Tulevaisuuden jääkaapissa elintarvikkeet säilötään geeliin

Vaikka moderni jääkaappi on kätevä, niin se ei kuitenkaan tarkoita että parantamisen varaa ei olisi. Jos et kuitenkaan usko, että internet jääkaapin ovessa on tulevaisuutta, niin kenties tämä, geelijääkaappi on.

Geelijääkaapin ideana on, että tänne säilötyt asiat kelluvat vihreässä polymeeri-geelissä. Asioita on helppo lisätä jääkaappiin tunkemalla käsi geeliin, ja vastaavasti nappaamalla elintarvike geelistä kun tälle tulee tarvetta.

Hienoa konseptissa on, että tämä käytännössä poistaa pilaantumista edistävän hapen jääkaapista. Myös jääkaapin hukkatila katoaa, kun tuotteita voi latoa kaappiin ilman kiinteiden hyllyjen rajoituksia.

Valitettavasti geelijääkaappi on vielä toistaiseksi vain Venäläisen muotoilun opiskelijan nimeltään Yuriy Dmitriev konsepti. Idea on kuitenkin päässyt Electroluxin “tulevaisuuden keittiö” designkilpailun finaaliin, joten ken tietää josko idea pääsisi yrityksen sisällä vaikkapa jatkokehityksen kohteeksi.

Lähde: electroluxdesignlab.com (kautta: dvice.com)

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (39 arviota, keskiarvo: 4.56/5)

Comments

 1. Aika käytännöllinen idea. Saattaisia toimiakkin todellisuudessakin. Mitenkäs tonne säilöttäis vaikka maito purkki?

  Offtopic:
  Mikäköhän mulla kun menen hilavitkuttimen etusivulle Chromella.
  Niin en näe muuta kun ensimmäisen artikkelin otsikon ja tekstin, enkä näe enää kommentit tekstiä enkä sivulla olevia viimeisiä artikkeleita enkä muita kuvan oikealla puolella olevia asioita. Nytkin joudun firefoxilla tulemaan tänne. Onko kyse netissä vai sivusta? (Muut sivut toimii ihan hyvin)

 2. +12 Vote -1 Vote +1zanuha
  says:

  @Smeikki:
  No se purkki tungetaan sinne geeliin.

 3. +3 Vote -1 Vote +1jarppa
  says:

  Sattuu vahingossa koira, kissa tai jokin muu lemmikki menemään tonne geeliin kun silmä välttää niin hyvä tulee. :D

 4. +27 Vote -1 Vote +1Silti
  says:

  Hieno idea varsinkin hedelmille!

  Mut mitenköhän: :-D

  Kanneton iso kattila täynnä hernekeittoa.
  Mehukannu.
  Avattu jogurttipurkki.
  Kananmunakennolevyt.
  Kermalla kuorrutettu kakku.
  Jähmettymään pistettävä hyytelö.

  Will it mess? :-D

  Kuinka usein hyytelö täytyisi vaihtaa kun sinne menee “likaisin käsin tonkimaan”? Valuvatko raskaimmat elintarvikkeet tai astiat pohjalle? Kuinka ovi mahtuu kiinni kun sinne pistää tavaraa, kun se on jo täynnä geeliä ennestään? Miten kävisi pikkulapsille jotka syövät geeliä?

  Myytti murrettu? ;)

  Paljon tuotesuunnittelua tarvitsisi tuommoinen, ja käyttökohde olisi melko rajattu. Mutta olisi se hienoa jos voisi ostaa hedelmät ja salaatit vaikkapa kuukaudeksi kerrallaan, eivätkä ne ehtisi pilaantua ennen käyttöä. Vanhalta kansalta voisimme oppia paljon myös näistä asioista.. Tai wikipediasta.. :)

  Toteutushan se on joka ratkaisee lopulta.

 5. -6 Vote -1 Vote +1Lymi
  says:

  (click to show comment)

 6. +1 Vote -1 Vote +1juupa juu...
  says:

  Aika vänkä on idea. Mitenköhän sitten tuon geelin myrkyllisyys. Jos haluaa läskiräpylöitä tunkea tonne ilman mitään päälystä niin voiko sitten läskärit (lihapiirakat) syödä sitten säilömisen jälkeen?

  @Sneikki

  Itelläni sama ongelma välillä Operan kanssa. Luulisin että ongelma johtuu Hilavitkuttimen koodaustavasta, eli että sivu ei tue kaikkia selaimia (pitääkö paikkansa?).

 7. -10 Vote -1 Vote +1Makedada
  says:

  (click to show comment)

 8. -1 Vote -1 Vote +1pikachu
  says:

  Sama ongelma chromella eilen, tänään toimii hyvin.

 9. -14 Vote -1 Vote +1Torrenomonolispalikos
  says:

  (click to show comment)

 10. @Makedada On olemassa muistimateriaaleja, jotka palaavat automaattisesti alkuperäiseen muotoonsa. Geeliä voi siis ajatella vähän niin kuin hyytelönä, joka “muistaa” aina palata jääkaapin muotoon kun tätä on muotoiltu.

  @Torre Myös energiaa ja tilaa säästyy. Kylmää ilmaa ei pääse karkaamaan joka kerta kun ovi avataan. Lisäksi jääkaappiin ei jää hukkatilla hyllyjen väliin kuten nyt. Konseptin avulla jääkaappien rakenteista voitaisiin tehdä myös nykyistä kevyempiä ja eri kokoisiin tiloihin sopivia.

  Vaikka kyseessä on pelkkä konsepti, niin laittakaahan ihmiset vähäsen mielikuvitusta kehiin taas!

 11. +25 Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Sitten kun aikakone keksitään, käyttäisin sitä jääkaappina. Pakkaa vain aikakoneen täyteen elintarvikkeita, ja pistää sen matkustamaan kohti tulevaisuutta samalla vauhdilla kuin muu maailma, jolloin aika aikakoneen sisällä pysähtyy.

  Elintarvikkeet voi sitten napata ulos jääkaapista vaikka parin viikon päästä vain muuutama sekuntia vanhempina kuin kaappiin laitettuina. Myös ruuan lämpötila on ennallaan, joten sinne voi laittaa vaikka valmiiksi kokatun lämpimän aterian.

  Koska aikakonejääkaappi keksitään? Koskakoskakoska? =)

 12. +8 Vote -1 Vote +1zouzel
  says:

  Pikemminkin normaaliin jääkaappiin erillinen lokero joka on täynnä tuota geeliä. Sinne voi sitten laittaa vaikkapa vihannekset ja hedelmät, mutta muuta jääkaappia voisi käyttää normaaliin tapaan. Tuo geelimössö voisi toimia hyvin myös kauppojen vihannes/hedelmä hyllyjen korvikkeena.

 13. +10 Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  Aikaisempiin selainkommentteihin lisäisin, että eipä toiminut hilavitkutin Safarillakaan. Firefoxista näyttäisi tykkäävän.

  Sitten jääkaappiin… Ideana mielenkiintoinen, mutta taitaapi olla käytännön ongelmien vuoksi tämäkin vehje käyttöesineenä toteutuskelvoton vielä hyyvin pitkään.

  Jos tuo elastinen aine on niin jäykkää, että se jaksaa pitää maitopurkitkin ylhäällä, millaisella voimalla elintarvikkeet pitää sinne survoa? Monet ruoat pitänee pakata pakasterasioihin, ettei lihamurekkeesta jää sipulit tuohon ihmeelliseen mönjään tai kakusta mene kuorrutteet pilalle. Ja käytännössä sinne pakasterasian sisään jää aina sen verran sitä happea, että pilaantumista estävä vaikutus tehonnee vain pakkaamattomiin elintarvikkeisiin. Tämä vesittäisi ensimmäisen laitteen kahdesta listatusta kilpailuvaltista.

  Entä mihin syrjäytyy geeli, kun jääkaappi sullotaan täyteen? Jos ideana on vain geelin kasaanpuristuminen, paine kasvanee niin nopeasti, ettei hyllyttömyydellä saavuteta varsinaista lisätilaa. Jos näin on, siinä menee se toinenkin kilpailuvaltti. Veikkaan, että tuotekehittelyssä ei olla ainakaan vielä päästy eroon näistä ongelmista, ja siksi taitaa tämäkin idea jäädä vaan moderniksi ja pirun hienoksi turhakkeeksi

  …eli hilavitkuttimeksi ;)

 14. -2 Vote -1 Vote +1eraa
  says:

  Niinkuin moni on jo todennennut tämän epäkäytännöliseksi, on se silti erikoinen idea. Tuskin tämä konsepti toteutetaan.

 15. -4 Vote -1 Vote +1Mutkas
  says:

  Varsin erikoista että tämä konsepti on vielä voittanut jonkun palkinnon. Vähän sama kuin jonkun konsepti scifi-teleportaalista, joka ei käytännössä tule toimi. Eiköhän ole aika panna pakettiin tämäkin keskustelu eli huono konsepti!

 16. -17 Vote -1 Vote +1Lallipartanen
  says:

  (click to show comment)

 17. +8 Vote -1 Vote +1Tikka
  says:

  Älkäähän ny heti tyrmätkö. Idea on hauska!

  Sitähän voisi viskoa makkarat ja juustot suoraan ruokapöydästä säilöön.
  Itse en ainakaan huomannut tuossa ovea ollenkaan, mikä tekee siitä vieläkin mielenkiintoisemman.

 18. +4 Vote -1 Vote +1Gurime
  says:

  Tuo mönjäkö muuttaa tilavuuttaan sen mukaan miten paljon kamaa kaapissa on killumassa? Tarkoitan, että eikö jos tuonne nyt keissin kaljaa puskee, jauhelihat, vihannekset ja pari ananasta, niin eikö tuo geeli puske ulos kaapista jo viimeisetään ananasten kohdalla?

 19. +1 Vote -1 Vote +1Kinski
  says:

  Kuvan jääkaappi ei ole pystysuorassa, joten geeli pysyy varmaan ihan hyvin paikallaan. Kuvassa ei myöskään näy ovea, eli geeli pystyy siis laajentumaan yksinkertaisesti ulospäin. Jos jääkaapissa olisi ovi, niin varmaan olisi kohtalaisen helppo toteuttaa “joustavat” seinämät, jotka antaisivat tilaa geelille, kun ovi suljettaisiin.

  Itsekin kyllä ihmettelen samaa kuin Jupsu, eli jos geeli pystyy pitämään paikallaan myös painavat elintarvikkeet, niin kuinka paljon voimaa vaatii tavaroiden sullominen geelin sisään..

 20. Vote -1 Vote +1zanuha
  says:

  Jos siihen laitetaan lasiovi ettei elukat pääse ja väliseinä että geeli pääsee takaseinän ja käyttötilan väliin kun se tungetaan täyteen, vois toimiakki.

 21. -9 Vote -1 Vote +1Rasvapakaralammas
  says:

  (click to show comment)

 22. +4 Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  “Kuinka ovi mahtuu kiinni kun sinne pistää tavaraa, kun se on jo täynnä geeliä ennestään?”

  Tuossa konseptissa ei ole ovea.

  Hyvä vaan, että jotkut yrittävät kehittää jääkaappia eteenpäin, mutta syön hatullisen vihreää geeliä, jos tuollainen joskus saapuu markkinoille.

 23. +2 Vote -1 Vote +1hbz
  says:

  Parempi olisi, että tuo vihreä lötkö olisi itse asiassa kivanmakuista, viileää ravintogeeliä. Siitä vaan vetäisi nassuun kourallisen, kun alkaa hiukomaan.

 24. Vote -1 Vote +1Jupsu
  says:

  “Minulla on polymeerigeelistä tehdyt jalkavarren tukisukat, eikä siitä vain laiteta sormia läpi niikuin tuossa konseptin kuvassa, ellei sitten riko pintaa. Pehmeää ja kestävää se kyllä on. Siitä tuli mieleen, että jos konseptin geelin läpi laittaa käden, niin geeli on pysyvästi rikki, eikä se palaudu takaisin muotoonsa. Vähän sama kuin joku laittaa lasin läpi käden ja lasi palautuu ehjäksi. Tässä konseptissa ei siis päde fysiikan lait.”

  Et selvästikkään tiedä, mitä tarkoittaa polymeeri. Selvitäppä se ja mieti, millainen sammakko tuli suusta päästettyä ;)

 25. +1 Vote -1 Vote +1O#jk
  says:

  Jännä idea ei voi muuta sanoa. Voin kuvitella miten hienolta toi näyttää vaikkapa muuten pimeessä kämpässä kun tohoon yhdistetään vaikka pari lediä sinne tänne. Kakkuja sun muita vastaavia ei ees kannata alkaa yrittää tunkeen, mutta vois toimii ihan hyvin kaikenlaisten vihannesten sun muitten kanssa. Esim. vihannesten säilyttämiseen toi olis ihan omiaa. Ja vihannekset juuri pilaantuu noipeiten, joten tommosen hieman pienemmän version vois hommata siihen keittiötasolle säilyttän vihanneksen tuoreina.

 26. Vote -1 Vote +1Teh win
  says:

  S-252, sinun idea failaa.
  Vaikka ne tunkisit aikakoneeseen, yhtä kauan ne sun tuottees on ollut olemassa vaikka mihin vuoteen ne siirtäisikkin.

  Et sinäkään siitä yhtäkkiä 100 vuotiaaksi tule kun aikakoneeseen menet.
  Ainoa tapa tosin olisi että hakisit ne sun satunnaiset ruoat uudestaan ja uudestaan menneisyydestä ;)

 27. Vote -1 Vote +1fewa
  says:

  Keksin juuri äsken hienon idean. Samanlainen jääkaappi, mutta todella ohut. Tavaroita ei laiteta geeliin vaan ne siirtyvät toiseen ulottuvuuteen, mutta jäävät leijumaan kuitenkin aivan käden ulottuville. Näin jääkaappiin voi pistää tavaroita teoriassa kuinka paljon tahansa.

  Ai niin, tämäkin on vain konsepti… Ovathan tällaiset konseptiuutiset ihan kivoja, mutta kun noita ideoita on vain niin helppo saada. Niiden toteuttaminen onkin sitten asia erikseen.

 28. Vote -1 Vote +1PPH
  says:

  Ehkä tämän idean suurin parhaus ei ole hapen poistuminen vaan se että ilmalla on lämmönjohtavuus. Geeli viilentänee tuotteet paljon nopeammin. Mielenkiintoista vain että miten moinen jääkaappi sitten siivotaan?

Speak Your Mind

*