DMY 2011: Kierrätysmuovista valmistetut Endless-tuolit

Viime viikonloppuna allekirjoittaneella oli mahdollisuus tutustua Berliinin DMY 2011 messuilla muotoilun hetken trendeihin. Kiitos messujen suomifokuksen, messuilla vilisi myös suomalaisia kuin Mikkelin torilla konsanaan. Yleisesti ottaen fokus on designin maailmassa siirtymässä selvästi perinteisellä tavalla massatuotetuista tuotteista kohden tuotantomenetelmiä, joissa asiat valmistetaan lähempänä loppukäyttäjää. Siirrytään siis kohden tuotantoa, jossa käyttäjä shoppailee netistä tarvitsemansa tuotteen mallin, joiden perusteella tuote valmistutetaan itse esimerkiksi paikkakunnalta löytyvässä pikamallinnuspajassa. Myös kierrätysmateriaalien käyttäminen raakamateriaalina on selvästi edelleen nouseva trendi.

Yksi hyvä esimerkki tällaisesta paikallisesta, kierrätysmateriaaliin perustuvasta tuotannosta on hollantilaisen muotoilijan nimeltään Dirk Van Der Kooij valmistama tuotantolaitos, jossa vanhasta teollisuusrobotista on modattu kierrätysmuovista esimerkiksi tuoleja ja pöytiä valmistava tuotanto. Robotti sulattaa vanhojen jääkaappien muoviosista rouhittua muovipurua hammastahnaa muistuttavana lankana ohjelmoitua rataa pitkin, ja valmistaa kestäviä, täysin kierrätysmateriaalista koostuvia muovituoleja. Muotilija on nimennyt tuolit päättymättömään muovinaruun perustuvan valmistusmenetelmän mukaan Endless-tuoleiksi.

Mikä hienointa – menetelmällä valmistetun tuolin, pöydän, tai muun esineen muotoa ja yksityiskohtia on helppo muuttaa lennosta, eikä tiettyä tuolimallia tarvitse välttämättä valmistaa enempää kuin yhden kappaleen erä. Tällainen tuotantomalli ei mitenkään olisi mahdollista muovituolien tavalliseen, muotteihin perustuvalla valmistusmenetelmällä.

Dirkin tuolitehdasta esittelevä video hypyn jälkeen

Endless from Dirk Vander Kooij on Vimeo.

Lisää kuulumisia messuilta luvassa viikon mittaan!

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (15 arviota, keskiarvo: 4.27/5)

Comments

 1. +2 Vote -1 Vote +1reppu
  says:

  Mielenkiintoinen juttu=). Kai se 3D-tulostin itsekkin pitää lähivuosina hankkia.

 2. +2 Vote -1 Vote +1makispottu
  says:

  Saisivat vaan vähä nopeammiksi tulla, ei taida kovin kummosta palikkaa alle 3h pystyä tekemään?

  Mutta toisaalta jos vaikka pienoismallin valmistamiseen käsin menee vuosi ja 3D tulostimella päivä niin kyllähä se tulostin kelpais… Tosin siitä huolimatta tekeisin käsin vuoden ajan jos itelle jotai tekisin :D

 3. 3D tulostin tuli heti itsellekin mieleen :)
  Todella hienoa keksintää ja kierrätys on aina hyvä asia.

Speak Your Mind

*