Kuinka suodatat vuvuzela-torvet pois television jalkapallo-otteluista?

Yksin meneillään olevien jalkapallon MM-kisojen eniten puhetta aiheuttaneista ilmiöistä on maassa keksityt, järkyttävän kovaa ja rasittavaa ääntä päästävät vuvuzela -torvet. Vaikka kisoista kotisohvalla nauttiessa ei tarvitse pelätä kuulovaurioita, niin TV-lähetysten taustalla suriseva torvipöhinä syö hermoja.

Saksalainen nimimerkillä “Tube” kirjoittava nikkarin on keksinyt tavan suodattaa jalkapallolähetyksistä vuvuzela-hörinän pois. Tuben tekemän analyysin perusteella torvien perustaajuus on 233Hz, ja ylätaajuudet  466, 932 ja 1864Hz. Koska tavalliset television kaiuttimet eivät pysty toistamaan niin alhaalta, kuin 233Hz, niin ärsyttävät televisiosta kuuluvat sivuäänet ovat torven ylätaajuuksien sekamelskaa.

Ylimääräisen törinän poistaminen äänilähetyksestä onnistuu siis helposti liittämällä television äänilähdön ja stereoiden väliin esimerkiksi Logic express tai Garage Band äänenkäsittelyohjelmalla varustettu Mac Mini. Ohjelmassa kytketään äänimonitori päälle, ja luodaan simppeli suodatin vuvuzela-torvien äänten taajuuksien poistamiseksi.

Tarkemmat ohjeet äänisuodattimen tekoon löytyvät bloggaajan sivuilta tämän linkin takaa (käännetty englanniksi Google translaten avulla)

Mainos: riemastuttavan raivostuttavat Vuvuzela-torvet Superkauppa.fi -verkkokaupasta

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (19 arviota, keskiarvo: 3.37/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +13nncn
  says:

  Se ääni on kyllä todella rasittava, vaikka en kisoja katsokaan. Jos mielenkiintoa muuten sattuis löytymään, niin se kyllä loppuis äkkiä noiden torvien takia. Mehiläistarhaajille varmaan tuttu ääni ja tietenkin lapin kävijöille.

 2. -4 Vote -1 Vote +1arra
  says:

  Itse en ole edes huomannut kyseistä ääntä, ihan perus ääniä siellä kuuluu. Tämä hullunmylly kielto-spekulaatio alkoi etelä-afrikan joukkueen pelistä, mutta torvet ovat ihan selkeästi vähentyneet muissa peleissä.

 3. +2 Vote -1 Vote +1PPH
  says:

  Kisa kanavan välttäminen on paljon helpompi ja järkevämpi konsti.

 4. -1 Vote -1 Vote +1jepjep
  says:

  Melko vanhatki telkut toistaa tuon 233Hz vielä ihan hyvin, saa mennä jo 90-luvun puolelle että suurin osa ei sitä toistaisi.

 5. +2 Vote -1 Vote +1Makedada
  says:

  Jalkapallon ystäviä niin raivostuttaneiden kuin ihastuttaneidenkin torvien ääntä on Yleisradion lähetyksissä vaimennettu nyt jonkun verran. Itse en huomannut tänään Norsuunluurannikko-Portugalia matsissa noita ääniä juuri ollenkaan. Laulut, rummut ja torvet kuuluvat suuriin jalkopallopeleihin ja en voi ymmärtää miksi pitäisi kieltää hauskanpito. Tietääkseni vain Etelä-Afrikan avauspelissä ääni taso nousi hieman häiritseväksi, muuten ollut suht. hiljaista.

 6. +2 Vote -1 Vote +1Jukkasdasd
  says:

  Niin siis torvet kuuluvat afrikkaan ja rummut etelä-amerikkaan. Eurooppalaiseen kannattajakulttuuriin kuuluu oikeestaan pelkät huudot ja laulut ja hyvä niin sillä se kuulostaa kaikista hienoimmalta.

  Ja tosiaan siellä katsomossa ei ainakaan euroopassa huudeta tai vihelletä “hauskanpidon takia” vaan se kohdistuu pelin tapahtumiin ja pelaajiin. Siksi tuo yhtäjaksoinen torvien päristely on aika ärsyttävää, kun se peittää alleen noi kaikki muut taputukset, vihellykset, huudot ja muut pelin tapahtumiin reakoivat jutut. http://i.imgur.com/rEAil.png :D

 7. Vote -1 Vote +1Polipomppa
  says:

  Kiitos tästä artikkelista!

 8. Vote -1 Vote +1SASamuli
  says:

  YLE tosin 15.6 aloitti Vuvuzela torvien suodatuksen lähatyksistään joten tätäkään kikkailua ei tarvitse tehdä :) Kerrankin loistavaa palvelua yleltä.

 9. Vote -1 Vote +1PPH
  says:

  Mikään kannatusjoukko EI kuulosta hienolta, oli kyseessä mikä maa tai laji tahansa. Ehkä ärsyttävimpiä on silti alppilajeissa suositut kilikalikellot latujen varressa. Kumma ettei niitä suodateta, voi olla vähän haasteellisempaa.

 10. +1 Vote -1 Vote +1Jukkasdasd
  says:

  ^^

  Kilikalikellojen soittajat kuulostaa ärsyttävältä mutta eurooppalaisten jalkapalloseurajoukkueiden ultraskannattajat kuulosta hienolta eikä näytän tyhmältä, kun siihen kuuluu pelkät huudot ja laulut eikä ole mitään vesivärejä naamassa tai pelleasuja päällä http://www.youtube.com/watch?v=egPcMTbVCqM

 11. +1 Vote -1 Vote +1PPH
  says:

  Täytyy kyllä myöntää etten oikein ymmärrä koko kannatusjuttua. Muutama äijä pelaa jotain Jalista/lätkää/jääpalloa what ever ja sitten tuhannet muut mylvii kuin puolijauhoiset sen takia. Miksi? Miten se niiden kannattajien elämää muuttaa mihinkään että voittaako vai häviääkö nämä muutamat siinä pelissään? Mylvisi joku joskus jonkun oikeankin asian puolesta niin olisi ihan ok, mutta joku peli?

 12. +3 Vote -1 Vote +1Jukkasdasd
  says:

  “Täytyy kyllä myöntää etten oikein ymmärrä koko kannatusjuttua.”

  Kyse ei aina ole pelistä vaan kahden eri joukkueen kohtaamisesta ja katsojat tuntevat yhteenkuuluvuuttaa siihen kannattamaansa joukkueeseen. Miksi sitä ei voi ymmärtää? Kannattajat tulevat iloiseksi jos oma maajoukkue voittaa sen toisen maan. Tai sitten jos jossain kaupungissa on kaksi kovaa seurajoukkuetta, joista toinen on profiloitunut työväenluokan joukkueeksi ja toinen on rikkaiden ihmisten kannattama joukkue niin onhan se kiva että omat voittaa.

 13. +1 Vote -1 Vote +1persearska
  says:

  Kyllä suurin osa ei jeesuksen aikaisten teeveen kaiuttimista toistaa vielä vallan mainiosti 233hz.

  Ja tuosta ylen suodatuksesta; ei siitä juurikaan hyötyä oo. kyllä niiden torvien ääni kuuluu hyvin vieläkin…

Speak Your Mind

*