Valkee kirkasvalokuulokkeet testi – osa 2. Käyttökokemukset

Viime kuussa ilmoitimme, että testaamme Hilavitkuttimessa Valkeen kirkasvalokuulokkeita, joiden pitäisi auttaa pimeän vuodenajan mukanaan tuomaan väsymykseen ja yleiseen apatiaan. Aikaisempaan artikkeliin pääsee tästä. Koska meille ei laitteiden testauksesta makseta mitään, voimme kertoa käyttökokemuksista puolueettomasti.

Ja sitten itse asiaan:

Itse laite osoittautui kompaktin kokoiseksi. Korvanappien kumityyjä oli useita eri kokoja ja löysin omaan korvaan sopivat sovitepalat varsin helposti.Tosin laitteen ns. lamppu raapi joskus ikävästi korvakäytävän sisäpuolta, sillä kyseinen osa tulee muutamia millimetrejä pitemmälle, kuin kumityynyt. Tämä tosin on todennäköisesti tarkoituksellisesti suunniteltu tällä tavalla sillä tuolloin valo pääsee levittymään laajemmalle alueelle korvakäytävässä.

Moitittavaa itse laitteessa oli se, että siitä puuttui niskalenkki, eli laitetta oli koko ajan pidettävä kädessä tai rintataskussa käytön aikana. Laitteen mukana tuli kyllä ohjeet, joissa kehoitettiin pyörittämään johdot muutaman kerran toistensa ympäri niskan takaa, joilloin laite pysyy kaulalla itse, mutta 180 euron laitteessa voisi pakkaukseen sisältöön olettaa kuuluvan esim. yksinkertaisen kangasremmin. Yleisvaikutelma itse laitteesta kuitenkin on positiivinen.

Kliinisessä tutkimuksessa 9 potilasta 10:stä koki oireidensa helpottavan kokonaan viimeistään neljän koeviikon kuluessa. Oireita olivat esimerkiksi väsymys ja uupumus.

Yllä oleva suora lainaus Valkee Oy:n kotisivuilta lupaa 90 %:lle käyttäjistä selvästi havaittavaa apua kaamosmasennuksen oireisiin. Itse olen kuluneen kuukauden aikana todennut kuuluvani siihen 10 prosenttiin, joka ei kokenut laitteen vaikuttavan yleiseen vireyteen mitenkään. Myönnän, että en ole laitetta käyttänyt joka ikinen päivä kuten ohjeissa neuvottiin, mutta kuitenkin niin tiheään että vaikutusten olisi pitänyt näkyä.

Ohjeissa laitetta kehoitettiin kokeilemaan eri aikoihin päivässä, sillä sen pitäisi toimia eri henkilöillä eri tavalla. Laitetta tulee käyttää joko aamulla vähintään 2 tuntia heräämisen jälkeen tai illalla vähän ennen nukkumaan menoa. Jos aamu- tai iltakäyttö ei tehoa, niin laitta voi käyttää ohjeiden mukaan myös päivällä, eli käytännössä potenttiaalista käyttöaikaa on kaikki hereillä vietetty aika.

Käytännössä laitetta on kuitenkin käytännöllisintä käyttää kotona omassa rauhassa, sillä tehokas valo puskee läpi ihosta ja värjää korvakäytävän suun ja korvantauksen iloisen punaiseksi, ja tämä voisi herättää ihmisvilinässä epätoivottua huomiota.

Lopputoteama siis on, että laite ei itselle tuonut mitään hyötyä, mutta en laitetta kuitenkaan täysin tuomitse. Itse jään mielenkiinnolla odottamaa muiden ihmisten kokemuksia laitteen vaikutuksista.

Valkee kirkasvalokuulokkkeet löydät myynnistä esimerkiksi Superkauppa.fi -verkkokaupasta

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (20 arviota, keskiarvo: 2.70/5)

Comments

 1. +25 Vote -1 Vote +1jepjep
  says:

  Kyllä se voi vaikuttaa jos uskoo siihen että se vaikuttaa. Tämän perusteella ilmiselvä plasebo efekti mutta saapa nähdä mitä ne maksetut tutkijat löytävät vielä testeissä…

 2. +19 Vote -1 Vote +1huuhaajokunen
  says:

  Mikä tuossa laitteessa oikein maksaa?

  Pikkaisen on rahastuksen makua ilmassa. 2 lediä ja virtalähde ei voi maksaa noin paljoo.

 3. +11 Vote -1 Vote +1markus
  says:

  samaa minäkin olen ihmetellyt kun itsetehtynä toi ois maksimissaan kympin luokkaa ja tuskin toimii muuten kuin, että toivoo laitteen toimivan/ei kehtaa myöntää ettei toimisi kun on mennyt maksamaa melkein parisataa euroa laiteesta kuten jepjep kirjoittikin.

 4. +11 Vote -1 Vote +1kympinpähyvinkin
  says:

  Itse tehtynä tosiaan alle kymppi, saapi vähintään yhtä hyvät jos vähänkään työkalut pysyvät kädessä. Vanhemmat halusivat laitetta kokeilla joten nopeastikos sellaiset väsäsi vanhoista kuulokkeista ja ultrakirkkaista ledeistä.

  Hinnan voisi selittää esimerkiksi sillä, että vempele pitää hyväksyä lääkintälaitteeksi, jossa on aika tiukat vaatimukset, joten testauskin voi maksaa mansikoita. Myös se, että ohjelmisto, ja itse laite tietenkin, piti suunnitella, ja koska laitteen voi olettaa jäävän marginaaliseksi, pitää saada pienellä määrällä myytyjä laitteita omansa takaisin.

 5. +5 Vote -1 Vote +1massi
  says:

  Jos tuntee että tuo auttaa, mutta liianvähän. Niin voihan aina teipata halogeeni valaisimet pään ympärille. Itselle jäi vähän epäselväksi, että mihin tuon “valo korvassa” jutun vaikutuksen pitäisi perustua?

 6. Vote -1 Vote +13nncn
  says:

  Jokuhan vois rakennella testilaitteen parista SST-90 ledistä, niin saadaan kunnolla valotehoa sinne korviin. Tulos on kuitenkin varmasti samanlainen. Kohta tuota varmaan myydään jossain tv-shopissa amerikkalaisille, tosin vähän eri selitteellä.

 7. Vote -1 Vote +1Kissi
  says:

  Ei niinkään tähän artikkeliin liittyen, vaan ihan yleisesti, onko tarkoituksellista, että linkki kirjoittajan nimessä ei vie mihinkään? Oma järki sanoo, että siitä voisi päästä ko. kirjoittajan kaikkiin juttuihin, mutta tuo nyt näyttäisi vain lataavan auki olevan sivun uudestaan.

 8. +2 Vote -1 Vote +1asdf
  says:

  ” Myönnän, että en ole laitetta käyttänyt joka ikinen päivä kuten ohjeissa neuvottiin, mutta kuitenkin niin tiheään että vaikutusten olisi pitänyt näkyä.”

  Eikös sitä pitänyt käyttää ohjeen mukaa joka päivä jotta vaikutukset näkyisivät?

 9. +4 Vote -1 Vote +1kopteri
  says:

  Kaikkea kanssa, valoa korvaan. :)
  Eikö se valo kannattaisi laittaa vaikka nenään, niin sieltä se heijastuu kyynelkanavia pitkin silmille ja sieltä aivoille valoisampana…

 10. Tässähän maksaa design ja brändi. Tehkää vaan kympillä paremmat. Joku mekaanikko tekee kymppitonnilla itselleen urheiluautonkin, mutta ei silti kehtaa väittää tekelettään tehtaalta tullutta ferraria paremmaks.

  Ja maksaahan ihmiset puhelimistakin. Tuleekin tässä yks merkki mieleen, jonka omistajiin tämmöset valonappulat varmaan vetoaa.

 11. +3 Vote -1 Vote +1Juuei
  says:

  Itse päädyin hankkimaan hämärään asuntooni loisteputkivalaisimen johon pistin kaksi puolitoistametristä 58W päivänvaloputkea ja elektronisytyttimet nopeuttamaan syttymistä ja pidentämään putkien ikää. Valaisin maksoi uutena kaikkineen noin 70€ ja valotehoa on yhteensä huikeat 10400-lumenia. Ei häikäise koska valo tulee isolta pinta-alalta. Vaikutuksen huomasi selvästi jo parissa päivässä. Juuri samanlaista valoa kuin kirkasvalohoito-valaisimissa, ja moninkertainen valoteho halvemmalla. Ei vääristä värejä joten sopii myös taiteilijoille työvaloksi.

  Tosin ei kauaa kestä kun nykyiset loisteputket kielletään kokonaan. 5 vuoden kuluttua LED päihittää luultavasti hinnallaan ja tehokkuudellaan loisteputken hinta-hyötysuhteen isoilla valomäärillä. Ongelmaksi jää pistemäinen, häikäisevä valo. AM-OLED-valotapetit ratkaisisivat tuonkin.

 12. +1 Vote -1 Vote +1aaimmo
  says:

  kärsikö testaaja itse kaamosmasennuksesta vai kokeilitko ihan huvin vuoksi jos sitä tulis normaalia virkeämmäks?

 13. Vote -1 Vote +1Hannu Leinonen
  says:

  Kissi: Samaa olen joskus itsekkin ihmetellyt, sillä kirjoittajan nimen napauttaminen kieltämättä olisi varsin helppo tie muihin artikkeleihin… Mutta tälläiset asiat ovat herran hallussa (Erkki Kirjalaisen) ja minä en tämän kaltaisiin asioihin voi vaikuttaa.

  Terveisin Hannu Leinonen

 14. +11 Vote -1 Vote +1retQ
  says:

  nämä valokuulokkeet on kyllä yhtä suuri kusetus kuin x-balance -urheilurannekkeet joissa on “hologrammiin ohjelmoitu luonnollinen taajuus”

  se vaan on kylmä fakta että valo ei pääse korvista aivoille asti vaikka kuinka paahtaisi ja matka olisikin lyhyin mahdollinen, silmissä se taika tapahtuu, joten järkevin vaihtoehto on sarastuslamppu loistamaan 20-30 minuuttia ennen heräämistä, ei verota lompakkoakaan niin pahasti.

  veikkaanpa että suurin masennus ja väsymys iskeekin kun pitää lompakkoa raottaa 120 euron edestä kassalla ledinappeja ostaessa.

 15. -17 Vote -1 Vote +1arttuuu
  says:

  (click to show comment)

 16. +2 Vote -1 Vote +1arttu_perkele
  says:

  Luuletko tosiaan, etteivät käyttäisi tavallista lediä? Tuo tuotehan perustuu yksinomaan plasebovaikutukseen, eikä sillä ole mitään fysikaalista toiminnallisuutta. Ottaen huomioon, että mp3-soittimia voidaan kuulokkeineen myydä 40 eurolla, niin luulisi yhden virtalähteen ja kahden ledinkin taipuvan alle 180 euron – vaikka tottakai, eihän se ole tyhmä, joka pyytää, vaan joka maksaa….

 17. Vote -1 Vote +1pete
  says:
 18. +3 Vote -1 Vote +1nk
  says:
 19. Vote -1 Vote +1Jouni
  says:

  Mikä noiden kaupallisen tuotteen ledien valon tajuus sitten on, jos ne ovat niin erikoisia?
  minä ostin claesohlssonilta kaksi useamman ledin lattuskaa lamppua ja otsanauhan. Kustannus oli alle kympin.
  Vaikutuksesta en osaa sanoa mitään.

 20. Vote -1 Vote +1Triacc
  says:

  Mitä ihmettä joku taas keksinyt. Jotta joku valohoito toimisi pitää sen kohdistua silmiin, koska ainoastaan silmät havaitsevat valoa. Muuten on aivan sama keksiä iso valo vaikka takapuolelle aina kun istuu sohvalle telkkaria katsomaan, joka ei tietenkään vaikuta yhtään mitään. Ja tässä kohtaa telkkarikin valaisee enemmän terveyden tai ihan vain viihteen kannalta.

 21. +1 Vote -1 Vote +1poh
  says:

  “Itse päädyin hankkimaan hämärään asuntooni loisteputkivalaisimen johon pistin kaksi puolitoistametristä 58W päivänvaloputkea ja elektronisytyttimet nopeuttamaan syttymistä ja pidentämään putkien ikää. ”

  Tarkoitit varmaan elektronista sytytintä, elektronisytytin kuullostaa pelottavalta :D

 22. Vote -1 Vote +1SebBo
  says:

  Ite uskoisin että pointtina on vaa saada ihmiset istumaan rauhassa sen tunnin päivässä, ja stressi lähtee. Se ja laitteen lumevaikutus yhdessä saattavat jopa auttaa, mutta nykypäivän ihmisiä ei kai saa istumaan rauhassa ilman 200€ investoinitia.

 23. +2 Vote -1 Vote +1Valkeet_käytössä
  says:

  Valkeet olleet käytössä kuukauden. Vaikuttaneet päivärytmiin sekä vähentäneet huomattavasti jatkuvaa näläntunnetta ja siten “napostelua”. Olin aluksi hyvin skeptinen, eli ei todennäköisesti ole lumevaikutusta.

  Tutustukaa asiaan ja tuotteeseen, ennen kuin väitätte mitään! Esim. edellinen kommentoija: “pointtina on vaa saada ihmiset istumaan rauhassa sen tunnin päivässä, ja stressi lähtee. Se ja laitteen lumevaikutus yhdessä saattavat jopa auttaa, mutta nykypäivän ihmisiä ei kai saa istumaan rauhassa ilman 200€ investoinitia.” Noh… Valkeiden pointtinahan EI ole saada ihmisiä istumaan tuntia rauhassa – suositeltu hoitoaika on vain 6-12 min. päivässä!

 24. +2 Vote -1 Vote +1Valkeet_käytössä
  says:

  Toisekseen. On tutkimuksia ja teorioita siitä, että käpylisäke (suunnilleen suoraan korvien välissä keskellä päätä) aistisi valoa myös suoraan. Se on jo virallisesti tunnettu ja myönnetty asia, että joillakin eläimillä näin on, mutta vielä ei aivan “uskota” (!) että näin olisi myös ihmisellä.
  Kuitenkaan meidän ei tarvitse olla silmät auki, ja aivomme aistivat vuorokaudenajan. Myös sokeilla on yleensä aistimus vuorokaudenajoista, vaikka olisivat 100%:sesti sokeita.

  Vielä 10 vuotta sitten koululääketiede kertoi totena, etteivät aivosolut muka voi uusiutua. Jos joku väitti, että voivat (kuten minä), pidettiin hulluna. Muttamutta… Mitenkäs päin se nyt oikeasti menikään, nykytieteen tiedon mukaan..? Pystyvätkö KAIKKI ihmissolut lisääntymään vaiko eivät..? ;) Minäkin olen päässyt hullun leimastani siltä osalta. Vaan vielä on leima otsassa siltä osin, että “luulen” käpylisäkkeen pystyvän aistimaan valoa myös korvakäytävän kautta siihen osoitettuna!

 25. -1 Vote -1 Vote +1KR
  says:

  Mitä tuo hörhö kirjoittaa? Ei tiede perustu mihinkään uskoon tai luuloon. Sivullahan sanotaan että vaikutus perustuu aivojen saamaan valoon, johon perustuu myös kirkasvalolamppu. Ei se valon piristävä vaikutus koskaan ole silmien kautta tullutkaan vaan suoraan aivoihin kallon läpi. Tämä on vaan paljon tehokkaampi keino.

 26. Vote -1 Vote +1Valkeet_käytössä
  says:

  Öhh… Ketähän nimitit hörhöksi, ja miksi? Kirjoitin nimenomaan siitä, että ihmiset uskovat siihen, mitä tiede kulloinkin “totena” pitää. Kunnes toisin todistetaan, ja sitten taas uskotaan siihen “totuuteen”… Itse asiassa tiede perustuu hyvin usein (riittävän uskottavasti perusteltuihin) uskomuksiin ja luuloihin, jotka vain näyttävät sen hetkisen tiedon mukaan “tosilta”. ;o)

  Mutta minä puolestani ihmettelen esim. tuota sinun lausettasi: “Ei se valon piristävä vaikutus koskaan ole silmien kautta tullutkaan vaan suoraan aivoihin kallon läpi.” <— Tuo oli kyllä nyt sitä hörhöilyä! Valon piristävä vaikutus (todellakin) tulee ihmisen aivoihin normaalisti enimmäkseen silmien kautta. Kirkasvalolaitteella silmät päästään ohittamaan, kun lamput viedään korvakäytäviin ja aivot reagoivat valoon sitä kautta suoraan.

 27. Vote -1 Vote +1EiSeOleTotta
  says:
 28. Ajattelin tökätä jouluvaloista pari lediä korviin. Eikö tuo ajane saman asian. Käsittämätön on tuo hinta, en suostu mokomaa maksamaan ennen kuin näen puolueettoman tahon tekemän tutkimuksen.

Speak Your Mind

*