Esimerkiksi Sex in the city leffan kakkososa irtoaa Mediamarktin kaupasta omaksi hintaan 3,90€. Nenäliinat koskettavien kohtauksien varalle on kuitenkin hankittava erikseen.

Vielä muutama vuosi sitten digitaalisen musiikin ostajaa kyykytettiin lähes poikkeuksetta hankalilla ja huonosti yhteensopivilla kopiointisuojauksilla. Sittemmin ääniteala järkiperäistyi, ja ymmärsi että ainoa tapa kilpailla netin laittomia latauspalveluja vastaan on tarjota laadullisesti kilpailukykyistä (lue: ei kopiosuojattua) materiaalia potentiaalisille asiakkailleen. Sittemmin suojaamaton MP3 formaatti on muodostunut yleisesti hyväksytyksi standardiksi musiikkiverkkokaupoissa, enkä ole kuullut että kukaan enää tänä päivänä itkisi kopiosuojausten perään.

Elokuva-alalla ollaan kuitenkin vielä murroksessa. Netin videovuokrauspalvelut ovat maailmalla arkipäivää, ja elokuvien vuokraaminen onnistuu helposti esimerkiksi tietokoneen, Playstation 3, Xbox 360, tai Apple TV:n kautta. Kuitenkin mikäli elokuvien ystävä haluaisi ostaa suosikkileffansa omakseen, tulee eteen tenkkapå. Vaikka parhaimmillaan elokuvan saakin jo ostettua ”pysyvästi” laitteen kiintolevylle, voi esimerkiksi tämän kopioimisen USB-tilkulle kaverin luona katselua varten unohtaa. Kiitos kuuluu tietenkin kopiointisuojauksille.

Ensimmäiset merkit netin videopalveluiden järkiperäistymisestä (lue: kopiointisuojauksien poistumisesta) ovat nyt viimein täällä. Saksalainen mediakauppa Mediamarkt on nimittäin kaikessa hiljaisuudessa avannut verkkosivuilleen videokaupan, jonka kautta uutuusleffoja on mahdollista ostaa ihan omaksi kopiosuojaamattomassa DIVX muodossa 4-15 euron kappalehintaan. DVD resoluutiolla ja laadukkaalla 5:1 äänellä varustetun elokuvan saa välittömästi ostotapahtuman jälkeen ladattua koneelleen, ja sen jälkeen elokuvalla saa tehdä mitä haluaa. Sen voi vaikkapa tavallisen DVD-elokuvan tyyliin ottaa mukaan ja lähteä viettämään mukavaa elokuvailtaa kaverin luokse. Kun hinnoittelukin tuntuu olevan selvästi fyysisiä DVD-elokuvia edullisempi, kokonaisuus tuntuu järkevältä. Omaksi ostettavien elokuvien valikoima on vielä rajoitettu, mutta lisää nimekkeitä luvataan jatkuvalla syötöllä.

Sitten ei kun odottamaan, että tervehenkinen trendi leviää, ja tämä uusi maailman järjestys löytää tiensä myös kylmään Pohjolaan.

Videokauppa (joka ei tietenkään toimi vielä Suomessa) löytyy osoitteesta video-download.mediamarkt.de

Edellinen artikkeliOnko ”Strip Me Famous” tosi-TV:n seuraava hitti?
Seuraava artikkeliOnko Chaplinin vuonna 1928 valmistunut ”Sirkus” todiste aikamatkailusta?