Parrot AR.Drone 2.0 on varustettu HD-kameralla – ja on yksityisyyden kannalta huolestuttava

Kaksi vuotta sitten esitelty Parrot AR.Drone oli monella tapaa mullistava kauko-ohjattava lentolaite. Neljällä harjattomalla moottorilla,  kahdella videokameralla, ultraäänisensorilla ja kahdella gyroskoopilla varustettu helikopteri, jota ohjaillaan iPhonella, seuraten samalla puhelimen ruudulta kopterin ilmasta kuvaamaa videota oli jotakin sellaista, mistä gadget-friikit eivät uskaltaneet aikaisemmin edes unelmoida – eivät ainakaan muutaman sadan euron hintaluokassa.

Tänään Parrot on julkistanut tasan kaksi vuotta myöhemmin CES -messuilla uuden version kopteristaan, mallinimellä AR.Drone 2.0. Kakkosversion suurimmat fyysiset uudistukset ovat uusi, 720p HD-tasoista videota kuvaava etukamera, ja sensoripuolella magnetometri, sekä ilmanpainemittari. HD-kamera nostaa kopterin kuvaaman videolaadun kerralla uudelle tasolle, mikä varmasti kiinnostaa amatöörivideokuvaajia. Kopterin kuvaama video voidaan myös tallentaa reaaliajassa puhelimen muistiin, ja lisäksi ohjaussoftan uudesta versiosta löytyy suoraan painike videon lataamiseksi Youtubeen. Voit siis olla lähes tulkooon varma, että kun naapuriin saapuu AR.drone 2.0 niin yksityisyys omassa pihapiirissä on mennyttä.

Kopterin uusista sensoreista ilmanpainemittari auttaa kopteria pysymään halutulla korkeudella ylemmissä ilmoissa, joissa ultraäänisensori ei enää anna kopterille tarkkaa tietoa korkeudesta. Magnetometri puolestaan kertoo kopterille reaaliajassa sen sijainnin suhteessa lennättäjäänsä, auttaen omalta osaltaan kopteria pysymään vakaasti siinä asennossa kuin lennättäjä tämän haluaa pysyvän. Yleisesti ottaen kopterin lennon pitäisi siis olla vakaampaa, ja lennättämisen helpompaa.

Softapuolella kopterin uudistuksina ovat muiden muassa uudet lennätysmoodit, joissa kopteria voidaan ohjata täysin iPadia, iPhonea tai Android -laitetta kallistelemalla. Videokuvaajien iloksi kopterilla voi nyt myös paneroida sivusuunnassa, tai vaihtoehtoisesti kopterille voi jopa ohjelmoida lentoreitin kokonaan valmiiksi, ja antaa tämän kuvata materiaalin ohjelmoituna robottina täysin automatisoidusti. Ohjelmoitu moodi on otollinen ominaisuus esimerkiksi elokuvakuvauksessa, jossa sama otos halutaan mahdollisesti kuvata useampaan kertaan.

Ulkoisesti kopteri muistuttaa melko paljon alkuperäistä AR.Dronea, ja tämä toimitetaan sekä ulko- että sisälentoon soveltuvilla kuorilla. Kopterin kakkosversio on tulossa myyntiin vuoden toisella vuosineljänneksellä, jenkkilässä noin 300 dollarin hintaan.

Kopterin lentoa esittelevä video seuraa.

Tilaa Parrot AR.Drone 2.0 helikopteri Superkauppa.fi -verkkokaupasta!

Lähde: Parrot.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (15 arviota, keskiarvo: 4.53/5)

Comments

 1. Vote -1 Vote +1Revnik
  says:

  “–kahdella gyroskoopilla varustettu helikopteri–”

  Quadcopterit vaativat tietääkseni 3 gyroa/kiihtyvyysanturia pysyäkseen vakaina, kuitenkin kun ohjauksena käytetään pituus- ja sivuttaiskalistuksia ja kääntymistä (Pitch-roll-yaw).

  No, mene ja tiedä kun en tule itse tätä koskaan hankkimaan.

 2. Vote -1 Vote +1Pöjömies
  says:

  Revnik, mitäs meinasit tehdä kolmannella gyroskoopilla?

  Z-akselia vahtii ilmanpainemittari

 3. Vote -1 Vote +1quad
  says:

  Nopeudenmuutokset (gyro) X,Y,Z -akselien suhteen tarvitaan jotta tuommoinen pysyy ilmassa. Se kolmas gyro on juuri Z, eli pystyakselia varten, ts. laite pysyy suunnassaan eikä pyöri holtittomasti mihin sattuu. Suuntavakavuus ja kääntyminen toteutetaan Z-akselilla ja potkurien tuottamaa vääntömomenttia muuttamalla; käytännössä vaihtelemalla potkurien nopeutta niin että haluttu vääntömomentti saadaan aikaan.

  Kiihtyvyysantureilla laite saadaan vakautettua, näistä sensijaan tarvitaan suoranaisesti käytännössä vain X- ja Y-akselit, Z-akselin (pystysuuntainen liike) tuottamaa dataa voidaan käyttää korkeuspaikoituksen apuna koska paineanturit ovat yleensä vähän epätarkkoja…

 4. Vote -1 Vote +1Unit984Beta
  says:

  Oma pihapiiri on kotirauhan suojaamaa aluetta suomessa. naapurin kuvaaminen luvatta saattaapi siis viedä käräjille.
  Julkisellakin paikalla olevalla ihmisellä on myös turvanaan yksityisyyden suoja, jonka perusteella häntä ei saa kuvata tilanteessa, joka on kuvattavaa loukkaava.
  Mutta muuten tuon voisi vaikka pistää lentämään paikalliset huoltamot läpi ja katsastamaan valotolpista missä on halvinta bensaa tarjolla.

 5. Vote -1 Vote +1atta
  says:

  Akun kestoa kun lisäävät ainakin siihen tuntiin, niin laitan välittömästi tilaukseen tämän laitteen.

 6. +2 Vote -1 Vote +1Troyhy
  says:

  Mielestäni tämä on hyvä laite, joka kuuluu jokaisen sananvapausaktivistin arsenaaliin. 300$ on sopiva hinta siitä että ko kopteri varustetaan siimalla jonka voi käydä ujuttamassa mielenosoitusta valvovan poliisidronen ropelleihin..

  -t

  • Niin ehkäpä ennen kuin arvaammekaan jokaisella meistä voi leijailla aina mukana oma turvakamera, joka tallentaa kaupungilla automaattisesti meidän kohtaamamme edesottamukset kännykän signaalia seuraamalla. Samalla mallilla voisi tietysti antaa droidin kuvata lomavideot automaattisesti yksinkertaisesti lomailijaa koko loman mittaan seurailemalla. Oikeastaan ainoa este edellisille taitaa tällä hetkellä olla enää paristojen rajoitettu kesto.

 7. Vote -1 Vote +1Kurppa
  says:

  Kuvata saa vaikka terveyskeskuksen aulassa ketä tahansa. Se on julkista aluetta. Ja pitää käyttäytyä niin että ei tule “loukkaavaa” kuva materiaalia kun nyt tällasen olen jo tilannut…Että olkaapa siivosti.

 8. Vote -1 Vote +1kurppa
  says:

  Voi sitä yhtälaila naapurin aidankin yli kurkkia. Harvoin täällä on 3 metrisiä aitoja kenelläkään ainakaan vielä.

  • +1 Vote -1 Vote +1Unit984Beta
   says:

   Katsella voi, ihan avoimin silmin. sitä voi vaikka bonggaus tornin tehdä pihalleen jos naapurilla on se 3m korkea aita. Mutta kameralla kuvaaminen onkin sitten ihan toinen juttu.

   6 §
   Salakatselu
   Joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa
   1) kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
   2) yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten,
   on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
   Yritys on rangaistava.

 9. -1 Vote -1 Vote +1kurppa
  says:

  Kaikenlaisia lakeja säädetään juu tiedetään: Onhan ylinopeutta ajaminekin rangaistavaa, silti suurin osa sitä tekee piittaamatta laeista, samaten monta muuta lakia kuten vaikkapa nyt meneillään olevissa vaaleissa joissa pitäisi ehdokkaiden yli 1000 € lahjoittajat julkistaa, vaan kun kiertävät senkin lain piilottamalla säätiöiden kautta tulevaksi tueksi.
  Joten edellä mainitulla 6 pykälän lailla ole mitään merkitystä. höpsis

  • +2 Vote -1 Vote +1Unit984Beta
   says:

   Siinä vaiheessa pykälälällä 6 voi olla merkitystä kun olet postannut naapuristasi kuvaaman videon you tubeen ja haastemies kolkuttaa ovella.

  • Nyt meni kyllä pointti tästä kommentista täsyin ohi. En ainakaan minä suosittelisi kuvaamaan yksityisellä alueella ja laittamaan näitä julkiseen levitykseen. Väittäisin että melko varmasti ihan seuraamuksia kyllä syntyy, kun naapurit huomaavat vaikkapa perheen saunauintien päätyneen Youtubeen. Samalla tavalla esimerkiksi ikkunan läpi kuvaaminen on kiellettyä, vaikka ikkuna kadulle päin olisikin.

 10. Vote -1 Vote +1KillerBlastZombie
  says:

  Ilmiselvä salamurhaajan työkalu, kopteriin liitetään vielä botuliinilla tai muulla torjunta-aineella täytetty ja aerodynaamisella perällä varustettu injektioneula, joka painuu törmäyksessä kasaan tappaen ilmahyökkäyksen uhrin. Ei lultavasti tule menemään kauaa kun ruumiita alkaa syntyä, poliitikot voivat unohtaa vappupuheiden pitämiset taivaan alla etc. On päivänselvää että taistelukentillä näitä pörrää kohta pilvin pimein, nyt ollaan täysautomatisoidun, mekaanisen tappamisen aikakauden kynnyksellä.

 11. Vote -1 Vote +1Jamppa
  says:

  Onneksi mulla on ilmatorjuntakalustoa tuollaisten varalta…. Lentää hitaammin kuin savikiekko.

Speak Your Mind

*