Tutkijat onnistuivat tallentamaan kuvia suoraan aivoista

Miltä kuulostaisi mahdollisuus tallentaa omia unia ja katsella niitä vaikkapa television ruudulta jälkikäteen uusintoina? Tämä saattaa olla pian hyvinkin mahdollista, sillä Yhdysvaltalaisyliopisto Berkleyn tutkijat ovat jo onnistuneet tallentamaan magneettikuvausta ja tietokonesimulaatiota hyödyntäen täysin hahmotettavaa videokuvaa suoraan henkilön aivoista, henkilön saman aikaisesti silmillään näkemästä. Tulevaisuudessa vastaavaa teknologiaa voitaisiin tutkijoiden mukaan hyödyntää myös esimerkiksi unien tallentamiseen, tai esimerkiksi koomapotilaan mielikuvituksen tarkasteluun. Yhtenä visiona teknologiaa voitaisin myös hyödyntää  esimerkiksi mielenterveyspotilaiden diagnosoinnissa, katsomalla yksinertaisesti aivojen sisään, että mitä siellä päässä oikein liikkuu.

Videota reaaliaikaisesta aivotallenteesta verrattuna reaalimaailmaan hypyn jälkeen

Lähde: newscenter.berkeley.edu

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (44 arviota, keskiarvo: 4.82/5)

Comments

 1. +14 Vote -1 Vote +1eräs
  says:

  Hyvin jännää! Tuollahan on paljon mahdollisuuksia. Elokuvien teko olisi helppoa, kun ohjaaja vain lukee käsikirjoitusta ja aivoista luetaan ohjaajan näkemys. Sitten vaan myyntiin ja Oscaria hakemaan. Lopputeksteistä tulisi mielenkiintoisempia.

 2. +11 Vote -1 Vote +1fewa
  says:

  Olisi hienoa nähdä, miten eri ihmiset näkevät saman asian. Kaikille näytettäisiin täysin sama videopätkä ja tutkittaisiin jokaisen aivojen toimintaa tuolla tekniikalla. Näkyisikö tuloksista, mihin asioihin eri ihmiset kiinnittävät huomiota tai näkevätkö ihmiset saman asian täysin eri tavalla, kuin mitä antavat ymmärtää..?

  Paljon käyttötapoja, kunhan tekniikka saadaan täysin valmiiksi :)

 3. +1 Vote -1 Vote +1JehNa
  says:

  Kummelia mukaillen: aivoissa liikkuu – ei mitään…

  http://www.youtube.com/watch?v=Hei6xjHbiKU

 4. +2 Vote -1 Vote +1Sape
  says:

  Aivan uskomatonta! Juuri eilen sain lukea, että valon nopeus on ylitetty … ja nyt tämä! Nyt mielenkiinnolla odottamaan, että tuleeko tästä vielä arkinen tapa tutkia ihmisen pääkoppaa.

 5. +1 Vote -1 Vote +1wasp
  says:

  Sitten kun pystytään etälukemaan kaikki mitä näet niin ei tarvita enään välttämättä valvontakameroita. Myös kuulustelun kannalta tästä on varmasti hyötyä.

 6. +1 Vote -1 Vote +1reppu
  says:

  Video ei kyllä oikein vakuuta. Aika köyhän miehen huijaukselta vaikuttaa. Toisaalta jos on totta, niin on hyvinkin mielenkiintoinen asia.

 7. +12 Vote -1 Vote +1Unit984Beta
  says:

  Uutisessa on hiukan liioiteltu saavutusta. Aivoista ei suoranaisesti luettu aivojen näkemää kuvaa.

  On luettu aivojen sähkökäyttäytmistä kun aivot näkevät tietyn kuvan. Tietty kuva aiheuttaa tietyn luettavan vasteen joka voidaan esittää binäärisenä OOOO1111 koodina. Videokuvan frame taas voidaan purkaa kasaksi binäärilukuja. Tietokone sitten vertaa aivoista tulevaa dataa eri videoiden frame dataan ja päättelee mitä henkilö näkee.

  “This was done by feeding 18 million seconds of random YouTube videos into the computer program so that it could predict the brain activity that each film clip would most likely evoke in each subject.”

  Tässäkin kokeessa oli katseltu elokuvien trailereita, joita on rajallinen määrä ja siten tietokoneen laskentateho riitti suorittamaan vertailuja. Jos henkilölle olisikin näytetty jonkun kuvaamaa yksityistä kotivideonpätkää jota ei olisikaan syötetty tietokoneelle vertailtavaksi, tietokone olisi algoritimen avulla yrittänyt edelleen päätellä mitähän ihme traileria henkilö mahtaa katsella. Silloin tietokoneen esittämä kuva siitä mitä kohdenkilö näkee olisi luultavasti mennyt aika pahasti poskelleen.

  Kun tiedetään että katsellaan elokuvan trailereita, voidaan aivoista luettua tietoa verrata olemassaolevaan vidoista saatavaan tietoon ja arvailla mitä kohde näkee. mutta jos luetaan aivoista saatavaa tietoa ilman että tiedetään mitä kohde katselee, ei siitä voida päätellä (toistaiseksi) yhtään mitään muuta kuin että jotakin se kohde katselee.

 8. +4 Vote -1 Vote +1RedBaron
  says:

  Kuulustelijat kaikissa salaisissa palveluissa kiinnostuivat varmasti.

 9. +4 Vote -1 Vote +1eskonoidi
  says:

  pitääpi pitää foliohattu tiukemmin päässä tulevaisuudessa ja menneisyydessä

 10. Vote -1 Vote +1poppopo
  says:

  tuolla on pelottavia hyödyntämismahdollisuuksia. ihmiseltä vaaditaan tuollaista skannausta aina keskusteltaessa, jotta toinen tietää, ettei tämä valehtele.

 11. Vote -1 Vote +1Pikkulahti
  says:

  ^ En nyt oikein usko. Onhan nykyäänkin valheenpaljastuskoneita, eikä niitä vaadita keskusteltaessa (joojoo tiedän kritiikin niihin liittyen.) Kuulustelumahdollisuudet ja valheenpaljastukset eivät suoranaisesti liity tähän asiaan, sillä kyseessä on dataa siitä, mitä ihminen näkee sillä hetkellä.
  Mielenkintoista kyllä! Olisikohan kone osannut valita identtiset videopätkät mikäli ne olisivat olleet mukana tietokoneella. (olivatkohan ne?)

Speak Your Mind

*