Tee-se-itse 3D-mallinnuskynä

Monipuolisia 3D-mallinnusohjelmia kuten vaikkapa ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva Blender on ollut jo jonkin aikaa kenen tahansa helposti saatavilla. Jokapojan perusläppärikin jaksaa tänä päivänä myös jo mainiosti rendata kevyitä 3D-animaatioita ongelmitta. Sen sijaan fyysisiä kolmiulotteisia mallinnusympäristöjä tarjoavat työkalut ovat vielä tähän päivään saakka olleet harvojen herkkua.

Italialainen rakentelija nimeltään MadSimon on päättänyt hakea tähän puutteeseen ratkaisua oman käden kautta, ja rakentanut itse tavallisen kynän analogiaan perustuvan “3D-piirtopöydän”. Sovelluksen ideana on, että ilmassa liikuteltavalla kynällä on mahdollista piirtää kuvioita kolmiulotteisiksi malleiksi piirtämällä kuvioita tilaan. Vaikka toteutus on kieltämättä tällä hetkellä vielä viritelmä, olisi vastaava rakenne varmasti helppo tuotteistaa. Tällaista 3D-kynää olisi helppo käyttää myös esimerkiksi fyysisten kolmiulotteisten kappaleiden digitoimiseen, yksinkertaisesti liikuttelemalla kynää kappaleen pinnalla.

3D-piirtopöydän toimintaa esitelty tarkemmin hypyn jälkeen löytyvällä videolla

Lähde: makezine.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (15 arviota, keskiarvo: 4.40/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Error
  says:
 2. Kas, tämähän on taas näitä “tuonhan olisin itsekin voinut keksiä”-tyyppisiä tapauksia… mutta en keksinyt, joku muu oli jälleen kerran fiksumpi. Laitteen toimintaperiaatehan on äärimmäisen yksinkertainen.

 3. Vote -1 Vote +1kiivi
  says:

  Tuollainen kepin nokassa oleva kynä olisi käsittääkseni myös tarkempi piirtäessä kuin vapaasti ilmassa leijuva. Lähinnä siis jos käy vaikka vessassa välillä, niin kynä on vieläkin samassa paikassa, eikä käden tärinä vaikuta yhtä paljoa. Meneekö tuollaisella käsi kipeäksi kun ei ole kunnon tukea? Kyynerpäätä voisi varmaan leputtaa samalla jolloin geelialustalla, niin jaksaisi piirrellä paremmin.

 4. Vote -1 Vote +1heh
  says:

  Tuota kynää voi myös käyttää 3d-scannerina.. laitetaan haluttu esine.. ja sitten halutut pisteet esineestä…

 5. +1 Vote -1 Vote +1simopekka
  says:

  Kyllähän näitä nyt on ollut jo piiiitkääään. Siis viitaten siihen että artikkeli antaa ymmärtää että kyseessä olisi jotenkin uusi keksintö jonka videon sälli olisi keksinyt. Kyseessä on enemmän “DIY”-versio tutusta tuotteesta. Toisaalta niin otsikko antaakin ymmärtää. Olen niin hämmentynyt. Äiti.

 6. Vote -1 Vote +1morte
  says:

  Tällaista kynää käytettiin mm. suunnitellessa Guggenheim Museum Bilbao (valmistui 1997).

  Kynästä kerrotaan vaikkapa tuossa tv sarjassa
  http://en.wikipedia.or/wiki/Richard_Hammond%27s_Engineering_Connections

Speak Your Mind

*