Yli kolmen miljardin euron hintainen luksusjahti oli hyvä sijoitus

kolmen miljardin punnan jahti

Nyt on aika unohtaa Räikkösten ja Selänteiden pilipaliveneet. Eräs Malesialainen liikemies on nimittäin iskenyt pöytään kolme mailjardia puntaa (juuri niin, kolme miljardia) lunastaakseen omakseen unelmiensa veneen.

Merkilliseksi asian tekee se, että tämä ökytuotteisiin erikoistuneen Stuart Hughesin valmistaman veneen hinta, eli kolme miljardia puntaa on itse asiassa halpa. Aluksen rakennusmateriaalina on nimittäin käytetty muun muassa 100 000 kiloa kultaa, ja epävarmojen valuuttamarkkinoiden pyörteessä noussut kullan hinta on kohottanut yksin alukseen käytetyn kullan arvon yli 3,5 miljardiin euroon. Kun päälle laskee kullan lisäksi veneestä löytyvät platinavimeistelyt, on veneessä selvästi ostohintaansa suuremmalla arvolla jalometalleja.

Aluksen realisoiminen tietenkin edellyttäisi purkutöitä ja kullan harkoiksi valamista. Hieman myös epäilyttää, että missä tämän arvoisen jahdin omistava Kroisos Pennonen oikein uskaltaa enää veneillä? Ainakin merirosvaukseen taipuvaisille pitkäkyntisille kultavene olisi epäilemättä huima kohde.

Kautta: dvice.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 arviota, keskiarvo: 3.09/5)

Comments

 1. Makee on peli!

 2. -1 Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Jalometallinen jahti on hyvä valinta, tähän kun ei kait tarvitse asentaa korroosiolta suojaavia sinkkianodeita kuin ehkä fosforipronssisen potkurin suojaksi, sikäli kaikenmaailman allergisoiville metalleille altistuneet länsimaalaiset kait haluavat edes lomien ajaksi suojata itsensä syyhyttäviltä ja punoittavilta allergia lautumilta joilta jalometallit myös erinomaisesti suojaavat.

 3. +2 Vote -1 Vote +1mickoin
  says:

  “Hieman myös epäilyttää, että missä tämän arvoisen jahdin omistava Kroisos Pennonen oikein uskaltaa enää veneillä? Ainakin merirosvaukseen taipuvaisille pitkäkyntisille kultavene olisi epäilemättä huima kohde.”

  Tällä sedällä lienee varaa hankkia sellainen määrä tulivoimaa ettei piraatteja tartte pelätä.

  Mutta tämä todistaa taas lauseen “raha tulee rahan luo”.

 4. -10 Vote -1 Vote +1crico
  says:

  (click to show comment)

 5. +4 Vote -1 Vote +1KiKkOmAnNe
  says:

  Hiukan epäselväksi tekee tuo otsikointi euroista, jonka jälkeen puhutaan punnista etc. Toisaalta euron ja punnan välillä ei ole onneksi suurtakaan eroa, 70 pennyä on about 1 € . . . tai muuta vastaavaa. Mitäs nuo mailjaardit sitten ovat ? ; )

 6. -4 Vote -1 Vote +1jebuli
  says:

  Mistäköhän Erkki on taas numerot keksinyt. Ilmoitetussa lähteessä: http://dvice.com/archives/2011/07/5-billion-yacht.php, sanotaan 4,8 miljardia dollaria, joka tekee 3380822400 euroa tai 2974425600 puntaa. Kullan paino sentään oli ilmoitettu niin kuin lähteessä: 100 metric tons = 100 000 kilogrammaa.

 7. +20 Vote -1 Vote +1Korppi
  says:

  Jos nyt pitäis joku paatti laittaa, niin 3 miljardilla saisi:

  -3 kpl näitä: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Oasis_of_the_Seas.jpg/800px-Oasis_of_the_Seas.jpg

  tai

  -16kpl näitä: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Baltic_Princess_Helsinki_2010-07-10.jpg/800px-Baltic_Princess_Helsinki_2010-07-10.jpg

  tai

  -yhden parikytmetrisen jollan joka lienee päällystetty kultafoliolla

  Onhan se kulta ihan kivan näköstä joo, mutta ainakin minulle se on vain metalli muiden joukossa.

 8. Vote -1 Vote +1Unit984Beta
  says:

  Eipä ole tainnut hintaa kysellä kun on veneen tilannut.
  “jos sinun pitää kysyä hintaa, sinulla ei ole siihen varaa”

  Mitä tulee kullan määrään paatissa;
  Kullan hinta nyt: 35.92 €/g (http://www.kullanhinta.com/)
  1 g = 0.001 kg / 1 kg = 1000g
  100 000 kg = 100 000 000g
  100 000 000g x 35 €/g = 3 500 000 000 €

  Yhdestä grammasta kultaa (noin riisinjyvän kokoinen) saa tehtyä neliömetrin lehtikultaa.

  100 000 kg, vaikka onkin vain kullan paino aluksessa, ei ole paino eikä mikään tuon kokoiselle alukselle, loput on katsos “laivarautaa” se kelluu…
  http://www.nettivene.com/moottorivene/bandido/349899

  • Aika paljon kullan hinta muuttuu, kun vielä vasta kun katoin niin se oli jotain 40 euron hintaa, siis kun puhutaan puhtaasta 24K kullasta. Ja nyt kun on tulleet huhut isommista kultamyynneistä niin se on painunut takaisin tuolle 2011 tasolle. Nyt näyttäisi olevan tällä hetkellä hieman alle (35.23e/g) mitä tuossa aiemmin on mainittu. Mitä tulee sitten siihen paljonko se voi painaa että se vielä kelluu on helposti laskettavissa fysiikan tunneilta opitulla kaavalla. Veden pinnan alla oleva osa painaa täsmälleen saman verra kuin sen syrjäyttämä määrä vettä.

 9. +2 Vote -1 Vote +1sailor
  says:

  Litra kultaa painaa 19,3 kg. 100000kg kultaa on siis 5180 litraa, eli aikamoinen möykky. Ei tuon kelluttaminen kuitenkaan ole mikään ihmeellinen homma, 5*5*5m ilmatilavuus riittää…

 10. @jebuli – Ilmoitettu hinta, eli 3 miljardia puntaa on suoraan laivan valmistajan sivuilta. Dvicessä olevan hinta on arvaukseni mukaan noin-hinta punnasta dollareiksi muunnettuna.

 11. -3 Vote -1 Vote +1crico
  says:

  sailori … noin se tilavuuden syrjäyttämän vesimäärän kantavuus menee. Mut jos otetaan tuollainen moottorivene, niin tuskin tilavuutta enempää, kuin 70 m3. Ja tuosta kullan määrästä/hinta… sen enempää miettimättä arvioin grammoja tms. Näyttivät olevan hinnan perusteella unsseja. Eli kultaa on sen 3100 kiloa. Se on kyllä tuollaisen rekisteröintikokonaispainosta pois. Tuskin tonnin lisäkuormaa hyväksytään. On vaan arvio

 12. -2 Vote -1 Vote +1crico
  says:

  ny menee itelläkin tässä sekasin, kun miettii … unssi, joka on sen n. 31 g…. 24 kar. hinta on 1600dollaria … ja kun käytetään 8-18 kar. kultaa … ihan sekasin

 13. +1 Vote -1 Vote +1Edunvalvoja
  says:

  Mielestäni mieheltä tulee ottaa kaikki rahat pois, ja panna hänen varansa virkaholhoojan silmällä pidon alaiseksi !

 14. +4 Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Maailman rikkaimpien ja maailman köyhimpien välinen kuilu kasvaa yhä huikeammaksi.

Speak Your Mind

*