Delfiinit oppivat kommunikoimaan ihmisten kanssa Applen iPadin välityksellä

Kuulutko niihin skeptikoihin, jotka ovat edelleen sitä mieltä, että Applen iPad tabletti on hyödytön lelu, jota ei voi oikein käyttää tietokoneena, eikä matkapuhelimena? Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tabletille löytyy ainakin eräs käyttökohde, jossa tämä on optimaalinen. Delfiinitukija Jack Kassewitz on nimittäin tullut tutkimuksissaan siihen tulokseen että iPad on tällä hetkellä markkinoilla olevista laitteista optimaalisin delfiinien kanssa kommunikoimista varten. Laitteen suurikokoinen kapasitiivinen kosketusnäyttö on on sopiva delfiinien nokalla kosketeltavaksi, ja ideana on että ruudulla voitaisiin näyttää symboleja joita valitsemalla delfiini voisi kertoa haluamansa.

Tällä hetkellä tutkija perehdyttää Merlin nimistä delfiiniä iPadin käyttöliittymään esimerkiksi näyttämällä delfiinille saman aikaisesti omenaa, ja omenaa muistuttavaa ikona iPad laitteen ruudulla. Tavoitteena on, että kunhan delfiinit oppivat käyttämään iPadia sujuvasti, niin laitteen avulla delfiinit voisivat koommunikoida ihmisille laajasti esineistä, asioista ja jopa tunteista.

Myös Applen pääjohtaja Steve Jobs on varmasti iloinen että käyttäjät ovat alkaneet oivaltamaan tabletin mahdollisuudet myös perinteisten tietokoneen käyttökohteiden ohella. Miksi ei tabletti voisi yhtä hyvin toimia optimaalisena tietokoneelle myös muille erikoisvaatimuksia omaaville kohderyhmille, kuten vaikkapa pikkulapsille tai vanhuksille, joille perinteisen mallisen tietokoneen käytön oppiminen saattaa olla ylivoimaista.

Lähde: mleddy.blogspot.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (38 arviota, keskiarvo: 3.08/5)

Comments

 1. +3 Vote -1 Vote +1jepjep
  says:

  Delfiineillä on jo ollut jonkin aikaa noita järjestelmiä, jossa ne voivat valita mm. mitä haluavat syödä. Nyt ne ilmeisesti osaavat kuljettaa iPadiä mukanaan, kun tämä tuote jotain uutta asiaan tarjoaa :)

  Varsinaisesti halusin kommentoida sitä, että “pikkulapsilla on ylivoimaista oppia perinteisen tietokoneen käyttöä”. Pikkulapsille uuden oppiminen ei tuota pienintäkään ongelmaa :) Vanhukset ovat sitten omassa kategoriassa.

  go apple go apple, vaikka mulla on kyllä HTC:n kapula…

 2. +3 Vote -1 Vote +1Jeppe
  says:

  Ei taida olla viraali, google haun perusteella Jack Kassewitz on ihan oikea henkilö ja delfiineihin erikoistunut tutkija.

  Tietenkin tuohon kelpaisi muukin kosketusnäyttölaite, eihän sen nyt ihan välttämättä tarvitse ipad olla. Ipad nyt on helposti saatavilla, kun kilpailijoiden vastaavat ovat vielä kehittelyasteella tai ovat muutoin harvinaisempia laitteita.

 3. +3 Vote -1 Vote +1jorma
  says:

  Sattumoisin Omenan kuvia näytetään ruudula. Onkohan sitä tyylitelty haukkaamalla siitä palanen? Skeptikkona uskoisin, että tässäkään tapauksessa tutkija ei ole lausuntoansa koskevasta iPadista mitään maksanut, päin vastoin.

 4. +5 Vote -1 Vote +1Jou
  says:

  Jorma on oikeassa. Pitääkö ton läpyskän saatana olla just apple-merkkinen? Otsikosta tulee sellainen fiilis, että vain applen ylihintaisilla romuilla voidaan tehdä sitä, tätä ja tuota. Muiden valmistajien pitäsi mainostaa tyylillä, joissa kyseenalaistetaan applen paskojen rajoittuneisuus ja herättää ihmiset tajuamaan kuinka paskaan romuun ovat rahojaan pistämässä.

 5. -3 Vote -1 Vote +1Pdsfoj
  says:

  iPad on suhteellisen halpa, sekin varmasti yksi syy näiden käyttöön. Saas nähdä että miten älykkäiksi delfiinit sitten osoittautuvat.

 6. +15 Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  “Kuulutko niihin skeptikoihin, jotka ovat edelleen sitä mieltä, että Applen iPad tabletti on hyödytön lelu, jota ei voi oikein käyttää tietokoneena, eikä matkapuhelimena? Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tabletille löytyy ainakin eräs käyttökohde, jossa tämä on optimaalinen.”

  Onko tämä vain hehkutusta ja retorista kikkailua, vai onko iPad ainoa laite maailmassa, jossa on 10″ kapasitiivinen kosketusnäyttö?

  Toki iPadilla voi sujuvasti tehdä moniakin asioita. Sen totaalinen turhuus tuotteena on aina perustunut siihen, että monet muut tärkeät asiat onnistuvat vain kilpailevilla tuotteilla. Tämä asetelma muuttuu vain, jos joku tuotteen ominaisuuksista on uniikki ja jollain erikoiskäytön alalla todella tärkeä.

  Valaistakseni ajatuksenjuoksuani käytän analogiaa kilpa-autoista: Mersu X ja BMW N ovat suurinpiirtein yhtä nopeat ja samanhintaiset, mutta mersusta puuttu peruutusvaihde (arvaatteko jo kumpi on iPad ;) ). Mersumiehet tietenkin ostavat silti uskollisesti Mersun, mutta se on vakavien puutteidensa vuoksi silti totaalisen kilpailukyvytön, eli toisinsanottuna “mersumiesten lelu”. Pelkällä merkillä myyvä muuten kilpailukyvytön tuote on aina vitsi, ja siksi mersumiehille nauretaan, kun auto pyörähtää radalla ympäri ja kuski koukkaa viheriön puolelta peruutusvaihteen puutteen vuoksi.

  Mutta jos Mersu tarjoaisi ensimmäisenä autona ikinä luodinkestävät lasit (=11″ kapasitiivisen kosketusnäytön), asetelma muuttuisi. Se ei olisi enää turha tuote, vaan erikoiskäyttöön räätälöity tuote. Merkkiuskovaisten lisäksi Mersulla olisi nyt asiakaskunnassaan myös turvallisuudestaan huolta pitävät rosvot ja poliisit (=delfiinit).

  Jos vastaus alussa esittämääni kysymykseen on kyllä, ruvetkaamme siis markkinoimaan iPadia delfiini-tablettina.

  Jälleen kerran Appleuskovaisten miinusääniryöppyä pelonsekaisin tuntein odotellen puren hammasta ja sanon vielä yhden asian: Onhan se hyvä, että laitetteelle, johon yksikään valveutunut kuluttaja ei koskisi, löydettiin käyttötarkoitus vähemmän älykkään lajin keskuudessa. Tosin ironian kannalta olisi ollut kertaluokkaa mehukkaampaa, jos uusi käyttäjäkunta olisi koostunut delfiinien sijasta vaikka simpansseista :D

 7. (click to show comment)

 8. +12 Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  @Erkki: Hävettää laskea keskustelun tasoa näin paljon aiheen ohi menevällä vastauksella jo valmiiksi aiheen ohi menevään kommenttiin, mutta itse asiassa… :D

  FIAn sääntöpykälä 9.7 sanoo “All cars must have a reverse gear operable any time during the Event by the driver when the engine is running.”.

  Lähde: http://www.formula1.com/inside_f1/rules_and_regulations/technical_regulations/8710/fia.html

Speak Your Mind

*