Peurapilli pelastaa

Muuan nettikauppa rapakon takaa myy tätä pientä autoon kiinnitettävää pilliä, joka sivuston kuvauksen mukaan pysäyttää peurat, hirvet, porot ynnä muut elukat aloilleen. Pilli päästää yli 15 kilometrin tuntinopeuksissa ilmoille korkeataajuista ääntä joka on ihmiskorville kuulumatonta, mutta jonka pitäisi estää tiettyjä riistaeläimiä syöksymästä tielle autojen alle.

Toisaalta pillin vaikutusta muihin korkeataajuuksia rekisteröiviin eläimiin ei mainita, josko pillitetyn auton ohiajo saakin kaikki lähiseudun koirat ym. heittämään volttia kopeissaan.

Miksei tämä vekotin ole jo laajemmin käytössä? Voihan tietysti olla että allekirjoittaneella on jälleen suunnaton aukko sivistyksessä, mutta eipä ole ainakaan vielä tullut tällaisia vastaan. Vajaa kuusi euroa ei ole hirvittävä hinta turvallisemmasta autoilusta, eikö?

Lähde: thingsyouneverknew.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (24 arviota, keskiarvo: 2.92/5)

Comments

 1. +6 Vote -1 Vote +1Lalli
  says:

  Onhan näitä jo nähty suomenmaallakin muutamia vuosia sitten. Ja on myös todistettu täysin humpuukiksi.

 2. +2 Vote -1 Vote +1amaih
  says:

  Muistaakseni näistä ihmepilleistä oli joskus juttu Tekniikan Maailmassa jossa todettiin nämä “hirvipillit” täydeksi humpuukiksi. Miksei periaatteessa kyseisenkaltainen pilli voisi toimia, mutta jutussa viitattiin tilattuun tutkimukseen jonka mukaan muistaakseni pillistä ei oikeasti lähenyt edes ääntä tms.

 3. +4 Vote -1 Vote +1hakke
  says:

  Taitaa olla aukko sivistyksessä. Vastaavaa myytiin joskus 70-luvulla, ja niitten myynti lopetettiin aika pikaseen ensimäiseen pillin kanssa suoritettuun hirvikolariin. TM testasi kai myös kyseistä huijjausta.

 4. Vote -1 Vote +1Nikke
  says:

  Onhan noita ollut jo muutaman vuosikymmenen ajan myynnissä. Ongelmana ilmeisesti, ettei voida todistaa toimiiko laite oikeasti kuten luvataan. Tekniikan maailmassa oli muuan vuosi sitten juttua kaikista autoon myydyistä lisävarusteista, oli jos jonkinlaista härpäkettä, mm. staattisen sähkövarauksen poistavaa muovipantaa joka roikkui pohjasta, paransi muka polttoainetaloudellisuutta tms.

 5. Vote -1 Vote +1Hirvi
  says:

  Laitapa googleen hakusanaks vaikkapa hirvipilli, niin katoaapi se aukko sivistyksestä.

 6. +26 Vote -1 Vote +1kpaski
  says:

  Tämähän on klassinen keksintö, ollut saatavilla hyvin kauan myös Suomessa (www.hirvipilli.fi). Monissa lähteissä (esim. Tekniikan maailman vuosien takainen testi) tällaisten laitteiden teho kyseenalaistetaan täysin. On esitetty mm. että hirvet ei kuule laitteen mukamas tuottamaa ultraääntä eivätkä siihen siksi osaa reagoidakaan. Itse siis uskoisin että laite on humpuukia. Hirvi pysyy tuulilasista parhaiten loitolla ajamalla varovasti.

 7. +1 Vote -1 Vote +1ugge
  says:

  Tosiaan aika vanha keksintö, eipä nuo hirvipillit hirmuista suosiota ole saavuttanut parinkymmenen vuoden aikana täällä Suomessa.

 8. +1 Vote -1 Vote +1iippo
  says:

  Minäkin tässä muistelin, että joskus mainostivat näitä oisko ollu Turun Yliopiston testaamina. TM:n “pätevät” reportterit selvittivät oliko kyseinen yliposto edes tehnyt moista tutkimusta. Olivathan he ja tutkimustulos oli ettei laite toimi. Tarkentakaa joku jos muistan väärin.

 9. +1 Vote -1 Vote +1Kepe
  says:

  Jep, muistaakseni niissä TM:n testeissä käytettiin myös joitain erikoismikrofoneja joiden olisi pitänyt “kuulla” hirvipillin ääni, mutta pilli ei päästänyt pihaustakaan.

 10. +1 Vote -1 Vote +1Ioni
  says:

  Kuten kpaski yllä kirjoittaa, näiden teho on hyvin kyseenalainen, ja todellakin, jos nämä toimisivat ja ne ovat näin halpoja niin miksi niitä ei vaadita vakiona kaikkiin autoihin?
  Kyseessä on todennäköinen huijaus, mutta vitkuttimen halpa hinta suhteessa luvattuun hyötyyn saa yhden jos toisenkin retkahtamaan tähän.

 11. +1 Vote -1 Vote +1oopee
  says:

  Tosiaan tuo on ihan tampereen yliopistolla testattua tavaraa. On tosin unohdettu kertoa että testissä tuli esille ainakin kaksi asiaa miksi se ei voi toimia:
  1. Hirvi ei kuule ääntä koska ääni on niin pieni ettei voi kuulua hirvelle asti, ja pitää ajaa tosi lujaa että ääni kuulus ollenkaan
  2. Hirvi ei välitä äänestä vaikka kuulisi sen, koska hirviä ei kiinnosta korkeat äänet

  Mutta ihmeen sitkee tuote ku vuosikymmeniä menny kaupaksi.

 12. +1 Vote -1 Vote +1Silti
  says:

  Jeps. Parempi olla varovainen kuin “pillittää”. Jos toimiikin, ei pilliin tarvitse mennä kuin yksi pieni roska tai hyönteinen ilmavirran mukana.. Oikeanlainen ilmansuodatin ratkaisisi ongelman. Kalvotorvi olisi tehokkaampi mutta se karkoittaisi myös ihmiset.

 13. +15 Vote -1 Vote +1kopli
  says:

  Tämä on näitä laitteita jotka saadaan myytyä ihmisille sillä perusteella “ettei siitä varmasti haittaakaan ole”, samaan tapaan kuin kaiken maailman pelastajabakteerijogurtitkin.

 14. +8 Vote -1 Vote +1mika
  says:

  Tämä on täyttä humppuukkia. Mitäs jos laittais laivan sumutorven huutamaan sinne auton keulaan tauotta niin tehoais jopa jalankulkijoihin, metsäneläimistä nyt puhumattakaan, johan sais kurvailla kaikessa rauhassa ilman turhia häiriötekijöitä.

 15. +1 Vote -1 Vote +1viikate
  says:

  Eikös noita Suomessa myytäviä Hirvipillejä vielä mainostettu “tutkittu Suomessa”-tekstillä. Tuloksista vain ei puhuttu mitään.

 16. +8 Vote -1 Vote +1Nii-in
  says:

  “ilman turhia häiriötekijöitä”

  Paitsi itse sumutorven ulina :D

 17. +4 Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Taas tätä! jos se kerran on niin hyvä karkoite kuin markkinointiväki väittää niin eiköhän autojen valmistajien olisi ollut aihetta lisätä pilli auton koriin jo tehtaalla. Vai onko tässäkin asiassa takana laskelmoivat rahoittajat jotka ovat laskeneet hyötyvänsä siitä että peurat ja hirvet törmäävät autoihin sillä silloinhan asiakkaan on ostettava uusi auto. Varmimman vakuuden laitteen turhuudesta selvittää autoilijalle vakuutusyhtiö joka tottakait alentaa sinunkin vakuutusmaksuja kunhan vain kerrot heille käyttämästäsi peurapillistä, byaaahh ha hah aaa!

 18. Vote -1 Vote +1zouzel
  says:

  Itseasiassa muistaisin kuulleeni jonkin automallin sivupeilin sisältävän jonkinlaisen hirvipillin. Varmaa tietoa ei kylläkään ole.

 19. +3 Vote -1 Vote +1insinööri
  says:

  Juttu lähti alunperin liikkeelle siitä, kun ihmetelmtiin että miksi kuorma-autoille sattui suhteessa vähemmän onnettomuuksia näiden elukoiden kanssa. Päätelivät että se johtuu turbon ujelluksesta… Sitten tuli henkilöautoihin saataville näitä pillejä. Kyseisen vekottimen toimivuudesta ei kyllä ole mitään faktatietoa olemassa.

 20. Vote -1 Vote +1Rompelo
  says:

  Onhan näitä saannut täältä kotimaastakin jo ainaki 30 vuotta :-)
  Kehtaisin väittää että jos noi estäis edes 1/10000 kolarista nii nää löytyis integroituna joka autosta.
  Eli samaa kamaa kaiken maailman bensansäästö magneettien ym. kanssa, aina löytyy hyväuskosia ketkä näitä ostaa…

 21. Vote -1 Vote +1Error
  says:

  Jep huijaustaha tuo on eli tyhmiltä rahat pois.

  Näitä on ollut jo 50 luvulta lähtien.

 22. Vote -1 Vote +1Risto
  says:

  Hirvipilliä tosiaan ollu jo iät ajat. Tälläiset kapistukset ovat omiaan sellaisille henkilöille, jotka pelkäävät ajamista etenkin syksyisin, kun hirviä on liikkeellä.

  Jos tuntee tarvitsevansa tällainta autoonsa kiinni, niin äkkiä jo ja ainakin 10 kpl, ihan vain varmuuden vuoksi.

  Oiva tapa pönkittää omatuntoa ratin takana ja parantaa turvallisuuden tunnettaan. IMHO

 23. +1 Vote -1 Vote +1ttt
  says:

  Näitähän myydään Suomessakin hirvivaroitin-nimikkeellä. Ei vaan oikein ole auennut että miten se siitä hirvestä varoittaa… :)

 24. +1 Vote -1 Vote +1Weikko
  says:

  Jospa se varoittaakin hirveä?

 25. +30 Vote -1 Vote +1mika
  says:

  ” Näitähän myydään Suomessakin hirvivaroitin-nimikkeellä. Ei vaan oikein ole auennut että miten se siitä hirvestä varoittaa… :)

  Hö, no se hirvi voi puhaltaa siihen pilliin sitten kun se on pötköllään siinä konepellillä ja varoittaa muita hirviä autovaarasta :->

 26. +2 Vote -1 Vote +1EP
  says:

  Tämä laite, kuten niin monet muutkin ( esim polttoaineletkuun kiinnitettävä magneetti, joka alentaa kulutusta ym.) on TÄYTTÄ HUIJAUSTA.
  Asia on todettu monta kertaa vuosikymmenien aikana, muistan jopa nähneeni mittaustuloksia ko. laitteen “karkoitusäänestä.

 27. +2 Vote -1 Vote +1H3zzu
  says:

  Tuosta raskaankaluston säikähtämisestä…

  Pari autoilijaa on kertonut, että hirvi vetää liinat kiinni siinä vaiheessa kun rekan jarrujärjestelmä suhahtaa… eli ilmajarrut henkilöautoihinkin… :P

 28. Vote -1 Vote +1will
  says:

  Tekniikan Maailma aikoinaan testasi Hobi hirvikarkoittimen ja totesi että se ei päästä minkäänlaista ääntä ja tuskin karkoittaa hirven hirveä. Toisaalta olen kuullut positiivisia kokemuksia kengurukarkoittimesta, ei ole kuulemma kenguruja tullut vastaan.

  Kaverin autosta revin aikoinaan irti Hobin ja menin puhaltamaan siihen autossa, meinas korvat haljeta, kyllä siitä joku ääni irtosi.

 29. Vote -1 Vote +1naturalisti
  says:

  Jos jotain kiinnostaa toimiiko nää oikeesti vai ei, voi lukea ihan tieteellisen tutkimuksen niistä: http://advance.uconn.edu/2002/021118/02111812.htm

  Niille joita kiinnostaa mutta ei jaksa lukea, vastaus on EI.

 30. +2 Vote -1 Vote +1Peuranvihaaja
  says:

  Mitäpä helvettiä sen on väliä, jos joku haluaa ostaa autoonsa kuuden euron hirvipillin. Onhan noissa autoissa paljon kalliimpiakin turhuuksia, kuten esim sumuvalot. Ite ajelen päivittäin töihin aamuvarhaisella 70 kilsan matkan tuolta Narvan Vesilahden lävitse. Kolme peurakolaria oon ajanut viime syksynä. Ja turha alkaa väittään että varovaisuus auttaa. Peura tulee kylkeen jos se sattuu olemaaan vauhdilla menossa tien yli samaan aikaan kun satut siinä kohdin ajeleen, ei vaikuta sun oma nopeutus. Muuten kuin että pienellä vauhdilla tulee pienemmät vaurioit. Ei ne tien vieressä pellolla seisovat eteen tuu. Jokaisena (poikkeuksetta) aamuna noita elukoita pystyy laskeen ajaessa 100-300 työmatkan aikana. Ihmettelen miksei niitä ammuta perkele, tai kuskattas sitten sinne teidän iloks, jotka vastaatte tähän että niitä ei saa tappaa kun niitä on niin vähän. Taidanpa nyt ostaa sen pillin, kun sitä tässä niin on kehuttu.

 31. Vote -1 Vote +1tomm1
  says:

  tommonen olisi super kätevä.

Speak Your Mind

*