Ihmisen aivoille Apple on kuin uskonto

Yksi netin keskustelupalstojen rasittavimmista lieveilmiöitä on Nokia-Microsoft-Apple “fanipoikakeskustelut”, joissa pohdiskellaan – usein ei niin korkealla tasolla siitä, miksi kukakin minkä merkkisiä tuotteita ostaa. Esimerkiksi Applen tuotteisiin intohimoisesti suhtautuvien ihmisten ostokäyttäytymistä verrataan usein fanatismiin, tai jopa uskontoon.

Vaikka edellisen väittämät saattavat kuulostaa suoralta kädeltä ylilyönneiltä, tai jopa naurettavilta, on tämän kaltaisille väitteille löydetty nyt jopa tieteellistä pohjaa. BBC on tehnyt tuoretta  Secrets of the Superbrands -dokumenttiaan varten magneettikuvausta sisältävää empiiristä tutkimusta, jossa on havaittu, että Apple tuotteiden käyttäjien aivot reagoivat Applen tuotteiden kuviin samalla tavoin, kun uskovaisen ihmisten aivot reagoivat uskonnolliseen kuvitukseen.

Ja jos kerran näin on, niin on varmasti myös todennäköistä että suomalaisen nokiakäyttäjän aivot reagoivat Nokian tunnusmelodian kuunteluun samalla tavoin, kun esimeriksi Antero Mertarannan jääkiekkoselostukseen kuunteluun.

Kautta: dvice.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (18 arviota, keskiarvo: 3.28/5)

Comments

 1. -21 Vote -1 Vote +1E
  says:

  (click to show comment)

 2. noni löytyi siis todisteta että applen tuotteiden ostajilla ei ole kaikki kotona. Onhan myös selvää että jos ihminen uskoo johkii satukirjan hahmoihin ja palvoo heitä jossain kirkossa ettei ole kaikki kotosalla. Elämme vuodessa 2011 ja olisi ehkä aika hylätä jo sadut. Noh mut ratkesipahan kerta heitolla että kummatkii ovat hörhöjä ;)

 3. +8 Vote -1 Vote +1Q. Werty
  says:

  Eipä nyt sinänsä yllättävää.
  Olen tavannut ihmisiä jotka suhtautuvat verkostomarkkinointiin kuin uskontoon.

  Lisäksi viimekädessä poliittisella ja uskonnollisella fanaatikolla ei ole mitään eroa, samalla tavalla suu kuolassa ja silmät seisoen paasaavat oli sitten kyseessä uskonto tai politiikka.

  Ismi on ismi, ei sillä väliä mikäismi, jokaisesta löytyy fanaatikkoja.

 4. -9 Vote -1 Vote +1Pate
  says:

  (click to show comment)

 5. Jopas meni taas “ne”, “nuo” ja “toiset” raiteelle. Kuka uskaltaa kertoa omasta suhteestaan Appleen, Nokiaan tai vaikkapa verkostomarkkinointiin ilman että aina täytyy verrata muiden tekemisiin tai mielipiteisiin?

 6. +12 Vote -1 Vote +1Pöpö
  says:

  Paten typeryys häiritsee niin, että on pakko puhua aiheen vierestä.

  Mikä saa kaikki uskovaishörhöt kuvittelemaan, että evoluutiossa on kyse sattumasta? Evoluutio perustuu luonnonvalintaan: hyvät ominaisuudet säilyvät ja huonot karsiutuvat. Onko sun mielestä sattumaa, että yhteyttämään kykenevä omavarainen eliö on vahvemmalla sijalla kuin toisista riippuvainen?

  En ymmärrä, miten hullujen ihmisen aistiharhat todistavat Jumalan olemassaolon. Hallusinaatioita voi saada aikaan sienillä, mutta myös voimakkailla tunteilla ja tapaturmilla.

 7. +12 Vote -1 Vote +1Jou
  says:

  “Ismi on ismi, ei sillä väliä mikäismi, jokaisesta löytyy fanaatikkoja.”

  Entä magnetismi?

 8. +3 Vote -1 Vote +1Kelmi
  says:

  “Entä magnetismi?”

  More magnets
  -Magnus

 9. -1 Vote -1 Vote +1hihi
  says:

  magnetismi on universaalinen hiekkalaatikko

 10. Vote -1 Vote +1fox
  says:

  Ja mitä tekee ateisti sitten tekee. Katselee vierestä ja miettii, että on ne taas niiin fania kun vaan olla voi :D

 11. -7 Vote -1 Vote +1fewa
  says:

  (click to show comment)

 12. +19 Vote -1 Vote +1unit984Beta
  says:

  Totuus ei vaadi uskoa. Tiedemiehet eivät risti käsiään joka sunnuntai, laulaen; “kyllä! Painovoima on todellista! Minä uskon siihen, Aion olla vahva, uskoa sydämmestäni, että mikä menee ylös, tulee myös alas, aamen.”
  Jos he tekisivät niin, Luultavasti ajattelisimme että he ovat varsin epävarmoja asiasta.

  Dan Barker

 13. +2 Vote -1 Vote +1Antero
  says:

  Ateistit ovat uskonnon vastaisessa paasauksessaan aivan yhtä ärsyttäviä, elleivät jopa vielä ärsyttävämpiä, kuin uskovat uskonnollisessa paasauksessaan. Jatkuvasti jossain on joku “vapaa-ajattelija” sulkeutuneine ajatuksineen, kuin paraskin mormoni, kertomassa millainen maailma on oikeasti ja jos joku arvostelee tai on avoimesti eri mieltä niin siitä loukkaannutaan pahemmin kuin katolilaiset kun paavi kuolee. Ette te ole yhtään sen oikeammassa kuin kukaan muukaan. Keskittykää johonkin, mistä jollekin voi olla esimerkiksi hyötyä.

  Sama juttu Applen(tai samantien vaikka Nokian) vannoutuneille faneille: Jos teillä on niin hieno ja mahtava puhelin kuin annatte ymmärtää, niin teidän ei tarvitse puolustella sitä kovaan äänen ja suuttua kun joku ei pidä siitä, kaikki eivät tarvitse haukattua omenaa tai kumivartista saadakseen sielulleen rauhan.

 14. +2 Vote -1 Vote +1Papubean
  says:

  Yhtä ärsyttävää on xbox vs pleikkari (vs wii)-keskustelut. Voi apua anna mun kaikki kestää.

  Mäkkikäyttäjä olen, mutten mitenkään fanaattinen. Ts. wintoosa menee siinä ohessa ihan hyvin.

 15. +7 Vote -1 Vote +13nncn
  says:

  Olipas ihan mielenkiintoinen tutkimus. :P

  Onhan siitä jo aika kauan kun huomattiin mistä nämä “ruumiista poistumiset” ja muut kuoleman rajatilakokemukset johtuu. Niitä pystyttiin jopa tuottamaan stimuloimalla tiettyjä aivojen osia sähköllä.

  Ei tämä elämä ja evoluutio niin monimutkaista ole että se vaatisi ihmeen ja jumalan. Jos tähän maailmaan vielä menee jumalan asettamaan niin tulee väistämättäkin vastaan tuttu tilanne. Mistä se jumala on tullut? Sanotaan että luonto ja elämä on niin ihmeellistä ja monimutkaista että se ei ole voinut syntyä sattumalta, mutta sitten taas pidetään normaalina että tämän kaiken luonut “kaveri” on syntynyt tyhjästä, toisesta “kaverista” tai ollut aina olemassa. wtf? Sillä on voimaa ja älykkyyttä luoda helvetin iso universumi planeettoineen ja sitten se kuitenkin loi maapallon ja ihmisen joka on kaikkea muuta kuin täydellinen? Tämä ihminenkin osaa jo ajatella sen verran paremmin että olisi luonut eliöitä ja kasveja jotka saavat energiansa muualta kuin syömällä toisiaan. sehän olisi helposti voinut luoda kaikkien sisälle ehtymättömän energianlähteen. Luontokin on täynnä tietynlaisia virheitä jotka ovat jääneet sinne koska niistä ei ole ollut kantajalleen haittaa. Hänen tekemiensä virheiden luetteloa ja niihin löytyvien parannusten luetteloa voitaisiin jatkaa loputtomiin.

  Eipäilemättäkin tässä uskon asiassa on pohjimmillaan kyse just kuolemasta. Läheisiensä lopullisesta menettämisestä ja omasta kuolemanpelosta. Entisaikoina tietoakin on ollut hemmetin paljon vähemmän, joten väkistehän se elämän tarkoituksen pohtiminen johtaa johonkin suurempaan tarkoitukseen ja sen tarkoituksen luojaan. Ikävä kyllä näin ei ole.
  Minusta elämä on paljon ihmeellisempää, mielenkiintoisempaa ja kauniinpaa ilman jumalaa joko olisi kaiken vain huolimattomasti plätkäissyt olemaan ja painunut sitten ite toisaalle kun ei jaksa kuunnella rukouksia saatikka sitten toteuttaa niitä.

  No nyt se loppu tuo pirun olutkin. =/

 16. Vote -1 Vote +1Jarppa
  says:

  Se on jännä miten johonkin tuotteeseen, merkkiin tai brändiin voi syntyä niin vahva suhde.

  Vaikkapa juuri automerkkiin. Audi kuski on Audi kuski ja Bemari kuski on bemari kuski. Muut haukutaan lyttyyn ja Nissan kuski taas tuntee ylemmyyden tunnetta kun lukee uutisia miten Toyotalla on ongelmia USA:ssa.

  Kai se kumpuaa ihmisen sisimmästä että pitää seistä jossain joukossa ja tuntea kuuluvansa johonkin ryhmään. Suomi on vieläpä tällaisten ryhmien luvattu maa. Kateus kun on suorastaan kansallis piirre :D

  Mutta pitäähän se myöntää että omenassa on jotain maagista. Kun pääsi käpelöimään kaverin iPhone 4 puhelinta tuli välittömästi sellainen fiilis että kädessä on todella loppuun asti mietitty ja hiouttu tuote.

 17. Ainakin Hitlerin mielipide Applesta on melko selvä

  http://www.youtube.com/watch?v=jDARIuHbGjg

 18. -1 Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Yritin katsoa tuon linkatun dokumentin, mutta “Not available in your area.” Mäh. :C

 19. +3 Vote -1 Vote +1fox
  says:

  3nncn, hyviä pointteja.

  Onhan myös totta, että uskovaiset vastaavat tähän sanomalla: mutta kun kaikkea jumalan luomaa (kirjoitin sanan: jumala tarkoituksella pienellä, tässäpä uskovaisille hieman pohdittavaa ;) )ei voi ymmärtää ihmisjärjellä. OK, mennään tällä, että kaikkea jumalan luomaa/toteuttamaa ei voi ymmärtää, joten mitä järkeä kaikessa tässä on? Otetaan arkipäivän esimerkki: Kävelet hankkimaan autovakuutusta liikkeestä X, liikkeessä sinut otetaan vastaan ja hukutetaan kymmenellä kauniilla ja sadalla mahtavalla lupauksella mitä saat jos tulet meille asiakkaaksi. Tässä vaiheessa kysyt: mitä tämä vakuutus sitten korvaa? Asiakaspalvelija vastaa: Nooooh, se on vähän semmosta ja tämmöstä, muttei kaikkee. Kato kaikkee ei voi ymmärtää…

  Tässä linkitin myös hieman kirkkoveroa mukaan soppaan. On totta, että kirkonkin on toimittava jollain lailla, sillä toiset ihmiset sitä todella tarvitsevat.

  Joten, loppujen lopuksi, minun mielestäni uskonto on vain olematon tukipuu niille, jotka eivät uskalla/halua lähteä miettimään asioita hieman syvällisemmin. Tämä tukipuu on ikäänkuin ns. backup, joka kannattaa ottaa ja vaikka ei toimisikaan tämän backupin sääntöjen mukaan, on silti turvattu.

  p.s. Ai niin, ja yksi erittäin mielenkiintoinen fakta löytyy raamatusta, jossa sanotaan, että herran armo on rajaton. Tämä siis tarkoittaa sitä, että aivan sama mitä teet, herra antaa anteeksi, olit siis kirkossa/uskossa tai et. Ja tämähän taas sotii täydellisesti helvetti-kuvausta vastaan. Ja taas: Missään ei ole mitään järkeä, mutta se pitäis vaan niellä. Juuuuust!

 20. Vote -1 Vote +1Pikku-Mikko
  says:

  Tiettyjä osia aivoista ei tarvitse aktivoida, seuraa puhelin on LG :) Apple saa vieläkin jäädä usokeille.

 21. -2 Vote -1 Vote +1epeli
  says:

  Tai htc voi olla myös tulevaisuuden puhelin.
  korealaiset osaavat hommansa.
  LG ja htc = tulevaisuuden puhelimia ja muutenkin tulevaisuuden elektroniikkaa apple jää kuin nalli kalliolle.

  video oli todella hyvä si ihan tippa linssisissä nauraa kun ladeltiin totuuksia suoraan päin naamaa.( tämähän on tietysti minun mielipide ) muuten hyvä mutta tekstitys vähän liian nopeaa, mutta tuntuupahan nuo puhuvankun nopeasti.

 22. -3 Vote -1 Vote +1fox
  says:

  “Tai htc voi olla myös tulevaisuuden puhelin.
  korealaiset osaavat hommansa.
  LG ja htc = tulevaisuuden puhelimia ja muutenkin tulevaisuuden elektroniikkaa apple jää kuin nalli kalliolle.

  video oli todella hyvä si ihan tippa linssisissä nauraa kun ladeltiin totuuksia suoraan päin naamaa.( tämähän on tietysti minun mielipide ) muuten hyvä mutta tekstitys vähän liian nopeaa, mutta tuntuupahan nuo puhuvankun nopeasti.”

  Kerro toki, että mistä löysit tän dokkarin katottavaks?!

 23. Vote -1 Vote +1Kovid
  says:

  Itselläni on 2 applen konetta ja iPod. Olen niihin hyvin tyytyväinen.

 24. -4 Vote -1 Vote +1aivan.
  says:

  mutta mites te tieteeseen uskovat kerrotte satua siitä miten ensimmäinen elollinen eliö on tullut? Koskaan ei ole tieteellisesti pystytty todistamaan että elottomasta aineesta voisi muodostua mitään elävää. Alkuräjähdyksessä mitään elollista tuskin oli osallisena joten siihen kohtaa kaatuu evoluutio teoria : ))

  Apple siksi että se toimii nopeasti ja varmasti.

 25. +2 Vote -1 Vote +1Ainiin
  says:

  En ole minkään lelun fani. En Nokian, enkä muidenkaan.
  Nokian oletusoittoääni herätysäänenä karsii kaiken Nokia-uskonnollisuuden tehokkaasti. Aivan karmea ääni, saan sydärin kun se alkaa aamusta soimaan.

  Kokemusperäisesti, iUskovaiset johtavat.

 26. +1 Vote -1 Vote +1Jase
  says:

  Uskomatonta, miten lähes jokainen, näissä kommenteissa toisia haukkunut, onnistuu samassa kommentissa todistamaan olevansa toisen tuotteen/ideologian lähes yhtä fanaattinen kannattaja.

  Vaikka jutussa käytetään esimerkkinä Applea, niin sama asia pätee ihan kaikkiin tuotteisiin, brändeihin, uskontoihin, ateismiin jne.

 27. -4 Vote -1 Vote +1mondea
  says:

  Kaikki jotka ovat vähäkin saaneet miinusääniä puhuvat täyttä asiaa, mikä helvetti teitä ihmisiä vaivaa?

Speak Your Mind

*