Sony tuo loppuvuodesta markkinoille HMZ-T1 HD-videolasit 5.1 surround-äänellä

Yksi “tulevaisuuden teknologioista” joka on jo pitkään antanut odottaa itseään, on videolasit. Tuoteryhmää on yrittänyt lanseerata suurille markkinoille jo useampikin valmistaja, mutta oikein tyydyttävään käyttäjäkokemukseen ei vielä ole päästy. Tällä kertaa videolasien tuotekonseptin yrittää lanseerata Sony, joka tuo loppuvuodesta Japanissa markkinoille kahdella 1280×720 pikselin videokennolla varustetut, kuulokkeiden kautta 5.1 surround -ääntä puskevat videolasit mallinimeltään HMZ-T1. Kummallekin silmälle erikseen varatun EL 3D-OLED-näyttön ansiosta lasien kautta on mahdollista katsella myös 3D-materiaalia ilman silmien rasitusta joka aiheuttaa joillekin 3D-elokuvateattereissa pään vaivaa. Lasien kautta projisoidun kuvakoon luvataan vastaavan 750 -tuuman valkokankaan katselua noin 20 metrin etäisyydeltä.

Negatiivisena ominaisuutena mainittakoon lasien suurelta vaikuttava koko, sekä erillisessä laatikossa sijaitseva prosessoriyksikkö, johon myös videolähde HDMI-kaapelin avulla liitetään. Tämä varmasti heikentää lasien käyttömahdollisuuksia mobiilikäytössä.

Hintaa laseilla tulee japanissa olemaan 60 000 jeniä, eli noin 540 euroa. Mielenkiintoista joka tapauksessa nähdä millaisen katseluelämuksen Sony pystyy videolaseillaan tarjoamaan.

Lähde: Sony.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (14 arviota, keskiarvo: 3.36/5)

Comments

 1. +11 Vote -1 Vote +1dhfdghfdghbdsf
  says:

  “Kummallekin silmälle erikseen varatun EL 3D-OLED-näyttön ansiosta lasien kautta on mahdollista katsella myös 3D-materiaalia ilman silmien rasitusta joka aiheuttaa joillekin 3D-elokuvateattereissa pään vaivaa.”

  3D-kuva aiheuttaa pahaa oloa siksi, että silmä tarkentaa aina näyttöön/kankaaseen, vaikka kohde näyttäisikin tulevan lähemmäksi tai menevän kauemmaksi. Normaalistihan silmä tarkentaa kohteeseen. Tämä on aivoille epäluonnollista, ja siksi aiheuttaa siis huonoa oloa.

  Miksi siis näillä 3D-laseilla tilanne olisi toinen? Niin kauan kun 3D-kuva luodaan pään sisälle (eikä esimerkiksi muotoaan muuttavalla näytöllä tai hologrammilla), perusongelma on sama.

 2. Vote -1 Vote +1dddee
  says:

  http://www.youtube.com/watch?v=GZCYKk_ZxkY tuossapa vielä teaseri laitteesta

 3. +5 Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Kakkulat siis vastaavat näyttöä jonka lävistäjä on 19metriä, kun katseluetäisyys on 20metriä? Ei tietenkään kuulostaisi yhtä hienolta sanoa että lasit vastaavat 34″ ruutua katsottuna metrin etäisyydeltä.
  Ehkä markkinointiosastolla olisi silti voitu koettaa keksiä joku vähän järkevämpi vertailukohta tuohon “koettuun ruudun kokoon”.

 4. Vote -1 Vote +1Satunnainen lukija
  says:

  @heikkinen:
  Normaalistihan videolasien kanssa ilmoitetaan jotain tyyliin n. 80″ n. 3m etäisyydellä, mutta se ei ole ihan sama asia kuitenkaan… Kuvan kokoon ja etäisyyteen vaikuttaa se, kuinka kaukana laseihin istutetut panelit ovat toisistaan -> Mitä kauempana, sitä pitemmällä kuva vaikuttaa olevan. Lasien kanssa on itseasiassa varsin helppo testata katseluetäisyys kun pistää leffan pyörimään ja yksinkertaisesti kävelee seinästä sellaiselle etäisyydelle, että kuva näyttää olevan seinän kanssa samassa tasossa.

  Videolaseja hankittaessa täytyy myös muistaa, että ihmisten silmien etäisyys toisistaan ei ole ihan vakio, joten tämäkin muuttaa vielä kokemusta. Koska näyttöjen etäisyyttä ei voi videolaseissa normaalisti säätää on mielestäni hyvä idea testata lasit kunnolla ennen ostopäätöstä.

  @dhfdghfdghbdsf:
  Tässä varmastikin tarkoitettiin sitä, että videolasien kanssa ei tarvitse kuvaa vilkuttaa vuoronperään kummallekin silmälle ja tästä syystä yksi päänsärkyä aiheuttava asia on poissa.

  Videolasien kanssa suurin pahaa oloa aiheuttava ongelma on se, että kuva kääntyy mukana kun päätä kallistaa. Varsinkin jollei virtuaalikankaan ulkopuolelta nää oikeaa maailmaa laisinkaan, niin olo on hyvin pian sellainen kuin olisi ottanut muutaman kierroksen liikaa lasten karusellissa. Kiitos korvan tasapainoelimen.

  Tuohon tarkennuspiste teoriaan en oikein jaksa uskoa… Toki tiedän, että esim. väärillä vahvuuksilla olevat silmälasit saattavat aiheuttaa päänsärkyä, mutta suhteutettuna kaikkiin muihin ongelmiin tämä taitaa olla varsin marginaali-ilmiö. Yleensä tilaefekti tehdään oikean kuvapinnan taakse, jolloin tarkennusvirhekin jää pienemmäksi.

 5. +3 Vote -1 Vote +1heikkinen
  says:

  Sonylta tuli tänään uutiskirje jossa mainostetaan näitä kakkuloita: “Hanki oma ainutlaatuinen Head Mounted Display-näyttölaite ensimmäisten joukossa ennakkotilauksella täältä.” Linkki vie osoitteeseen http://www.sony.fi/hub/hmd-silmikkonaeyttoe?cid=15043703 josta tuotetietoja klikkaamalla pääsee tekemään ennakkotilauksen.

  Ennakkotilaushinta: 918,99 € (Sisältää ALV:n). Ennakkotilauksille ilmainen toimitus joulukuun puolivälissä.

  Jää ainakin minulta vielä tilaamatta tuolla hinnalla. Sinänsä hyvä asia että näitä erikoisempiakin tuotteita tuodaan markkinoille, vieläpä täällä kaukaisessa Suomessa asti. Pelkäänpä että menestys jää vähäiseksi mikäli hintaa ei saada höylättyä merkittävästi alas päin.

 6. Vote -1 Vote +1better
  says:

  http://www.sony.fi/product/head-mounted-display/hmz-t1
  Tuossa suora linkki, eikä mikään 15043…
  Jos sait suoraan omaan postiisi, niin laittamasi linkki saattaa olla juuri sinua varten muokattu “tarjous”.

 7. Vote -1 Vote +1Satunnainen lukija
  says:

  Itse ostin vajaa pari vuotta sitten videolasit about 300€ hinnalla, mutta niissä ei resoluutiota olekaan kuin 640×480 ja äänetkin on ihan vaan stereot. Halvimmillaan videolaseja saa jo vissiin about satkulla, mutta ne vaikuttavat jo paperillakin täysin leluilta.

Speak Your Mind

*

Amazon.co.uk suosituimmat DVD:t. HUOM! nyt ilmainen toimitus Suomeen kaikille yli £25 tilauksille!