Sleep Scan – tarkkaile nukkumistasi

Muutamissa sänkykaupoissa olen nähnyt “pika-analyysejä” siitä, miten nukut ja mikä menee vikaan. Seuraavaksi sinulle tyrkytetään juuri se oikea niskatyyny, jolla saa unta vaikka kivenheiton päässä lentokentästä. Tanitan kehittämä Sleep Scan tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden tutkia nukkumistaan itse ja sitä myötä panostaa sänkyostoksiin omien analyysien perusteella.

Sleep Scan on eräänlainen matto, joka asetetaan muiden petivaatteiden alle. Matossa oleva sensori tallentaa pulssin, hengitystahdin ja ruumiin liikkeet. Laitteen toiminta perustuu sen sisällä hyllyvään veteen, jonka väreily tallennetaan. Erilaisten pulssien perusteella saadaan monenlaisia tietoja nukkujasta. Tiedot tallentuvat laitteeseen kytketylle SD-muistikortille, josta ne voi siirtää tietokoneelle. Tämän jälkeen käyttäjä voi tarkastella nukkumistilastojaan mukana tulevan ohjelman välityksellä ja saada käsiinsä mm. erilaisia kuvaajia unestaan. Sleep Scanin omistaja saa tietää esimerkiksi mahdollisten “heräämisten” määrän unen aikana ja kuinka kauan nukkui. Kyseisten tietojen avulla ohjelmisto laskee käyttäjälleen “unipisteet”.

Laite on suunniteltu käytettäväksi erilaisissa terveydenhoitolaitoksissa ja hotelleissa, mutta se taipuu yhtä hyvin myös kotikäyttöön, mikäli taskusta löytyy ylimääräiset n.300 euroa. Yritys pyrkii myymään 10000 “unimattoa” ensimmäisen vuotensa aikana. Vielä emme pysty tallentamaan uniamme, mutta Sleep Scanin avulla saa ainakin tietää osan yöllisistä tapahtumista. Ties vaikka joskus tulevaisuudessa ala-asteen välitunnilla kisattaisiin siitä, kellä on kovimmat “unipisteet”.

Lähde

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 arviota, keskiarvo: 3.46/5)

Comments

 1. Mikäli omistaa iPhonen, pääsee hieman halvemmalla Appstoresta löytyvällä Sleep Cycle alarm clockilla. Kyseiseen ohjelma tarkkailee unta kiihtyvyysanturilla ja tallentaa liikkeesi kuvaajalle. Pääasiallinen käyttötarkoitus tosin taitaa olla optimaalisin heräämisajankohta :)

 2. -4 Vote -1 Vote +1Slow
  says:

  Tuonhan saa iPhonelle 79c:llä appstoresta

 3. +2 Vote -1 Vote +1Arkkis
  says:

  iPhonelle löytyy Sleep Cycle niminen softa, joka käyttää puhelimen liikeantureita seuratakseen samaa asiaa.

  Eli puhelin laitetaan patjan ja lakanan väliin sängyn laidalle tms. Ohjelmaan asetetaan herätysaika ja se jätetään laturissa tarkkailemaan liikehdintääsi.

  Ohjelma seuraa untasi koko yön ja herättää sinut puolen tunnin aika-ikkunassa ennen herätysaikaa pyrkien löytämään sen hetken jolloin olet virkeimmilläsi. Näin et toivottavasti herää syvästä unesta ja tunne oloasi niin väsyneeksi.

  Ohjelmasta ei saa ulos kovin kattavia statistiikkoja, mutta kyllä sieltä melko havainnollisen käppyrän unen laadusta saa. Graafin voi sitten lähettää sähköpostilla itselleen tai vaikka facebookkiin kavereille ihmeteltäväksi. Samaten ohjelma laskee yö-unille varatun ajan pituuden ja pitää keskiarvoa tästä.

  Sanoisin että jos sattuu löytymään iPhone, on tuo 0.79€ kokolailla parempi hinta kuin tuo 300€, varsinkin kun mukana on se herätys. :)

  Olen kyllä nähnyt vastaavan softan nokialaisiinkin, liekö nimi ollut Happy Wakeup Clock tai vastaava. Se taisi pohjautua mikrofoniin liikesensorien sijasta eikä siinä ollut statistiikkoja.

 4. Vote -1 Vote +1Arkkis
  says:

  Hah, slow olikin nopeampi, noh, ehkä kirjoittamani tekstin määrä kertoo miksi kesti :D

 5. Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  Sleep Scan 2:n bluetooth/usb ja tietokoneeseen Sleeptrackeriä vastaava herätyskellosofta. Olisi hyvä ominaisuus, voisi vaikka harkita ostamista.

 6. Vote -1 Vote +1jarski
  says:

  tulevaisuudessa tulee muuten olemaan ylä-asteita jotka ovat erikoistuneet syömisen ja nukkumisen opiskeluun, saisi tosin olla jo nyt.

 7. -1 Vote -1 Vote +1Arskaasd
  says:

  Mulle tuli tosta kuvasta kyllä ekana mielee, et onpas neidolla huonot hampaat. eww

Speak Your Mind

*