Maailman 33. nopein tietokone on valmistettu Playstation 3 pelikonsoleista

Kun puhutaan huipputehokkaista tietokoneista, tavallisesti mieleen ei ensimmäisenä tule pelikonsolit. Yhdysvaltojen ilmavoimat yhdessä Sonyn kanssa ovat kuitenkin nyt todistaneet, että myös pelikonsolit käyvät supertietokoneesta, kun näistä kootaan riittävän suuri klusteri.

New Yorkiin sijoitettu PS3-supertietokone nimeltään Condor Cluster koostuu yhteensä 1760 Playstation 3 pelikonsolista. Ilmavoimien käytössä olevan tietokoneen avulla voidaan analysoida huipputarkkoja tiedustelukuvia biljoonien pikseleiden minuuttivauhdilla, tai esimerkiksi tunnistaa lentäviä objekteja epätarkoistakin kuvista erittäin nopeasti. Ilmavoimista kerrotaan että tietokoneen avulla on mahdollista suorittaa sellaisia toimintoja, joiden suorittamiseen kului aiemmin tunteja, vain muutamissa sekunneissa.

Kun yhden PS3 konsolin hinta Suomessa tällä hetkellä on noin 300 euroa, niin vastaavan supertietokoneen hinnaksi tulisi teoriassa itse kasattuna 528 000 euroa. Ihan joka pojan harrasteprojektiksi tästä ei siis ole. Rahoilleen saisi kuitenkin varmasti vastiketta, sillä ilmavoimien arvion mukaan PS3 klusteri-supertietokone on tällä hetkellä maailman 33 tehokkain tietokone. Vertailukohtana mainittakoon, että nopein suomesta löytyvä tietokone, eli CSC:n Cray XT5/XT4 QC 2.3 GHz on maailman nopeimpien tietokoneiden listalla vasta siellä sijan 50 paikkeilla (Wikipedia).

Lähde: blog.cleveland.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (20 arviota, keskiarvo: 3.75/5)

Comments

 1. -57 Vote -1 Vote +1iaba
  says:

  (click to show comment)

 2. +11 Vote -1 Vote +1Jussi3E3
  says:

  Ne (us-army) aikanaan hommasivat niitä (ps3) koska se oli edullisin (prossuteho / $).

 3. -1 Vote -1 Vote +1os-menu
  says:

  toivottavasti noiden firmistä ei päivitetä sillä silloin niistä menee OS-menu pois eli vaihtoehtoisen käyttöjärjestelmän käynustäminen josta oli aikalailla juttua aikaisemmin..

  Toivottavasti ominaisuus tulee takaisin

  että ei tarvii häkätyllä versiolla asentaa sitä linuxia siihen PS3:seen

 4. -31 Vote -1 Vote +1PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3PS3
  says:

  (click to show comment)

 5. +2 Vote -1 Vote +1Torsti
  says:

  Jossain vaiheessahan puhuttiin, että jos haluaa oikeasti tehdä supertietokoneen halvalla niin katse näytönohjaimiin. NIISSÄ on vääntöä per taala. Toki klusterointi on hiukan vaikeampaa kuin beowulf-pleikkarifarmilla mutta kyllä lopputuloskin on sitten pari kertaluokkaa kovempi.

 6. Vote -1 Vote +1Rami
  says:

  “toivottavasti noiden firmistä ei päivitetä sillä silloin niistä menee OS-menu pois eli vaihtoehtoisen käyttöjärjestelmän käynustäminen josta oli aikalailla juttua aikaisemmin.”

  Tuollaisten koneiden ei tarvitse olla kiinni verkossa, joten eipä tuo Sonyn päätös poistaa Other OS-ominaisuus juuri armeijaa tai muitakaan tutkimuskeskuksia häiritse.

  “Toivottavasti ominaisuus tulee takaisin”

  Tuskinpa tulee, valitettavasti.

  Itse artikkelissa olisi voinut kertoa, että kyseiset konsolit ovat olleet suosittuja tuollaisissa ratkaisuissa Cell-prosessorien tehokkuuden vuoksi.

 7. Vote -1 Vote +1jee
  says:

  Other OS ominaisuus poistettiin sen takia että krakkerit miltei saivat PS3:sen pyörittämään piraattipelejä sen kautta.

 8. Vote -1 Vote +1Haisuli
  says:

  Tuo Other OS:han hyvin pitkälti aiheutti sen että koneen kräkkääminen kesti näinkin kauan! Kyllä kräkkereiden 1. prioriteetti on saada Linux pyörimään ja sen jälkeen vasta ihmetellään muun allekirjoittamattoman koodin mahdollistavaa exploittia.

 9. +3 Vote -1 Vote +1Torsti
  says:

  Jossain vaiheessahan puhuttiin, että jos haluaa oikeasti tehdä supertietokoneen halvalla niin katse näytönohjaimiin. NIISSÄ on vääntöä per taala. Toki klusterointi on hiukan vaikeampaa kuin beowulf-pleikkarifarmilla mutta kyllä lopputuloskin on sitten pari kertaluokkaa kovempi…

 10. +1 Vote -1 Vote +1Ode
  says:

  Hups,

  ei pitäisi käyttää Wikipediaa lähteenä. Kun Lokakuun 2010 tuloksia katselee niin on hieman eri sijoitus Suomen tehomyllyllä.

  Ja maailman tehokkaimpien listalta löytyy nykyisellään paljon GPU-suoritintehoa, eli ei jäänyt aie vain puheeksi.

 11. -4 Vote -1 Vote +1ps3buu
  says:

  I have 1760 playstation 3.

 12. Vote -1 Vote +1rillien_nosteli'a
  says:

  FYI: Billion == miljardi, ei biljoona

Speak Your Mind

*