Maailman 33. nopein tietokone on valmistettu Playstation 3 pelikonsoleista

Kun puhutaan huipputehokkaista tietokoneista, tavallisesti mieleen ei ensimmäisenä tule pelikonsolit. Yhdysvaltojen ilmavoimat yhdessä Sonyn kanssa ovat kuitenkin nyt todistaneet, että myös pelikonsolit käyvät supertietokoneesta, kun näistä kootaan riittävän suuri klusteri.

New Yorkiin sijoitettu PS3-supertietokone nimeltään Condor Cluster koostuu yhteensä 1760 Playstation 3 pelikonsolista. Ilmavoimien käytössä olevan tietokoneen avulla voidaan analysoida huipputarkkoja tiedustelukuvia biljoonien pikseleiden minuuttivauhdilla, tai esimerkiksi tunnistaa lentäviä objekteja epätarkoistakin kuvista erittäin nopeasti. Ilmavoimista kerrotaan että tietokoneen avulla on mahdollista suorittaa sellaisia toimintoja, joiden suorittamiseen kului aiemmin tunteja, vain muutamissa sekunneissa.

Kun yhden PS3 konsolin hinta Suomessa tällä hetkellä on noin 300 euroa, niin vastaavan supertietokoneen hinnaksi tulisi teoriassa itse kasattuna 528 000 euroa. Ihan joka pojan harrasteprojektiksi tästä ei siis ole. Rahoilleen saisi kuitenkin varmasti vastiketta, sillä ilmavoimien arvion mukaan PS3 klusteri-supertietokone on tällä hetkellä maailman 33 tehokkain tietokone. Vertailukohtana mainittakoon, että nopein suomesta löytyvä tietokone, eli CSC:n Cray XT5/XT4 QC 2.3 GHz on maailman nopeimpien tietokoneiden listalla vasta siellä sijan 50 paikkeilla (Wikipedia).

Lähde: blog.cleveland.com

Kommentit

 1. os-menu sanoo

  (click to show comment)

 2. Torsti sanoo

  (click to show comment)

 3. Rami sanoo

  (click to show comment)

 4. Haisuli sanoo

  (click to show comment)

 5. Torsti sanoo

  (click to show comment)

 6. Ode sanoo

  (click to show comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


neljä − 3 =