänmereneliöt tuottavat energiansa kemosynteesin avulla, jonka raaka-aineena ovat mm. erilaiset rikki- ja typpiyhdisteet, joita löytyy syvänmeren savuttajista. Tälläiset eliöt kestävät siis hyvin suurta kuumuutta sen lisäksi, että ne eivät tarvitse happea eivätkä valoa! Kyllä se elämä ainakin maapallolla sen verran sitkeään on, että ilman happeakin pärjätään ;)

 10. +2 Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Kauan aikaa ei liene tarvise odotella ensimmäisen luotaimen kaivauduttua Europan kilometrien paksuisen jääpeitteen läpi, sieltä jos elämää löytyy on se melko todennäköisesti kirjoituksen kaltaista hapettomassa ympäristössä elämään kykenevää lajia.

 11. Tieto hapettomasta elämän mahdollisuudesta oli väittelyn kohteena jo 40- luvun biologian tunnillamme, joskin jäin 28 – 1 vähemmistöön
  typerine luuloineni.
  Mutta miksi ei lehtivihreän kykyjä ole vieläkään opittu, ja nälkä senkun lisääntyy maailmassa.

 12. -1 Vote -1 Vote +1Höpö
  says:

  Ei se Priapulida jormaan ui. Se vain näyttää jormalta.

 13. +2 Vote -1 Vote +1realisti
  says:

  Olihan jo aikakin että tämä käsitys vahvistetaan. En ole itsekään uskonut yleiseen käsitykseen että elämän vaatimukset olisivat samat kaikkialla universumissa.

Speak Your Mind

*