Hilavitkutin rakentaa: Tee-se-itse ulkoilma – videoprojektori – järjestelmä

Hilavitkuttimen toimituksessa on tutkittu mahdollisuutta rakentaa mobiili videoprojisiointi-asema. Pitkällisten testausten ja selvitystyön jälkeen järjestelmä saatiin toimimaan. Lopputuloksena on auton takaluukkuun mahtuva systeemi, jolla voi projisioida kannettavalta tietokoneelta videota – tai mitä tahansa kuvaa. Kännykässä olevan mobiilitukiaseman avustuksella voidaan mistä tahansa maailman kolkasta streamata livekuvaa paikan päällää olevan web-kameran avustuksella.

Järjestelmän osaset näkyvät yllä olevassa kuvassa. Kytkennässä ovat
- Akku: 12V, 200Ah
- Invertteri: 600W maksimikapasiteetti (1200W hetkellinen maks.) / 85-90% hyötysuhde
- Videoprojektori: HD-ready 720p, 180W sähkönkulutus
- Kannettava tietokone 65W laturilla
- Kännykkä varustettuna mobiilitukiasemalla, laturi n. 10W sähkönkulutus
- Lisänä tähän tietenkin mobiili eli auto, johon järjestelmä sijoitetaan projisioinnin paikalle saattamista varten.
- Myös äänentoistojärjestelmä on tässä vielä toteuttamatta

USAssa ulkoilmaleffakatsonnat guerilla-tyyliin ovat olleet jo jonkin aikaa käytettyjä. Vastaava artikkeli löytyy esim. Popular Mechanicsin sivuilta. Alla on kaavio kytkennästä, johon nyt rakennettu järjestelmä perustuu:

Kuvatun mukaisella järjestelmässä sähkönkulutus on yhteensä n. 260 wattia. Kun huomioidaan invertterin 85% hyötysuhde saadaan todelliseksi akusta vaadittavaksi tehoksi (260W/0,85) n. 300 wattia. Tästä voidaan laskea että virtaa järjestelmässä liikkuu (300W/12V) n. 25 ampeeria. Akku on 200 ampeerituntia, joten virtaa pitäisi riittää (200Ah/25A) 8 tunniksi. Teoriassa järjestelmällä voi siis projisoidan 8 tuntia videota. Toisaalta järjestelmään voidaan kytkeä vielä lähes 300W lisäkuormaa, jolloin tietenkin käyttöaika lyhenee. Mutta akkuhan sitten tietenkin ladataan ja meno jatkuu.

Ongelmia järjestelmän rakentamisessa syntyi videotykin kanssa. Kaksi alle vuoden vanhaa videotykkiä eivät toimineet tässä järjestelmässä. Toinen tykki ei käynnistynyt lainkaan, ja käynnistysyrityksessä sammutti hetkeksi kaikki muut verkossa olleet laitteet, jos näitä oli kytketty. Ilmeisesti käynnistyksessä on jonkinlainen yli 1200 watin tehopiikki. Toinen tykki taas käynnistyi, mutta vga-kaapelin kytkemisen jälkeen projektori ilmoitti n. 10 sekunnin päästä että tuuletin ei saa tarpeeksi virtaa ja sammutti valon.

Nelisen vuotta vanha tykki toimi ongelmitta. Tähän ei ole löytynyt mitään selitystä. Arveluita on ollut, että uusien laitteiden muuntajissa on jotain eroa vanhoihin verrattuna. Vertailun vuoksi voidaan vielä todeta, että kännykän laturikin kytkettäessä verkkoon napsahtaa ja sammuttaa hetkeksi kaikki muut verkon laitteet. Tietääkö kukaan hilavitkuttimen lukijoista mistä tämä mahtaa johtua? Ilmiö on mielestäni kummallinen. Ja tämä kannattaa erityisesti huomioida jos on rakentamassa vastaavanlaista järjestelmää. Eräs arvelu on loisteho.

Toinen yleisohje rakentelijalle on, että kannattaa testata että kaikki osat toimivat yhdessä ennen kuin tekee investointeja. Tämä on tietysti haaste, sillä missäpä näitä pääsisi testaamaan ennen kuin on ostanut. Itse tiedustelin useammaltakin elektroniikan ammattilaiselta, insinööriltä ja osaajalta mitä vaatimuksia tällaisessa systeemissä on. Täytyy vain todeta, että niiden erittäin asiantuntevien vastausten joukosta yksikään ei ole pitänyt käytännössä paikkaansa. Täytyy siis itse testata tai kysyä joltain joka on käytännössä juuri tämän testannut.

Alla olevassa kuvassa samaiseen järjestelmään on vielä kytketty 40 watin hehkulamppu.

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 arviota, keskiarvo: 2.75/5)

Comments

 1. +3 Vote -1 Vote +1simo
  says:

  Jos käyttämäsi invertteri on vähän halvempaa sorttia (~100e) se luultavasti muuntaa akun 12v tasajännitteen 230v mukautetuksi siniaaltoiseksi vaihtojännitteeksi. Tämä on siniaaltoa muistuttavaa vaihtojännitettä mikä riittääkin monille laitteille oikein hyvin muttei kaikille. Laadukkaammat (lue: kalliimmat) invertterit tekevät puhdasta siniaaltoa mikä luultavasti saisi kaikki projektorisi toimimaan ilman ongelmia. Paremmat invertterit myös kestävät esim juuri laitteiden käynnistyksistä aiheutuvia virtapiikkejä mitkä saattavat aiheuttaa huonommissa inverttereissä jännitteen laskun hetkellisesti sellaiselle tasolle mikä sammuttaa ne.

 2. +2 Vote -1 Vote +1Make
  says:

  Hyötysuhteen parantamiseksi kannattaa ehdottomasti kytkeä kännykkä akkuun normaalilla autolaturilla. Samaten läppäriin kannattaa autopoweria. Hyötysuhteen paranemisen lisäksi päästään eroon ainakin osasta mainituista ongelmista.

  Mitä itse invertteriin tulee, niin tuossa lienee käytetyn halpaa kanttiaaltolaitetta. Modifioitua siniä tai puhdasta sellaista tuottava on huomattavasti varmempi vaihtoehto, joskin tottakai melkoisesti kalliimpi.

  Eikä hakkurivirtalähteissä tosiaan ole kovin suuria kondensaattoreita, joten esimerkiksi lampun sytytyksen virtapiikki näkyy suoraan verkkoonkin. Vanhoissa laitteissa tuonkaltaisia piikkejä on tasattu suurillakin kondensaattoreilla.

 3. Vote -1 Vote +1Ingejööri
  says:

  Invertterien antama vaihtosähkö on useimmiten kanttiaaltoa. Eri laatuisia laitteita on markkinoilla paljon ja usein on tilanne se että laturit yms. elektroniset virtalähteet eivät toimi oikein jos ne on kytketty liian huonolaatuiseen sähköverkkoon.

  Ratkaisu on useimmiten siniaalto-invertteri, toki näissä teholuokissa liikuttaessa hinta on usein moninkertainen, ~200-400e.

 4. +1 Vote -1 Vote +1juapppo
  says:

  kokeele pistää 1F konkka rinnakkain akun kanssa
  pitäs tasata virtapiikkejä :P

 5. Vote -1 Vote +1Torsti
  says:

  Invertteri näyttäisi olevan halvin mahdollinen kiinalainen? Ja tuskin aitoa siniaaltoa tuottava. Noiden valmistajien ilmoittamiin arvoihin pitää suhtautua varauksella, kannattaa kurkata vaikkapa oskilloskoopilla mitä sieltä oikein tulee ulos. Yksilöerot ovat huomattavia.

  Ongelmat uudempienkien vehkeitten kanssa loppunevat kun hommaatte laadukkaamman, siniaalto-invertterin. Kannattaa suorittaa viimeistään siinä vaiheessa kun tykin poweri korkkaa. Oletettavasti se kuumenee nyt aika voimakkaasti.

 6. Vote -1 Vote +1Kekkuli
  says:

  Tuli mieleen, että eikö ole olemassa mitään tykkiä joka toimisi ilman invertteriä?

 7. -1 Vote -1 Vote +1kotsku
  says:

  Minkä vahvuiset johdot akun ja invertterin välillä?

  Suosittelisin laittamaan vähintää 10mm2, mutta vielä mielummin 16mm2 paksuiset johdot ja mahdollisimman lyhyellä vedolla.

  Kannattaisko myös vaihtaa puhelimen ja läppärin laturit suoraan 12v malleihin ja ottaa niille virrat suoraan akulta.

  Tällöin akun ja invertterin väliset johdot voisivat olla 6-10mm2.

  Tälläisellä kytkennällä saattaisi myös käynnistymisien virtapiikit pienentyä ja laitteisto voisi myös toimia.

  Muistathan suojata kaikki johdotukset asianmukaisilla sulakkeilla.

 8. Vote -1 Vote +1Jonnijoutava
  says:

  Auttaisiko jos lataisi känykkää läppärin kautta. Vai riittääkö virta pitämään esim 3G tai Wlan yhteyttä yllä.

 9. +1 Vote -1 Vote +1Tumppi
  says:

  Jos 200 ah:n akun imee joka kerta tyhjäksi, niin akku on nopeasti entinen. Vaikka kyseessä olisi mikä tahansa syväpurkaus huviakku, ei sitä saisi toistuvasti purkaa alle 50 %. Kerta sillon tällön ei tosin akkua vielä vahingoita. Myöskin akun latautuminen 100 % täyteen on harvinaista, koska viimeisen 10 % latautuminen kestää laturista riippuen piiiitkään.

  Käytännössä akusta on siis käytössä vain 40 %, eli 80 ah:ta, jolloin järjestelmän käyttöajaksi jää sellainen reilu 3 tuntia. Siinä ajassa tosin jo katselee mukavasti yhden elokuvan. Tämä siis jos haluaa, että akku kestää mahdollisimman pitkään.

 10. Vote -1 Vote +1Jyrki
  says:

  Kyllähän tällaiseen järjestelmään saisi äkkiä menemään vaikka kuinka paljon rahaa ja aikaa. Tästä perusinvertteristä lähtee hyvin 500 wattia jatkuvaa virtaa, joka on testattu raksavalolla. Alle vuoden vanhat kännykän ja tietokoneen laturi toimivat ongelmitta. Samoin uusi Blu-ray-soitin sekä vanhempi 28-tuuman kuvaputki-tv (ilman mitään viiruja kuvassa). Ainoat ongelmayksilöt ovat olleen nuo kaksi uudempaa videotykkiä. Mutta vanhempi tykki on toiminut ongelmitta jo jonkin aikaa pidemmilläkin näytösajoilla.

  Onko kellään käytännön kokemusta siniaaltoinverttereistä? Epäilen miten sellainen estäisi jostain laitteesta verkkoon aiheutuvat tehopiikit… Eihän näitä siniaaltoinverttereitä ole edes ollut kuluttajamarkkinoilla kuin muutaman vuoden. Lisäksi eikös nuo peruselektroniikan komponentit kaikki valmisteta Kiinassa oli sitten laite kasattu tai pakattu missä vaan maassa, vaikka Euroopassa…

 11. Vote -1 Vote +1satunnainen lukija
  says:

  Tuo varmasti toimii hyvin olohuoneen lattialla, mutta miten lienee käytännössä?

  Nykyisten HD-tykkien valotehot tuntuvat olevan reippaasti pienempiä kuin aikasempien vuosien matalaresoluutioisten tykkien. Tämä siis tarkoittaa, että kuva varmaan ulkoilmassa näyttää vähintään haalealta jollei katoa näkyvistä kokonaan.

  Toinen mietityttävä asia on, että kauankohan tykin lamppu kestää hiekkatiellä ajamista? Lämpimänä tuskin ainakaan koko kilometriä…

 12. +2 Vote -1 Vote +1kopteri
  says:

  OT… jotkut teidän artikkelit ovat vain muutaman rivin ja sen jälkeen tulee “Lue koko artikkeli tätä linkkiä klikkaamalla >>”. Olisi vielä mukavampi lukea sivuanne, kun jokainen artikkeli olisi saman periaatteen mukainen. Rullahiiri ei kuluisi niin paljon, koska kaikkia ei kiinnosta kaikki artikkelinne. Kiitos kuitenkin hyvästä diy artikkelista!

 13. Aika offtopiccia tekstiä nyt myös multa!

  Mutta! Mainiota! Mielestäni paras artikkeli hilassa pitkään aikaan, tämmöisiä on kiva lueskella ja mukavaa, että on herännyt myös vähän keskustelua + tullut apuja lukijoilta.

  Ootko Jyrki tutkinu noita LED projektoreita ja miten, kehtaisko niitä kytkeä tuohon järjestelmään vai onko LED projektorit vielä semmoista laatua että bluray ja hd jäävät haaveiks? Otaksun, et virrankulutus ois ainakin huomattavasti pienempi + veis vähemmän tilaa ja ois iskunkestävämpikin kuin perinteinen projektori.

  Aikoinaan, kymmenisen vuotta sit, eräs isopalkkainen puolituttu rakens kotiteatterin ja pisti sinne kolme tykkiä projisoimaan samaa kuvaa samalle kankaalle, jotta sai siitä riittävän kirkkaan käytettäväks myös päivisin. Sen jälkeenhän videotykit on kehittyny huimasti, tuskin kukaan muistaakaan millaista paskalaatua ne tuolloin olivat.

 14. Vote -1 Vote +1NalluPuh
  says:

  Mökkikäytössä olen vastaaviin ongelmiin törmännyt muutamia kertoja eri laitteilla, viimeksi ilmastointilaitteen kohdalla. Puhdasta siniaaltoa tuottavalla invertterillä toimii, mutta kanttiaalto versiolla ei, laite “hörähtää” käyntiin, mutta sammuu piipitysten kera välittömästi. Sähkönkulutus mittarilla, sain myös varmistuksen, ettei kyse ole mistään käynnistyksen virtapiikeistäkään. Hommaa oheinen mittari jos haluat varmuuden onko kyse piikeistäm, maksaa alle ~30€ moinen ja saapa sillä sitten mittailla mitä laitteet oikeasti kuluttaa iltojen kiroksi…

  Energiatehokkuuden ja miksei painonkin johdosta ovat viimevuosina lähes kaikki muuntajat pikkuhiljaa muuttuneet hakkurivirtalähteiksi. Epäilen että moisen valmistus vastaaville toleransseille, kun vanhat rengas-sydän muuntajat on kalliimpaa ja koko/tehosuhdekin huononee, jos pitää tehdä laajempi käyttöalue. Hakkurihan tuottaa lopullisen/set jännitteet useamman piirin summana/erotuksena, toisinkun rengas versio vaan yhden muunnon läpi.

  Joku voisi sanoa, että ennen oli paljon paremmin, mutta itse ole toista mieltä. Esim ~saman tehon vahvistimeni paino putosi ~30kg:stä alle 8kg:oon hakkurin ansioista ja virtaakin se vie melkein puolet vähemmän! Miinuksena paljon herkempi sulakkeiden laukeaminen kuumenemisen jne johdosta, mutta nuo kun tietä, niin niiden kanssa osaa elää.

  ps. Jyrki, on noita siniaaltoversioita ollut jo pitkään esim. Partcossa ihan kuluttajillekin tarjolla, normikauppojen tarjontaahan ohjaa vaan kuluttajien kysyntä ja kumpaahan ne ostaa :)

Speak Your Mind

*