MakerBot Replicator on yksi askel lähemmäs jokakodin 3D-tulostinta

Kovinkaan moni aikaansa seuraava ei enää kyseenalaista sitä tosiseikkaa, että 3D-tulostus on yksi teknologioista, joka tulee mullistamaan elämämme lähivuosien kuluessa. Kysymys on enää siis siitä milloin, ja kuka tuo markkinoille ensimmäisen jokamiehen 3D-tulostinen. Siis laitteen, joka on riittävän edullinen ja helposti lähestyttävä, että se voidaan hankkia perheeseen vaikkapa yhteiseksi joululahjaksi. Uusin, juuri CES -messuilla esitelty kilpailija joka kodin 3D-tulostimen tittelistä on Makerbot Replicator.

MakerBotin uutuusmalli toimitetaan valmistajan aikaisemmista malleista poiketen heti käyttövalmiina, kun aiemmat mallit on toimitettu jonkin verran nikkarointia vaativina rakennussarjoina. MakerBot Replicator kykenee myös tulostamaan suurempia kappaleita kuin tätä edeltävät mallit. Tulostettujen kappaleiden äärimitat ovat nyt maksimissaan 225 x145 x150 mm. Replicator -laitteesta on myös olemassa kaksi optiota, joista toinen on varustettu kahdella tulostinsuuttimella. Kaksi tulostinsuutinta mahdollistavat kahden eri tulostusmateriaalin käyttämisen, joten tulostimella voidaan luoda kaksivärisiä kappaleita, tai sitten kappaleita, joissa on ominaisuuksiltaan kahta eri materiaalia. Tulostusmateriaalina laite käyttää tavallista ABS-muovia, josta esimerkiksi myös legopalikat on tehty.

MakerBot Replikaattorin hinta on yhdellä tulostinsuuttimella noin 1380 euroa ($1749) ja vastaavasti kahdella 1580 euroa ($1999). Suomeen toimitettuna kahden tulostuspään 3D-tulostimen hinta nousee noin 1676 euroon + tullit ja arvonlisäverot. Lasten leluksi laite on vielä siis aavistuksen turhan hintava, mutta vaikkapa intohimoiselle pienoismalliharrastajalle, tai esimerkiksi yhden henkilön arkkitehtitoimistoa pyörittävälle laite voi oalla harkitsemisen arvoinen hankinta. Toimitukset alkavat noin 6 viikon kuluessa.

Laitteen esittelyvideo seuraa

Lähde: makerbot.com

Arvioi jutun mielenkiintoisuutta
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (23 arviota, keskiarvo: 4.83/5)

Comments

 1. +2 Vote -1 Vote +1seuraisit aikaasi
  says:

  Entäs reprap?

 2. Vote -1 Vote +1E..
  says:

  Moi

  hilavitkutin.com/ etusivu näkyy todella väärin chromella. Tää artikkeli- ja kommenttisivu näkyy kyllä ihan “oikein” eli facelifti toimii täällä. En oo kattonu etusivua nyt muilla selaimilla joten en tiiä onko ongelma laajempikin.

 3. +2 Vote -1 Vote +1seuraisit aikaasi
  says:

  Reprap on parempi vaihtoehto mielestäni. reprappiakin saa ihan valmiiksi koottuna. reprapissa (muistaakseni) isompi tulostus tila ja halvempi hinta. Joillan foorumeilla on uumoiltu että tämä makerbotti saattaa jäädä juurikin reprapin varjoon.. mutta saapa nähdä..

  • Itse olen siinä käsityksessä että Reprap on lähinnä open source projekti paneutuneille harrastajille, johon saa ohjeita ja rakennussarjoja tilattua. Hinnasta ja tulostuskoosta en tiedä, eikä ilmeisesti kukaan muukaan oikein varmasti?

   Joka tapauksessa MakerBotista tekee kiinnostavan se, että tuote on kohtuuhintainen, helposti lähestyttävä ja sen saa käyttöön heti paketista. Tuotteistamisella on suuri merkitys kun tähdätään massamarkkinoille, ja tämä taitaa vielä puuttua tältä Reprapilta kokonaan.

 4. +1 Vote -1 Vote +1talvikki
  says:

  Todella huonosti mainostettu video, kun ei edes näyteteä miten laite toimii. Vähän epäilyttää koko toimivuus!

  • Mene osoitteeseen youtube.com ja kirjoita hakukenttään “Makerbot replicator” niin sieltä löytyy lisää videoita, myös sellaisia missä laite on toiminnassa.

 5. Vote -1 Vote +1Unit984Beta
  says:

  “Voit painella nappeja ja kaikenlaista tapahtuu”

  Mutta vakavammin aiheesta. Tuo (ja muut vastaavat projektit) antavat kyllä 3D mallinnukselle aivan uuden merkityksen. Tähän asti kun 3D hengentuotteitaan on voinut katsella vain 2D kuvaruudulta (korkeintaan 3D ruudulta pelkkänä illuusiona), niin nyt kapineen saa tehtyä ihan konkreettisesti. Olisihan se ihan kivaa kun voisi modata puhelimeensa takuulla personallisen suojakuoren, tms.
  Mitenkähän materiaalin kierratettävyyden laita on? Voiko uutta materiaali rullaa ostaessaan kärrätä kottikärryllisen vanhoja tulosteitaan kauppaan ja saada jotain hyvitystä? Vai onko kättäjä tuomittu keräämään kämppänsä täyteen vähemmän onnistuneita muovisia hiriviö figuureita?

  Laitteen käyttömahdollisuudethan ovat rajattomat. Tai vain käyttäjänsä mielikuvituksen rajoittama. Ei enää tarvitse ostaa uutta kaukosäädintä jos sen kuoret hajoaa, tulostaa vain uudet. Auton kojetaulusta joku nippeli hukassa? mallinnetaan ja tulostetaan. Kaapista puuttuu nuppi jota ei ole saanut kaupasta vuosiin.. No problem.
  Ja kun 3D scannerit yleistyvät, niin se kirputorilta löydetty ruma koriste-esine, joka on ollut niin orvon näköisenä yksinään kirjahyllyssä, saa viimeinkin parin. (muovisen ja halvan näköisen, mutta kuitenkin)

  Mutta mikä on perinteisen käsityön tulevaisuus? Kuka ostaa ajalla ja vaivalla tehdyn (ja kalliin) käsityön tuloksen kun voi näpätä siitä kuvan ja tulostaa itselleen muovisen kopion?

  • Itse olen noin kolmen vuoden ajan päässyt käyttämään 3D-tulostinta silloin, kun sellaista olen tuntenut tarvitsevani. Tulostinta käyttävät monet juurikin kuvaamiisi tarkoitusperiin; puuttuvien pikkunippeleiden tekemiseen. Tässäpä yksi itse väkästelemäni osa: http://kaikaleet.vuodatus.net/blog/2917263/3d-tulostelua/

   ABS on muuten kestomuovi ja täysin kierrätettävissä sellaisenaan. Josko 3D-tulostelusta tulee joskus tosiaan yleinen kansanhupi, olettaisin että eri muovilaatujen talteenotto myös tehostuisi vastaavasti ja vanhat tulosteet voisi viedä kottikärryillä kauppaan, kuten sanailit. Hyvityksestä on vaikea sanoa mitään. Muovi sinällään on hyvin halpaa, joten sen kuljettaminen takaisin tehtaalle ja sulattaminen uudeksi materiaaliksi ei välttämättä ole taloudellisesti kovin suurta voittoa tuottavaa.

   Itse muuten ennustaisin, että huolella tehdyt käsityöt pitävät arvostuksensa vielä pitkään. Käyttö- ja koriste-esineissä on usein kuitenkin muitakin arvoja kuin käytännöllisyys. Silikoninen paistolasta ei ole montaa euroa kalliimpi kuin puinen vastineensa ja kestää taatusti pidempään, mutta silti puisille lastoille löytyy kysyntää. Vedenkeittimen kuori voi aivan hyvin olla halvinta mahdollista polypropyleeniä, mutta silti on kannattavaa tehdä myös rosterisia vedenkeittimiä. Esteettiset arvot, tuntuma ja erityisesti status-arvo ovat nykyisin -ja ehkäpä jatkossakin- kuluttajalle vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin hinta.

 6. +1 Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  En usko että 3D-tulostus vielä nykyisellään tulee mullistamaan elämäämme, eikä muutenkaan vielä pitkään aikaan. Suurin osa käyttöesineistä on monimutkaisempia kuin pelkät värikkäät muoviesineet. Terästä ei voi tulostaa, sillä sen lujuus vaatii valssausta ja kuumennusta (tulostettu teräs olisi haurasta kuin valurauta). Kertakäyttöveitsen voisi tulostaa, mutta kestävää keittiöveistä ei.

  Muovejakin tarvitaan sekä kovia ja jäykkiä että joustavia ja pehmeitä, läpinäkyviä ja peittäviä, yleensä samassa esineessä. Esimerkiksi aurinkolasien tulostaminen vaatisi useita vaiheita eri osia varten, ja nykyisten tulostinten tarkkuus ei edes riitä optisesti häiriöttömien, oikein laminoitujen linssien tulostamiseen. Polarisoinnista puhumattakaan.

  No, sitten kun päästään siihen että nanobotit, säteilyvuot ja magneettikentät kokoavat minkä tahansa esineen atomi atomilta, 3D-tulostus on mullistanut elämämme. =)

  P.S. Jos kaipaatte 3D-väritulosteita 3D-malleistanne, Shapeways tarjoaa kohtuuhintaista 3D-tulostuspalvelua.

 7. Vote -1 Vote +1S-252
  says:

  Parhaimmillaan 3D-tulostus on silloin kun pitää tehdä esineitä jotka ovat topologisesti mahdottomia valaa muotista yhtenä osana, esimerkiksi tällaiset ontot, verkkomaiset teokset:
  http://www.shapeways.com/model/24470/gyroid.html?gid=rg

 8. Vote -1 Vote +1kurppa
  says:

  Artikkeliin voisi lisätä mistä saa materiaalin eli tuon muovin tuohon ja paljonko maksaa se jne.. Muuten kiva vehje joka pitää saada HETI

 9. Vote -1 Vote +1Harrastelija
  says:

  Videoilta katsottuna MakerBot näyttäisi tulostavan vain tulostettavaa kappaletta. Se on mielestäni suuri puute, jos niin on. Kalliimmat laitteet tulostavat myös pois liuotettavaa tukiainetta, jolloin itse kappaleen voi muotoilla miten tahansa. MakerBotilla ei nähdäkseni voi tulostaa “tyhjän päälle”.

Speak Your Mind

*