Hilavitkutin rakentaa: Tee-se-itse ulkoilma – videoprojektori – järjestelmä

Hilavitkuttimen toimituksessa on tutkittu mahdollisuutta rakentaa mobiili videoprojisiointi-asema. Pitkällisten testausten ja selvitystyön jälkeen järjestelmä saatiin toimimaan. Lopputuloksena on auton takaluukkuun mahtuva systeemi, jolla voi projisioida kannettavalta tietokoneelta videota – tai mitä tahansa kuvaa. Kännykässä olevan mobiilitukiaseman avustuksella voidaan mistä tahansa maailman kolkasta streamata livekuvaa paikan päällää olevan web-kameran avustuksella.

Järjestelmän osaset näkyvät yllä olevassa kuvassa. Kytkennässä ovat
– Akku: 12V, 200Ah
– Invertteri: 600W maksimikapasiteetti (1200W hetkellinen maks.) / 85-90% hyötysuhde
– Videoprojektori: HD-ready 720p, 180W sähkönkulutus
– Kannettava tietokone 65W laturilla
– Kännykkä varustettuna mobiilitukiasemalla, laturi n. 10W sähkönkulutus
– Lisänä tähän tietenkin mobiili eli auto, johon järjestelmä sijoitetaan projisioinnin paikalle saattamista varten.
– Myös äänentoistojärjestelmä on tässä vielä toteuttamatta

USAssa ulkoilmaleffakatsonnat guerilla-tyyliin ovat olleet jo jonkin aikaa käytettyjä. Vastaava artikkeli löytyy esim. Popular Mechanicsin sivuilta. Alla on kaavio kytkennästä, johon nyt rakennettu järjestelmä perustuu:

Kuvatun mukaisella järjestelmässä sähkönkulutus on yhteensä n. 260 wattia. Kun huomioidaan invertterin 85% hyötysuhde saadaan todelliseksi akusta vaadittavaksi tehoksi (260W/0,85) n. 300 wattia. Tästä voidaan laskea että virtaa järjestelmässä liikkuu (300W/12V) n. 25 ampeeria. Akku on 200 ampeerituntia, joten virtaa pitäisi riittää (200Ah/25A) 8 tunniksi. Teoriassa järjestelmällä voi siis projisoidan 8 tuntia videota. Toisaalta järjestelmään voidaan kytkeä vielä lähes 300W lisäkuormaa, jolloin tietenkin käyttöaika lyhenee. Mutta akkuhan sitten tietenkin ladataan ja meno jatkuu.

Ongelmia järjestelmän rakentamisessa syntyi videotykin kanssa. Kaksi alle vuoden vanhaa videotykkiä eivät toimineet tässä järjestelmässä. Toinen tykki ei käynnistynyt lainkaan, ja käynnistysyrityksessä sammutti hetkeksi kaikki muut verkossa olleet laitteet, jos näitä oli kytketty. Ilmeisesti käynnistyksessä on jonkinlainen yli 1200 watin tehopiikki. Toinen tykki taas käynnistyi, mutta vga-kaapelin kytkemisen jälkeen projektori ilmoitti n. 10 sekunnin päästä että tuuletin ei saa tarpeeksi virtaa ja sammutti valon.

Nelisen vuotta vanha tykki toimi ongelmitta. Tähän ei ole löytynyt mitään selitystä. Arveluita on ollut, että uusien laitteiden muuntajissa on jotain eroa vanhoihin verrattuna. Vertailun vuoksi voidaan vielä todeta, että kännykän laturikin kytkettäessä verkkoon napsahtaa ja sammuttaa hetkeksi kaikki muut verkon laitteet. Tietääkö kukaan hilavitkuttimen lukijoista mistä tämä mahtaa johtua? Ilmiö on mielestäni kummallinen. Ja tämä kannattaa erityisesti huomioida jos on rakentamassa vastaavanlaista järjestelmää. Eräs arvelu on loisteho.

Toinen yleisohje rakentelijalle on, että kannattaa testata että kaikki osat toimivat yhdessä ennen kuin tekee investointeja. Tämä on tietysti haaste, sillä missäpä näitä pääsisi testaamaan ennen kuin on ostanut. Itse tiedustelin useammaltakin elektroniikan ammattilaiselta, insinööriltä ja osaajalta mitä vaatimuksia tällaisessa systeemissä on. Täytyy vain todeta, että niiden erittäin asiantuntevien vastausten joukosta yksikään ei ole pitänyt käytännössä paikkaansa. Täytyy siis itse testata tai kysyä joltain joka on käytännössä juuri tämän testannut.

Alla olevassa kuvassa samaiseen järjestelmään on vielä kytketty 40 watin hehkulamppu.

Kommentit

 1. simo sanoo

  (click to show comment)

 2. Make sanoo

  (click to show comment)

 3. Ingejööri sanoo

  (click to show comment)

 4. Torsti sanoo

  (click to show comment)

 5. kotsku sanoo

  (click to show comment)

 6. Tumppi sanoo

  (click to show comment)

 7. Jyrki sanoo

  (click to show comment)

 8. satunnainen lukija sanoo

  (click to show comment)

 9. kopteri sanoo

  (click to show comment)

 10. E sanoo

  (click to show comment)

 11. NalluPuh sanoo

  (click to show comment)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *